Csau Csau

Csau Csau, chau chau, chow chow

Aranybarna bunda, pompás sörény, masszív felépítés – a Csau Csau megjelenése nagyon megnyerő. Ez az őskori kutyafajta, amely a legidősebb fajták egyike, nem csak pompásan néz ki, hanem nagyon különleges karakterrel is rendelkezik: egyesek úgy tartják, hogy a Chow Chow akaratossága miatt inkább macskának mondható, mint kutyának. Akik már kötöttek barátságot egy Chau Chau-val, azok tudják, hogy nem csak külsejében, hanem szívében is egy oroszlán.

Felséges megjelenés

Kínában ezt a fajtát „bolyhos oroszlánkutyának” , „medvekutyának” és „kék nyelvnek” is nevezik. Ezek a nevek mind a kutya feltűnő külsejére vonatkoznak. A chow chow az ázsiai spiccek csoportjába tartozik. Nagyon masszív a testfelépítése, max. 56 cm a marmagassága és körülbelül 30 kg-ot nyom. Léteznek rövid- és hosszúszőrű Csau Csauk is, de a rövidszőrűeknek is nagyon pihe-puha bundájuk van. Ám a rövidszőrű „smooth Csau” sokkal kevésbé elterjedt, mint a hosszúszőrű variáns. A hosszú szőr alatt dús aljszőrzet található és az állat buja sörényt visel. Ez az oroszlán-look nagyon tipukus a csau csaunál. Az impozáns bunda mindig egyszínű, de a hason és a combok belső részén megengedett a kicsivel világosabb szőr. A megengedett színek a fekete, a vörös, a kék, az őzborjú, a krém és a fehér szín. A széles, lapos fülek meredezve állnak, a kutya a farkát a háta felé tekeredve hordja.

A chau chau nagy különlegességét és egyedi vonását akkor vesszük észre, ha a kutya szája nyitva van: a nyelv, az íny és az ajkak kékek. Amíg ez más fajtánál gondot jelentene, – a kék nyelv és szájnyálkahártyák oxigénhiányra utalnak – addig a csau csaunál a standard része és semmilyen egészségügyi gondra nem utal. A száj belsejének kék színére egyelőre semmilyen tudományos magyarázat nincs, de több legenda is magyarázatot ad rá: a világegyetem és a csillagok megteremtésekor kék darabkák potyogtak le az égből, amelyet a chow chow nyalhatott fel. Kevésbé mitológiai megközelítés szerint pedig a vérkeringéshez vagy a hőmérsékletszabályozáshoz van köze.

weiß chow chow porträtaufnahme © Jne Valokuvaus / stock.adobe.com
Sein niedliches Äußeres täuscht: Der Chow Chow hat es faustdick hinter den Öhrchen.

A csau csau története: ősrégi kutyafajta sokrétű alkalmazása

A fajta Kínából származik, de szibériai ősei vannak. Ez a kutyafajta több mint ezer éves: a chow chow a legősibb kutyafajtákhoz tartozik, amelyek génkészlete erősen különbözik a többi mai fajtáétól. Valószínűsíthető, hogy a chau chau-nak a fo-kutya szobrokra is nagy hatása volt, amelyek sok reprezentatív kínai épület előtt állnak, csak úgy, mint Európában az oroszlánszobrok. Az ókorban a csau csauk valójában templomőrző kutyák voltak, Kínában, Mongóliában és Tibetben használták őket. Később vadászkutyaként vagy privát őrzőkutyaként is alkalmazták, így egyre inkább elterjedt a nép körében. Egyes példányok hosszú időn át a császári udvar státuszszimbólumai voltak. Mindenestre a chau chau-k elfogyasztása sem volt tiltott, ilyenkor a bundáját is hasznosították.

A fajta a 19. században érkezett meg Európába. Nagy-Britanniában az első chow chow-kat nem a szomszéd díványán, hanem az állatkertben lehetett megcsodálni, ahol nagy népszerűségnek örvendett.

1865-ben Viktória királynő egy ilyen feltűnő kutyát kapott ajándékba Kínából, ez pedig még nagyobb érdeklődést keltett a nép körében a csau csauk iránt, sokan háziállatként szerették volna tartani az oroszlánkutyát. A fajta kedvelői 1895-ben alapították meg az első csau csau egyesületet, majd 10 évvel később az USA-ban is megalapították a Chow Chow Club-ot. A „plüsskutyák” a legtöbb kutyabarát számára még mindig megfizethetetlenek voltak és a nyugati világban státuszszimbólummá vált. Még a fehér házban is élt két csau csau: Calvin Coolidge (1923-1929) elnök Tiny Tim-nek és Blackberry-nek nevezte saját kutyáit.

Manapság már nemigen élnek csau csauk Kínában, hanem inkább Európában és Észak-Amerikában, ahol a fajta a 80-as években a legnépszerűbb kutyafajták egyike volt. A szokatlan név eredete nem tisztázott – több teória is létezik. Az egyik szerint, a név a kínai „Gou” szóból ered, ami annyit tesz „kutya”. Egy másik magyarázat szerint a szó eredete a pidzsin-angol egyik szavának változata: a chow-chow csemegét jelent. A mai amerikai angolban a chow „eledelt” jelent. Így a megnevezés még ma is azokra az – szerencsére elmúlt – időkre emlékeztet, amikor a csau csau még csemege gyanánt szolgált…

A csau csau természete: karakteres kutya oroszlánszívvel

Gyakran mondják, hogy a chow  chow inkább egy macska természetével rendelkezik: „Aki őt tartja, még koránt sem birtokolja”. De mit jelent ez pontosan? Ezek a négylábúak nemigen engedelmesek vagy behunyászkodóak, viszont nagyon keményfejűek. Idegenekkel és más kutyákkal inkább tartózkodóak. Ha pedig idegenek tartózkodnak a territóriumán, akkor kifejezetten csúnyán tud viselkedni. Az idegenekkel szemben tanúsított territoriális viselkedés miatt a chau chau nagyon jó őrző-védőkutya. Ha a nevelése nem volt megfelelő, akkor a csau csau más kutyákkal való találkozásnál hajlamos lehet a túlzott agresszióra. Különösen az azonos nemű kutyák találkozása lehet problémás, különösen akkor, ha más csau csaukról van szó. Legyen elővigyázatos, ha egy kisebb kutyát mutat be az oroszlánkutyának, mert a kistermetű kutyák könnyen felébreszhetik a chow chow vadászösztönét. A korai szocializáció tehát elengedhetetlen. Az oroszlánkutya egyébként egy nagyon kényelmes állat, amely nyugalmat és békét sugároz. A chau chau szabadon engedése a vadászösztön miatt nem minden példánynál lehetséges. Ezt tovább indokolja az a tény, hogy nem mindig hallgat gazdája hívó szavára.

Egészségügyi megelőzés

Ez a kutyafajta hajlamos az ekcémára, a szemhéj befelé- vagy kifelé fordulására, a könyök- és a csípődiszpláziára. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések és a megfelelő kezelés annyira lelassíthatja a betegség lefolyását, hogy sokszor nincs szükség műtétre. A genetikai hajlamok miatt különösen fontos, hogy a kölyökkutya vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a szülőállatok tesztelve legyenek: a komoly tenyésztők csak egészséges állatokat használnak tenyésztésre.

Szomorú hírnevet szerzett a Todd nevű csau csau, amely a világsztár Justin Bieber kutyája volt, egészen addig, amíg a kutya el nem érte a tinédzser kort. Ekkor a sztár az egyik táncosának ajándékozta a kutyát. A táncos pedig 8000 dollárt gyűjtött össze adományokból az akkor 7 hónapos kutya csípőműtétjére. A csau csauk egyébként átlagosan 12-14 évet élnek.

chow chow hundewelpen in küche © Ivan / stock.adobe.com
Chow-Chow-Welpen sollten Sie nur bei einem seriösen Züchter kaufen.

A csau csau ápolása: szőrápolás naponta

Az oroszlánsörényt bizony ápolni is kell: a hosszúszőrű chow chow tulajdonosok legalább hetente 2-3 alkalommal, de még jobb, ha naponta szőrkeféhez nyúlnak. Ajánlott hetente egy alaposabb fésülés és naponta egy kevésbé intenzívebb kefélés. Különösen a fülek mögött és a nyak környékén hajlamos a szőr a csomósodásra. A fürdetést kerülje, kivéve persze, ha a négylábú úgy bekoszolta magát, hogy nem lehet kifésülni a szőrét. Egyes chau chau fanok a havi egy fürdetésre esküsznek. Ha mindenképpen fürdetnie kell kutyáját, akkor használjon természetes alapanyagú (pl. kamillás) gyengéd kutyasampont. Ez csökkenti az allergiaveszélyt. A nyári melegben tartsa szem előtt azokat a területeket, ahol a farok a bőrrel érintkezik, mert ezeken a területeken könnyen bőrirritáció léphet fel. A rövidszőrű típus kevesebb ápolást igényel.

Kutyanevelés haladóknak

Akaratos természete miatt a chow chow a nehezen nevelhető kutyák közé tartozik. Tiszta és konzekvens parancsokra van szüksége. Minden alkalom, amikor megadja magát a plüssben csillogó aranyos szempárnak, későbbi problémákhoz vezet. Szeretetteljes konzekvenciával és empátiával természetesen azért egy csau csaut is meg lehet nevelni, mindenesetre sosem lesz belőle olyan kutya, amelyik gazdája első szavára ugrik, hanem mindig is meg lesz a saját akarata. Legjobb, ha már a kutya érkezése előtt keres egy olyan kutyaiskolát a környéken, amelynek van tapasztalata csau csaukkal. A kutyaiskolában kis oroszlánja más kutyákkal is megismerkedhet, a szocializáció márpedig rendkívül fontos ennek a fajtának. Akaratos természete miatt a csau csau tapasztaltabb kutyatartókhoz illik, hiszen a kezdők tipikus hibáit kihasználják, és hektikus szituációkban kontrollálhatatlanná válhatnak. Ha Önnek kevés tapasztalata van a kutyákkal, akkor mindenképpen olvasson utána a nevelésnek és gyűjtsön minél több tippet más chau chau tulajdonosoktól vagy a tenyésztőtől.

A friss levegő kedvelője, de a sportokhoz túl kényelmes

Agility, kutyatánc, kocogás? A kényelmes csau csaunak ezek nem kifejezetten vonzó dolgok. A dús bundáját és a meglehetősen meredek hátsófelét nem a hosszas megerőltetésekre találták ki. A csau csau értékeli a hosszas sétákat, amik közben kedvére szaglászhat, de nem kíván túl nagy erőfeszítést gazdájától. Még a túrázások sem tartoznak a tömzsi kutya kedvenc időtöltései közé. A chau chau hosszú szőre miatt nem bírja a nagy hőséget, ezért mindig figyeljen rá a nyári melegben.

A csau csau mint családtag

A kivétel ugyan erősíti a szabályt, de a csau csauk nem kifejezetten családi kutyának valók. Ha az Ön szíve mégis egy csau csauért dobog, akkor jól gondolja át, hogy az életkörülményei valóban passzolnak e egy ilyen kutya igényeihez. Ennek a fajtának a képviselői kiválóan illenek szinglikhez, hiszen a csau csau hajlamos arra, hogy csak egy személlyel alakítson ki belsőséges kapcsolatot. Szintén átgondolandó a sok időt igénylő ápolás, különösen hosszúszőrű chow chow esetében. Alapvetően lakásban is lehet tartani, de jobban örül, ha van saját kertje, mert szeret a szabadban mozogni. Fontolja meg azt is, hogy valóban képes e több mint 10 évre felelősséget vállalni egy kutyáért, akkor is, ha nyaralásról vagy betegségről van szó. Próbáljon meg választ találni a nyaralásnál a kutya elhelyezésével és bundájának ápolásával kapcsolatos kérdésekre. Ha csau csauval utazna, akkor felejtse el a túl meleg utazási célokat, mert ezek abszolút nem illenek a szőrős kis kedvenchez.

Az alapfelszerelésen kívül, ami tartalmazza az eledelt, a kutyaágyat, a pórázt, a fésűt és a kefét, az etető- és itatótálat, az autós felszerelést, számítania kell extra kiadásokra is, például orvosi költségekre, amelyek szintén nagy pénzkiesést jelenthetnek, ha kutyája megbetegszik. Teszteltesse magát és a kutyával egy háztartásban élőket allergiára. Ha Önnek már van egy macskája és mellé szeretne egy csau csaut, akkor mindenképpen olyan kutyát válasszon, amelyik már ismeri a macskákat. Egyes tenyésztőknél ez a szocializáció már az állat első heteiben megtörténik. Az idősebb chau chauk csak nehezen szokták meg a macskákat, mint lakótársat, hiszen elsősorban zsákmányként tekintenek rájuk. A chau chau idősebb gyerekekkel is jól kijön, amennyiben már korábban lefektették a gyermeknek a szabályokat és ennek megfelelően konzekvensen és tisztelettel bánik az állattal. Ha ez megvan, akkor semmi nem állhat barátságuk közé.

hund chow chow am meer strand © everydoghasastory / stock.adobe.com
Der Chow Chow mag es gemütlich. Draußen ist er trotzdem gerne.

Így találhatja meg az áhított csau csauját!

A chow chow nem egy könnyen fellelhető fajta, de azért minden országban akad egy-két megbízható tenyésztő, amely valamelyik egyesület tagja, szenvedéllyel és minden szükséges dokumentummal tenyésztenek. Nagyon ügyeljen a tenyésztő kiválasztásánál és zárja ki azokat a szaporítókat, akik csak saját pénztárcájukat akarják megtömni, és amelyek tevékenysége nem a kutyák jólétét szolgálja. A megfelelő tenyésztőt otthonában látogathatja meg és nem csak a kölyköket, hanem a szülőállatokat is megismerheti. Az igazi tenyésztő rendelkezésére áll, igyekszik minden kérdését megválaszolni és papírokat mutat a kutyák egészségügyi ellátásairól, tesztjeiről. A chippel rendelkező kiskutya átadásával együtt az oltási könyv, a származási igazolás és az egészségügyi igazolás is átadásra kerül. Örüljön, ha a tenyésztő az Ön életkörülményei és kutyákkal való tapasztalata után érdeklődik, hiszen ez azt mutatja, hogy minden kutyája sorsát a szívén viseli.

Óvja meg magát az illegális tenyésztőktől és semmi esetre se vásároljon kutyát sajnálatból. Minden megvásárolt kutya még egy indok a szaporítónak arra, hogy tevékenységét tovább folytassa, aminek csak még több szocializálatlan és egészségtelen kutya lesz az eredménye. Ezen kívül nem csak az eladott kiskutyák szenvedik meg az ilyen „tenyésztést”, hanem a szülőállatok is, amelyek gyakran szeretet- és ingerszegény környezetben kényszerülnek élni és csak a rendszeres ellésnek „köszönhetik” ezt az állattartást.

Ha Ön az idősebb chau chau kutyákra is nyitott, akkor keressen az interneten, gyakran tesznek fel kutyákat elajándékozás céljából. Akadnak olyan egyesületek is, amelyek arra specializálódtak, hogy chow chow-kat segítsenek szerető otthonba. Néha pedig menhelyeken is fellelhető ez a fajta vagy egy olyan keverék, ami nagyon hasonlít a csau csaura és a fajta tipikus jellemzőit is mutatja. Az egykori gazda vagy a menhely dolgozói segíthetnek eldönteni, hogy az adott állat illik e Önhöz. Kellemes időtöltést kívánunk Önnek és csau csaujának!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.