Olasz agár

olasz agár

Az olasz agár – másként italian greyhound – a legkisebb agárfajta. A fajtaszabvány szerint a kis olasz agár a finomság és az elegancia prototípusának számít. Az agár- rajongók azonban mindenekelőtt barátságos és kíváncsi természetét értékelik.

Megjelenése: igazi kis finom grácia

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale) azaz Nemzetközi Kinológiai Szövetség hivatalos fajtaszabványa szerint az olasz agár az FCI 10-es csoportba – és így az agarak közé – tartozik. A vékony és elegáns kutyákat mindenekelőtt kecses, karcsú testalkat jellemzi.

Mekkora egy olasz agár?

A kis olasz agár 32-38 centiméteres átlagos marmagasságával és körülbelül öt kilogrammos maximális súlyával a legkisebb agárfajta.

Az FCI szabvány szerint az olasz agár felépítésnek “egy nagytestű agár pontos miniatűr változatát” kell mutatnia. Az olasz agár ezért karcsú testalkatú, törzse szögletes.
Feje hosszúkás és keskeny, koponyája lapos. Az arcnak száraznak kell lennie, azaz a lehető legkevesebb bőr alati zsírnak szabad mutatkoznia. A fülek magasan ülnek, és hátrahajtottak (“rózsafül”). Ha egy agár figyel, a fülei a tövüktől kezdve felállnak. Ezt nevezik “pillangófülnek” vagy “propellerfülnek”.

Az olasz agár farka mélyen ül, és a csúcsa felé elvékonyodik. Az állat testének hátsó része ívelt. Emellett ezek az elegáns kutyák nagy, kerek, kifejező szemekkel, sötét írisszel büszkélkedhetnek.

olasz agár a mezőn

Milyen színekben fordul elő ez az agár?

A „kis olasz“ szőrzete egész testén rövid, selymes és finom. Az olasz agaraknak mindig egyszínűnek kell lenniük. A mellkason és a mancsokon lévő fehér jegyek azonban megengedettek.

Tipikus szőrszíneik a következők:

  • Fekete
  • Szürke
  • Izabella (világos sárga vagy bézs)

Emellett létezik egy különleges szőrzet is”: az Amerikai Kennel Klub az “amerikai olasz agarat” külön fajtaként ismeri el. Itt minden szín megengedett, kivéve a fekete, a tan (cserszínű) és a brindle (különös, barnás vagy csillogó csíkokkal).

A kis olasz agár sokféle elnevezése

Az olasz agár sokféle néven ismert. Angolul például a fajta neve “Italian sighthound”. 2016-ig azonban a hivatalos angol neve “Italian greyhound” volt. Ezt az elnevezést ma is széles körben használják.

Szülőhazájában, Olaszországban a “piccolo levriero italiano” elnevezés is elterjedt.

Az olasz agár jelleme

Az FCI szabvány az olasz agarat a “kecsesség és méltóság megtestesítőjeként” írja le. Látványra ez határozottan igaz. A karaktert tekintve azonban ennél sokkal többet tud nyújtani egy ilyen kis energiabomba.

Lénye: egy vidám kis forgószél

Ez az olasz forgószél finomnak, szinte már törékenynek tűnik. Az első benyomás azonban csalóka: ezek a négylábúak magabiztosak és kitartóak.

A kis olasz agár szorosan kötődik kétlábú barátaihoz, és meglehetősen bátornak mutatkozik. Ez testméretük miatt bizonyos túlzott magabiztossághoz vezethet a többi kutyával való hancúrozás során.

Ha ez a vidám, temperamentumos energiabomba bújós kedvében van, amolyan kis öllebbé is tud válni – de csak addig, amíg az neki úgy tetszik. Emellett ez a kutya gyakran olyan túláradó, hogy kétlábú barátját ösze-vissza nyalogatja, és mindenhol – akár a kanapén, akár az ágyon – társaságot akar nyújtani neki.

Aktív gazdiknak való kutya

Ennek ellenére a kis olasz agarak semmiképpen sem alkalmasak folyton lustálkodós „kanapéhuszárnak“, hanem szeretnének minél többet megtapasztalni. Így azután állandó figyelmet igényelnek, s ha nem kapják meg, akkor bizony megszerzik maguknak.

A fajta egyes rajongói szeretetteljesen “kis garázda bajkeverőnek” titulálják kedvenceiket. Az olasz agár tehát meglehetősen magas követelményeket támaszt gazdáival szemben.

Mit kell figyelembe venni a kis olasz nevelése során?

Mivel intelligens, a kis olasz agár gyorsan tanul, ám nem rendelkezik túlságosan nagy késztetéssel arra, hogy megfeleljen és eleget tegyen a kiképzéseken, tréningeken. Az abszolút engedelmesség nem elsődleges az agarak számára. Ezért ennél a fajtánál különösen fontos a következetesség. Ez annál inkább is igaz, mert ez a kis négylábú nagyon is határozott tud lenni saját akaratának keresztülvitelét illetően.
A kis olasz agár a vadászat évszázados örökségét hordozza a génjeiben. Ha a távolban meglát egy nyulat, az rögvest beindíthatja vadászösztönét. Ha kis olasz agarát szeretné szabadon is engedni, akkor már kölyökkorában el kell kezdeni vele az antivadász-tréninget.
Mivel a fajta szoros kötődést alakít ki gazdájához, és mindenhol vele szeretne lenni, fontos szerep jut a mielőbbi egyedüllét okozta szeparácós szorongás elleni tréningnek.

Sokat ugat az agara? A fajta legtöbb képviselője kevésbé igényli a közlékenységet, és meglehetősen ritkán ugat. Vannak azonban természetesen ugatósabb példányok is. Ebben az esetben el kell gondolkodnia azon, hogyan tudja leszoktatni kutyáját az ugatásról.

kölyök olasz agár

Mit kell figyelembe venni a kis olasz agár tartása során?

Ugyan a kis olasz agár kicsi, ámde nagy igényeket támaszt kétlábú barátaival szemben.

Kihez passzol az olasz agár?

Az olasz agár igényes, kihívást jelentő négylábú. Ezért elsősorban olyan tapasztalt kutyabarátoknak való, akik tudják kezelni a kis forgószél olykor bizonyos határokat átlépő természetét, részben önkényes megnyilvánulásait.
A kis olasz számára egy biztonságosan körbekerített telek a legjobb, ahol a kutya a kertben kedvére kitombolhatja magát. Ugyan megfelelő tréning után a kis olasz néhány órára magára hagyható, de ha hosszabb távollétről, így pl. nyaralásról van szó, inkább úgy tervezzen, hogy négylábú barátja is Önökkel tudjon tartani.
A kis olasz agár jól kijön a kisgyerekekkel. Mindenesetre ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy ez az érzékeny kutya véletlenül-akaratlanul megsérül, vagy lezuhan valahonnan. Így ez a fajta inkább idősebb gyerekekhez passzol.
Ha más fajtájú kutyák is élnek vele egy háztartásban, a kis olasz előbb-utóbb általában átveszi az uralmat. Más négylábúak fekhelyét, eledelét vagy játékát csak igen kis mértékben tartja tiszteletben. Mindazonáltal a fajta nagyon szociális, és szívesen van együtt más kutyákkal. Az olasz agár legjobb párja azonban egy másik agár.

Ellazító szőrzetápolás

Az eddigiekkel ellentétben az olasz agár szőrzetápolása szerencsére nem jelent túl nagy kihivást: rövid szőrű bundájához nem tartozik aljszőrzet, és nem is gubancolódik.

Egy szőrzetápoló kesztyű vagy egy puha kefe segít a kilazult szőrszálak eltávolításában. Amúgy mellékesen pedig az efféle szőrápolás erősíti a négylábú és gazdája közötti kötődést. A mancsok és fülek ellenőrzésének szintén a rendszeres ápolási rutin részének kell lennie.

Mennyi mozgást igényel az olasz agár?

Mivel a kis olasz agár szereti a mozgást, sok elfoglaltságot és szabadban való mozgáslehetőséget kell biztosítani számára. A napi legalább egy hosszú és változatos séta pedig kötelező.
A legjobb, ha a kis olasz agárnak lehetőséget biztosítunk arra, hogy biztonságos helyen minden nap szabadon mozoghasson, futkározhasson. Ha kedvence nem hallgat megbízhatóan a hívásra, erre csak bekerített területen kerülhet sor.

És még mi jöhet szóba? Találja ki, hogy Ön és kis olasz agara mit szeretnek csinálni együtt! Számos izgalmas kutyasport-variáció áll rendelkezésükre. Jó lehet például az eredetileg agarak számára kitalált sportág, a coursings, a kisebb kutyáknak valí agility, a szimatoláson alapuló keresés, azaz mantrailing, az apportírozás, a kutyatánc, azaz dog dancing, és a különféle trükkök, mutatványok betanulása.

Figyelem: mindezen tevékenységek mellett a fajta esetében az is fontos, hogy a kutyus megtanulja a relaxációt. Ilyen módon megakadályozható, hogy kedvence túlságosan izgatott legyen, és nagyon felpörögjön.

Egyébként: ha érdeklik az agarak, legalább egyszer el kell mennie egy agárversenyre. Ha szívesen látna ilyet, vegye fel a kapcsolatot a környékbeli versenyklubokkal! Természetesen ezeknek semmi közük a többek között Spanyolországból ismert brutális agárversenyekhez.

olasz agár futóverseny

Milyen a kis olasz agár egészsége?

A kis könnyűsúlyú esetében a látszat csal – legalábbis megtévesztő: a kis olasz agár robusztusnak számít ugyan, és a szabadban tartózkodást is szereti, azonban hamar megfázik. Így tanácsos, hogy a hideg évszakban legyen kéznél számára valamilyen kellemes meleget adó kutyakabát. Ha pedig esik az eső, sok kis olasznak jól jön egy esőkabát.
Sajnos ezek a kis energiabombák olykor túlbecsülik magukat. Így azután a nagyobb kutyákkal való hancúrozások közben előfordulhatnak sérülések vagy esések. Amennyiben azonban megkapják a kellő ápolást és gondoskodást, és táplálékuk fajuknak megfelelő, egész idős korukig agilis állatok maradhatnak.
A jó és komoly tenyésztők emellett már előre igyekeznek megelőzni a lehető legtöbb problémát: manapság számos genetikai tényezőkre visszavezethető betegséget ki lehet zárni DNS-tesztek segítségével. Ezek közé tartoznak az olyan szembetegségek, mint a progresszív retinatrófia vagy a lencse-luxáció. A felelős tenyésztők számára a patella (azaz térdkalács) vizsgálata is szintén magától értetődő.

Milyen kort érhet meg egy olasz agár?

Jó egészségi állapotban ez a fajta átlagosan 14 év körüli életkort ér meg.

Honnan származik az olasz agár?

Az olasz agár az egyik legrégebbi agárfajta. Ezek a kutyák Kr. e. 500 körül, Görögországon keresztül érkeztek Itáliába.

Az olasz könnyűsúlyúnak később sok követője akadt az európai nemesi udvarokban. A kis agár leghíresebb barátja egy egészen nagy történelmi egyéniség volt: Nagy Frigyes, Poroszország királya (1712 – 1786). Ezt egy ismert szobor is megörökítette: a Johann Gottfried Schadow által készített bronzszobor a királyt ábrázolja két olasz agarával, Alcmène-nel és Hasenfuß-szal.
Nagy Katalin (1729-1796) és Viktória királynő (1819-1901) is tartott ilyen típusú kutyákat. A kis olasz agár számos reneszánsz festményt is díszít.

Szeretne egy olasz agarat vásárolni?

Megszületet a döntés, hogy szeretne egy kis olasz agarat költöztetni az otthonába? Szeretnénk néhány tippet adni Önnek a vásárláshoz.

Hol lehet jó kis olasz agár-tenyésztőt találni?

Egy kis olasz agár vételára kb.1.500 euro. Aki ilyen fajtájú kutyát szeretne, csakis komoly és jó hírű, kifejezetten erre a fajtára szakosodott tenyésztőhöz forduljon!

Németországban a Deutsche Windhundzucht und Rennverband (DWZRV) a leginkább illetékes ezekkel az agarakkal kapcsolatban. Ha a “kölyökkutya keresőben” kiválaszthatja az “olasz agár” fajtát, összeállítást kaphat azokról a tenyésztőkről, akiknek jelenleg is van kiskutyájuk, ill. a közeljövőben várható náluk alom.
Ausztriában a Österreichischer Club für Windhunde-Zucht und -Rennsport (ÖKWZR), Svájcban pedig a Whippet und Windspiel Club der Schweiz (WWCS), hazánkban pedig az Országos Agarász Egyesület kompetens ebben a témában.
De van más módja is annak, hogy egy kis olasz agarat találjon – és közben még jót is cselekedjen: akik szívesen adnának új otthont egy menhelyen élő agárnak, online felületeken is megkereshetik álmaik kutyáját.

Alternatív kutyafajták

Ön is beleszeretett az agarak elegáns megjelenésébe? Akkor talán sok más agárfajta is elnyerheti a tetszését.
Az emberhez való szoros kötelék különösen fontos a következő agárfajtáknak: kis angol agár (whippet), az impozáns angol agár (greyhound), valamint az FCI által el nem ismert silken windhound. Valamennyi említett agárfajta nagyon kötődik az emberhez, de kevésbé “rámenősek”, és lényegesen nagyobbak, mint a kis olasz agár.
Egy másik titkos tipp a kis testű kutyafajták barátainak a dán-svéd őrkutya (dansky), s ezt a fajtát az FCI 2019-ben hivatalosan is elismerte. Kevesebb mozgást, ám ugyannyi figyelmet és törődést igényel, mint egy agár.

olasz agár fekszik a fűben

Kis olasz agár összegezve: kicsi, ám hűha!

Bármennyire is aranyosak ezek a kutyák, a kis olasz agár nem alkalmas minden kutyabarát számára. Ez a kis négylábú bizony egy pimasz sármőr, kíváncsiságával és temperamentumával próbára teszi kétlábú barátja türelmét.
De ahogyan az a legtöbb kutyarajongó esetében igaz: ha valakinek egyszer kis olasz agara van, az már mindig csak azt akar. Mert ez a kis feltűnő, karakteres kutyus egész pontosan tudatában van annak, hogyan is kell rajongóit a mancsai köré csavarni.


Kerstin S.
puppy

A zooplus fórum volt a belépőm a szabadúszó írásba: Itt érdeklődő macskabarátok gyűltek össze 2011-ben, hogy létrehozzák saját nyomtatott magazinjukat "Pfotenhieb" néven. Német tanulmányaim mellett megengedték, hogy néhány cikket írjak a "Pfotenhieb" számára. Ma már boldog kutyatulajdonosként elsősorban állatos és egészségügyi témáknak szentelem magam.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.