Ónémetjuhász

ónémetjuhász

   

Szigorúan véve az „ónémetjuhász“ egyáltalán nem létezik – legalábbis az FCI által elismert, önálló fajtaként. A fogalom általában a hosszú szőrű, ill. hosszú szálkás szőrű német juhászkutyákat takarja. Ettől függetlenül a csinos, dús szőrű, hűséges és barátságos természetű németjuhász rendkívül népszerű, és nagyon keresett családi és kísérőkutyaként.

Ónémetjuhász vagy német juhászkutya?

Miben különbözik az ónémetjuhász a németjuhásztól, ha valójában csak a németjuhász hosszú szőrű változata? Ahhoz, hogy megértsük ezt a kérdést, érdemes megnézni a juhászkutya eredetének történetét, amelynek ősei már a 7. században is megtalálhatók voltak Németországban. Ezeknek az – anno hosszú- és rövidszőrű változatban is létezett – megbízható és terhelhető kutyáknak a fő feladata eredetileg a juhnyájterelés volt. Magabiztos és éber természetének köszönhetően ez az intelligens kutyafajta hamar hírnevet szerzett magának őrző- és védőkutyaként.

A juhászkutyafaj története

A pásztorkutyák sokoldalúságára és kiváló munkaképességére Max von Stephanitz porosz udvari lovaglómester is felfigyelt, és ma őt tartják a németjuhászok őstenyésztőjének. 1871-ben Stephanitz megkezdte a munkakutyák célzott tenyésztését. Elsődleges célja egy olyan nélkülözhetetlen szolgálati kutya kitenyésztése volt a katonaság számára, amelyet bátorság, hűség, engedelmesség, kitartás és robusztusság jellemez. Az 1899-ben alapított „Verein für Deutsche Schäferhunde eV” (Németjuhász egyesület) (SV), amely a mai napig diktálja a németjuhász fajtaszabványait, kezdetben minden színt és szőrváltozatot elfogadott, a drótszőrűtől az egyenes- és botszőrűn keresztül, egészen a hosszú szőrűig. A tenyésztés során azonban az egyesület egyre több változatot zárt ki a német juhászkutya tenyésztéséből.

Nincs tenyésztési jóváhagyás a hosszú szőrűek számára

A fehér és drótszőrű juhászkutyák után 1930-ban a hosszú göndör szőrű juhászkutyát is kizárták a további tenyésztésből. Von Stephanitz úgy látta, hogy a hosszú szőrzet a fajta hasznosságát és időjárással szembeni ellenállását veszélyezteti, ezért onnantól kezdve a botszőrű, „farkasszerű” németjuhászt részesítette előnyben. Bár az összes ismert és vezető vérvonalban időről időre előfordultak hosszú szőrű kölykök, ha valamelyik szülő hordozta az ezért felelős gént, az SV nem engedte őket tenyészállatként használni. Sok kutyabarát és tenyésztő kritikával illette azt a döntést, hogy a hosszú botszőrt „hibás tenyésztésnek” minősítették. Végül saját klubokat szerveztek az SV-n kívül a hosszú botszőrű juhászkutyák fenntartása érdekében, amelyeket „ónémet juhászkutyáknak” vagy ismertebb nevén „ónémetjuhásznak” neveztek el, hogy megkülönböztessék őket a „német juhászkutyáktól”.

Tenyésztés ónémetjuhászkutyaként

Az SV-vel párhuzamosan alakult ki az úgynevezett ónémetjuhászok intenzív tenyésztése, amelyre külön fajtaszabványt állítottak fel, amely a szőr hosszán kívül alig mutat különbséget a német juhászkutyákhoz képest. Ekkor az ónémet pásztorkutyákat, például a „harzer rókát” vagy a „sárgapofájút” is az új ónémetjuhász fajtanév alá sorolták. Az SV és a nemzetközi FCI ezt a fajtaszabványt azonban nem ismerte el. A változás 2010-ben következett be, amikor a Németjuhászok Szövetsége e.V. az FCI hozzájárulásával ismét engedélyezte a hosszú botszőrt, mint változatot. Azóta a hosszú botszőrű juhászkutyát újra tenyésztik az SV-n belül a német juhászkutya fajtaszabványa szerint. Az új kiegészítés ellenére néhány tenyésztő az SV-n kívül továbbra is ragaszkodik az ónémetjuhász koncepciójához. A német juhászkutya FCI által elismert hosszú botszőrű változata és az ónémetjuhász között azonban alig lehet különbséget tenni.

Megjelenés

Kinézetét tekintve az ónémetjuhász nagyon hasonlít a klasszikus német juhászkutyára. Közös bennük a tipikusan felálló fül, a megnyúlt, keskeny pofa, a figyelmes és figyelő tekintet, valamint a bozontos, lógó farok. Azonosak a különböző színváltozatok is: fekete-barna, fekete vagy farkasszürke, valamint a közepes vagy nagy marmagasság: 60-65 cm a hímeknél és 55-60 cm a nőstényeknél. Az ónémetjuhász látszólag csak lényegesen hosszabb szőrében különbözik a normál németjuhász kutyától. Ez a puha és laza szőr jellemzően bozontos a lábakon, a fülön és a farkon, ahol különösen dús. Jellemző fajtajegy még a vastag nyakszőr, az úgynevezett „sörény”.

Hosszú fedőszőrzete és sűrű, nagyon puha aljszőrzete miatt az ónémetjuhász általában valamivel erősebbnek tűnik, mint közeli rokona, a németjuhász. A tényleges tömeg nőstényeknél 28-32 kg, kanok esetében pedig 33-40 kg.

ónémetjuhásszal kirándulás © gebut / stock.adobe.com

Jellem

Hű, nyugodt és figyelmes: Az ónémetjuhász természete nagyrészt megegyezik a német juhászkutyáéval. Megbízhatósága, biztos ösztönei és nagyfokú terhelhetősége ugyanúgy alkalmassá teszi őt őrző-, védő- és szolgálati kutyának, mint híres testvérét. Ugyanakkor barátságos és kiegyensúlyozott, ami rendkívül népszerűvé teszi őt kísérő- és családi kutyaként is. Az ónémetjuhász legjobb oldala különösen gyerekekkel mutatkozik meg. Jóindulatú természete és éber jelleme szerető játszótárssá és megbízható védelmezővé teszi. A német juhászkutyához képest az ónémetjuhászt általában kicsit csendesebbnek, és türelmesebbnek tartják.

Kiegyensúlyozott, temperamentumos, sportos

Mindazonáltal a német juhászkutyáknak van egy sajátos hajtó viselkedésük. Még ha csak enyhén ingerlékenyek is, és csak akkor avatkoznak be, ha a helyzet tényleg megkívánja, kisgyerekeket nem szabad felügyelet nélkül egyedül hagyni velük – ami egyébként szinte minden nagyobb kutyára vonatkozik. Ahhoz, hogy jóindulatú, kiegyensúlyozott jelleme, megbízhatósága és figyelmessége teljes mértékben kifejlődjön, az ónémetjuhásznak korai szocializációra, következetes nevelésre, valamint elegendő testmozgásra és aktivitásra van szüksége. Ha Ön családi kutyának szánja az ónémetjuhászt, akkor nemcsak tapasztalattal és szaktudással kell rendelkeznie a kutyakiképzés terén, de a mozgást is szeretnie kell, mert ezek a kutyák lelkes sportolók. A közös kirándulások, kerékpártúrák és a rendszeres kutyás sportok ideális programnak számítanak a négylábú sportoló és családja számára.

Szépségvonal vagy teljesítményvonal

A botszőrű németjuhászhoz hasonlóan az ónémetjuhász esetében is két vonal alakult ki: a kiállítási vonal (szépségvonal) és a teljesítményvonal. Ezeknél az állatok nemcsak megjelenésükben különböznek, hanem természetükben is. A szépségtenyésztésből származó kutyák (kiállítási vonal) általában viszonylag nagyobb testalkatúak, hátuk enyhén lejt („csapott hát”). Nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak és könnyen kezelhetőnek tartják őket, ezért mindenkinek, aki alkalmazkodóképes családi kutyát keres, szépségvonalból származó kutya ajánlott. Aki viszont szolgálati és védőkutyának tervezi használni, az inkább teljesítményvonalból származó kölyköt vegyen. Az általában valamivel könnyebb kutyák kifejezett figyelő-, védő- és őrzőösztönnel rendelkeznek, nagyon kitartóak, rendkívül magabiztosak és szorgalmasak. Csak tapasztalt kutyatartók kezébe valók, akik nagy szakértelemmel és odafigyeléssel szocializálják, és a szolgálati helyüknek megfelelően képzik ki őket például a rendőrségen, a vámhivatalnál vagy a katonaságnál.

Ónémetjuhász vásárlása

A németjuhász impozáns megjelenése és félelmetes hírneve miatt a barátságos és engedelmes ónémetjuhász rendkívül népszerű sok kutyabarát körében. Aki azonban érdeklődik egy ilyen kísérő- és családi kutya iránt, annak tisztában kell lennie azzal, hogy az ónémetjuhászok származásuknál fogva munkakutyák. Még ha Ön egy úgynevezett szépségvonalból vásárol is kiskutyát, azzal így is nagyon sokat kell foglalkozni, mert a tanulás és mozgás iránti igénye jelentős. Egy „igazi” ónémetjuhász semmiképpen sem elégszik meg a háztömb körüli rövid sétákkal. Csak akkor kezdjen el megfelelő tenyésztő után kutatni, ha mindezzel tisztában van, és biztosítani tudja, hogy Ön és a családja meg tud felelni a tartási követelményeknek.

Melyik tenyésztő illik hozzám?

Mivel a legtöbb tenyésztő a teljesítmény- vagy a szépségvonalra specializálódott, ennek megfelelően az állataikban más-más tulajdonságokra helyezik a hangsúlyt, így először is azt kell eldöntenie, hogy Ön milyen célból szeretne német juhászkutyát vásárolni. Tudja meg előre, hogy a tenyésztő a szépség- vagy a teljesítményvonalra szakosodott-e, és az elképzeléseinek és igényeinek leginkább megfelelő kennelt válassza. Aki nagy jelentőséget tulajdonít az FCI-minősítést igazoló papíroknak, annak azt is tudnia kell, hogy az ónémet juhászkutyát (ónémetjuhászt) az FCI nem ismeri el külön fajtaként. Ebben az esetben érdemes olyan tenyésztőt keresni, aki kapcsolatban áll az SV-vel vagy az FCI-vel, és „hosszú botszőrű juhászkutyaként” árulja a kutyáit.

Ha ónémetjuhász megnevezésű kutyát keres, akkor általában olyan tenyésztőkkel fog találkozni, akik a német juhászkutya szövetségtől és az FCI-től függetlenül tenyésztenek. Ebben az esetben alaposan mérje fel a tenyésztő komolyságát. Feltétlenül adnia kell törzskönyvet, amely igazolja, hogy a kölyökkutya egészséges, hosszú botszőrű, ill. ónémetjuhászkutya szülőktől származik, valamint egy igazolást az ajánlott egészségügyi vizsgálatokról és a beadott védőoltásokról.

Így ismerheti fel a komoly tenyésztőt

A fent említett „formalitások” mellett a tenyésztővel való személyes kapcsolatnak is stimmelnie kell. A jó tenyésztőnek nemcsak eladónak, hanem szakértőnek is kell lennie, és minden tartással, neveléssel, táplálkozással és gondozással kapcsolatos kérdésben a vevő rendelkezésére kell állnia. Annak érdekében, hogy Ön biztosan a megfelelő tenyésztőt találja meg, a következőkre kell figyelnie:

  • A tenyésztő meghívja az otthonába, és készségesen megmutatja a kennelt és az anyaállatot.
  • A tenyésztő egy kutyaklub tagja, és más ónémet juhász- és németjuhász-tenyésztőkkel is kapcsolatban áll. Széles tudással és nagy tapasztalattal rendelkezik a fajtáról.
  • A tenyészállatokat az eladásuk előtt (különösen ízületi problémák tekintetében) megfelelően megvizsgálták. A kölykök törzskönyvvel és származási igazolással rendelkeznek.
  • A kölyköket csak a 8. és 10. hét között adják oda a vevőnek. A tenyésztő az első egészségügyi vizsgálatokról és a szükséges első oltásokról az eladás előtt gondoskodott.
  • A tenyésztő rákérdez az Ön körülményeire, hogy megtudja, megfelelő gazdája lenne-e egy ónémetjuhásznak. Jobb, ha távol tartja magát azoktól a tenyésztőktől, akik a lehető leggyorsabban meg akarnak szabadulni a kölyköktől, és nem érdekli őket, hogy azok jó helyre kerülnek-e.
  • A tenyésztő elfogadható árat kér a kölykökért (jelenleg 800 és 1000 euró között).
ónémetjuhász a fűben © gebut / stock.adobe.com

Egészség, ápolás és fajtatipikus betegségek

Függetlenül attól, hogy teljesítmény- vagy szépségvonalból származó hosszú botszőrű vagy ónémetjuhászról van-e szó, minden tenyésztőnek a kutyái egészségére kell összpontosítania. Különös figyelmet kell fordítani az alábbi betegségekre és panaszokra, amelyek gyakran fordulnak elő a német juhászkutyáknál:

Mire kell figyelni az ónémetjuhász ápolásánál

A hozzáértő tenyésztés és a tenyészkutyák átfogó egészségügyi vizsgálata rendkívül fontos ezeknek a kutyabetegségeknek a kizárása érdekében. Ahhoz, hogy az ónémetjuhász egész életében jól érezze magát, megfelelő gondozásra, egészséges táplálkozásra és a fajtának megfelelő elhelyezésre van szüksége. Természetesen a hosszú botszőr gondozása kicsit időigényesebb, mint a botszőrűé, de még az ónémetjuhász esetében sem szabad túlzásba vinni a kefélést, mert ezzel kihúzhatja a fontos aljszőrzetet. Ha kutyája éppen nem vedlik, akkor elegendő, ha hetente egyszer-kétszer megfelelő fésűvel átkeféli a szőrét. Az egészséges szőrzetszerkezet érdekében tartózkodjon a túl gyakori fürdetéstől, és ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre. Négylábú barátja gondozása magában foglalja a fülek, szemek és mancsok rendszeres tisztítását és ellenőrzését, valamint a karmok vágását is.

Az ónémetjuhász táplálása

Hogy etetem egészségesen juhászkutyámat?

Az ónémetjuhászok éppoly hajlamosak az ízületi problémákra, mint a német juhászkutyák. Ez általában örökletes, de a növekedési fázisban a túl nagy terhelés és a helytelen táplálkozás is okozhatja. Ezért az első néhány hónapban kerülendő a túl magas energia- és zsírtartalmú étrend. Általában a tenyésztő pontos etetési ajánlásokat is ad, amelyeket be kell tartani. Olyan speciális kölyökkutyatáp ajánlott, amely optimálisan igazodik a fiatal ónémetjuhász igényeihez. Felnőtt kutya táplálásánál is mindig tartsa szem előtt ezeket az igényeket. Az egészséges táplálás tehát figyelembe veszi az adott kutya méretét, súlyát, korát, egészségi állapotát és aktivitási szintjét.

Függetlenül attól, hogy saját maga készíti-e el az állat eledelét (például „nyersetetés“), vagy hagyományos száraz vagy nedves tápot használ, gondoskodnia kell arról, hogy a takarmány a lehető legmagasabb arányban tartalmazzon jó minőségű húst (kb. 70 százalék), és kiegészítésként zöldséget, gyümölcsöt, rizst vagy tésztát, valamint értékes zsírokat. A magas gabonaarány viszont kerülendő a fokozott allergiaveszély miatt.

Tartás családi kutyaként

Kutyasport és kiképzés

Egy ónémetjuhász gazdájaként természetesen nemcsak a kutyája egészségével, hanem elégedettségével is törődnie kell. A megfelelő gondozás és táplálás mellett elengedhetetlen a fajtának megfelelő tartás elegendő fizikai és szellemi aktivitással. Még ha ónémet juhászát családi kutyaként tartja is, a terelő ősöktől származó kutya szeretné, ha „bevetnék“. A hosszú közös séták és kerékpártúrák mellett ezért a mozogni és tanulni vágyó kutyájának biztosítania kell a megfelelő elfoglaltságot kutyasportok vagy képzés formájában. Ez lehet agility, dog dance, obedience képzés vagy nyomkövetés – sokoldalúságának köszönhetően az ónémetjuhász szinte minden kutyasportfajtáért lelkesedik. A családi kutyák mentőkutyává, védőkutyává vagy terelőkutyává is kiképezhetők. Egy ilyen terhelésnek köszönhetően a kutyája nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz otthon. Az Ön jutalma pedig egy rendkívül barátságos, alkalmazkodó és nyugodt családi kutya lesz.

Olvasson a Kölykök beszoktatásáról is: Alapfelszereltség és tippek!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.