Hipoallergén kutyatáp allergiás kutyáknak

Hipoallergén kutyatáp allergiás kutyáknak

Viszket, állandó vakarásra késztet és fáj: nemcsak mi, emberek, hanem egyre több kutya is szenved az élelmiszer-allergiától. Itt most megtudhatja, mi rejtőzik a dolog mögött, s hogy melyik a legjobb típusú kutyatáp allergiás kutyáknak, hipoallergén kutyatáp választékból.

Mi is az élelmiszer-allergia?

Már régóta nem csupán az ember problémája, hogy bizonyos élelmiszerekkel szemben érzékenységi, intoleranciás tünetek mutatkoznak. Legjobb barátunk, a kutya esetében is egyre gyakrabban fejlődik ki élelmiszer-allergia. Mégpedig az eledel bizonyos anyagai allergiát váltanak ki, s ezáltal ú.n.allergénné válnak. Ezeket az allergéneket a szervezet fenyegetésként kezeli, s immunrendszerét harcba állítja ellene. Védelmi intézkedésként a szervezet saját antitesteket választ ki, hogy szembeszálljon a látszólag veszélyes eledel-alkotóelemekkel. Vagyis az élelmiszer-allergia az immunrendszer egyfajta túlzott reakciója.

Viszont a kutya szervezetének ez az eltúlzott védelmi mechanizmusa, amely a bőr és az emésztőrendszer komoly problémáihoz vezethet, nem következik be azonnal. Ez magyarázza, hogyan fordulhat az elő, hogy egy kutya bizonyos eledelt évekig szemmel láthatóan jól tolerál, majd egyszer csak hirtelen allergiás reakció alakul ki. Mivel az eledel-allergia csak a kiváltójával való többszöri kapcsolatba kerülés útján jön létre. Általánosságban tehát az allergiát megelőzi egy érzékennyé válási fázis, amiből a kutya és gazdája általában semmit sem vesz észre.

Az eledel mely alkotóelemei váltanak ki allergiát?

Elvileg bármely eledel-összetevő okozhat allergiát. Mivel a kutya csak a „vétkes“ anyag többszöri szervezetébe kerülésére reagál érzékenyen, semmi csodálkozni való nincs azon, hogy a rendszeresen fogyasztott eledelféleségek között ott vannak azok is, amelyek az allergiák leggyakoribb kiváltói. Így a marha-, sertés- és csirkehúsból, valamint tejtermékekből származó fehérjék és fehérje-vegyületek állnak legtöbbször az allergia hátterében. De sok kutya érzékenységgel reagál a gluténtartalmú gabonára, így pl. a búzára is.

Ugyanígy allergiás reakciókat válthatnak ki a kutyaeledelben lévő adalékanyagok – pl. a mesterséges aromák és tartósítószerek, valamint az olcsó töltőanyagok. Ezen nem jól tolerálható anyagok rendszeres fogyasztása esetén a kutya (túl)érzékennyé válik. A legtöbb esetben „nem-immunológiai“ eledelintoleranciáról van szó. Az ilyen intoleranciás betegség tünetei nagyon hasonlítanak az élelmiszer-allergia ismertetőjegyeire.

Hogyan ismerhetem fel kutyám élelmiszer-allergiáját?

Úgy az élelmiszer-intolerancia, mint az eledel-allergia nagy szenvedéseket tud okozni az állatnak, ezért megfelelő étrenddel kezelendő. A tünetek leggyakrabban a kutya bőrén mutatkoznak: az allergiás megbetegedésben szenvedő állatot sokszor erős viszketés gyötri, főként a mancsain, fülein és a vállain. Az ilyen szimptómával küzdő kutya olyan sokat vakaródzik és nyalogatja magát, hogy az érintett helyeken gyakran kihullik a szőrzet, s a bőr pedig kisebesedik. Következményként a kopasz területeken gyakorta jön létre gyulladás, ami elviselhetetlenségig fokozza a viszketést. De a bőrreakciók mellett sok kutyát emésztőrendszeri zavarok is kínoznak. Így a hasmenést, hányást, felfúvódásokat is az allergiára utaló további jeleknek tekinthetjük.

Bármely kutyánál kialakulhat az allergia?

A jelzett tünetek alapvetően bármely kutyánál előfordulhatnak, akármilyen fajtájú vagy akár keverék kutyáról legyen is szó. Viszont tanulmányok igazolják, hogy bizonyos fajták jobban hajlamosak az allergiára. Ezekhez a fajtaspecifikusan allergiára hajlamosabb fajtákhoz tartoznak a következők: juhászkutyák, golden retriever, labrador, tacskó, dalmata és boxer. De a cocker és springer spániel, west highland white terrier, lhasa apso, shar-pei, törpe schnauzer, valamint az afrikai oroszlánkutya is gyakran előfordul az ezirányú statisztikákban. Ha az említett fajták közül való az Ön kutyája is, különösen figyeljen oda kedvence táplálására, s vegye komolyan az esetleges allergia tüneteit!

A diagnózis: eledel-allergia – és most hogyan tovább?

Ha kutyáján észleli az olyan tüneteket, mint a viszketés, csupasz foltok, vagy emésztési problémák, késlekedés nélkül kérjen időpontot az állatorvosnál! Ugyanis csak egy állatorvos tudja teljes biztonsággal diagnosztizálni az allergiát, s egyben kizárni más betegség fennállását. Sajnos meggyógyítani az állatorvos sem tudja az allergiát, de az olyan speciális diétával, amely mellőzi az allergén anyagokat, kontroll alatt tudja tartani kutyája élelmiszer-allergiáját és az azzal járó tüneteket.

Az állatorvosnak egy ilyen diétás tervezet ill. étrend összeállításához először is természetesen ismernie kell az allergéneket. Ennek kitapasztalására egy ú.n. kizárásos diétára kerül sor. Egy 6-10 hetes időszakban a kutyát kizárólag egyfajta fehérje- és szénhidrátforrással kell etetni. A diétával szembeni allergia kizárására a felhasznált húsfajtának lehetőség szerint egzotikusnak kell lennie. Erre jól alkalmas pl. a kenguru-, strucc- vagy rénszarvashús. A még mindig elterjedt nézet, miszerint a rizs és bárányhús kombinációja a legalkalmasabb a kizárásos diétára, már nem állja meg a helyét. Hiszen a bárány időközben a kutyatápok szokványos, gyakran használt húsfajtájává vált, vagyis már nem zárható ki a bárányra való allergia.

Más allergének kiderítése

Az ilyen kizárásos diéta után általában elmúlik a viszketés és a többi, sok szenvedést okozó tünet. Makacsabb esetekben akár 12 hétig is eltarthat, amíg javulás áll be. Nagyon fontos, hogy a diagnózis felállításának ideje alatt valóban csak a kiválasztott diétás eledelt használjuk. Más kutyatáp akár csak legkisebb mennyisége is kedvezőtlen módon meghamisíthatja a teszt eredményét. Ugyanez érvényes a kutyasnackekre is, amelyek ebben az időszakban úgyszintén tabunak számítanak. Mintegy 10 hét után próbálkozhat fokozatosan további húsfajtákkal szélesíteni a diétás eledel összetételét. Ha újra allergiás tünetek lépnének fel – pl. viszketés vagy hányás -, azonnal hagyjon fel a legutóbb hozzáadott húsfajta használatával! Ezzel a módszerrel megbízhatóan kideríthetők az allergének, amelyek kutyája számára veszélyt jelentenek.

Kizárásos diéta után sok állatorvos javasol egy „provokációs“ tesztet is az addigi kutyaeledellel. Ha ezen idő után ismét jelentkeznek az allergia szimptómái, biztos lehet benne, hogy az azt okozó allergént találta meg.

Hipoallergén kutyatáp allergiás kutyáknak?

Ha kitapasztalta, milyen allergénre reagál kutyája, ezen anyag egyszerű elhagyásával elkerülheti kutyája allergiás reakcióját. Ha pedig önmaga készíti a kutyaeledelt, pontos ellenőrzési lehetőséggel bír annak összetevőit illetően. Időközben nagy választékban kapható hipoallergén kutyatáp allergiás kutyáknak. A hipoallergén kutyatáp ebben az esetben azt jelenti, hogy az eledel kevés allergén anyagot tartalmaz.

A hipoallergén kutyatáp előállítása során teljes mértékben kerülik az olyan ismert allergéneket, mint a marha- vagy disznóhús, gabona, szója- és tejtermékek. Így ezek a termékek inkább ritka húsfajtákat tartalmaznak, mint a kenguru, ló, gazella, vagy vízibivaly, s egy zöldségfajta, minőségi növények és halolajból származó telítetlen zsírsavak teszik kompletté a hipoallergén kutyatáp-ot, s gondoskodnak arról, hogy kutyája minden fontos tápanyaghoz hozzájusson. A más kutyatápokban gyakran használt búzát rizs, burgonya, köles vagy kukorica pótolja. Gabona-intolerancia esetén teljesen le kell mondania ezekről az anyagokról, s gabona- ill. gluténmentes kutyatápot kell kínálnia kedvencének.

Adhatok tartósan is hipoallergén kutyatápot a kutyámnak?

A hipoallergén kutyatáp allergiás kutyáknak – mivel mellőzi ill. leredukálja az allergiakiváltó anyagokat – a legtöbb kutya számára nagyon jól tolerálható. Ha kutyája nagy érzékenységet mutatna az allergiára, semmi sem szól az allergénszegény eledellel való tartós táplálás ellen. Természetesen azzal az előfeltétellel, hogy kutyája elegendő mennyiségben megkap minden táp- és ásványi anyagot, amelyre egészséges életéhez szüksége van. Annak érdekében, hogy biztosra mehessen: kutyája optimális táplálásban részesül, feltétlenül egyeztesse az állatorvossal, hogy melyik eledel felel meg leginkább kedvence egyedi igényeinek! Ha olyan kutyatápot használ, amely az allergia mellett kutyája súlyát, korát és aktivitási fokát is figyelembe veszi, gondoskodik arról, hogy négylábú barátja intoleranciája és érzékenysége ellenére is gondtalan és boldog életet élhessen.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani. Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: "Vajon mit nem ehet a kutya?!". Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.
4 min

Kutyatorta sütése: Három finom recept

Szülinapja van a kutyájának? Akkor talán kap egy új játékot. A szülinapja megünneplésére süthet neki egy finom kutyasütit vagy kutyatortát is. Nem is olyan nehéz, mint gondolná. Az alábbiakban talál három receptet, amely biztosan ízleni fog a négylábú kedvencének.