Kangal

kangal kutya, kangal dog, török juhászkutya, török kangal

A török kangal kutya: büszke anatóliai juhászkutya. Ezt a Törökországból származó kutyát komoly benyomást keltő megjelenése alapján gyakran státuszszimbólumként tartják, anélkül, hogy tartója kellőképpen tisztában lenne a fajta által támasztott magas követelményekkel. Így számos kölyökkutya-kereskedő hirdetéseiben felbukkan a kangal dog, de a hozzáértők csakis komoly tenyésztőkben bíznak meg, és azokra hagyatkoznak, s nagyra tartják az önfejű kutya rendíthetetlen lényét.

Megjelenése

“Maszkos“ török juhászkutya

Aki meglát egy kangalt, nem egyhamar felejti el a büszke török juhászkutya látványát. A hímek vállmagassága 72-78 cm, míg a nőstények a maguk 65-73 cm-jével valamivel kisebbek. Egy török kangal dog az FCI szabvány szerint akár 60 kg-ot is nyomhat. Általánosságban a fajta Törökországban valamivel kisebb és filigránabb, mint sok más országban. Az izmos török juhászkutya higgadtságot sugároz, azonban villámgyorsan tud reagálni. Széles fejét lelógó fülek ölelik, lógó, bozontos farka a vége felé enyhén felkunkorodik. Szőrzete télen legtöbbször valamivel hosszabb, mint nyáron, s vastag aljszőrzet tartozik hozzá. A fajtán belül a szőrhossz a rövid és a félhosszú között váltakozhat. A kangal kutya jellegzetes fekete maszkot visel, ettől eltekintve szőrzete őzbarna vagy coboly színű lehet. Orrának és füleinek feketének kell lennie. A fajtaszabvány egyszínűnek írja le a kangalt. Világos foltok a mancsokon valamint a nyakon megengedettek, azonban alapvetően érvényes, hogy annál jobb, minél kevesebb a fehér.

A kangal története

Juhászkutya Törökországból

A “kangal” mint fajtaelnevezés meglehetősen új az FCI részéről: csak 2018 júniusa óta ismeri el önálló fajtaként a kangalt, s a 331-es szám alatt tartja nyilván. Eddig az időpontig az “anatóliai juhászkutya” volt ugyanezen a számon belistázva, s annak leírásába az FCI addig nemcsak magát az anatóliai juhászkutyát és a kangalt foglalta össze, hanem az akbaş fehér juhászkutyát is. Mostmár tehát a kangal kutya önálló fajta, a török kutyatenyésztők szövetsége azonban arra törekszik, hogy az FCI az akbaş-t is elismerje.

A különféle török juhászkutya fajták neveinek összefonódását az is megalapozta, hogy a szabályozott kutyatenyésztés Törökországban még csak a kezdeteinél tart. Ezzel ellentétben a kangal múltja igen régre nyúlik vissza: feltehetőleg vándorló nomádokkal került Kis-Ázsiából a mai Törökország területére több ezer évvel ezelőtt. A török kangal dog ősei mindenekelőtt Közép- és Kelet-Anatóliában voltak fellelhetők, ahol a XII. századtól juhnyájak őrzésére, valamint házőrzőnek használták ezeket a kutyákat. Kangal városában különösen sok ilyen kutya volt, s így erről a városról kapta nevét a fajta. S mivel Kangal karavánok áthaladási útján feküdt, az ott élő állatok erősebben el tudtak terjedni, mint a félreeső falvakban élő fajtársaik. A század 60-as éveiben egyre több kangal került Nagy-Britanniába. Akkoriban ezeket a kutyákat még karabaş-nak hívták, ami lefordítva ilyesmit jelent: “fekete fej” – ez a kutya fekete maszkjára vonatkozik. Így azután az első angliai tenyészklub neve is „Anatolian Karabash Dog Club“ volt.

Végezetül aztán az USA-ba, Franciaországa és Németországba is eljutott ez a valóban mély benyomást keltő négylábú.

A kangal jelleme

Rendkívül karakteres kutya

A kangal esetében inkább a nyájat védő juhászkutyáról beszélünk, mint terelő- ill. pásztorkutyáról, ami jellemében is visszatükröződik: ez a fajta rendkívül territoriális, s állandóan kész arra, hogy szeretteit és területét megvédje. Főként a hímek hajlamosak a dominanciára, és gyakran csak igen nehezen viselik el fajtársaik közelségét, társaságát. Míg kétlábú falkáját jelentő gazdájával a kangal nagyon készséges, idegenekkel szemben távolságtartó, sokszor ellenséges. Ez a fajta intelligens és önálló. Végül is a kangal juhászkutyaként évszázadokon keresztül felelősséggel tartozott a a rábízott nyájért – így azután a fajta legtöbb képviselője a mai napig megőrizte önállóságát. Ennek a négylábúnak sok helyre van szüksége, hogy őrző- védőkutyai elrendeltségének eleget tegyen.

A kangal nevelése

Csak szakembereknek

Egy kangal önállósága semmiképp nem alábecsülendő. Jó nagy adag bizonyossággal és know how-val kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy egy ilyen kutya elismerje falkavezéréül. Az ilyen független kutyákkal szemben nagyon fontos a következetesség és tapasztalat. S még ha el is ismer valakit két lábon járó vezérfarkasnak, ha szükségét érzi, bizony önmaga dönt. Ezért aztán ennél a fajtánál különösen fontos a kölyökkori “bevésődési” időszak, s a más kutyákkal való szocializálás. Ennek ellenére újra meg újra előfordulhatnak kellemetlen szituációk a közös séták során – ha kényes helyzet alakul ki , sok török kangal kutya nem hallgat megbízhatóan a parancsra.

Mindennek hátterében az áll, hogy a kangal úgy gondolja, különösen kritikus helyzetekben villámgyorsan kell döntenie, hogyan is tudja legjobban “megvédeni” falkáját és területét. Ha az ő nézőpontjából a támadás a legjobb védekezés, ennek gyorsan katasztrofális következményei lehetnek. Ez a kutya nem rendeli alá magát, s a fajtát mélyen ismerő, igazi szakemberre van szüksége, aki megértéssel és nyugalommal viseltetik a kangal dog lényét illetően. Ezért kritikus pont a kutyákkal való tapasztalat, s így aki pl. nevelt már egy labradort, az ugyanazon módszerrel nem sokra megy egy kangal esetében.
A témához kapcsolódóan olvassa el magazinunk kölyökkutyák neveléséről” szóló cikkét is!

Egészsége és fajtaspecifikus betegségei

Robusztus natúr fickó

A fajta – komoly tenyésztőt feltételezve – nagyon robusztusnak tekinthető. Kölyökkutya vásárlása esetén a fajta egészsége érdekében csakis komoly tenyésztőt támogasson! Mielőtt egy kangal dog tenyészkutya lehetne, el kell végezni rajta a csípőízületi diszplázia-vizsgálatot – vagyis kérje a tenyésztőtől a vonatkozó dokumentumok bemutatását, mielőtt egy kölyökkutyát vásárolna. Ezek a kutyák eredeti környezetükben hozzászoktak a forró nyarakhoz és hideg telekhez, ennek ellenére mégis ügyeljen arra, hogy kangaljának – különösen hőségben – legyen egy árnyas helye, ahol nyugodtan pihenhet. Emellett a legforróbb déli időszakokban kerülendők a nagyobb erőfeszítések. Étkezések után mindig biztosítson a kutyának egy kis emésztési pihenőt – ezzel megelőzhető a veszélyes gyomorcsavarodás, amiben a nagy termetű kutyák különösen érintettek. Egy egészséges török kangal kutya átlagosan 12 évet él.

A termetes kangal etetése

A nagy és nehéz kutyák különleges igényeket támasztanak eledelüket illetően, mivel annak támogatnia kell csontozatuk és ízületeik egészséges fejlődését. Egy még fiatal kangal dog táplálására javasolt nagy testű fajták kölykeinek való tápot beszerezni: ezekben a fehérje- és zsírtartalom a kutyafajta növekedéséhez igazított -, mivel a túl sok energia egy ilyen kiskutya esetében a csontok károsodásához vezethet. Kerülje a gabonát, méginkább a cukrot is tartalmazó kutyatápokat, ehelyett inkább olyan nedves- vagy szárazeledelt válasszon, amelynél a hús az összetevőlista élén áll. Igyekezzen elkerülni, hogy kangalja túlsúlyos legyen – folyamatosan figyelje a kutya derékbőségét! Ha zsírlerakódást észlelne, csökkentse az adagokat, vagy biztosítson több mozgást az állatnak! A hibás táplálás mellett a túlsúly is egy olyan további tényező, ami fájdalmas ízületi problémákhoz vezethet. Az olyan natúr snackek, mint a marhafül vagy marhabőr rágócsont, kiválóan alkalmasak a kutya rágcsálási szükségletének kielégítésére. Ezzel szemben a valódi állatcsontok sérülésekhez vezethetnek. S ügyeljen arra is, hogy kutyája mindig kedvére hozzáférhessen friss ivóvízhez!

Kangal tartása

Könnyen ápolható

Szőrzetápolását tekintve a kangal dog nem állítja különösebb nehézségek elé tartóit: elegendő pár naponta lekefélni a kihullott szőrszálak eltávolítása céljából. Évente kétszer kicsit sűrűbben kell kikefélni a bundáját, mivel a szőrváltás időszakában fokozottan több szőrt hullajt. A szőrzetében lévő szennyeződést előbb hagyja megszáradni, majd végezetül kefélje le a kutya bundáját! Ha túlságosan piszkos lenne a török kangal kutya szőre, egy nedves kendővel tisztítsa meg! Nyáron egy fürdő szívesen látott felfrissülést jelenthet az állatnak. A meleg évszakban rendszeresen nézze át kangalját kullancsok után kutatva, s ha találna, távolítsa el egy kullancs-csipesszel!

Már kölyökkorától kezdve szoktassa hozzá kutyáját, hogy Ön bárhol hozzáérhet, s ellenőrizze rendszeresen az állat karmait és füleit! Apropó fülek: ha koszosak lennének, speciális kutya-fültisztító segítségével tisztítsa meg azokat! Főleg az idősebb kutyáknak túl hosszúra nőhetnek a karmai – ezeket karomcsipesszel rövidítse le, amennyiben szükségessé válna. Ha nem lenne biztos a dolgában, inkább keressen fele egy állatorvost, hogy mutassa meg Önnek a karomvágás technikáját!

Elfoglaltság

A kangallal nyugodtan kell bánni: hektikus játékkal gyorsan felizgatja magát ez a fejedelmi kutya, s ezt jobb nem kiprovokálni. Gyakoroltassa kutyájával sokat a mindennapi engedelmességi feladatokat, hogy minél nagyobb bizalom és kötődés jöjjön létre Ön és kutyája között! A kangalnak emellett nagy örömöt tud okozni a szimatolás, és az elgondolkodtatós feladatok is – azonban ügyeljen arra, nehogy túlzottan “felheccelje” az állatot! Az olyan kutyasportok, mint az agility, dog dancing (kutyatánc), és hasonlók sem jellemét, sem robusztus testfelépítését tekintve nem való a kangalnak. Ezeknek az erős állatoknak az ízületi megbetegedések elkerülése érdekében nem tanácsos nagyokat ugraniuk, ill. sok lépcsőt mászniuk sem. Kangal kutyája nagyra becsüli a közös sétákat és hosszabb kirándulásokat, viszont legtöbbször végig pórázon kell kell maradnia.

Passzol hozzám egy kangal?

A kangal dog hozzáértőknek való kutya, akik tudják azt becsülni, ha egy önállóan gondolkodó négylábú él velük, s azt a mindenkori tiszteletet megtartva képesek ellenőrzésük alá vonni. Csak igen kevés kutyabarát tud egy kangalt felelősségteljesen és fajának megfelelően tartani. Ha gyerekek is vannak a családban, feltétlenül nagyobbaknak kell már lenniük, ha egy kangal költözik oda. Ennek a kutyának nem való a városi élet, hiszen sok helyre van szüksége – saját terület formájában.

Alkalmas egy török kangal dog őrző kutyának? Igen, magától értetődően. Ha birkái vannak, vagy csak nagyobb területe, egy kangal kutya megbízhatóan fogja őrizni. Mindenképp tegyen azonban lehetővé számára intenzív szociális kapcsolatot! Török hazájukban ezek a kutyák kizárólag a szabadban éltek, de gyakran kísérték a nomádokat, félnomádokat. Egy kangal Európában is töltheti ideje nagy részét odakinn, mindenesetre biztosítani kell számára, hogy olykor bemehessen a házba, s szociális részese lehessen a benti létnek. A kötődés pozitív irányba befolyásolja a nevelést, így azután a kutya az Ön iránt érzett szeretetét kimutatva még önfejűségét is hajlandó félre tenni. Viszont egy, csak a kertbe “száműzött” kangal nem boldog és elégedett házőrző, s könnyen meglehet, hogy – a hiányzó szociális kapcsolatok alapján – éppen azoknak az idegeneknek örül majd, akik a birtok körül legyeskednek.

Minden esetben igaz azonban: egy kangalnak a nagy, szökésbiztos, bekerített telek a jó, ahol szabadon mozoghat, s amit megvédhet. A telken lennie kell egy olyan kis hajléknak, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak, s bármikor menedékkel várja a kutyát. A fajtát általában kifejezetten erős vadászösztön jellemzi, s hajlamos az ugatásra – vagyis az olyan szomszédoknak, akiket zavar az efféle zaj, tisztes távolságban kell lakniuk.

Egy ilyen méretű kutya napi eledelének biztosítása is meglehetősen nagy költségvonzattal jár. Ehhez adódnak még az állatorvosi költségek, a felelősségbiztosítás, kutyaadó. Ha ilyen irányú kételyei támadnának, inkább számolja ki jó előre, mit is jelent ez pontosabban, s ne feledkezzem meg az előre nem látható állatorvosi kiadásokat fedező tartalékokról sem!

Azt is gondolja át még új lakótársa beköltözése előtt, hogy ki fog vigyázni a kutyára, ha Ön szabadságra utazik, vagy esetleg beteg lenne. Egy ilyen termetű és ilyen mértékben territoriális kutya nem feltétlenül boldog, ha elkísérheti Önt szabadságra – sokkal jobb, ha hozzáértő felügyeletet szervez számára megszokott környezetében.

Hol találok kangal-t?

A kangalok tenyésztői között sajnos sok a fekete bárány, akik profitálni akarnak a fejedelmi kutya modern státusz-szimbólum szerepéből. S közben sajnos kevésbé figyelnek az állat típusára, lényére és egészségére, hanem csakis az a profit lebeg a szemük előtt, amihez ezzel az erős kutyával juthatnak. Aki kangalt keres, számos internet-oldalon és -platformon találhat papír nélkül eladásra kínált kiskutyákat – javasoljuk, nagy ívben kerülje el az ilyeneket, s ha kölyköt szeretne, forduljon inkább komoly tenyésztőhöz! Csakis olyan tenyésztőtől vásároljon, aki valamely FCI által elismert egyesület tagjaként tevékenykedik, s kis védenceiről, azok egészségéről és a tenyésztés céljairól széles körű felvilágosítást tud adni! Jó jelnek tekintse, ha az Ön motivációjáról is érdeklődik, hogy miért is akar kangalt tartani, s ha úgy tapasztalja, hogy kiskutyáit nem adja el bárkinek.

Azt is fontolja meg, hogy esetleg egy felnőtt kangal kutya is szóba jöhetne-e? Sok, akár a fekete piacról, akár valódi tenyészetből származótörök kangal landol az állatmenhelyeken, mert gazdájuk nem tud boldogulni önfejű, makacs lényükkel. Ha komolyan érdeklődik egy kangal után, kétségtelenül szüksége van kutyákkal kapcsolatos tapasztalatokra: gondolja át, hogy Ön vajon rendelkezik-e azokkal az előfeltételekkel, hogy egy olyan kangal számára biztosítson boldog otthont és fajának megfelelő életet, amellyel tartói előtte nem jártak sikerrel. Emellett az állatmenhelyeken sok olyan juhászkutyát, ill. megfelelő keverék kutyát is találhat, amelyek hasonlítanak a kangalra. Ha pedig a helyi állatmenhelyeken nem találná meg az Ön kutyáját, segíthetnek olyan török juhászkutya-segítő egyesületek, melyek számos ilyen típusú kutya, közöttük keverék közvetítésében is segítenek. Az ilyen kutya előéletéről igyekezzen a lehető legtöbbet megtudni, hogy megállapíthassa, hogy az állat illik-e Önhöz, s megfelel-e az Ön kutyákkal kapcsolatos tapasztalatainak.

Sok örömöt kívánunk Önnek makacs, önfejű kangaljával!

Olvassa el magazinunk kölykök alapfelszerelése, beszoktatási tippek témakörében íródott cikkét is!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.