Schipperke

schipperke kutya

Ugyan ez a „kis formátumú juhászkutya“ alig nagyobb 30 cm-nél, a belga fajtatiszta kutya, a schipperke kutya öntudatosságban bizony nem szenved hiányt. Végül is ez a kis sportos, izmos fickó figyelmes tekintetével olyan bátor őrzőkutya, amely hűségesen és derekasan megvédi családját.

Tulajdonságai

A tétlen ücsörgés nem az ő stílusa: az aprócska, fekete schipperke legszívesebben folyton akcióban van. Élénk, kíváncsi természetének hála, mindenütt talál valami tennivalót – legyen az patkány- vagy egérvadászat a mezőn, vagy a gazdája által vásárolt áru felügyelete a ház folyosóján. Ez a kis belga nem unatkozik egyhamar. Így azután gazdija is sok minden lehet, de jámbor aztán nem.

Kis kutya – nagy személyiség

Egy schipperke sok szabadban tartózkodási és mozgáslehetőséget igényel, s ettől még a hideg vagy eső sem riasztja el ezt a vastag szőrzettel megáldott kutyust – vagyis nincs mese: gazdájának is inkább jó melegen fel kell öltöznie, s tenni néhány kört ezzel az energiabomba natúr fickóval. A napi rendszeres séták mellett javasolt egy kutyasport-iskola rendszeres látogatása is.

Jelleme: barát és védő, oltalmazó

Kellő mértékű testi és szellemi leterheltség esetén ezek a gyors és intelligens állatok csodálatos családi kutyák lehetnek: szerető és nagy beleérző képességgel bíró barátok, partnerek és őrzőkutyák. Különösen gyerekekkel szemben mutatják ki ragaszkodó és türelmes oldalukat. Családjukhoz hűségesek, s szeretnének minden családi program, aktivitás részesei lenni. Függetlenségük és öntudatosságuk ellenére szívesen tanulnak, s szorgosan abszolválják a gyakorlatokat

Beceneve: little black devil – azaz kis fekete ördög

Gyors felfogóképességét és „will to please“ tulajdonságát – vagyis hogy szeretné kivívni gazdája tetszését – feltétlenül hasznosítani kell. Ám a schipperkének jó nevelésre, átfogó szocializációra van szüksége ahhoz, hogy megtanulja a határait. LBD azaz little black devil (kis fekete ördög) beceneve is azt sugallja, hogy az édes, felfelé álló fülű kutyusok azért minden hájjal megkentek. Főként nagy ugatási kedvük, még mindig meglévő vadászösztönük és idegenekkel szembeni bizalmatlanságuk okozhat bosszúságot a tréningek során.

Kezdő kutyatartók számára is alkalmas a schipperke?

A már említett (részben nem éppen problémamentes) jellemvonások ellenére sokszor kezelik kezdőknek való kutyaként ezt a kis öntudatos belgát. Ténylegesen emellett szól családias beállítottsága, szorgos tanulásra való készsége, valamint apró mérete – ám a tapasztalatlan kutyatartóknak semmiképp nem szabad alábecsülniük az ehhez a fajtához kapcsolódó nevelési- és tréningráfordítást. Persze, ha valaki jól informált, és kutyaiskolába is járatja a kutyust, az minden bizonnyal több örömöt, mint bosszúságot és problémát talál ebben a kis energiabombában.

schipperke welpe © Dogs / stock.adobe.com

Megjelenése

Aprócska mérete ellenére a schipperke igencsak feltűnő jelenség – s nem csupán erős ugatásának és kíváncsi természetének köszönhetően. Beható pillantása, háromszögletű rókapofija, sűrű nyakgallérja eredeti, kissé bizarr külsőt kölcsönöznek ennek a kutyusnak.

Juhászkutya mini formátumban

A hímek 28 – 33 cm-es, míg a nőstények 25 – 30 cm marmagasságával a schipperke minden kétséget kizáróan a kicsi kutyafajták közé tartozik. Azonban mégsem egy édes kis ölebről van szó. Erős testfelépítése, izmos nyaka és széles mellkasa inkább azt a képzetet erősíti meg az emberben, hogy egy kis mini juhászkutyával van dolga – ahogyan azt a flamand „schipperke“ szó tulajdonképpen jelenti is. Széles rókapofája, mozgékony, hegyes, felálló fülei és sötétbarna, mandula formájú szemeinek éber pillantása mind megerősítik az életrevaló, rendkívül gyors felfogású őrkutyáról alkotott képet.

Kutya gallérral és köténnyel

Összetéveszthetetlen külsejét különleges szőrzetének köszönheti ez a fajtatiszta kutya. Sűrű, fekete szőre a nyaka körül és kétoldalt eláll, és ezáltal feltűnő gallért képez. A szőrzet nyaka felső részén is hosszabb – egészen marjáig, valamint a vállain is, s így egyfajta sörényt alkot. A nyak alsó részén és a mellkas elülső részén ez a gallér és sörény köténnyel vagy mellkasi gallérral egészül ki. Arányos testének más részein viszont rövid ill. közepesen hosszú, kemény, csillogó szőrzete szorosan rátapad a testére. Puha aljszőrzete kitűnő védelmet nyújt a hideg és szél ellen. A fedőszőrzet mindig fekete, s nem megengedettek a fehér foltok, az aljszőrzet ezzel ellentétben sötétszürke is lehet – amennyiben teljes mértékben lefedi azt a sötét fedőszőrzet.

Története

A schipperke fekete színe a leuvenaar-tól, egy kicsi, tősgyökeres és úgyszintén fekete, XVII- századi juhászkutyától származik, amelyet épp úgy a schipperke, mint a belga juhászkutya ősének tekintenek. Az akkori lakosság nagyra becsülte a gyors és ügyes kutyát – mindenekelőtt azért, mert megbízhatóan levadászta a patkányokat, egereket és férgeket.

A schipperke divatkutyává, majd végezetül elismert fajtatiszta kutyává való kiugrása Marie-Henriette belga királynénak köszönhető, aki egy 1885-ös brüsszeli kiállításon egy ilyen kutyát vásárolt, s Belgium és Hollandia határain túl is ismertté tette. 1887-ben kerültek az első ilyen kutyák Amerikába és Angliába. A belga fajtatiszta kutya klub megalkotta az első, schipperkére vonatkozó szabványt, és egyesítette az addig még különböző anvers, louvain és bruxelles őstípusokat.

A schipperke tenyésztése manapság

Bár a schipperke a XIX. Század végén Belgium legkedveltebb kutyájává vált, a második világháború során sok tenyésztőnek fel kellett adnia tenyészetét. A schipperke hazájában a háború végeztével három neves tenyésztő volt, akinek az uszkár-boom létrejöttével nehézségei adódtak kutyáik eladásával. Szerencsére az angliai és amerikai schipperke-rajongók hozzájárultak a fajta megérdemelt reneszánszához. Manapság a világ valamennyi országában találhatunk schipperke-tenyésztőket. Ennek ellenére még mindig elég kicsi az esély arra, hogy egy helybéli réten a kutyák között megpillantsunk egy fajtatiszta schipperkét.

Egy fajtatiszta schipperke vásárlása

A schipperke továbbra is inkább szűkebb elterjedtségének előnye, hogy a fajta nem került “túltenyésztésre”. A schipperke esetében rendkívül ritkák az olyan egészségi problémák és feltűnő viselkedésbeli zavarok, amelyek sok divatkutya esetében komoly gondot okoznak. Ettől függetlenül a kölyök vásárlásakor nagy körültekintéssel kell megválasztani a tenyésztőt. Egy kutyát soha nem úgy szerzünk be, mint egy pár cipőt, amit majd kicserélhetünk, ha nem passzol. Ha Ön biztos benne, hogy Önnek a schipperke az igazi kutya, s ha kész arra, hogy az elkövetkező 15 vagy több évet aktívan együtt töltse az állattal, kérjen egy listát országa hivatalos fajta-klubjától az elismert és szertifikált tenyésztőkről!

Egy kölyök megvásárlása előtt minimum egyszer, de inkább többször találkozzon a potenciális eladóval (tenyésztővel), s kérje meg, hogy mutassa meg a tenyésztés helyszínét és tenyészállatait. Ahogyan sok más tárgyalás esetében, a kutyavásárlásnál is döntő a személyes benyomás: szimpatikusnak találja a tenyésztőt? Nyitott és őszinte? Készségesen megmutatja a tenyészetét? Megosztja Önnel erre a speciális fajtára vonatkozó ismereteit, el tudja Önt látni a kutyával való együttélésre és a schipperke kutya tartására vonatkozó, fontos tippekkel és tanácsokkal? Ha igazán szerencséje van, a tenyésztő a vásárlás után is készséggel segít, ha a kiskutya nevelésével, táplálásával vagy ápolásával kapcsolatos kérdései adódnának.

schipperke im winter © Иван Василенко / stock.adobe.com

S mi a helyzet az egészséggel?

„Vizsgáld meg jól, aki mellett örökre elkötelezed magad…“ – ez a Schiller-idézet bizonyos módon egy schipperke kölyök vásárlására is igaz. Végül is ez a fajta a 15 évvel a többi kutyával összehasonlítva átlagon felüli élettartam-kilátásokkal bír. A fajta néhány képviselője még a 20. születésnapját is megéri. A hosszú életkor alapja a schipperke robusztus egészsége, s a tény, hogy alig vannak olyan fajtafüggő betegségek, amelyekkel ennek a kutyának meg kellene küzdenie. Ha egyáltalán valamit meg akarunk említeni, akkor az csak a nehéz nevű „mukopolysaccharidose III“ örökletes betegség lehet, amely a sejtszintű anyagcsere zavaraihoz vezethet, s a schipperkék esetében kissé gyakrabban előfordul.

A schipperke táplálása és a túlsúly

Egészségi problémák csak a túlsúly által jöhetnek létre a schipperkénél, mivel ezek a fekete törpék szívesen esznek, és sokat. Kicsi testméretükből adódóan sajnos gyakran gyorsan meglátszanak rajtuk a jó étvágy következményei. Ne hagyja, hogy a kis fekete mandulaszemek könyörgése meghassa, s a snackeket, kekszeket és chipseket inkább a konyhaszekrény felsőbb polcain tartsa! Egy felnőtt schipperkének tökéletesen elegendő napi két étkezés, ami mintegy 60% húsból, 30% zöldségből és 10% rizsből áll.

Kutyája egészséges fejlődése szempontjából nem a mennyiség a döntő, hanem az eledel összetétele. Az, hogy milyen tápanyagokra és vitaminokra van szüksége kutyájának, különböző egyedi tényezők függvénye, mint pl. a kor, súly, nagyság, aktivitás és egészségi állapot. Annak érdekében, hogy megtalálja a kutyája számára leginkább megfelelő eledelt, javasoljuk, hogy kérje ki állatorvos tanácsát.

A schipperke az igazán megfelelő kutya számomra?

Robusztus egészsége és fölöttébb könnyen ápolható szőrzete – kicsiny mérete és okos, élénk, gyors felfogású lénye mellett – ideális házi kutyává teszi a schipperkét. Jövőbeni tartójának azonban semmiképp sem szabad alábecsülni a kis fekete ördög energiáját és temperamentumát. A schipperke definitív nem való azoknak, akik szívesen lustálkodnak a díványon. Ellenben aki szívesen tölti idejét a szabad természetben vagy a kutyasport-telepen, mint a lakásban ücsörögve, ambiciózus sportpartnerre lelehet ebben a kis energikus kutyában.

Tartása és nevelése

Sportos ambícióival ellentétben tartását illetően a schipperke nem támaszt különösebb igényeket. Korábbi őrző-, valamint vontatóhajók patkány- és egérvadász kutyájaként a legkisebb helyiségben is jól érzi magát. Így a kecses és alkalmazkodó “hajós spicc” – ahogyan a schipperkét múltjára hivatkozva hívják – kiválóan alkalmas lakásban való tartásra. Viszont csakis azzal az előfeltétellel, hogy a lakáson kívül sok-sok szabad tér és mozgáslehetőség áll rendelkezésre. Emellett a szomszédok toleranciája is szükségeltetik, mivel nem viseli mindenki túl jól a schipperke erőteljes ugatását.

Le lehet szoktatni a kutyát az ugatásról?

Ha schipperkéje “jelzési kényszerét” szeretné visszafogni, a lehető leghamarabb tudatnia kell az állattal, hogy nem minden éppen arra járó szomszéd vagy futó jelent veszélyt. Természetesen nem arról van szó, hogy teljesen el kellene fojtani az állat hangját. Azonban pozitív megerősítéssel meg tudja neki mutatni, hogy igen nagyra tartja, ha olykor csendben marad. S ha kutyája hallgatásáért cserébe újra meg újra dicséretet és finomságokat kap, egyre inkább megtanulja visszatartani magát.

Nehezen nevelhető a schipperke kutya?

Minél korábban mutatja meg kutyájának, mit vár tőle, s hol vannak a határai, annál gyorsabban fognak sikerek mutatkozni. Ha az állat egyszer már begyakorolt egy (rossz) magatartásformát, arról bizony csak sok türelemmel, kitartással és ragaszkodással lehet leszoktatni. Legjobb esetben már kölyökkorában megkezdheti a kutya nevelését. Rendkívül fontos, hogy Ön már előtte tisztában legyen a nevelési célokkal. Csakis akkor tudja azokat konzekvensen követni, s megmutatni kedvencének, hogy nyugodtan hagyatkozhat Önre. Egy kutyaiskola nagyon sokat segíthet, és irányadást adhat – főleg tapasztalan kutyatartók esetében.

Mókamester és őrzőkutya az egész családnak

Szerencsére a fajta képviselői igazán hálás “tanulóknak” mutatkoznak, s gyors felfogóképességük és emberbarát beállítottságuk alapján készek “falkavezérük” követésére. Kellő idővel, türelemmel, következetességgel és nem utolsósorban jó adag humorral a schipperkéből olyan, módfelett hűséges és komplikációmentes kísérőkutya nevelhető, amely családjának nem csupán sok örömöt, hanem biztonságot is tud kínálni – mivel a csupa móka schipperke  kutya gyorsan feladja a tréfálkozást, ha egy betörővel találja magát szemben.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.