Legyen kutyasétáltató

így lehet kutyasétáltató

Hogyan lehetek kutyasétáltató?

A kutyasétáltatás már régóta divat az Egyesült Államokban. Azok a kutyatulajdonosok, akiknek nincs elég idejük négylábú barátjuk megfelelő megmozgatására, egy fizetett kutyasétáltatót bíznak meg a kutyasétáltatással. Könnyen szerzett pénznek hangzik? Távolról sem az: annak, aki kutyasétáltató szeretne lenni, nemcsak pórázra és jó cipőre van szüksége, hanem sok tudásra és tapasztalatra is a kutyacsoportok vezetése terén.

Mit csinál egy kutyasétáltató?

A kutyáknak sok mozgásra van szükségük, hogy fizikailag és szellemileg is le legyenek terhelve. A mozgáshiány és az unalom gyorsan nemkívánatos viselkedészavarokhoz vezet négylábú barátainknál. Sok kutyatulajdonos azonban nem mindig elégíti ki kedvence mozgással és törődéssel kapcsolatos igényeit. Ennek vagy az az oka, hogy túlságosan lefoglalja őket a munkájuk, ill. a magánéletük, vagy pedig az, hogy fizikai állapotuk nem teszi lehetővé a több órás sétát. A kutyasétáltatók ilyenkor nyújtanak segítséget: egy előre megállapodott díjazásért sétáltatják ügyfeleik kutyáit, elmennek velük a parkba vagy a kutyafuttatóhoz, vagy kiviszik őket a természetbe, ahol megmozgatják és foglalkoztatják az állatot.

A „kutyasétáltató“ egy szakma?

Különösen a nagyvárosokban, ahol sok ember és kutya él szorosan egymás mellett, valóban lehet pénzt keresni azzal, hogy mások kutyáit sétáltatjuk. Sok városi kutyatulajdonos nagyra értékeli, hogy tapasztalt kutyasétáltatók mennek a kedvencükkel sétálni. Így ők dolgozhatnak a belvárosban, miközben kedvencük a parkban, az erdőben vagy a földutakon kiélheti a mozgásigényét. A kutyasétáltatás az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol a városokban már sok hivatásos kutyasétáltató dolgozik, Európában még nem államilag elismert szakma, az igény azonban itt is érzékelhetően nő. Így az európai országokban is egyre többen kínálnak kutyasétáltató szolgáltatást részmunkaidőben vagy önálló egyéni vállalkozóként. Egyidejűleg természetesen a kutyakiképző iskolák, a különböző kutyaszolgáltatók vagy oktatóközpontok is felismerték ezt a trendet, és ma már képzéseket, online tanfolyamokat, továbbképzéseket vagy a kutyasétáltatás professzionalizálását célzó kurzusokat kínálnak.

Részt kell venni egy kiképzésen?

Ha valaki csak egyszerűen sétáltatni szeretné a szomszéd kutyáját, akkor emiatt természetesen nem kell tanfolyamot végeznie. Aki azonban hivatásos kutyasétáltatóként szeretné felkínálni a szolgáltatásait, annak elegendő szakértelemmel kell rendelkeznie a kutyákhoz. Kutyasétáltatóként ugyanis nemcsak a szomszédban lakó, jól nevelt labradort kell sétáltatni, hanem gyakorta egy öt- nyolc különböző fajtájú és karakterű kutyából álló csoportot. Ez nagy felelősség, amellyel minden kutyasétáltatónak tisztában kell lennie. A kutyák gyakran másképp viselkednek csoportban, mint egyedül. Ha egy kan kutya hirtelen domináns viselkedést mutat a csoport egy másik kutyájával szemben vagy agresszívvá válik, Önnek kutyasétáltatóként tudnia kell reagálni erre a viselkedésre, és a lehető leggyorsabban meg kell oldania a konfliktushelyzetet. A saját kutyával vagy a szomszéd kutyájával szerzett tapasztalat itt általában nem elegendő. A kutyasétáltatóknak szakértőnek kell lenniük a kutyákkal való bánás terén, tudniuk kell, hogyan viszonyuljanak az eltérő karakterű kutyafajtákhoz, és hogy mire számíthatnak a különböző kutyák sétáltatásakor.

Legyen tisztában az Önre háruló felelősséggel!

A szakirodalom olvasása, a legkülönbözőbb kutyafajtákkal szerzett gyakorlat és a tapasztalt kutyakiképzőkkel folytatott eszmecsere elengedhetetlenek egy kezdő kutyasétáltató számára. Bár klasszikus értelemben vett szakképzés nem létezik, érdemes fontolóra venni a különböző szervezetek, intézmények vagy egyesületek által kínált kutyasétáltatói képzési lehetőségeket. Jóllehet egy kutyasétáltatónak – pl. a kutyanapközit működtető személyekkel ellentétben – a munkája elvégzéséhez nem kell igazolnia a szakképesítését, egy bizonyítvány, egy képzési vagy részvételi igazolás vagy egy úgynevezett kutyasétáltatói engedély nemcsak a potenciális ügyfelekre tesz jó benyomást, hanem magának a kutyasétáltatónak is ad egyfajta biztonságérzetet. Ha sikeres kutyasétáltatóvá szeretne válni, akkor mindenekelőtt jó hírnévre lesz szüksége. A jó hírnév kiépítésének legjobb módja, ha tudja, mit csinál, és az ügyfeleivel és a kutyákkal való mindennapos kapcsolat során bizonyítja, hogy Ön nem véletlenül választotta ezt a munkát.

Mit sajátítok el egy kutyasétáltató szemináriumon?

A tanfolyam, a továbbképzés vagy a kutyasétáltatói képzés tartalma, terjedelme és költségei a szolgáltatótól függően jelentősen eltérhetnek. Az elmélet mellett egy komoly képzésnek mindenképpen tartalmaznia kell egy átfogó gyakorlati részt is. A leendő kutyasétáltatók az elméleti oktatás során nemcsak a kutyatartás legfontosabb szabályait ismerik meg, hanem a jogi témákkal, az érvényes kutyatartási törvényekkel és a szükséges biztosításokkal is foglalkoznak. Végül ezt a tudást a gyakorlatban is alkalmazni kell, és el kell mélyíteni. Ez nem arról szól, hogy megtanuljuk, hogyan kell megnevelni egy kutyát és megtanítani neki a legfontosabb alapparancsokat (végül is ennek alapkövetelménynek kellene lennie), hanem inkább arról, hogy megértsük a kutyák csoportban mutatott viselkedését. Hogyan változik a kutya viselkedése más kutyákkal egy csoportban? Mely kutyajellemek illenek egymáshoz és sétáltathatók együtt gond nélkül? Milyen hatással van az egyik kutya viselkedése a többiekére?

A kutyák viselkedésének jobb megértésén túl a tanfolyam résztvevői gyakorolják, hogyan lépjenek fel magabiztosan kutyasétáltatóként, és hogy miképpen érjék el egy kutyacsoportnál, hogy kövessék utasításaikat. A kutyáknak figyelniük kell az Ön jelzéseire, és nem szabad, hogy a környezeti ingerek eltereljék a figyelmüket. Különböző helyzetekben tesztelik, hogy Ön előre nem látható események esetén is mindig ellenőrzése alatt képes-e tartani a kutyacsoportot. Ön megismeri a kutyacsoport optimális összeállítási módját, a sétáltatáshoz megfelelő utakat és útvonalakat, a vészhelyzeti teendőket, és pl. azt is megtanulja, hogyan tudja a kutyákat biztonságosan szállítani az autóban.

kutyasétáltató az utcán

Mire kell ügyelniük a kezdő kutyasétáltatóknak?

A kutyákkal és kutyacsoportokkal való bánásmóddal kapcsolatos, fent említett ismerteken és tapasztalatokon túl azoknak, akik kutyasétáltatóként szeretnének dolgozni, még néhány további kritériumnak és formai követelménynek is meg kell felelniük. Ezen a téren az Ön országának jogszabályainak függvényében különböző előírások vannak érvényben, amelyekről mindenképpen tájékozódjon előre. Aki kutyasétáltatással szeretne pénzt keresni, annak el kell döntenie, hogy ezt egy ügynökség alkalmazottjaként, mellékállásban, alkalmi munkaként, vagy pedig önálló vállalkozóként szeretné-e csinálni. Ehhez különböző konzultációkra és kérelmekre lehet szükség az adóhivatalnál, a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál vagy a munkáltatónál. Továbbá érdeklődje meg, hogy milyen biztosításokra van szüksége kutyasétáltatóként. Mások kutyáinak sétáltatása mindig jár némi kockázattal, nemcsak a kutyák és Ön, idegen személyek számára is, akiket esetleg megtámadhat egy Ön által sétáltatott kutya. Az átfogó felelősségbiztosítás és esetlegesen egy megfelelő jogvédelmi biztosítás segíthet a kapcsolódó pénzügyi kockázat mérséklésében.

Mi mindent kell tudnia egy kutyasétáltatónak?

A kutyasétáltatóra vonatkozó követelmények tehát messze nem merülnek ki a kutyasétáltatásban. Ha Ön sikeres akar lenni ebben a szakmában és pénzt szeretne keresni, akkor a következő előfeltételeknek kell eleget tennie:

 • nagyon kell szeretnie az állatokat, és különösen a kutyákkal kell megtalálnia a hangot,
 • rendelkezzen megfelelő ismeretekkel a kutyákkal való bánásmód és a kutyák nevelése terén,
 • rendelkezzen jó reakciókészséggel , és legyen képes villámgyorsan és megfelelően reagálni a kutya viselkedésére vagy egy konfliktushelyzetre,
 • legyen magabiztos, és rendelkezzen kellő önérvényesítő képességgel, ne váljon idegessé, félénkké vagy kapkodóvá, ha valami váratlan dolog történik, hanem maradjon mindig nyugodt és magabiztos a kutyák jelenlétében, legyen szeretetteljes, de következetes a kutyákkal,
 • kedvelje a szabadban folytatott munkát, még rossz időben is,
 • legyen fitt, és legyen képes naponta akár több órát sétálni vagy mozogni az állatokkal,
 • nemcsak az állatokkal, hanem az emberekkel szemben is barátságosan és magabiztosan kell fellépnie: egy komoly és megbízható személy benyomását kell tennie, elvégre a kutyatulajdonosok jó kezekben szeretnék tudni négylábú kedvencüket,
 • rendelkezzen felelősségbiztosítással, amelynek biztosítási köre a kutyasétáltatói munkából eredő esetleges veszélyekre is kiterjed,
 • időbeosztását tekintve rugalmasnak kell lennie, és figyelembe kell vennie az ügyfelei kívánságait,
 • ha önálló vállalkozóként szeretne kutyasétáltatóként dolgozni, akkor saját kis „üzlete“ működtetéséhez rendelkeznie kell némi tapasztalattal az irodai feladatok és a könyvelés terén,
 • be kell szereznie a megfelelő felszerelést (főként időjárásálló ruházatot, ill. kényelmes és vízálló cipőt, amelyben hosszú távokat is gond nélkül meg tud tenni).

Hogyan válhatok profi kutyasétáltatóvá?

Illik Önre a munkaköri leírás, és úgy gondolja, hogy megfelel a kutyasétáltatói munkakör betöltéséhez szükséges követelményeknek? Remek! Akkor Ön a legjobb előfeltételekkel rendelkezik ahhoz, hogy profi kutyasétáltatóvá váljon. Azonban eltart egy ideig, amíg elég pénzt keres ahhoz, hogy akár teljes munkaidőben is végezhesse ezt a munkát. Először is elég ügyfelet kell szereznie, és meg kell győznie őket az alkalmasságáról. Ehhez türelemre, kitartásra és természetesen sikeres ügyféltoborzásra van szükség.

Szerezzen tapasztalatokat!

De haladjunk szép sorjában: először is a gyakorlatban kell tesztelnie, hogy ez a munka valóban megfelel-e Önnek. Kérdezze meg a legközelebbi állatmenhelyen vagy a szomszédjainál, hogy átvállalhatja-e önkéntesen a kutyák sétáltatását.

Ha már rendelkezik elegendő tapasztalattal, rátérhet a következő lépésre. Tájékozódjon arról, hogy az Ön környékén milyen képzések, továbbképzések vagy kutyasétáltatói tanfolyamok érhetők el. Még ha nincs is klasszikus értelemben vett képzés, a megfelelő tanfolyamokon való részvételről szóló tanúsítványok vagy igazolások nagyon hasznosak lehetnek. Nemcsak a szükséges szakértelem miatt, hanem az ügyfelek megnyerése érdekében is.

Hogyan szerezhetek ügyfeleket a kutyasétáltató vállalkozásomhoz?

Miután elvégezte a megfelelő tanfolyamokat és elegendő tapasztalatot szerzett, kezdődhet a munka legfontosabb és sokak számára legnehezebb része: az ügyfélszerzés. Nyomtasson szórólapokat, majd ossza szét azokat a környékén, állatorvosi rendelőkben vagy kutyaiskolákban. Hirdessen a Facebookon, Instagramon és hasonló oldalakon, adjon fel hirdetést a helyi újságban vagy egy környékbeli internetes portálon. Számos módja és csatornája van annak, hogy magára és a kutyasétáltató szolgáltatására felhívja a figyelmet.

Lehet ezzel a tevékenységgel pénzt keresni?

A kutyasétáltatókat általában a ledolgozott órák száma alapján díjazzák, és általában 4-6000 Ft közötti óradíjra számíthatnak. A kutyasétáltatóként megkeresett pénz összege azonban több tényezőtől függ. Az ügyfélkör, a szerzett tapasztalat, a jó hírnév és a kutyasétáltatói ajánlat iránt érdeklődő közeg a siker elengedhetetlen komponensei. Természetesen ezeket a dolgokat nem lehet egyik napról a másikra összehozni – néha időbe telik, amíg meggyőz másokat az üzleti ötleteiről és kutyasétáltatói szakértelméről. Ne bátortalanodjon el, legyen kitartó. Ha nem sikerül rögtön teljes munkaidős állást találnia, először próbáljon meg önkéntes vagy részmunkaidős munkát vállalni. A nagyobb városokban működnek kutyasétáltatók kiközvetítésével foglalkozó cégek is. Ennek során nemcsak tapasztalatot szerezhet, hanem fontos kapcsolatokat is, amelyek hasznosak lehetnek a profi kutyasétáltatóvá válás útján.

Sok sikert kívánunk Önnek!

Itt olvashat bővebben a témáról: Dogsitting!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.