Kiskutya örökbefogadása külföldről

Kiskutya örökbefogadása külföldről

Néha a kiszemelt kutyusra több kilométerről talál rá a szerencse: ahhoz, hogy gazdi és kutyája közös életüket elkezdhessék, akár több országon át is utaznak. Ez a szituáció olyan kutyabarátokkal esik meg legsűrűbben, akik egy ritka fajtát választottak, vagy egy bizonyos tenyésztőtől szeretnének vásárolni. Szerencsére sokan azért kerülnek ebbe a helyzetbe, mert egy menhelyről szeretnének megmenteni egy állatot. Ebben a cikkben ahhoz adunk tippeket, hogy mikre kell figyelni, ha külföldről szeretne kutyakölyköt örökbefogadni.

Az örökbefogadás előtt: tájékozódjon!

Mielőtt külföldről fogadna örökbe, tudjon meg minél többet a kutyusról és a tenyésztőről is és csak azután döntsön, még akkor is, ha a kutyus hihetetlenül aranyosan fest a képeken és már le is vette Önt a lábáról. Amennyiben az állatmenhely vagy a tenyésztő csak néhány órára található, mindenképpen utazzon oda és látogassa meg a kutyát. Tökéletes hétvégi kirándulás! Ha tenyésztőtől vásárol, akkor ez a látogatás még inkább indokolt, hiszen így maga győződhet meg a megfelelő tartási körülményekről és saját szemével nézheti meg a szülőállatokat is.
Ez egy nagyszerű lehetőség arra is, hogy a kutyus egészségéről és szocializációjáról kérdeződködjön. Ez természetesen akkor is ajánlott, ha menhelyre látogat.
Azonban az is megeshet, hogy a távolság túl nagy egy ilyen látogatáshoz, ilyenkor a távolból kell megszereznie ezeket az információkat. Az első telefonbeszélgetés előtt írja össze az összes kérdését, ez különösen akkor praktikus, ha nem az anyanyelvén fog folyni a beszélgetés.
Ha jelezte a menhely felé, hogy melyik állatot szeretné örökbe fogadni, akkor számítson rá, hogy leellenőrzik majd a lakhatási körülményeit. Ilyenkor a menhely egyik belföldi képviselője látogatja majd meg és igyekszik részletes benyomást szerezni arról, hogy Önnek milyen és mennyi tapasztalata van a kutyákkal, illetve arról, hogy milyen életet tud majd neki nyújtani. Amennyiben albérletben lakik, már erre a látogatásra szerezze be a főbérlő írásos engedélyét a kutyatartásról. Használja ki ezt az alkalmat is arra, hogy többet tudjon meg a menhelyről, illetve az örökbefogadás menetéről.

Megérkezés, épen és egészségesen

Ha mindkét fél egyetért, akkor a kiskutya ’”foglalt” státuszba kerül. Legtöbbször a vásárlási áron felül foglalót is kell fizetnie, ekkor előkészítik az adásvételi vagy örökbefogadási szerződést. Ezek minden komoly átadás feltételei. A menhelyek általában elvárják, hogy egy bizonyos kor után az állatot kasztráltassa a gazdi és ezt a szerződésbe is belefoglalják. A szerződés az Ön és a kutya biztonságát is szolgálja. Természetesen nem csak a tenyésztőtől vásárolt kutya kerül pénzbe, hanem a menhelyről örökbefogadott is. Ha ez az összes párszáz euróig rúg, akkor is csak az addig felhalmozódott költségeket fedi. Az indulás előtt a kutyát kivizsgálják és megkap minden szükséges papírt, többet között az oltási könyvet és a féregtelenítésről szóló igazolást. Az érintett országokban a kutyust a mediterrán betegségekre is teszteltetni kell. Elsősorban Dél- és Kelet-Európa országaiban léteznek olyan betegségek, mint például a leishmaniasis , ami Közép- és Észak-Európában ismeretlen. Ezen betegségek közül sok halálos kimenetelű is lehet, ezen kívül az emberre is veszélyt jelenthetnek, főleg kisgyerekekre. Ezért mindig tájékozódjon az adott országban ismert betegségekről és kérjen igazolást a mediterrán betegségek tesztjeinek eredményéről. A gyorstesztek eredményeiben ne bízzon, ezeket a betegségeket hagyományos vérvizsgálattal kell kimutatni.
A legtöbb európai országban a kutyáknak viszonylag idősnek kell lenniük ahhoz, hogy legálisan külföldre utazhassanak. Németországba például csak legalább 15 hetes kutyák utazhatnak be. Ezzel kapcsolatban is szerezzen pontos információt! Messziről kerülje el azokat a „tenyésztőket” vagy állatmentő szervezeteket, akik a kutyákat már fiatalabb korban is külföldre adják. A korhatárnak ugyanis meg van az oka: a kutyákat csak 12 hetes kor felett lehet hatékonyan beoltani veszettség ellen és 3-4 hétre van szükség ahhoz, hogy hasson. Az érvényes veszettségi oltás az európai határokon való átkelés alapfeltétele. A kutya csomagjában mindig legyen megtalálható az európai állatútlevél. Ebbe vezetik be a chip számát és az oltásokat is. Az útlevél elengedhetetlen az Európán belüli utazáshoz.

welpen aus dem ausland

Kölyökkutya örökbefogadása külföldről: az utazás

Ha már minden formalitást tisztáztak, akkor kezdődhet az izgalmas utazás! Amennyiben egy tenyésztőtől vásárolta, akkor valószínűleg ő maga fogja elhozni Önnek kiskutyáját. A menhelyek sokszor úgy oldják meg a kutya utaztatását, hogy nyaralókat kérnek meg arra, hogy a visszaúton vigyék magukkal a kutyát is. Ilyen esetekben már a reptéren átveheti kutyáját. Természetesen egy ilyen hosszú utazást követően a négylábúnak is pihenésre van szüksége. Ez a hosszú autós utazásokra is érvényes. Mindenképpen ketten utazzanak a kutyával, hogy az egyikőjük foglalkozhasson a kutyussal és sok pihenést iktassanak be az útra.
Ehhez nyugodtan hagyja el az autópályát és egy nyugodtabb környéken álljanak meg. Így kutyája autók zaja nélkül, nyugodtan pihenhet kicsit. Út közben adjon neki egy játékot és időnként kínálja meg vízzel. Ha több mint 4 órán át utaznak, akkor egy étkezést is tervezzen be, hátha megéhezik a kutya. Maradjon nyugodt és kiegyensúlyozott, ez az út nagyon sok izgalommal, új érzésekkel jár új családtagja számára. Ha pedig hazaértek, hagyjon neki nyugalmat.
Határtalan örömet kívánunk Önnek és kutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.