Boston Terrier

Boston Terrier

Hazájában, USA-ban a Boston Terrier nagyon kedvelt, míg Európában ismertsége lassabban terjed. Rajongói számára ismert, hogy milyen is ez a kivételesnek mondható négylábú: a Boston Terrier egy problémamentes kísérőkutya, mely eleven természetével és sajátos mimikájával mindenütt jókedvet teremt.

Alacsony és elegáns

A dogszerű kutyák csoportjába tartozó Boston Terrierre jellemző tömzsi megjelenése, négyszögletes alakú, vaskos feje, felálló „denevérfülei“, rövid orra és rövid farka. A standardban leírtak szerint nagy hangsúly van a kiegyensúlyozott testarányokon. A Boston Terrier háromféle súlycsoportban fordul elő: 6,8 kg (könnyű), 6,9 és 9 kg közötti (közepes) valamint a 9 és 11,3 közötti (nehéz) kutyák. Marmagassága maximum 43 cm. Arcán nincsenek ráncok. Aljszőrnélküli rövid, sima szőrzete különböző színű, fekete vagy „seal“ (fekete vöröses csillogással) foltos variációkban fordulhat elő, melyben egyenletesen eloszló fehér rajzolatok láthatóak.

Brit ősöktől származó US-amerikai

Nevével ellentétben a Boston Terrier egyáltalán nem számít terriernek, ennek megfelelően nem is egy vadászkutya, hanem a dogszerű kutyákhoz tartozik. A fajta eredete az 1870-es évekig USA-ba nyúlik vissza, ahol a fehér Angol Terriert – egy olyan fajta, ami ma már nem létezik- keresztezték az Angol Bulldoggal. Később a Francia Bulldog is beállt a Boston Terrier őseinek sorába. A nagyközönség először 1878-ban ismerte el az új fajtát, amikor Bostonban állították ki ezt a kivételes kutyát. A fajta hívei nevét is adó városában alapították első rajongói klubját. 1893-ban az Amerikai Kennel Club adta neki a „Boston Terrier“ nevet. Az 1960-as években rendkívül kedvelt kutya volt az USA-ban, mely a tíz legnépszerűbb fajta közé tartozott az államokban és mai napig gyakran találkozni vele. Csak 1927-ben jutottak el a fajta képviselői Európába, ahol előfordulása még mindig ritkának mondható, az elmúlt években azonban szépen lassan emelkedik. Németországban például évente 300 kölyök Boston Terrier látja meg a napvilágot. 1979 óta hivatalosan is Massachusetts állami kutyájának számít az USA-ban.

Bátor és öntudatos

Egy Boston Terriert igazi társ az életben: temperamentumos és mindig kész a mókára, szívesen barátkozik az emberekkel, fajtatársaival és más háziállatokkal. Néhány egyedben megjelenhet a vadászösztön a lakáson kívül. Bár a Boston Terrier ébernek mondható, nem számít agresszívnek. Előfordul, hogy egyes példányok, elsősorban a kanok védik területüket fajtatársaikkal szemben. Bár az idegenek megjelenését ugatással jelzi, nem jellemző rá a folytonos csaholás. Annak ellenére, hogy mindig kész a szórakozásra, nem mondható ideges kutyának, inkább nyugodtságot sugároz. A Boston Terrierek rendkívül érzékenyen reagálnak a hozzátartozó emberek hangjára. Általános érvényű, hogy minél nehezebb egy kutya annál nyugodtabb és higgadtabb. Különösen a kisebb testű Boston Terriereknél fordul elő, hogy idős korban is játékosok maradnak.

bosten terrier porträtfoto

Alkalmazkodó partner

Egy kiadós séta vagy egy kényelmes délutáni ejtőzés a kanapén – a Boston Terrier mindenben benne van! Nincs szüksége minden nap a kiadós mozgásra, inkább élvezi “falkavezére” társaságát, ezért az amerikai gentleman nem szeret hosszú ideig egyedül lenni. A Boston Terrierek szívesen megtanulnak kisebb trükköket, melyek nemcsak erősítik Önök között a kötődést, hanem okos kis fejecskéjét is edzik. Néhányan még az obedience-ben, kutyatáncban vagy az agility-sportban is örömöket lelik – nyugodtan próbálja ki, hátha kedvencének is megtetszik. Problémamentes és higgadt természetének köszönhetően ez az amerikai gentleman akár látogatóként is megfordulhat különböző ápolási otthonokban, ahol mosolyt csal az állatbarát bentlakók arcára. Nem egy Boston Terrier sikeresen végzett el valamilyen terápiás képzést.

A jó tenyésztés a masszív egészség záloga

Az öröklött betegségek megelőzésének az a legjobb módja, ha a Boston Terriert kölyköt komoly tenyésztőtől vásárol, akik következetesen kizárja az ilyen négylábúakat a tenyésztésből. A Boston Terriernek örökletes hajlama lehet a patella luxatiora, ami alatt a térdkalács kiugrását értjük. Ebben az esetben a kutya láthatóan igyekszik kímélni lábát. Ezen kívül hajlamos a szembetegségekre, például zöldhályogra vagy PRA, progresszív retina atropára, mely vakságot okozhat. A Boston Terrier a rövidfejű kutyák közé sorolható, melyet a szakemberek brachzephalia fejformának is neveznek és egyben egészségügyi korlátokat is jelent számukra. A beszűkült orrlyukaknak és orrüregnek köszönhetően ilyen lehet például a légszomj, megvastagodott szájpadlás, vagy a gégefő elváltozásai. A hangos légzés és horkolás egyáltalán nem ritka a Boston Terrierek körében, néhányuknak rendszeres légzési problémái vannak. Kölyökkutya vásárlása előtt tájékozódjon korlátjaik felől és alapos körültekintéssel válassza meg tenyésztőjét, aki az egészséges és jó közérzetet többre tartja az optikai túlzásoknál. Nyáron ügyeljen rá, hogy Boston Terrierjét megvédje a melegtől, mivel többen közülük rosszul viselik azt. Négylábujának szemét ne tegye ki huzatnak, mivel hamar begyulladhatnak. A Boston Terrierek elélhetnek akár 15 évig is.

Boston terrier táplálása

A többi kutyához hasonlóan a Boston Terriernek is kiegyensúlyozott magas hústartalmú táplálékra van szüksége, ahhoz hogy kutyáját egészségesen és fitten tartsa. Mindegy, hogy száraz vagy nedves eledelről van szó: a hús legyen az összetevők között az első helyen. Kerülje a magas gabonatartalmú eledeleket, inkább azokat részesítse előnyben, amikben egyáltalán nincsen. A Boston Terrierhez hasonló inkább kicsi és tömzsi fajták esetén különösen fontos a napi adag szem előtt tartása, a túlsúly elkerülése érdekében. Ügyeljen rá, hogy a jutalomfalatok kalóriatartalma is beleszámít a kutya napi adagjába. Ha szeretne átállni más eledelre, járjon el nagyon körültekintően, hogy kiskedvencének gyomra ne irritálódjon. Az új eledelt keverje bele a régibe és lassan növelje az új eledel arányát. A túl gyors eledelváltás hasmenést okozhat. Legalkalmasabb etetési időpont a séta után következik, de a serdülő kutyák akár négyszer is esznek egy nap, ugyanakkor a felnőttek számára elegendő a napi kétszeri étkezés. Gondoskodjon róla, hogy állati lakótársa zavartalanul fogyaszthassa el ételét és utána is legyen lehetősége nyugalomban rövid emésztési pihenőt tartani. Természetesen Boston Terrierje számára legyen mindig szabadon fogyasztható friss víz.

Tetőtől mancsig ápoltan

Bundájának ápolása nem nagy gond. Szőrzetét pár naponta átkefélve távolítsa el a kihullott szálakat. Ehhez kiváló eszköz lehet például egy gumminoppal ellátott ápolókesztyű. A kutyának nincs aljszőrzete és a csomósodásra sem hajlamos. Ezen adottsága miatt a Boston Terrier télen azonban hamar fázhat, ezért hasznos számára kutyakabát beszerzése a hideg időkre. Rendszeresen ellenőrizze védence füleit és a gyulladások elkerülése érdekében szükség esetén szerezzen be valamilyen szaküzletből egy speciális fültisztítót. Néhány gazdi már a kölyköket hozzászoktatja a fogkefével, fogkrémmel történő fogmosáshoz. Alternatív megoldásként beszerezhetfogápoló snackeket vagy párnaponta adhat neki száraz rágótermékeket, mint például szárított marhafület vagy nyers marhahúst – nyers sertéshúst viszont ne.

boston terrier welpe auf bank

Illik hozzám egy Boston Terrier?

Európában sokhelyütt a Boston Terrier még mindig ritkának mondható, annak ellenére, hogy szinte bármilyen élethelyzetben lévő állatbaráthoz illik. Méretéből adódóan nem egy atléta, aki egy kétlábú maratonfutóval napi szinten edz, ám szívesen tesz hosszabb kirándulásokat. A gyerekszerető Boston Terrier egyaránt alkalmas a gyerekes családok, egyedülállók és idősebb emberek számára is. Termete és nem túl nagy mozgásigénye miatt a Boston Terrier a városi lakásokban is jól érzi magát. Mivel a lépcsőzés nem ajánlott az alacsony növésű kutyáknak, földszinti otthonokba javasolt. Rendszerint jól kijön más kutyákkal és macskákkal, különösen ha már kölyökkorában megszokta őket. A háziállat beköltöztetése előtt járjon utána, hogy van-e kutyára allergiás a családban. Noha a Boston Terrier lakásban tartásra is alkalmas, ha nem Ön a tulajdonos, mindenképpen szerezze be a főbérlő hozzájárulását is. Még a kutya beköltözése előtt gondolja végig, hogy hogyan oldja meg ellátását szabadság és betegség idején. Ma már nagyon sok hotel szívesen látja a kutyákat, ezért akár együtt is elutazhatnak pihenni. Idejében tájékozódjon a közös utazás lehetőségeiről vagy szervezzen számára egy megbízható és kedves gondozót otthonában. Vegye figyelembe azt is, hogy a Boston Terrier rosszul viseli a hőséget.

A kutya hosszú, közösen eltöltött évekre jelent felelősséget. Mérlegelje, hogy tud-e éveken keresztül foglalkozni egy kutyával illetve milyen költségekkel is jár ez Önnek. Az etetőtálból, kutyafekhelyből és takaróból, >autos biztonsági felszerelésből, pórázból, nyakörvből és hámból valamint játékokból álló alapfelszerelésen kívül felmerül még a kutyaadó, kutyabiztosítás, állatorvosi vizsgálatok és a jó minőségű eledel költsége. Ha kiskedvence beteg, gyorsan az egekbe szökhetnek a költségek.

Így talál rá elképzelt Boston Terrier-jére

A szíve is egy Boston Terrierért dobog? Nagyszerű! Mindennek utánanézett, amire egy kutya érkezésekor szükség van? Tökéletes! Most kereshet egy hozzáértő Boston Terrier-tenyésztőt! A jó tenyésztő ismérve többek között az is, hogy tagja egy egyesületnek, a kölyköket csak törzskönyvvel, tehát “papírokkal” együtt adja át, melyben hiánytalanul fel vannak sorolva az ősök. A komoly tenyésztő -amennyire csak lehet- kiszelektálja tenyészetéből az öröklött betegségeket, ennek érdekében a szülőket különböző tenyészalkalmassági vizsgálatoknak veti alá. Elég időt hagy nekik az ellések között és gondoskodik a kölykök szocializálásáról, akik átadás előtt többször oltva és féregtelenítve voltak, melyet igazolás bizonyít. Néhány tenyésztő hangsúlyozza a honlapján hogy az utódok császármetszés nélkül jöttek a világra. A császármetszés egyáltalán nem zárja ki a jó tenyésztést, ugyanakkor gyanakodjon, ha a több utód is egymás után császármetszéssel jött a világra, mert ez azt jelenti, hogy az újszülöttek feje túl nagy volt a mama medencéjéhez képest. Ezt az irányt a komoly tenyésztők kerülik az ősök okos kiválasztásával, mivel ez a Boston Terrier tenyésztés egyik negatív szélsőségének számít. Jó ha emberileg is működik a kémia Ön és “tenyésztője” között. Keresse fel otthonában, tegye fel minden, vágyott kölyökkutyájával és őseivel kapcsolatos kérdését és ismerje meg őket személyesen is. Valószínűleg a tenyésztő is érdeklődni fog Öntől a kutyás tapasztalati felől és élethelyzetéről. Örüljön neki, mert ez azt mutatja, hogy szívén viseli védenceinek sorsát.

Kerülje el a “kutyaszaporítók” kecsegtető ajánlatait vagy a “véletlen-terhességből származó almokat”. Se magának, se az állatoknak nem tesz jót, ugyanis itt is igaz, hogy a kereslet szüli a kínálatot. Ezek az állatokat szükséges szakértelem nélkül, nyerészkedés céljából tenyésztették, ami hiányos szocializációjukban és egészségi állapotukban mutatkozik meg.

Ha egy idősebb Boston Terriernek szeretne otthont adni az Állatmentő Egyesületekhez fordulhat, ahol sokszor megfordulnak dog-szerű kutyák, talán Boston Terrier is. Fajtatiszta felnőtt kutyára lelni elég kevés az esély, mivel a Boston Terrier nem egy gyakori kutyafajta Európában. Készüljön fel hosszabb várakozási időre vagy adjon egy esélyt és otthont egy menhelyről érkező keveréknek. Gyakran találkozni idősebb állatokkal, akik új otthonra lelve teljesen kivirulnak. ezután a fajtatisztaság már teljesen mellékes szempont lesz. A menhely dolgozóival folytatott beszélgetés során ki fog derülni, hogy Ön és a kiszemelt négylábú vajon passzolnak-e egymáshoz.

Állatian jó időtöltést kívánunk élénk Boston Terrierjével közösen!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.