Entlebuchi havasi kutya

entlebuchi havasi kutya

Az entlebuchi havasi kutya a legkisebb a hegyikutya-fajták közül, és négy ,,testvéréhez” hasonlóan jellegzetes trikolor jegyekkel rendelkezik. Kompakt mérete ellenére nagyon mozgékony és fürge. Mint egykori terelő- és pásztorkutya, családi kutyaként is elegendő mozgásra és aktivitásra van szüksége.

Terelőkutya családi kutyának?

Az entlebuchi havasi kutya mindentől függetlenül a szíve mélyén terelőkutya, és az is marad. Ilyenformán pedig elsődleges feladata a ,,nyáj” védelme. Bármennyire is jóindulatú és melegszívű a családja körében, a területére behatolni kívánó idegenekkel szemben tartózkodó és gyanakvó. Hangos ugatással jelzi a látogatók jelenlétét, és félreérthetetlenül tudtukra adja, hogy mindig szemmel tartja őket. Korai szocializációval és következetes neveléssel azonban kordában lehet tartani természetes terelő- és védelmező ösztönét, és meg lehet tanítani neki, hogy az idegen vendégek szívesen látottak a házban.

Játékszabályok a gyerekekkel

Ha egyszer elnyerte ennek az intelligens kutyának a bizalmát, gyorsan elbűvöli majd szeretetreméltó temperamentumával és barátságos, játékos természetével. Ez a svájci kutya különösen kedveli a gyerekeket. Amikor velük játszik, nemcsak kimagasló kitartásról, hanem figyelemre méltó türelemről is tanúbizonyságot tesz. Semmi sem tűnik túl soknak számára, és semmit sem veszi zokon kis kétlábú barátaitól. Ennek a játékos fickónak azonban már a kezdetektől fogva meg kellene tanulnia a gyerekekkel való bánásmód játékszabályait. Túlbuzgó energiája ugyanis szó szerint ,,lehengerelheti” a kisembereket. Különösen ,,gyengébb” családtagok irányába megnyilvánuló terelőösztönét pedig érdemes kordában tartani.

Nem otthonülőknek való

Ha egy entlebuchi havasi kutyát csupán egyszerű családi kutyaként szeretne tartani, akkor biztosítania kell neki eredeti terelő- és pásztorkodási feladatainak megfelelő alternatívákat. Az olyan kutyasportok, mint az agility, a frizbi, a nyomkeresés vagy a versenykutyás sportok ideálisak arra, hogy ezt az energikus és alkalmazkodó kutyát kellőképpen lefoglalják, valamint fizikailag és szellemileg is fejlesszék. Az entlebuchi havasi kutya minden bizonnyal ideális társ a sportos, aktív családok számára, akiknek van idejük és kedvük együtt mozogni a kutyájukkal.

Kinézet

A kanok 44-52 cm-es, és a szukák 42-50 cm-es marmagasságával az entlebuchi havasi kutya közepes méretűnek számít. Kompakt termete miatt a négy hegyikutya közüli legkisebbként a városi tartásra is alkalmas. Feltéve, ha elegendő mozgást és aktivitást kap – energia tekintetében ugyanis az entlebuchi semmivel sem marad el svájci rokonai mögött, azaz a berni pásztorkutya, az appenzelli havasi kutya és a nagy svájci havasi kutya mögött.

Vonzó kutya trikolor színekben

A négy svájci hegyikutya között minden bizonnyal a jellegzetes trikolor szőrzet a legnagyobb külső hasonlóság. A fekete alapszín kabátként borítja a fart, a nyakat, a fejet és a farkat, és szép kontrasztot képez a fehér és barnásvörös jegyekkel, amelyek szimmetrikusan húzódnak a homloktól a mellkasig. Szintén jellemző a havasi kutyára úgy nevezett ,,dupla szem”, amelyet a szemek feletti barnásvöröses foltok alkotnak.

Mozgékony, erős fickó

A híres berni pásztorkutya hosszú szőrével ellentétben az entlebuchi szőre rövid és durva. Szorosan testéhez simul, és kemény, fényes textúrája kiemeli az erős, izmos testfelépítést, amely a szokatlanul hosszú hát miatt kissé megnyúlt formájú. Nem alábecsülendő 20-30 kg-os súlya kissé zömök és robosztus megjelenést kölcsönöz a fajtának, azonban ettől még rendkívül gyors és mozgékony marad.

Entlebucher Sennenhund Welpe im Gras

Hosszú vagy csonkolt farok?

Mivel a kutyák farkának csonkolása ma a legtöbb országban tilos, az entlebuchi havasi kutya is hosszabb farkat hord. A farok a lehető legegyenesebben lóg lefelé, és nem kunkorodik vissza, mint az appenzelli havasi kutya esetében. A kölykök körülbelül 10 százaléka azonban veleszületett csonka farokkal születik. Mivel azonban ez genetikai hiba, az ilyen kutyákat ma már ritkán használják tenyésztésre.

Történet

Az entlebuchi havasi kutya eredeti hazája a svájci Luzern és Bern kantonokban, az Entlen, valamint a Kleine és Große Emme folyók völgyeiben található. A helyi gazdák és pásztorok körében nemcsak a juh- és szarvasmarha-állományok őrzőjeként és terelőjeként szerzett hírnevet, hanem a mezőgazdasági birtokok megbízható őrzőjeként és védelmezőjeként is.

Először 1889-ben említették a fajtát ,,entlebuchi kutya” néven, és 1914-ben bejegyezték az első öt példányt a svájci kutyatörzskönyvbe (SHSB). Az ezt követő években azonban alig tettek különbséget az appenzelli és az entlebuchi havasi kutya között. A fajtatiszta tenyésztés elindítása elsősorban Dr. B. Kobler svájci kinológusnak köszönhető, akinek kezdeményezésére 1926-ban megalakult a svájci ,,Entlebuchi Havasi Kutya Klub”. Dr. Kobler erőfeszítései ellenére, aki az első világháború után kezdett el megfelelő tenyészkutyák után kutatni, a fajta csak lassan fejlődött, amit a törzskönyvbe való bejegyzések alacsony száma is bizonyít.

Tenyésztés és egészség

A tétova indulás és a második világháború alatti további kudarcok ellenére az entlebuchi havasi kutya végül ki tudott alakulni önálló kutyafajtaként. Ma már szülőhazája, Svájc mellett elsősorban Németországban és Ausztriában található meg, de Amerikában és más európai országokban is talált rajongókra. Más fajtákkal, például a berni pásztorral összehasonlítva azonban az entlebuchi még mindig a ritkább kutyafajták közé tartozik.

Az örökletes betegségek gyakrabban előfordulnak az ilyen kockázatos fajtákánál

A kis méretű populáció és a megfelelő tenyészkutyák alacsony száma szintén hatással van a fajta egészségére. A genetikai variabilitás hiánya különösen az úgynevezett ,,kockázatos fajták” esetében vezethet számos örökletes betegséghez, ahol az egészségre kevesebb figyelmet fordítanak, mint a külső tulajdonságokra. Tipikus betegségei közé tartozik a széles körben elterjedt csípőízületi diszplázia és az örökletes szembetegségek (pl. PRA vagy glaukóma).

Mire érdemes figyelni, ha entlebuchi havasi kutyát vásárol

Szerencsére az örökletes betegségek kockázata számos orvosi vizsgálattal és genetikai teszttel csökkenthető. Az entlebuchi havasi kutyák egészségi állapota az utóbbi években jelentősen javult a betegségre hajlamos tenyészállatok kizárásának köszönhetően. Éppen ezért, ha kölyökkutyát szeretne vásárolni, mindig olyan jó hírű tenyésztőhöz érdemes fordulnia, aki kiemelten figyelmet szentel az állatok egészségének. Már csak anyagi szempontból is jobb, ha távol tartjuk magunkat az interneten vagy újsághirdetésekben ,,akciós áron” kínált kölyköktől. Az esetleges örökletes betegségek kezelésének állatorvosi költségei ugyanis gyorsan meghaladják a vételáron megtakarított összeget.

Csak komoly tenyésztőtől vásároljon

Természetesen nem csak a kölyökkutyák ára (mely jelenleg 1100-1200 euró körül van) döntő fontosságú a tenyésztés komolysága szempontjából. A megfelelő kennel kiválasztásakor az is döntő tényező kell, hogy legyen, hogy minden szükséges papír, törzskönyv, az egészségügyi vizsgálatok és oltások igazolása, valamint a tenyésztő fajtával kapcsolatos tapasztalata rendelkezésre álljon. E pontok tisztázása és értékelése érdekében vásárlás előtt mindenképpen érdemes megismerni a tenyésztőt. A tenyésztő alkalmasságáról csak akkor győződhet meg igazán, ha személyesen beszélget vele, és meglátogatja ,,a helyszínen”.

A következő dolgokra érdemes figyelnie:

  • A tenyésztő meghívja Önt az otthonába, szívesen megmutatja a kennelt és a kutyákat (különösen az anyaállatot), és bőven szán időt arra, hogy válaszoljon a kérdéseire.
  • Ne lepődjön meg, ha a tenyésztő magánjellegű kérdéseket tesz fel Önnek a körülményeiről, a családjáról, a munkájáról, az otthonáról vagy a hobbijairól. Elvégre egy felelős tenyésztő, aki szívét-lelkét beleadja a fajtája tenyésztésébe, tudni szeretné, hogy a kiskutyái milyen kezekbe kerülnek majd. A tenyésztőtől azt is meg kell kérdeznie, hogy milyen motivációja van a fajta tenyésztésével kapcsolatban.
  • A kutyák rendelkeznek törzskönyvvel, amelyből kiderül, hogy az ebből a vérvonalból származó kutyák általában már idős kort értek meg.
  • A szülőállatok minden előírt és ajánlott egészségügyi vizsgálaton átestek. Ezek közé tartozik a csípőízületi diszplázia, könyökízületi diszplázia, OCD, szemvizsgálat (glaukóma, szürkehályog, PRA, entropium), patellaficam, szív- és veseultrahangvizsgálat.
  • A kölykök oltva, mikrochippel ellátva és hitelesített papírokkal kerülnek értékesítésre.

Az entlebuchi havasi kutya étrendje

Tény, hogy a jó genetikai hajlam, amely nem utal az esetleges örökletes betegségekre, és a szükséges védőoltások elvégzése nagymértékben növelik a fajta hosszú és egészséges életének esélyét. Azonban nem csak a genetika és az oltási előírások betartása határozzák meg, hogy az entlebuchi havasi kutya hány évig fog élni. Végtére is a tartási körülmények, a gondozás és a táplálkozás is döntő hatással vannak a kiskutya fejlődésére és egészségére.

entlebuchi agilityzik

Mire van szüksége egy fiatal havasi kutyának?

Célszerű egy ideig a tenyésztő által korábban alkalmazott, szokásos eledellel etetni. Ez ideálisan kielégíti a fiatal havasi kutya igényeit mivel a kölyökkutyáknak más a tápanyagigényük, mint a felnőtt kutyáknak. Ha idősebb korában aztán megváltoztatná a kutya eledelét, csak lassan és fokozatosan váltsa le a megszokott eledelt, hogy az állat gyomrának elég ideje legyen hozzászokni az új táphoz. Amíg kutyája még növésben van, kerülje a túlzott fehérjebevitelt. A túl sok fehérje és az egyes tápanyagok közötti helytelen arány túl gyors növekedéshez, és így később ízületi betegségekhez és problémákhoz vezethet.

Milyen eledelt adjon egy felnőtt entlebuchi havasi kutyának?

Egy felnőtt entlebuchi havasi kutya etetése alapvetően nem különbözik más kutyafajták etetésétől. Mint minden kutya, az entlebuchi havasi kutya is a farkasoktól származik, és mint természetes húsevő, sok húst kell fogyasztania. Ügyelni kell arra, hogy a hús jó minőségű, ellenőrizhető forrásból származzon. A hús mellé zöldséget, rizst vagy gyümölcsöt kell tálalni. Ha saját maga készíti el az eledelt (főzve vagy BARF-módszerrel, azaz nyersen), akkor minden bizonnyal a lehető legjobban tudja ellenőrizni az egyes összetevőket, eredet, minőség és frissesség szempontjából. Az időn kívül ehhez szükséges még a kutyatáplálás és a kutya igényeinek alapos ismerete is. Ha ezek nem állnak rendelkezésére, akkor inkább vásároljon kész kutyaeledelt, száraz vagy nedves formában. Ne aggódjon, a boltokban kapható, kész eledel is egészséges tápláléknak számít. A lényeg, hogy ne hagyatkozzon kizárólag a gyártó ,,ígéreteire”, hanem nézze meg maga is a csomagoláson feltüntetett összetevőket. A nagy mennyiségű gabonának, édesítőszereknek, kémiai tartósítószereknek vagy mesterséges ízfokozóknak nincs helye a kutyaeledelben, és inkább rosszabb minőségre utalnak.

Készíttessen személyre szabott étrendet

Ha nem biztos abban, hogy milyen étrend a legalkalmasabb az entlebuchi havasi kutya számára, akkor a legjobb, ha konzultál a tenyésztőjével vagy az állatorvossal, akik személyre szabott étrendet tudnak készíteni kutyája számára. Hiszen az, hogy egy kutyának mire van szüksége, sok tényezőtől függ. Nemcsak a fajta és a nem játszik szerepet a megfelelő étrend kialakításában, hanem az is, hogy mennyi a súlya, hány éves és mennyire aktív.

Tartás és ápolás

A megfelelő táplálkozás mellett a megfelelő ápolás és a fajnak megfelelő tartás is hozzájárul az entlebuchi havasi kutya jólétéhez. Ápolása viszonylag egyszerű, mivel a rövid, durva szőrzet általában magától megtisztul, és csak időnként kell átfésülni. Lefoglalni ezt a fajta kutyát azonban valamivel időigényesebb. Ennek oka, hogy az élénk és okos svájci kutyának elegendő mozgásra és értelmes feladatokra van szüksége ahhoz, hogy boldog legyen.

Adjon feladatot entlebuchi havasi kutyájának

Ha nem tud entlebuchi havasi kutyájának egy egész terelnivaló nyájat biztosítani, akkor más feladatot kell kitalálnia ennek a született munkakutyának. A kutyasportok vagy a kísérő, mentő-, terápiás, nyomkövető- vagy lavinakutyaként való kiképzés mellett néha mindennapos dolgok megtanítása is alkalmasak lehetnek. Ezek segítségével megadhatja neki azt az érzést, hogy szükség van rá. Mit szólna például ahhoz, ha hagyná, hogy összeszedje a piszkos ruhákat, és a mosógép elé tegye? Vagy ha ő hozná oda Önnek a papucsát?

,,Semmittevőknek” nem ajánlott

Bizonyára sok mindent ki tud majd találni, amivel lekötheti élénk négylábú barátját. Egyértelmű, hogy ez a kutya nem a ,,semmittevő” és nem a sportot kerülő emberek kutyája. Még ha soha nem is éri el majd entlebuchi havasi kutyája energiaszintjét és kitartását, legalább osztoznia kell a mozgás és a közös tevékenységek iránti örömében.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.