Törpe schnauzer

törpe schnauzer betegségei, jellemzői, tartása

Miniature schnauzer stand in summertime in stands in the exhibition rack, handler's hand holding the leash

A törpe schnauzer durva drótszerű szőrével, bozontos szakállával és szemöldökével a schnauzer miniatűr kiadása. Kitartása, ébersége és bátorsága szempontjából azonban semmiben nem marad el a nagy testvértől.

Kis energiabomba

Kis mérete ellenére (30-35 cm-es marmagasság) a törpe schnauzer mozgásigénye kifejezetten nagy. Legyen szó akár sétáról, apportírozásról, labda- vagy kereső játékokról, nyomkövetésről, kocogásról, úszásról vagy kerékpározásról – az eleven kis testű kutyának sosem elég és legszívesebben mindig mozogna. Szórakozni szeretne és mindig valahogy elfoglalni magát – a lusta heverészés a szófán nem az ő asztala. Ha eleget futkározhat és elfoglaltságban is bővelkedik, akkor nagyon alkalmazkodó, ragaszkodó és édes kutyának mutatkozik a házban, aki gazdája közelében tartózkodik a legszívesebben.

Bátor házőrző

A törpe schnauzer több, mint egy miniatűr méretű, sportos családi kutya. Természetéből adódóan rendkívül éber és megbízhatóan jelez gazdájának minden ismeretlen zaj esetén. Ezáltal nagyon jó házőrzőnek bizonyul, akinek nem kell félnie attól, ha más házőrző ebekkel hasonlítják össze. Bátorsága és rettenthetetlensége említésre méltó – hiszen ha belegondolunk, ez a kis testű kutya mindösszesen kb. 4-8 kg-ot nyom. Természetéhez híven az idegenekkel szemben tartózkodóan és bizalmatlanul viselkedik.

Önfejű családi kutya

Azonban annál szorosabban kötődik családjához. Noha egy kis makacsság jellemzi – mint minden schnauzerfajtát –, mégis szeretne a gazdái kedvére tenni. Emberközpontú karaktere, intelligenciája és tanulási vágya hálás és engedelmes „diákká” teszik – természetesen csak abban az esetben, ha mind fizikailag, mind szellemileg elegendő kihívást kap. Ha ez nem így van, akkor kiütközik makacssága. Ha nem kap elég feladatot gazdájától, akkor keres magának saját elfoglaltságot a fafejű és okos eb – az, hogy ez tetszik-e családjának, már kétséges.

Külső megjelenése: tipikus schnauzer!

A törpe schnauzer nemcsak a jellemében tipikus schnauzer, hanem külsőleg is. Ehhez hozzátartozik a bozontos szakáll és a hosszú, sűrű szemöldök, amelyek kicsit beárnyékolják a szemet. Az erős, inkább zömök, mint karcsú testfelépítés kissé ívelt háttal közös az összes schnauzerben, épp úgy, mint a drótszerű, szálkás fedőszőr, ami a testhez simul.

Négy színváltozat

A törpe schnauzer többféle színváltozatban fordul elő, mint a schnauzer család többi tagja. A legismertebb schnauzerszínek, a só-bors és a tiszta fekete mellett a legkisebb testvérnél a fekete-ezüst és a tiszta fehér is megengedett. Konkrétan a következőképpen tevődnek össze az egyes színváltozatok:

  • Tiszta fekete fekete aljszőrzettel. Világos rajzolat nem megengedett a fejen, a mellkason és a lábakon.
  • Só-bors: egyenletes eloszlású és jól pigmentált borsozottság szürke aljszőrzettel és sötét maszkkal. A színeltérés megengedett a vasszürkétől az ezüstszürkéig. Jelentős világos jegyek ebben az esetben sem kívánatosak.
  • Fekete-ezüst: fekete fedőszőr fekete aljszőrzettel fehér jegyekkel a szemek felett, a pofákon, a szakállon, a torok tájékán, a mellen (két felezett háromszög), az elülső lábközépen, a mancsokon, a hátsó végtagok belső oldalán és a végbélnyílás körül. A homloknak, a nyaknak és a fülek külső oldalának feketének kell lennie.
  • Tiszta fehér fehér aljszőrzettel. Sötét maszk nem kívánatos.

A parti schnauzer

Ezenkívül az USA-ban az ún. parti vagy foltos schnauzerek is közkedveltek és ismertek. A „parti” itt azt jelenti, hogy fehér alapon bármilyen színű foltok előfordulhatnak. Ide tartoznak a barna árnyalatai (mint a máj és a csokoládé), amelyek a partigénnel rögzültek. Az FCI standarddal ellentétben az Amerikai Kennel Klub (AKC) ezeket a színváltozatokat is elismeri.

Robusztus törpe

Habár a törpe schnauzer 30-35 cm-es marmagasságú és csupán 4,5-8 kg-ot nyom, nagyon robusztusnak és erősnek mondható. Nem ismeri azokat a hibákat vagy sebezhetőségeket, amelyekkel a többi kis termetű eb küzd. Négyzetes testfelépítése, erős feje lapos homlokkal, izmos nyaka és zömök, egyenes lábai rendkívüli kitartásról és erőről tanúskodnak. Az élénk kifejezésű, előre tekintő és mindig éber szemek hangsúlyozzák ezt a benyomást és egyértelművé teszik, hogy nem szabad alábecsülni a négylábú törpét.

A törpe schnauzer története

Már a schnauzer elődjeinek is szükségük volt ellenállóerőre, bátorságra, intelligenciára és éberségre, mivel földművesek és fuvarosok kutyájaként nem csak a patkányokat és egereket kellett távol tartaniuk a háztól, az udvartól és a kocsitól, hanem a tolvajokat és a hívatlan vendégeket is el kellett űzniük. Kitartónak kellett lenniük azért, hogy a fuvarosokat kísérjék hosszú útjaik során és időjárásálló, robusztus szőrzetre volt szükségük. Sokoldalú „bevetési” lehetőségeinek köszönhetően nagyon közkedvelt voltak ezek a drótszőrű pinscherfélék a 19. század végén, mivel patkányvadászként, istállókutyaként és házőrzőként is jól teljesítettek. Ebben az időben származási helyükön a németországi Baden-Württemberg és Bajország tartományokban majdnem minden falunak volt egy ilyen kutyája.

A célzott fajtatenyésztés megkezdése

A drótszőrű pinscherek miniatűr kiadásának célzott tenyésztése 1880 körül kezdődött Frankfurt am Main térségben. A középschnauzer mintájára kellett megalkotni egy kis testű ebet, aki mind külsőleg, mind belsőleg megfelelt a nagy testvér tulajdonságainak. A drótszőrű törpe pinscher, ahogyan a tenyésztés kezdetén még a fajtát nevezték, apró méretét feltehetőleg a majom pincsi és a törpe pinscher keresztezésével érték el. 1888-ban regisztrálták hivatalosan az első törpe schnauzert. Habár először még a nagy testvér árnyékában élt, később, a második világháború után, miután az 50-es években nagyon forszírozták a fajta tenyésztését, a törpe schnauzer számos kutyabarát szívét meghódította és magasra tört a népszerűségi skálán.

A törpe schnauzer tenyésztése, egészsége és betegségei

Bár különösen az Egyesült Államokban sokat kísérleteztek a törpeschnauzer-tenyésztésben és a „miniature size“ mellett a vitatott „toy size“ (játék méret) és a „teacup size“ (teáscsésze méret) méretben is tenyésztik a schnauzereket, Európában soha nem volt igazi divatkutya. Azok a neves tenyésztők, akik az FCI standardnak megfelelően végzik munkájukat, kerülik a „játék formátumú“ ebek görcsös tenyésztését. Ehelyett inkább az egészséges, robusztus és jó temperamentumú törpe schnauzerek fennmaradására koncentrálnak.

Miért jó a fajkutya?

Még ha nem is tartja fontosnak a papírokat, feltétlenül tartsa magát távol az olyan kétes ajánlatoktól, melyek törzskönyv nélküli kölyköket kínálnak akciós áron. Ha olyan felelősségteljes tenyésztőtől vásárol fajkutyát, aki eleget tesz a tenyésztői egyesület szigorú kritériumainak, annak bizonyára megvan az ára. Azonban csak így kaphat garanciát arra, hogy kutyusa egészséges genetikai háttérrel rendelkezik, hogy megkapott minden szükséges oltást, hogy elvégezték rajta a szűrő vizsgálatokat és a döntő jelentőséggel bíró első hetekben, a „bevésődési” életszakaszban megfelelő szocializációban részesült.

Kell számolni fajtára jellemző betegségekkel?

A jó pedigré, a fajtának megfelelő tartás és ápolás, valamint a kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb feltételei a hosszú, egészséges és aktív kutyaéletnek. Még ha szigorúan is tartja magát ezekhez, akkor is biztosan fel fogja keresni az állatorvost valamilyen „bibivel”. Szerencsére a törpe schnauzerek nagyon robusztus és ellenálló fajtának számítanak, így a kis méret ellenére csak ritkán fordulnak elő náluk súlyos fajtaspecifikus betegségek. Nem életveszélyes, de bosszantó lehet a fajtánál a könnytermelés hiánya, ami a szemek gyulladásához és fertőzéséhez vezethet. Más szemproblémák, mint például a PRA (progresszív retina atrófia), érinthetik a törpe schnauzereket. Ezenkívül ritkán jelentkezik náluk epilepszia és patella luxáció (térdkalácsficam).

A törpe schnauzer etetése

Még ha egyes állateledelgyártók mást ígérnek, a schnauzereknek nincs szükségük fajtaspecifikus étrendre. A speciálisan törpe schnauzerek számára készült tápok, amelyek az állatkereskedésekben vagy az interneten találhatók, nem feltétlenül rosszak, csak nem elengedhetetlenek. Mint ahogy minden más kutya, a törpe schnauzerek is a farkastól származnak, ezáltal a húsevő ragadozók közé tartoznak. Egész szervezetük a hús fogyasztására van kialakítva, ezért a nyers hús sem jelent problémát a kis testű ebek számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kizárólag hússal kellene etetni őket. A kutyáknak is szükségük van további tápanyagokra és ásványi anyagokra, amelyeket a zöldségek, gyümölcsök és a rizs tartalmaznak. Mint ahogy a farkas is elfogyasztja az egész zsákmányállatot a vérrel, csonttal és gyomortartalommal együtt. Például jó arány lehet a következő: kb. 70% hús, 20% zöldség és 10% rizs.

Milyen tápra van szüksége a törpe schnauzer-nek?

A pontos szükséglet kutyáról kutyára nagymértékben változik. Mint ahogy az embereknél, az állatoknál is függ a tápanyag- és energiaszükséglet a kortól, nemtől, súlytól és aktivitási szinttől. Egy fiatal ebnek, aki több órát a természetben vagy a kutyajátszótéren mozog például több fehérjére van szüksége, mint egy senior korú kutyának, aki ideje nagy részét a szófán heverészve tölti. Ahhoz, hogy megtudja, mi lehet a legjobb kedvence számára, érdemes állatorvoshoz vagy állattáplálkozási szakértőhöz fordulni.

Nedves eledel, száraz táp vagy BARF-etetés?

Sok kutyatartó nemcsak azzal a kérdéssel találja magát szemben, hogy mit kellene tartalmaznia a tápláléknak, hanem azzal is, hogy milyen formában célszerű a négylábúak számára kínálni. A vélemények nagymértékben megoszlanak a témát illetően és ezek gyakran a személyes preferenciákkal, illetve tapasztalatokkal függenek össze. Legyen szó nedves vagy száraz, saját kezűleg főzött vagy nyers eleségről, alapvetően mindegyiknek van előnye és hátránya. A nedves eledel beleragad a törpe schnauzer szakállába, száraz táp esetén nem fogyaszt elég folyadékot és ha otthon főzünk neki, az elég időigényes munka. Tehát mindegyik forma mellett és ellen lehet érvelni.

Ezért Önnek kell kitalálnia, hogy melyik eledel ízlik a legjobban kutyusának, melyiket tolerálja a legjobban és melyik a legkönnyebben kivitelezhető az Ön számára. Annak például semmi értelme, hogy a saját főzés mellett dönt és aztán folyton azon stresszel, hogy tudja megoldani és úgy érzi, hogy értékes időt veszteget el, amit inkább négylábú barátjával töltene a szabadban. Bizonyára a készeledelekkel is egészséges és kiegyensúlyozott étrendet tud biztosítani számára – ennek az a feltétele, hogy kiváló minőségű tápot válasszon, amely nem tartalmaz töltőanyagokat (pl. gabona), cukrot, mesterséges ízfokozókat és kémiai tartósítószereket.

A törpe schnauzer ápolása

Az egészséges kutyaélethez természetesen nemcsak a kiegyensúlyozott étrend, hanem az állat megfelelő ápolása is hozzátartozik. Ez a schnauzereknél kicsit átfogóbb, mint egyes más fajtáknál, mivel a szálkás szőrzetnek nemcsak rendszeres kefélésre van szüksége, hanem ezenkívül évente 2-4 alkalommal ajánlott trimmelni is. Ehhez felkereshet egy kutyakozmetikát vagy egy állatorvost, azonban Ön is kitanulhatja, hogy a jövőben Ön végezze el. Egy megfelelő géppel és egy kis gyakorlással, amire akár egy speciális kurzus keretén belül szert tehet, nem jelent problémát. Továbbá a szakállat is ajánlott rendszeresen levágni és célszerű a szemeket, az orrot és a karmokat ellenőrizni. Az allergiások számára jó hírrel szolgálhatunk: a törpe schnauzer szőre nagyon kismértékben hullik és nem vedlenek. Ezért ideális olyan kutyatartók számára, akiknek kismértékű állatszőrallergiájuk van.

A törpe schnauzer tartása

A törpe schnauzerek világszerte a legkedveltebb kutyafajták közé tartoznak. Ez nem utolsósorban „praktikus” méretüknek köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy akár kisebb lakásban tartsák őket. Mindazonáltal arról nem szabad megfeledkezni, hogy mozgásigényük viszonylag nagy. A törpe schnauzereknek naponta több órát kell mozogniuk – legyen szó hosszú sétáról a természetben, közös kocogásról vagy kerékpározásról vagy esetleg a kutyajátszótéren töltött időről. Ha ezek a feltételek adottak, csak akkor jöhet szóba a lakásban való tartás.

A törpe schnauzer a megfelelő kutya számomra?

Az élénk eb nagy mozgásigénye miatt ugyanilyen aktív és sportos gazdit kíván. Idősebb emberek, akik már nem tudnak sokat gyalogolni vagy olyanok, akik sokat dolgoznak és kevés idejük van közös sporttevékenységekre, azoknak nem ajánljuk egy törpe schnauzer tartását. Azok a kutyabarátok, akiknek van kedvük és idejük a közös elfoglaltságokra a kis négylábú energiabombával és maguk is sportos, aktív életet élnek, biztosan sok örömüket lelik majd a játékos és intelligens törpe schnauzerben. Gyermekes családok számára is kiváló választás lehet ez a fajta.

Könnyen nevelhető a törpe schnauzer?

A harmonikus együttélés feltétele ezzel a dominanciára hajlamos ebbel a megfelelő szocializáció és a következetes nevelés. Különösen kölyökkorban ajánlott kutyusát óvatosan a lehető legkülönfélébb állatokkal, emberekkel, járművekkel és hangokkal megismertetnie – csak így tanulja meg, hogy higgadtan kezelje a különböző mindennapi helyzeteket. A schnauzerek széles körében elterjedt felfogásának, miszerint minden kis zajt hangos ugatással kell jelezni, célszerű a kezdetektől határt szabni. Következetesség és egy bizonyos fokú tudás mellett mindenekelőtt szeretetre és türelemre van szükség. A törpe schnauzer nagyon érzékeny kutya és a túlzott szigorra vagy akár az erőszakra rendkívül hevesen reagál.

Humoros kísérő és az egész család megbízható védelmezője

Gyors felfogóképességének, játékos természetének és a családjához fűződő szoros kapcsolatának köszönhetően igazán nyitott az emberek nevelési kísérleteivel szemben. A tréninggyakorlatokat inkább játéknak tekinti és szívesen csinálja, ha változatosan építik fel. Ha mindig ugyanazt kell csinálnia, akkor észrevehető lesz makacssága. Aki megtalálja a megfelelő „utat” törpe schnauzeréhez, csodálatos kísérőt találhat magának, aki nemcsak szórakoztatja a családot, hanem megbízható védelmet is jelent a betörők ellen.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.