Shar Pei

Shar Pei, sharpei

A kínai Shar Pei (vagy Sharpei) jellegzetes redőivel és kicsi, kagyló formájú füleivel nyugodt, ám erős akaratú kutya, amelynek konzekvens irányításra és szoros családi hovatartozásra van szüksége.

Tulajdonságai

Az FCI-n belül a molosserek csoportjába sorolják ezt a ritka, kínai kutyafajtát, s ezekre a kutyákra tipikus módon legtöbbször a shar-pei-ek is békés nyugalmat és higgadtságot sugároznak. Családjához és különösen ahhoz a személyhez, akit fő gazdájának tekint, s akihez nagyon szorosan kötődik, lojálisnak és szeretetteljesnek mutatkozik. Ugyan kevésbé játékos, de jóindulatának és sztoikus higgadtságának hála, kisgyermekes családokban is jól elboldogul.

Karaktere

Erős akaratútól a dominánsig

A többi kutyával vagy más állatokkal szemben kevésbé engedékeny és elnéző. Ha pedig fajtársaival találkozik, az egyébként oly barátságos shar-pei inkább nélkülözi a higgadtságát. Így olykor kifejezetten domináns viselkedést mutat, ami akaraterejével és bátorságával párosulva csúf következményekkel járhat más kutyákra nézve, különösképp mivel azok fizikailag általában gyengébbek nála. Ezért aztán elengedhetetlen a korai és átfogó szocializáció, valamint a megértő, konzekvens nevelés. A helyes neveléssel megtanulja ez az intelligens és büszke kínai, hogyan tud uralkodni magán, s hogy ne engedjen a provokációnak.

Fajtatiszta kutya családi érzékkel

Ahhoz, hogy ez az egyedi és érzékeny fajtatiszta kutya barátságos családi kutyává váljon, a jó nevelés mellett szoros családi kötelékre is szüksége van. Szóba sem jöhet, hogy ezt az önfejű, de egyúttal emberhez kötődő négylábút kutyaketrecben tartsák – ha ilyen módon bekorlátozottnak érzi magát, hamarosan olyan saját utat és módszert talál magának, ami nem éppen gazdája kedvére való. Ez a kutya nagy lojalitással és hűséggel köszöni meg, ha gazdája és családja közelében lehet. Családi kötelékben olykor vidámnak és gyengédnek is tud mutatkozni ez az egyébként igencsak komoly kutya.

Öntudatos őrző

Emellett a shar-pei megbízható őrző kutya is, amely családját mindig figyelmesen és öntudatosan óvja. Ugyan idegenekkel szemben eleinte visszahúzódó, tartózkodó, ám eléggé bátor és öntudatos ahhoz, hogy családját teljes bevetéssel megvédje, ha azt a helyzet úgy kívánja. Gazdáján múlik, s az ő dolga, hogy megmutassa a shar-pei-nek, mikor fenyeget valódi veszély, s mikor nyugodhat meg. Ebben bizony jól jön bizonyos know how és kellő szuverenitás. Egy azonban biztos: az élet soha nem lesz unalmas emellett az összetett individualista mellett.

Megjelenése

Nem csupán a karakterében megnyilvánuló, látszólagos ellentmondások azok, amik egészen különleges kutyává teszik a shar-pei-t. Már csak kívülről szemlélve is minden mást elmondhatunk erről a kutyáról, csak azt nem, hogy szokványos. Ezt igen találóan megfogalmazza a kínai szabvány: „fülei mint a kagylók, orra mint egy lepke, feje mint egy dinnye, nagymama-tekintet, nyaka mint egy nílusi vízilóé, hátsója mint egy lóé, lábai pedig akár a sárkányé“.

Ráncos kutya kevés redővel

Mindenekelőtt a fején és hátán található ráncok tűnnek fel, amiről a „kínai ráncos kutya“név is ráragadt. Viszont ezeket a jellegzetes redőket semmiképp sem szabad „mesterségesen“ kitenyészteni, mint ahogyan az a múltban gyakran előfordult. Végülis a shar-pei eredendően egy munkakutya, melynek mozgásszabadságát nem korlátozhatja túlzottan sok bőrlebernyeg. Ma már csak a kölykök esetében figyelhetünk meg rengeteg bőrráncot, a kicsik szőrzete még túl nagynak tűnik a kicsi testhez képest. Csak felnőtt kutyaként „nőnek bele“ a bundájukba, s akkor bőrük nagy része is kisimul, s csak a fejükön és marjukon mutatkozik nem nagy számú bőrredő.

Milyen nagyra nő a shar-pei?

A hímek elérhetik az 51 cm-es marmagasságot, a nőstények max. 48 cm -es magasságukkal alig kisebbek. Egy felnőtt shar-pei súlya méretétől függően 18 – 25 kg között mozog. A mai fajtatiszta shar-pei-ek némileg tömörebbnek, testesebbnek hatnak, mint elődeik. Ezt a képet a nagy fej még csak tovább erősíti. Ezzel szemben a szorosan a fejhez lapuló, kagyló formájú fülek extrém kicsinek hatnak.
A shar-pei jellegzetessége még felfelé kunkorodó farka és kék szeme, melyben rokonságot enged feltételezni a csau csau-val.

Színbeli sokfélesége

A shar-pei színek tekintetében igen sokféleképpen prezentálja magát. A fehéren kívül valamennyi szőrzetszín megengedett, így az egyszínű szőrzet színe a sötét feketétől a füstös szürkéig vagy a világító vörösesbarnától a világos homok- és krémárnyalatig is terjedhet. Sötét satírozások a háton, a füleknél és a faroknál megengedettek. Szőre minden esetben rövid, durva és szúrós, s nem tartozik hozzá melegítő aljszőrzet. Ezért a sharpei nem jól viseli a hideget és a vizet.

Története

A kínai fajta különlegessége biológiai síkon keresendő. Így a shar-pei az ú.n. „ancient breeds“ azaz antik fajták képviselője, melyek genetikailag erősen elhatárolódnak más fajtáktól. Ilyen típusú kutyák már 2000 évvel ezelőtt is léteztek Kína déli tartományaiban. Még ha a fajta pontos eredete véglegesen nem is tisztázott, rajzok, története, jelenléte képek és leletek alapján egészen a Han-dinasztiáig (i.e. 206 tól i.sz. 220-ig) nyomon követhető.

Szegény emberek kutyája?

A shar-pei-hez hasonlatosan hosszú előéletű mopszoktól eltérően ennek a fajtának az otthona nem a császári palotákban volt, hanem a parasztok és halászok udvaraiban. Ott őrizte az udvart és a házat, védte annak haszonállatait, s közben kisvadakra és patkányokra is vadászott. Bizonyos vadászösztön még manapság is megmutatkozik, viszont ennek kiélése során – különösen ha a kutya nincs pórázon – nagyon fontos tartójának megfelelő elővigyázatossága.

Amerikai marketing-akciónak köszönhetően népszerű

Hosszú történelme ellenére a shar-pei továbbra is ritka kutyafajta, amely kínai hazáján kívül hosszú időn át ismereten volt. Néhány évtizeddel ezelőtt még Kínában is kihalt volna a fajta, ha a Hongkongból származó tenyésztő, Matgo Law nem kezdett volna erőfeszítésekbe megmentésére. A hatalomra kerülő kommunizmus, ami a shar-pei tartását felesleges luxusként ítélte meg, rendesen megnyirbálta a fajta állományát. 1976-ban már csak 145 példányt számoltak az egész világon – s ezzel a shar-pei a világ legritkább kutyafajtájának számított. Ezektől a számoktól megriadva a shar-pei-kedvelő Law amerikai kollégáihoz fordult. Az amerikaiak nagy marketing-akciójának köszönhetően a sharpei ismertté és kedveltté vált az USA-ban. Eredményes tenyésztési programok vették kezdetüket, s lassan a sharpei mint fajta kipihente magát.

Tenyésztése és egészsége

Időközben Európában is vannak tenyésztői ennek a jellegzetes kutyafajtának. Mindenesetre a tenyésztésre alkalmas kutyák választéka továbbra is átlátható. A fajtafüggő betegségek elkerülése céljából szükségesek az illetékes egyesületek gondos, szigorú ellenőrzései, s a tenyésztők nagy felelősségtudata is megkövetelt.
Emellett főleg a genetikai hátterű bőrbetegségekkel (pl. idiopatikus muzinose) valamint a „familial shar-pei fever “ (FSF) nevű betegségekkel szemben kell felvenni a harcot.

Familial shar-pei fever és amyloidose

A familial shar-pei fever („családias sharpei láz“) hasonlít az emberek esetében előforduló földközi-tengeri lázhoz, s továbbra is elterjedt a shar-pei-ek között. Az FSF gyakran megduzzadt ízületekkel és megdagadt pofával járó, visszatérő, magas láz-hullámai sok érintett kutyánál ú.n. amyloidose-t okoznak, amely a vesék leállása miatt az állat elpusztulásához is vezethet.

A tenyésztő részéről szükséges vizsgálatok

Ezért egy sharpei kölykök megvásárlása előtt mindenképp kérje a tenyésztő garanciáját, hogy a kölykök és szüleik semmiféle génhibát nem hordoznak, s nincsenek örökletes betegségeik. A valamely klubban tagsággal bíró, munkájukat az érvényes FCI szabvány szerint végző, komoly tenyésztők különféle betegségekre vonatkozó vizsgálatokat végeztetnek el állataikon. Ide tartoznak a csontszerkezeti problémák, mint a csípőízületi displasia (HD), a könyök-displasia, a patella (térdkalács-luxatio), valamint genetikai eredetű bőrbetegségek, és az FSF. Egy DNS-tipizálás segítségével idejekorán felismerhetők és dokumentálhatók az örökletes betegségek. Egy alom átvételét és megítélését általában független tenyészőrök végzik.

Mennyibe kerül egy shar-pei kölyök?

Magától értetődik, hogy egy ilyen módon kontrollált és egészséges kölyök nem kapható meg „potom“ áron. Így azután az egykori „szegény emberek kutyája“ manapság – ha valóban komoly tenyésztésből származik – bizony 2000 euróba vagy még többe is belekerülhet. Ugyan ez az ár a többi fajta esetében megszokotthoz képest igazán magas, de ezzel az összeggel a kölyköket vásárlók döntő mértékben hozzájárulnak a rendkívüli és ritka fajta egészségének fennmaradásához.

A shar-pei táplálása

Fedezze fel online shopunk óriási kutyaeledel– és tartozék-kínálatát!
Egy olyan kölyök, amely „átment“ és megfelelt valamennyi egészségügyi vizsgálaton, s nincsenek örökletes betegségei, minden bizonnyal a lehető legjobb esélyekkel pályázik hosszú és egészséges életre. Azonban az, hogy kutyája milyen kort ér meg és mennyire lesz agilis, nemcsak a DNS-ein múlik, hanem tartásának feltételein, ápolásán és táplálékán is. Mint bármely kutya esetében, a shar-pei-nek is kiegyensúlyozott és minőségi eledelre van szüksége. Emellett mindenekelőtt a fehérjemennyiségre kell odafigyelni. A kutyák számára a fehérjék a legfőbb energiaszállítók, s ezért nem szabad hiányozniuk a kutya etetőtáljából. Viszont a sharpei esetében, amelynek szervezete nem tud túlzottan sok fehérjét kiválasztani, a túl sok fehérje vese- és ízületi problémákhoz vezethet. Ezért inkább kiváló minőségű és jól emészthető húst és halat használjon fehérjeforrásnak – sok zöldséggel kiegészítve!

Mire van szüksége a shar-pei-nek?

A shar-pei pontos tápanyagszükséglete korától, egészségi állapotától, súlyától és aktivitási fokától függ. Így ami az egyik kutya számára a lehető legjobb, az egy másik számára nem biztos, hogy elegendő. Ha kétségei lennének, kérjen információt az állatorvostól, a tenyésztőtől vagy egy kutya-táplálkozásszakértőtől, hogy az Ön kutyájának mely tápanyagkeverék a legmegfelelőbb! Mivel a shar-pei-ek inkább kényelmes, nem túl nagy mozgásigényű kutyáknak számítanak, a fajta néhány képviselője túlsúlyra hajlamos, ami súlyos egészségi problémákat hozhat magával. Ezért felnőtt kutyáját naponta max. kétszer etesse meg, s kerülje az étkezések közötti kutyasnackek felkínálását! Emellett gondoskodjon arról, hogy kutyájának elegendő mennyiségű ivóvíz álljon rendelkezésére! Ugyanis a víz gondoskodik arról, hogy a felvett eledel jobban meg tudjon emésztődni, s a méreganyagok kiváljanak.

Ápolása

Ápolását illetően a shar-pei nem támaszt nagy igényeket. Rövid, durva szőre általában magától tisztul, s csak néha van szüksége arra, hogy kapcsolatba kerüljön bármiféle törlőkendővel vagy kefével. A közhiedelemmel ellentétben a sharpei bőrredői sem jelentnek semmiféle különös problémát. Ennek persze előfeltétele, hogy a ráncok – ahogyan azt a a szabvány is megköveteli – ne legyenek túlzottan markánsak, s csak a fejen és a háton legyenek felismerhetőek. A túltenyésztett shar-pei-ek túlzott bőrredői azonban állandó kontrollt igényelnek, mivel a ráncok alatt gyulladások keletkezhetnek.

Mennyi szabadban végzett mozgást igényel egy shar-pei?

A shar-pei ápolásához hasonlatosan nem támaszt túl nagy igényeket testi leterheltségét illetően sem. A kényelmes molosser elutasítja a túlzott erőfeszítéseket, s így közülük csak ritkán és keveseket érint a kutyasport. Mindennek ellenére naponta biztosítani kell a kutya számára a lehetőséget az elegendő mozgásra – nem utolsósorban a túlsúly elkerülésére. Ha pedig a napi séták változatosságot kínálnak, s a gazdi elegendő időt szán arra, hogy kutyája szépen, ráérősen végigszaglássza a környéket, a shar-pei még hosszabb sétákra is motiválható – egész addig, amíg nem esik erősen vagy nem havazik, hisz ez a fajtatiszta kutya egyáltalán nem kedveli a vizet és a hideget.

Mit kell figyelembe venni a shar-pei tartásánál?

A ketrecben való tartás egyáltalán nem jöhet szóba ennél az időjárásra oly érzékeny kutyánál. De nemcsak a vízzel és hideggel szembeni ellenszenve az, ami a kutya házban való tartását teszi szükségessé, hanem emberhez kötődő, érzékeny lénye is. A sharpei-nek nagy szüksége van a vele élő emberek közelségére, s nem szívesen van egyedül. Viszont az elválást kísérő fájdalom tompítására ill. elkerülésére már kölyökkutyájával végezzen ilyen irányú tréninget: szoktassa hozzá, hogy rövidebb időszakokra egyedül maradjon! Ennél a kutyánál az egyedüllét problémájára kevésbé jelent segítséget egy másik kutya vagy egy másik háziállat partnersége. Elvégre a shar-pei-nek nagyon is megvan a saját akarata, s más állatok olykor gyorsan provokálhatják.

Tapasztalt kezekbe való kutya

A más kutyákkal való találkozások békés lezajlása érdekében rendkívül fontos a kölykök átfogó szocializációja. Minél hamarabb kerül kapcsolatba a kiskutya más emberekkel és állatokkal, annál nehezebb lesz később, felnőtt kutyaként kibillenteni a nyugalmából. Nagyon fontos, hogy türelmesen és óvatosan bánjon a kutyával, s ne állítson elé túlzottan magas követelményeket a tréningeken. Egy tapasztalat kutyatartó, aki megtalálja a helyes mértéket a kutya helyzetébe való beleélés és a konzekvens nevelés között, végezetül kellemes és szeretetre méltó partnert tud kovácsolni ebből az önfejű, akaratos állatból, s az bármikor hűségesen védeni fogja gazdája családját.

Olvassa el magazinunk Kölykök beszoktatása és alapfelszerelésük témakörben íródott cikkünket is!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.