Afrikai oroszl√°nkutya – Rhodesian ridgeback

rhodesian ridgeback, afrikai oroszl√°nkutya

Egy kutya szakértőknek: az afrikai oroszlánkutya

A dél-afrikai Rhodesian Ridgeback vagy Afrikai oroszlánkutya egy letisztult szép eb, amelnyek egyre több rajongója van Európában is. Nem csoda, mert a robusztus vadászkutya elbűvöli az embert büszke, bátor lényével a gazdákkal szembeni barátságos gyengédséggel kombinálva. Mindenesetre ahhoz, hogy fajtának megfelelően tartsa a rhodesian ridgeback-et, sok helyre és kutyás tapasztalatra van szüksége.

Természetes szépség speciális szőrbarázdával

A ridgeback („tarajoshátú“) nevet feltűnő külső jegyének köszönheti: a hátán fut egy szőrcsík, melynek szálai ellentétes irányban nőnek. Ennek a szőrbarázdának, amely közvetlenül a vállak mögött kezdődik, egyértelműen el kell határolódnia, a lábak felé vékonyodik és a hátsó combok vonaláig tart. A fajta megjelenési formája nem teljesen egységes, mindazonáltal minden egyed kinézetének alapja azonos. A célzott tenyésztés kezdetekor az alkalmas kutyák kiválasztásánál mindenekelőtt a funkcionalitás volt a mérvadó, ami a testfelépítésen látható: mozgásra van kialakítva és erőteljesen izmos, de soha nem túl masszív. Max. 70 cm marmagasságú kanok kb. 34 kg-ot nyomnak, a szukák pedig elérhetik a 65 cm-t is. Rövid és sima szőrzete a búzaszíntől a világos vörösig többféle is lehet. A standard szerint a fehér vagy fekete szőr csak kis mértékben fordulhat elő bizonyos helyeken, mint pl. a mellkason vagy a lábujjakon.

Afrikai vadászkutya

A rhodesian név elárulja a büszke kutyák származási helyét: az igazán fiatal fajta az egykori Rodézia (a mai Zimbambwe) délkelet-afrikai államból ered. Itt 1922-ben a fajta kedvelői készítették el az első standardot. Mindazonáltal az afrikai oroszlánkutya ősei Dél-Afrikából származnak, ahol már évszázadok óta őrző-védő és vadászkutyaként tartották, ezért tekinthető hivatalosan Dél-Afrika származási országának. A rhodesian ridgeback az egyetlen Dél-Afrikából származó fajta, melyet az FCI elismer. Az oroszlánkutya megjelölést azért kapták, mert oroszlánvadászaton vetették be őket. Ennek során több kutya együttesen tartotta fel a kiszemelt oroszlánt és addig ugatták a vadállatot, míg meg nem érkezett a vadász. A fehér bevándorlók hatására, akik más fajok őseivel, mint pl. dogokkal, terrierekkel és agarakkal, keresztezték a fajtát, nyerte el mai megjelenési formáját.

Az afrikai oroszlánkutya  sokoldalú jellem

Temperamentumos, hűséges, okos és önfejű – az afrikai oroszlánkutya jelleme sok kutyabarát érdeklődését felkelti. Azonban csak megfelelő neveléssel és sok mozgással terelhető ezen erős és gyors kutya kiterjedt területvédő magatartása, valamint magas védelmi készsége a helyes irányba. Akinek ezt sikerült elérnie, az elmondhatja, hogy életre szóló barátot talált magának a rhodesian ridgeback személyében. Idegen kutyákkal és emberekkel szemben általában visszafogottan viselkedik anélkül, hogy agresszív vagy félénk lenne.

Az egyensúly a legfontosabb: a bátor, de érzékeny eb nevelése

Az öntudatos és csökönyös afrikai oroszlánkutya még a kutyaszakértőket is kihívások elé állítja nevelési ügyekben. Teljes mértékű következetességre és pozitív motivációra van szüksége, mert az okos négylábú gyorsan elveszti lelkesedését, ha túl nagy nyomásnak van kitéve. Ezért gazdájának azt érdemes célul kitűznie, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a szeretetteljes szigorúság és a türelem között. A pozitív megerősítés vezet a fajta képviselőinek jól neveltségéhez. Ezenkívül vegye figyelembe a nevelés során, hogy kb. két évesen lesznek testileg és lelkileg teljesen „felnőttek“, ami miatt a bonyolultabb kölyök- és tinédzser szakasz tovább tart.

Robusztus egészség

A fajta robusztusnak számít és nem hajlamos bizonyos betegségekre a csípő- és könyökízületi diszpláziától eltekintve. Ha afrikai oroszlánkutyáját felelősségteljes tenyésztőtől vásárolja meg, ügyel a fajtának megfelelő, magas hústartalmú étrendre és az elegendő mozgásra, valamint a rendszeres megelőző állatorvosi vizsgálatokra, akkor akár 12 éves koráig is elélhet kedvence. A rhodesian ridgeback afrikai gyökerei miatt igazán vékony szőrzettel rendelkezik, különösen a hastájékon. Ez ahhoz vezethet, hogy télen könnyen fázhat – minden esetben gondoskodjon arról, hogy a hideg évszakokban puha, meleg helye legyen és ne kelljen sokáig egy helyben tartózkodnia a szabadban, hanem futkározhasson a hidegben. Továbbá a kutyakabát is egy opció lehet számára.

Rhodesian Ridgeback im wasser

Az afrikai oroszlánkutya etetése

A helyes táplálkozás az egészséges és fajtának megfelelő kutyaélethez tartozik. Már kutyusa fogai is elárulják, hogy magas hústartalmú étrend fogyasztására alakultak ki. Ezért azt ajánljuk, hogy olyan eledel mellett döntsön, legyen szó szárazról vagy nedvesről, amely nagy arányban tartalmaz húst. Az összetevők listájának élén a húsnak kell állnia. Bár a száraztáp nagyon praktikus, a nedves eledel általában sok kutyának jobban ízlik és egyidejűleg folyadékkal is ellátja kedvencét. Ez különösen előnyös, mivel a rhodeisan ridgeback hajlamos arra, hogy ne igyon elég vizet. Ezért a fajta kedvelői azt tanácsolják, hogy kizárólag nedves tápot kínáljon kutyusának. Ajánlott a négylábú számára egy zavartalan helyet biztosítani, hogy étkezés után kipihenhesse magát. Tehát a legjobb, ha sportolás vagy séta után eteti meg kedvencét.

Míg egy kölyöknek napi 3-4 étkezésre van szüksége, egy felnőtt kutya számára elegendő két alkalommal ennie. Ha tápot szeretne váltani, azt semmi esetre se tegye egyik napról a másikra, hanem adjon időt afrikai oroszlánkutyája gyomrának, hogy hozzászokjon: fokozatosan keverjen egyre többet az új eledelből a régibe. Ügyeljen négylábúja karcsú vonalaira! A napi eledelmennyiség kiszámolásának alapjául szolgálhat a gyártó etetési javaslata. Ennek megfelelően igazítsa kutyusa szükségletéhez, mivel az szorosan összefügg aktivitási szintjével. Vegye figyelembe a jutalomfalatok mennyiségét is a napi adag kiszámolásánál. Azért, hogy a fogak egészségét támogassa, rendszeresen adhat kedvencének rágótermékeket, mint pl. szárított marhafület vagy speciális fogápoló snacket.

Az afrikai oroszlánkutya egyszerű gondozás

Nevelésével ellentétben szőrápolása nem jelent akkora kihívást: a rövid szőrnek nincs aljszőrzete és viszonylag kis mértékben hullajtja szőrét a szőrváltás idején kívül. Természetesen ennek ellenére négylábúja biztosan örül a rendszeres kefés masszázsnak. Ne tagadja meg ezt a kényeztetést oroszlánkutyájától, ami egyébként az egészségének is jót tesz: a masszázs feloldja az elhalt bőrsejteket és serkenti a vérkeringést. Minden nap vessen egy pillantást a szemeire, illetve a füleire, és távolítsa el az esetleges szennyeződéseket egy nedves rongy segítségével. A rhodesian ridgeback általában formában tartja karmait, ha kemény talajon, mint pl. aszfalton fut. Az idősebb állatok adott esetben egy kis segítségre szorulnak e tekintetben – a legjobb, ha megkéri állatorvosát, hogy mutassa meg, hogyan rövidíthetők a karmok egy karomvágó használatával.

A sportos afrikai oroszlánkutya

Eredetileg ezeknek a sportos négylábúaknak sok dolguk volt: védeni a házat és az udvart a jószágokkal együtt, vadászni és mindig a gazda oldalán állni oltalmazóan. Még manapság is számos afrikai oroszlánkutyát alkalmaznak őrző-védő, vadász vagy nyomkövető kutyaként. Kiváló szaglásuknak köszönhetően optimálisan teljesítik a követelményeket ahhoz, hogy sikeresen elvégezzék a mentő vagy mantrailing (személykereső) kiképzést. Minden esetben gondoskodjon arról, hogy kutyusa megfelelően ki legyen terhelve, mert ez az eb mindenképpen dolgozni szeretne! Esetében számos lehetőség áll fenn ezen vágyának kielégítésére. Természetesen a gyors, nagy mozgásigényű dél-afrikai kutyák nagy örömüket lelik a kutyasportokban, mint pl. az agilityben vagy az obedience-ben. Méretükből adódóan nem ajánlott gyakran olyan helyzetek elé állítani, hogy ugrálniuk kelljen azért, hogy elkerüljék az ízületi problémákat.

Apportírozás, trükkök, intelligenciajátékok – próbálja ki, melyik elfoglaltság tetszik a legjobban kedvencének, mert elég különböző lehet az egyes egyedek ízlése e tekintetben. Ugyanez vonatkozik az elfoglaltság mértékére is: eltérő lehet, négylábúját mennyi mozgás teszi boldoggá. Informálódjon ezzel kapcsolatban tenyésztőjénél is, ugyanis azoknak az ebeknek, akik túlnyomórészt munkakutya-vonalról származnak, több mozgásra van szükségük, mint a csupán kísérőkutyaként tartott felmenőkkel rendelkezőknek. Az utóbbi sem azt jelenti természetesen, hogy egy egész nap a kanapén heverő kutyát venne magához! A napi séták során biztosítson bőven lehetőséget arra, hogy kutyusa kitombolja magát és mindent alaposan megszimatoljon. Trükkökkel, kereső játékokkal vagy új útvonalakkal izgalmasabbá teheti a sétákat. Felnőtt rhodesian ridgebackje továbbá szívesen elkíséri Önt kocogni vagy kerékpározni is.

Rhodesian Ridgeback welpen

Illik hozzám az afrikai oroszlánkutya?

A fajta csak haladó kutyatartóknak alkalmas, akik elegendő helyet tudnak biztosítani kedvencük számára és aktív, sportos életet élnek. A nagy mozgásigényű, erős ebek nem valók a nagyváros betontengerébe, főleg nem lakásba. Ezenkívül nem ajánlott az állatnak sokat lépcsőznie – különösen kölyökkorban kell erre odafigyelni. Ha adottak a feltételek, akkor is érdemes kritikusan végig gondolni, hogy felelősséget tud-e vállalni egy háziállatért több évre szólóan. Fontos, hogy a háztartásban élő minden családtag egyet értsen az eb beköltözésével és senki se legyen allergiás a kutyaszőrre. A gyerekek is jó barátságot köthetnek ennek a fajtának a képviselőivel, azonban kicsit idősebb gyerekeknél ajánljuk és csak akkor, ha ismerik az alapvető szabályokat arra vonatkozóan, hogyan kell tiszteletteljesen bánni egy négylábúval.

Ezenkívül a kisgyermekek esetében fennáll annak a veszélye, hogy az erős kutya a játék hevében vagy üdvözléskor véletlenül fellöki csemetéjét. Általában jól kijönnek a cicákkal is, amennyiben már kölyökkorban megkezdődik az összeszoktatás. A szabadon szaladgáló idegen macskákat – még akkor is, ha az a kedves szomszédé –, zsákmánynak fogja nézni. Ezért ajánlott a kertet magas kerítéssel körül venni. Apropó kert: a tökéletesen gondozott ágyások szerelmeseinek rossz hír, hogy az afrikai oroszlánkutya feltehetőleg hamar gödrökkel teli, természetes kertté fogja változtatni virágzó oázisukat.

Előzetesen ajánlott azt is tisztázni, hogy nyaraláskor ki fog vigyázni egy ilyen nagy testű kutyára, mivel ebben az időszakban sem szabad olyan kezdő kutyatartókra bízni, mint pl. a kutyás tapasztalattal nem rendelkező, kedves anyósra. Ha magával szeretné vinné kedvencét, még a beköltözés előtt nézzen utána a lehetséges úticéloknak. Az eb és első felszerelésének ára (tálak, póráz, hám, kutyanyakörv, kosár vagy takaró stb.) mellett gondoljon a rendszeres költségekre is. Ez alatt értjük a nagy energiaigényű kutya számára szükséges nem csekély mennyiségű, fajtának megfelelő eledelt és az állatorvosi költségeket is. Ez betegség esetén akár magasabb kiadással is járhat.

Hol találok Rhodesian Ridgeback-et?

Egy ilyen kölyköt a legegyszerűbben olyan tenyésztőnél találhat, aki egy tenyésztői egyesület tagja. Csak törzskönyvvel a kezében lehet biztos abban, hogy tényleg egy fajtatiszta ebről van szó. Továbbá az egyesületi tagoknak teljesíteniük kell bizonyos tenyészeti vizsgálatokat az egészségre, a jellemre és típusra vonatkozóan, mielőtt tenyészállatként alkalmazhatnák négylábúikat. A kölyköket, valamint szüleiket nyugodtan megismerheti a szakember otthonában. Ekkor képet kaphat az állatok tartásáról és felteheti minden kérdését a fajtával kapcsolatban. Általában a tenyésztő is kikérdezi az érdeklődőket, hogy felmérje, megfelelő-e a jelölt védence számára és hogy jó otthont tud-e biztosítani számára.

Sok tenyésztő szereti a kis négylábút saját maga az újdonsült gazdihoz elvinni, hogy benyomást kapjon arról, megfelelő helyre kerül-e. Ebben az esetben örüljön annak, hogy egy lelkiismeretes tenyésztővel van dolga, aki biztosan a vásárlást követően is szívesen áll rendelkezésére, ha segítségre vagy tanácsra van szüksége, mivel neki az állatok jóléte a szívügye. Mikor a kölyök Önhöz kerül, addigra többször féregtelenítik, megkapja a szükséges oltásokat és chipeltetik is. A törzskönyvvel és oltási könyvvel viheti haza a kiskutyát – gyakran a megszokott tápból is adnak egy adagot.

Inkább egy felnőtt afrikai oroszlánkutyának szeretne új otthont biztosítani? Ha a helyi menhelyen nem talál ilyen fajtájú ebet, akkor az interneten biztosan sikerrel jár. Itt olyan szervezeteket is elérhet, melyek a rhodesian ridgeback közvetítésére specializálódtak. Azt tartsa szem előtt, hogy sok esetben ezek a kutyusok nem részesültek jó nevelésben és mindig részletesen érdeklődjön utána az előtörténetüknek. Az állatmentő szervezetek képviselői általában a beszélgetés során gyorsan fel tudják mérni, hogy illik-e Önhöz az adott eb. Természetesen az az optimális, ha egy személyes találkozás keretében átfogóbb képet kap a kutyáról.

Állati jó együtt töltött időt kívánunk Önnek afrikai oroszlánykutyájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A k√∂z√©pm√©retŇĪ Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbar√°t √©s ez√°ltal ide√°lis csal√°di kutya: Emberk√∂zpont√ļ √©s engedelmes, nagy a mozg√°sig√©nye, de bund√°ja kev√©s √°pol√°st k√≠v√°n meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbar√°t √©s teherb√≠r√≥. A k√∂z√©pm√©retŇĪ labrador retriever kutya elsŇĎsorban h√°zi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyak√©nt tartott fajta nagyon ig√©nyli mind a testi, mind a szellemi fejleszt√©st. Ha labrador k√∂ly√∂k kutya √∂r√∂kbefogad√°s√°n gondolkozik, mindenk√©ppen olvassa el cikk√ľnket. Sz√≥ lesz az al√°bbiakr√≥l: labrador rossz tulajdons√°gai, labrador v√©rm√©rs√©klet, labrador betegs√©gek, labrador nevel√©se, labrador tart√°sa stb.
9 min

Tacskó

A tacsk√≥ ellen√°llhatatlan n√©z√©se m√°r megolvasztotta j√≥ p√°r √°llatbar√°t sz√≠v√©t. Tudjon meg cikk√ľnkbŇĎl mindent a kompakt szem√©lyis√©gŇĪ tacsk√≥r√≥l, amely fajt√°t ‚Äědakszli‚ÄĚ vagy ‚Äěborzeb‚ÄĚ n√©vvel is illetnek.