Lagotto romagnolo

lagotto romagnolo kutya, olasz vizikutya, lagotto kutya, szarvasgomba kereső kutya

Az eredetileg a víz körül és a vízben előforduló lagotto romagnolo vagy olasz vízikutya manapság a legismertebb szarvasgomba kereső kutya. Ettől eltekintve is egyre több kutyabarát választja barátságos kísérőjéül ezt a sportos négylábút.

A lagotto romagnolo kinézete

Tipikus vízikutya

„Valamiféle uszkár-keverék?“ – ezt a kérdést vélhetően minden lagotto kutya tulajdonosnak felteszik egyszer. Hiszen tényleg hasonlóan néz ki, mint ismert rokona. Optikailag azonban még több közösséget fedezhetünk fel két másik vízikutya-fajtával – ezek pedig a következők: perro de agua Español – azaz spanyol vízikutya és portugál vízikutya. Méretét tekintve az olasz vizikutya a maga 41-48 cm-es vállmagasságával és 11-16 kg-os súlyával a kis uszkárok és a nagy uszkárok között foglal helyet. Alkata erős, robusztus, feje csaknem szögletes, fülei lelógóak, s elvékonyodó farka pontosan ugróízületig ér. A szarvasgomba kereső kutya sokféle színű lehet, bár legtöbbször fedett natúr színekről van szó – így pl. gyakran koszos fehérek vagy különböző változatú barnák a fajta képviselői, lehet még barna szürkés márványozottsággal, vagy maszkkal. Göndör, eredeti vízi munkája miatt enyhén olajos szőrzete nem hullik, azonban rendszeresen nyírni kell.

A lagotto romagnolo története

Vízikutyából szarvasgomba kereső kutya

Mint minden vízikutya, a lagotto romagnolo is eredetileg a halászok kutyája volt. Ősei a dél-olaszországi Romagna-ban éltek, ahol a mocsarakban való halászatok során segítettek a ház és a csónakok őrzésében. a szárcsák felderítésében. Viszont a XIX. században a mocsarak kiszáradása után ezen kutyák tartói mindenekelőtt állataik kiváló szaglására koncentráltak, melyek egyre nagyobb szerepet kaptak a szarvasgomba-keresésben. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy az évek során az olasz vizikutya vadászösztöne folyamatosan alábbhagyott, mivel a szarvasgomba keresés során elterelték az eredendő munkájától.

Mindenesetre a XX. század szarvasgomba keresői célzottan bekeresztezték más fajtákkal is – az uszkártól kezdve a pointerig, s ennek hátterében nem az optika állt, hanem a szarvasgomba kereséshez való legjobb tulajdonságok elérése. A fajta lelkes híveinek köszönhetően a múlt század 70-es éveiben megkezdődött a célzott lagotto romagnolo-tenyésztés – azzal a célkitűzéssel, hogy az eredeti romagna-i vízikutyát tenyésszék. Időközben a vízikutyák egyre nagyobb kedveltséget szereztek – nem utolsósorban Barack Obama amerikai elnök családja Bo nevű portugál vízikutyája hírnevének köszönhetően. De mint mindig, ha egy bizonyos fajta után gyorsan növekszik a kereslet, ez kockázatokat is hoz magával: túl sokan tenyésztik a fajtát a szükséges háttértudás nélkül, és sok tenyésztő csak a rusztikus, göndör szőrzetre és a hibásan “allergiásoknak való kutya” megjelölésre koncentrál – ahelyett, hogy a fajta szükségleteit tartaná szem előtt.

Az olasz vizikutya temperamentuma

Furfangos kis bozontos fejű

A lagotto romagnolo barátságos, komplikációmentes kutya. Nem agresszív, s vérvonala függvényében kevesebb vagy szinte semmi vadászösztön nem munkál benne. A számára fontos emberekkel szoros köteléket alakít ki: nagyon szereti kétlábú falkája közelségét, s módfelett lelkesen rohan a közös kalandokba. Megfelelő leterhelést követően otthon, a házban legtöbbször nyugodtan viselkedik. Ugyan éber, s jelenti, ha szokatlan dolgot észlel, általánosságban nem hajlamos a nagy csaholásra. Egy kiegyensúlyozott lagotto jól beilleszkedik gazdája mindennapjaiba – legyen szó akár egy gyerekes családról, akár egy nyugodt idősebb emberről. Ez a vidám, bodros fejű kutyus gyorsan elvarázsolja az embert sármjával és megsimogatni való kinézetével, viszont minden mást mondhatunk rá, de azt nem, hogy öleb.

Az olasz vizikutya nevelése

Barátságosan szólni hozzá, pozitív megerősítést adni és ami a konzekvenciát illeti, ellenállni a kis okos bodros fejű sármjának: ez a legjobb recept a lagotto romagnolo neveléséhez. Ilyen módon még a kezdők is minden gond nélkül megtaníthatják a kutyát az alapvető engedelmességre, persze, ha előtte elsajátították az ehhez szükséges know how-t. Hiszen egy szarvasgomba kereső kutya szívesen teljesíti gazdája kívánságait – ha a kettőjük közötti kötődés stimmel. A nevelés minden finomságában sokat segíthet a humor: egy kis önfejűséget és kópéságot mindig is megtart magának lagotto-ja, de ha valaki ilyen kutya gazdija, ezt már vélhetően ismeri, és megtanulta elfogadni és becsülni. Kölyökkutyájával keresse fel valamelyik kutyaegyesület kiskutyáknak szervezett játékóráit, majd pedig hordja kutyaiskolába is a kiskutyát – így nemcsak hasznos tanácsokat, tippeket kaphat a kutyaneveléshez, hanem más kutyatulajdonosokkal is barátságot köthet, miközben kis kedvence élvezheti a fajtársai társaságát.

A lagotto romagnolo egészsége

Egy komoly tenyészetből származó kutya esetében igen kicsi annak a rizikója, hogy az állat genetikai hátterű betegségben szenvedjen. A tenyésztőknek ebben sok megelőző munkájuk fekszik, amelynek során pl. ellenőriztetik a szülőállatokat, hogy nem áll-e fenn náluk csípő- vagy könyökízületi dsizplázia, vagy patella-luxáció, s csak a kiváló vizsgálati eredménnyel bíró kutyák lehetnek tenyészállatok. Ugyanígy le kell tesztelni a kutyákat a lysosomal storage diseases nevű anyagcsere-betegséget illetően is. Ez egy neurológiai megbetegedés, amely az agy és az idegrendszer kihagyásos tüneteihez vezethet, s rendszerint halálos kimenetelű.

A betegség vegyes öröklésű egyedei tünetmentesek maradnak, ám a betegségre való hajlamot továbbadják. Azok a tenyésztők, akik biztosra akarnak menni, az ilyen hordozó tenyészállatokról lemondanak. Emellett a fajta néhány vonala érintet az epilepszia autoszomális-recesszív formájában, amikor is az első tünetek már kölyökkorban fellépnek. Erre a betegségre is létezik egy génteszt, ami biztonságot adhat – erről is beszéljen a tenyésztővel, s kérje meg arra, hogy mutassa be a vizsgálatok eredményeit! Egy felelősségteljes tenyésztő bármikor szívesen beszél erről, s készséggel megadja Önnek az egészségmegőrzés érdekében tett megelőző intézkedésekre vonatkozó felvilágosítást.

A lagotto romagnolo etetése

Egészséges és ízletes eledel

Etetőtálkája tartalmát illetően a lagotto romagnolo ugyanazon elvárásokat támasztja, mint bármely más kutya: fajnak megfelelő módon magas hústartalmú táplálékra van szüksége – legyen az nedveseledel vagy száraztáp, a lényeg, hogy minőségi legyen. Aki barfolni szeretne – vagyis kutyáját nyers hússal szeretné táplálni – , annak előzetesen el kell sajátítania az erre vonatkozó ismereteket, vagy pedig olyan BARF-termékeket használnia, amelyek leegyszerűsítik a barf-módszer alkalmazását. Akár kölyök, akár felnőtt olasz vizikutya költözik be otthonába, semmi esetre sem változtassa meg egy csapásra a kutyának addig adott eledelt, hanem lassan, fokozatosan szoktassa hozzá az állatot az új táphoz!

Ahogyan a főeledelre, úgy a finomságokra is igaz: ne tartalmazzanak gabonát és cukrot, s főként húsból álljanak. Nyugodtan adhat kedvencének pl. fogápoló snackeket , s ezekkel egyidejűleg még az állat fogegészségéhez is hozzájárulhat. A marhabőrből készült rágócsontok vagy szárított marhafülek változatos rágásélményt kínálnak lagotto-jának. S ne feledkezzen meg arról sem, hogy friss víznek mindig kell a kutya rendelkezésére állnia – hosszabb kirándulásokra az iváshoz hasznos segítséget nyújthat egy úti itatótál.
Fedezze fel a zooplus gazdag kutyatáp-kínálatát!

Szőrzetápolás és egyebek

Bár egy lagotto nem hullatja a szőrét, ez még nem jelenti azt, hogy optimális kutya lenne a tisztaság-mániások számára: ez a natúr fickó elég könnyen tud némi szennyeződést bevinni a házba. Szőrét nem kell kefélni, ellenben évente kétszer-háromszor szükséges megnyírni. Ehhez felkereshetnek egy kutyafodrászt, de ha a későbbiekben Ön szeretné lebonyolítani, szakembertől meg is tanulhatja a nyírást. Sok szarvasgomba kereső kutya tulajdonos tavasszal és késő ősszel nyírja meg kutyáját, hogy télen ne tudjon sok hó megtapadni a hosszú szőrben. Kedvencének szőrzetét naponta meg kell szabadítania mindattól, amit az állat az erdőn-mezőn tett séták során összeszedett és haza hozott magával. Sok lagotto-gazdi néhány hetente kitépkedi a szőrt a kutya füleiből, mivel azok problémákat okozhatnak.

Viszont a tépkedés által kis sebek keletkeznek, melyek megint csak bejutási lehetőséget kínálnak a baktériumoknak. Inkább beszélje meg állatorvosukkal, hogy milyen fülápolási módszert tart optimálisnak, s mindig figyeljen oda a kutyus füleire. Lelógó füleit szükség esetén tisztítsa meg speciális, kutyáknak való fültisztítóval! Ügyeljen arra, hogy a szőr ne lógjon bele kutyája szemeibe, télen pedig rövidítse le a mancskörnyéki szőrt, hogy a hó ne tudjon beleragadni, s jeges csomókat képezni. Fürdőre csak elvétve lehet szükség, de mégis sorra kerülhet, ha kutyája valami durva szennyeződésbe pl. kutyaürülékbe – fetrengett bele. Ilyen esetben langyos vízzel mossa le, enyhe kutyasampont használjon! Vízikutyaként a lagotto legtöbbször a szabadban való fürdést becsüli nagyra.

A szarvasgomba kereső kutya foglalkoztatása

A lagotto szívesen van úton a természetben szeretteivel együtt. Közülük sok nagyra tartja, ha útközben olykor lehetőség kínálkozik egy kis úszásra. Azonban csak a kirándulások magukban nem elegendők, az olasz vizikutya egykori munkakutyaként feladatokat is szeretne teljesíteni. Így azután alkalmas különféle kutyasportokra – az agility-től kezdve a flyball-on át a kutyatáncig(dog dancing) – próbálja ki, hogy az Önök kis teamjének mi okozza a legnagyobb örömöt!

Sportos tréningbe csak már felnőtt lagotto-jával kezdjen, s mindig vigyázzon arra, hogy nehogy túlterhelje, túl magas követelmények elé állítsa kutyáját – egyesek közülük csak túl későn mutatják ki, hogy kimerültek. Sok szarvasgomba kereső kutya gazdi kereső-játékokkal okoz örömöt kedvencének – sokan a szarvasgomba kereséssel, amiről ez a fajta ismert is. Azonban figyelem: mielőtt nekivágnának, derítse ki, hogy az adott országban engedélyezett-e a dolog: Németországban pl. tiltott a szarvasgomba keresés, míg Svájcban engedélyezett. Más lagotto-tulajdonosok másként trenírozzák kedvencük kereken 200 millió szaglósejtjét, s pl. ágyi poloskák kiszimatolására képezik ki. De emellett a lagotto alkalmas mentő- vagy terápiás kutyának is.

Passzol hozzám egy lagotto romagnolo?

Ez a vidám kutya vidám emberekhez illik, méghozzá olyanokhoz, akik mégsem veszik félvállról a felelősséget és időráfordítást. Eredetileg munkakutyaként a lagotto-nak sok szabadban töltött időre van szüksége ahhoz, hogy igazán kitombolja magát, valamint olyan feladatokat is igényel, amelyek kihívás elé állítják okos kis fejecskéjét. Ha mindezt lehetővé tudja tenni számára, ez a kutya csodálatos társa lehet – függetlenül attól, hogy Ön egyedül él, vagy gyerekes családban.

Ha a gyerekek még kicsik, különösen figyelnie kell arra, hogy mindig álljon valamilyen visszavonulási, elhúzódási lehetőség a kutya rendelkezésére, s a gyereket már egészen kicsi koruktól tanítsa és szoktassa az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódra. Az olasz vizikutyaalkalmas kezdő-kutyának is, ha a mindenkori “kezdő kutyás” az új jövevény beköltözése előtt részletesen beleássa magát a kutyanevelés témájába, s kis kedvencével rendszeresen felkeresi a kutyaiskolát. Megfelelő kölyökkori nevelést feltételezve a lagotto romagnolo jól kijön fajtársaival és más háziállatokkal.

A fajta arra is alkalmas, hogy nyaralásaira is magával vigye – sok hotel örül manapság a kutya-vendégeknek is. Informálódjon már jó előre elutazása előtt! A lagotto-jával való közös kikapcsolódásra különösen jó lehetőséget biztosítanak a kirándulós-túrázós nyaralások. De ha olyan utazási célja lenne, mint a napfényes Karib-szigetek, inkább hagyja otthon – jó kezekre bízva – négylábúját, pl. rokonoknál vagy olyan kutyabarátoknál, akik már ismerik a kutyust.

Allergiások számára is alkalmas kutya a lagotto romagnolo?

Gyakran olvashatjuk vagy hallhatjuk, hogy az uszkár vagy az olyan vízkutyák, mint a lagotto és társaik optimális kutyák az allergiások számára, mivel végül is nem hullatják a szőrüket. Ez viszont sajnos nem teszi őket antiallergén kutyává, mivel az allergiások nem bizonyos állatfajták szőrére, hanem a nyálukban lévő speciális fehérjékre, bőrdarabkákra vagy vizeletükre reagálnak. Mégis elképzelhető, hogy némely allergiás néhány fajtára nem reagál. Viszont mielőtt beköltöztetne otthonába egy kutyát, az állat “letesztelése” érdekében mindenképp beszéljen állatorvossal, valamint folytasson intenzív véleménycserét olyan tenyésztővel, aki lehetővé teszi, hogy hosszabban is a fajta közelében tartózkodjon.

Hol találhatok rá az én lagotto romagnolo kutyámra?

A lagotto romagnolo azon fajták közé tartozik, melyek az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek. Ez sajnos ahhoz vezet, hogy sokan a gyors meggazdagodást vélik felfedezni benne – bárminemű egyesületi tagság, szaktudás és megfelelő egészségi vizsgálatok nélkül tenyésztenek. Sokszor nevezik magukat kis “családi tenyészeteknek”, amelyhez semmiféle papír nem szükségeltetik. Soha ne dőljön be ezeknek a látszat-érveknek: aki felelősségteljesen akar lagotto-t tenyészteni, minden szabadkozás nélkül tagja valamely egyesületnek, s tartja magát az ott megfogalmazott szabályokhoz.

Csakis az ilyen, egyesületi tagsággal bíró tenyésztőnél kaphat lagotto-t származási bizonyítvánnyal. A fajta tenyésztői ritkák, s többnyire megvan náluk az érdeklődők listája. A kereslet gyakran meghaladja a kínálatot, ami azt jelenti: meglehet, várnia kell a kölyökre, vagy nagyobb távolságokat is meg kell tennie érte. Ezt az időt viszont nagyszerűen felhasználhatja az új kis családtagjára való felkészülésre, a fajtáról és az annak megfelelő sportágakról és kiképzésekről való informálódásra.

Tippünk: akinek nincs ilyen sok ideje egy olasz vizikutya kikeresésére, feltétlenül nézzen utána más, hasonló fajtáknak is. Ezek közé tartozik elsősorban az uszkár, ami jellemében hasonló a lagotto-hoz, ugyanúgy nem hullatja a szőrét, s egy modern nyírással semmiképp nem az a “nagymami kutyája”ósdi klisé szerinti kutya. Esetleg egy spanyol vízikutya is megfelelő alternatívát kínálhat. Ha pedig egy, már felnőtt kutyust keres, megéri az interneten kutatni a nemzetközi állatvédő szervezetek portáljain: ezeken az oldalakon gyakran kínálnak megfelelő vízikutya-keverékeket – akár közvetlenül Olaszországból vagy Spanyolországból.

Az ilyen keresés természetesen intenzív előkészületeket és a kutya alapos egészségügyi tesztelését igényli, ám némi kutyákkal kapcsolatos tapasztalattal csodás négylábú lakótársat fogadhat örökbe külföldről, amely semmiben nem rosszabb, mint egy szarvasgomba kereső kutya.

Sok örömöt kívánunk Önnek vidám természetű vízikutyájával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.