Staffordshire Bullterrier

angol staffordshire bullterrier, angol staffordshire terrier, angol terrier

Beautiful staffordshire bull terrier posing in a park at the sunset

Agresszív harci kutya vagy szeretetteljes családi kutya? A válasz a kompakt felépítésű angol staffordshire bullterrier esetében teljességgel nevelésének függvénye. Tartójának sok tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy ki tudja domborítani az állat olyan pozitív tulajdonságait, mint a hűség és a jóindulat, viszont kontrollálni tudja a kutya dominanciáját és makacsságát.

„Harci kutya“ mint „babysitter dog“?

Döntő jelentőségű, hogy a kutya megfelelő kezekbe kerüljön. Szeretetteljes, ám konzekvens nevelés esetén és átfogó szocializáció segítségével olyan abszolút megbízható és barátságos kísérőkutyává fejleszthető, amely főként a gyerekekkel való bánásmódjában nagyon gyengédnek, aranyosnak mutatkozik. Hazájában, Angliában – ahol a mai napig ott van az 5 leginkább kedvelt kutyafajta között – nem ok nélkül hívják „babysitter dog“-nak vagy „nanny dog“-nak. Szereti a családhoz való tartozást, s újra meg újra keresi a számára fontos emberek közelségét. Ennél a fajtánál semmiképp nem helyénvaló a ketrecben való tartás.

Szívós kutya dominanciára való hajlammal

Emberközpontú és jóindulatú jellege azonban át is fordulhat pont a másik irányba. Ha valaki agresszív vele szemben, vagy túlzott keménységet mutat, gyorsan érezteti, hogy jobban teszi, aki nem kezd ki vele. A staffordshire bullterrier-ek ingerküszöbe módfelett alacsonyan van, s rettenthetetlen és dominanciára hajlamos lényük miatt teljességgel veszélyes harci kutyákká tudnak válni. Sajnos mindig akadnak olyan emberek, akik a kutya keménységét és bátorságát rosszul értelmezik, és nevelését, jellemvonásait az agresszivitás irányába terelik. De fatális következménye lehet a bizonytalanságnak, következetlenségnek és tudatlanságnak is. Így azután ez az Angliában kedvelt családi kutya sok más európai országban és az USA egyes részein is szerepel a veszélyes kutyafajták listáján. Ezeken a helyeken szigorú feltételekhez és szabályokhoz kötött tartása, tenyésztése és bevitele.

Sok szeretet és konzekvens nevelés

Aki azonban ráérez a lényegre, és megérti, hogyan kezelje ezt az alapvetően békeszerető és érzékeny karakterű állatot, a staffordshire bullterrier-ben minden bizonnyal olyan, nagyon alkalmazkodóképes és barátságos partnerre fog találni, amely nemcsak a megbízható házőrző, hanem a sportos kísérő és a kedves-barátságos játszótárs szerepét is betölti. Egy staff nevelőjének sok kutyanevelésben szerzett tapasztalatra, egészséges öntudatosságra, sok nyugalomra és türelemre van szüksége – s mindenekelőtt nagy szeretetet kell táplálnia a kutya irányába, s ki is mutatni azt. A nevelés sikeréhez és a harmonikus együttéléshez elengedhetetlen a korai szocializáció – különösképp más kutyákkal -, valamint a sok bizalom, és a fix rangbeli sorrend jelzése, amikor is mindig az ember van magasabb pozícióban.

A Staffordshire Bullterrier megjelenése

A staffordshire mindenre elszánt harci kutya hírneve bizonyára sokkal kevésbé a lényéből adódik, hanem inkább a felelőtlen és tudatlan kutyatartók tehetnek róla. És természetesen izmos és bikaszerű alkata is hozzájárul ahhoz, hogy néhány emberből félelmet, de legalábbis tiszteletet váltson ki. Az angol staffordshire bullterrier 35-40 cm-es marmagasságával és 11-17 kg-os súlyával kis-közepes , de mindenekelőtt nehéz kutyatípus. Teste rendkívüli erőt tud produkálni, s tekintélyes súlya ellenére nagyon gyors és mozgékony.

Rövid szőrzet sok színvariációban

Rövid, sima és nagyon könnyen ápolható szőrzete alatt jól kirajzolódik a kutya izomzata. Jellegzetességként említhetjük széles, meglehetősen rövid fejét, rajta enyhén előrebillenő, előre, majd oldalra hajló (“Rosenohr”) vagy félig felálló füleivel. Amilyen sokoldalú jelleme, ugyanolyan gazdag a színváltozatok száma, amelyekben a staffordshire előfordulhat. Így azután szinte minden színvariáns előfordul – a feketétől, fehértől kezdve a vörösön és fakón át egészen a kékig. Emellett valamennyi szín lehet önmagában, fehérrel kombinálva, vagy vegyes foltos formában is.

A Staffordshire Bullterrier története

Vélhetően nem túlzottan nagyok, s relatív bikaszerű kinézetűek voltak a mai staffordshire bullterrier ősei, melyek már mintegy 250 évvel ezelőtt megjelentek Angliában. Akkoriban ezeket a különféle terriereek kereszteződéséből létrejött kutyákat a „black country“ hegyvidéki emberei tartották és tenyésztették, tehát a Birmingham és a Staffordshire grófság körüli közép-angliai területeken. A munkások hamarosan felfedezték, hogy a kutyák “patkánymegsemmisítésre” vonatkozó kiváló alkalmassága alapján másféle módon is tudnak velük pénzt keresni. Így aztán ezeket az alapvetően patkányvadászati feladattal felruházott kutyákat egyre többször használták “patkánygyilkos” funkcióban – igazi véres látványosság nyújtására: fogadásokat kötöttek a korábban legtöbb patkányt megölt kutyára.

A harcos patkányvadásztól a családi kutyáig

1810 körül a „bull-and-terrier“ – ahogyan a fajtát akkoriban hívták – egyre többet jelent meg kutyaviadalokkal összefüggésben. Ez a mára már szerencsére tiltott “sport” az akkori időkben nagyon kedvelt volt az angol nép körében, s nagyon sok pénzt lehetett vele keresni. A kutyaviadal-rendezvényekből, kölykök eladásából és a fogadásokból sok hegyekben élő ember szerezhetett egy kis plusz bevételt egyébként csekély jövedelméhez. Alacsony ingerküszöbe és keménysége hamarosan Anglia kedvelt harci kutyájává tette a staffordshire-t. 1935-ben az angol parlament törvényileg vetett véget a véres állatviadaloknak, s így a kutyák más kutyákkal folytatott viadalainak is. Aki nem akart illegális tevékenységet folytatni, ettől az időponttól kezdve más tenyésztési célokat tűzött maga elé. Harci kutya sajátosságai helyett ettől fogva családi kutya jellegét, családi kötődését helyezték a tenyésztési törekvések előterébe.

Angliában csaknem olyan kedvelt, mint a németjuhász

Mégis további 100 évig tartott, amíg az egykori harci kutya “hivatalosan” is elismert kísérő kutyává vált. Az angol staffordshire bullterrier-t 1935-ben jegyezte be önálló kutyafajtaként a Kennel Club. A fajtaszabvány értelmében a bátorság, merészség mellett manapság mindenekelőtt a kutya magas intelligenciaszintjére és az emberekhez való kifejezett kötődésére kell alapozni, s azt fejleszteni. A staff Angliában manapság a legkeresettebb kutyafajták listáján az ötödik helyen áll – rögtön a németjuhász után.

Tartását sok országban szigorú szabályok korlátozzák

Más országokban a staffordshire bullterrier helyzete kicsit nehezebb – meglehetősen kétséges múltja és sok felelőtlen tenyésztő miatt. Tiltólistára helyezése, a tartására, tenyésztésére és importjára vonatkozó szigorú szabályok minden bizonnyal a népesség veszélyes kutyáktól való megvédését illető jó célt szolgálnak, ám éppenséggel még mindig nem teszik könnyűvé a staffordshire bullterrier hírnevének megjavítását szolgáló utat.

Staffordshire bullterrier tenyésztése és vásárlása

Aki egy angol staffordshire bullterrier iránt mutat érdeklődést, az előzetesen feltétlenül járjon utána az országában, lakóhelyén érvényes rendeleteknek, előírásoknak. A staffordshire bullterrier Németországban, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, az USA több tagállamában, Kanadában és sok más országban (tiltó)listás, veszélyes kategóriába besorolt kutya. Az ezzel összefüggésben érvényben lévő szabályozások különfélék, van, ahol csak “kutyaigazolványhoz” kötött, míg a másik szélsőséges esetben tartása és tenyésztése teljesen tiltott.

Alkalmas Ön egy staffordshire bullterrier tartására?

Ezért egy angol staffordshire bullterrier megvételét – a fajtával szemben táplált minden rokonszenv és szeretet ellenére – bizony jól át kell gondolni. Mérlegelje őszintén, hogy megvan-a szükséges tudása és tapasztalata ehhez a kutyafajtához. Nem alkalmasak tartására az olyan bizonytalan emberek, akik azt remélik, hogy egy ilyen “erős” kutyával öntudatosabbak lesznek. Végül is a kutya tartására vonatkozó elméleti tudás mellett mindenekelőtt magabiztosságra, nyugalomra és kiegyensúlyozottságra van szükség ahhoz, hogy valaki egyértelműen megmutassa a dominanciára hajlamos és a határokat szívesen feszegető angol staffordshire bullterrier-nek, hogy ki a “főnök”, hol a kutya helye a rangsorban, s barátságos és nagyon is szerethető társat tudjon faragni belőle.

Mire kell odafigyelni a vásárlás során?

Ne csodálkozzon azon, ha a tenyésztő az első látogatás során alaposan leteszteli Önt, mindenféle kérdést tesz fel eddigi életére, jövőre vonatkozó terveire, aktuális életkörülményeire, hivatalos és egészségi helyzetére vonatkozóan. Tekintse azt jó jelnek, ha egy tenyésztő behatóan foglalkozik Önnel, hiszen ez azt bizonyítja, hogy nem az a célja, hogy mielőbb túladjon kiskutyáin. A komoly tenyésztők nagy felelősséget vállalnak fel kutyáikért, szeretetből, ragaszkodásból tenyésztik az adott fajtát, s sokminden múlik azon, hogy Önnél ugyanolyan felelősségteljes kezekben lesz-e a kölyökkutya. Így ne vegye sértésnek, ha egy tenyésztő esetleg nem tanácsolja Önnek a vételt – helyette inkább mégegyszer alaposan gondolja át, hogy nem más kutyafajta nem lenne-e esetleg alkalmasabb az Ön számára.

Honnan tudni, hogy komoly-e egy tenyésztő?

További szempontok is vannak, melyek alapján megállapítható a tenyésztő komolysága. A formális jelek mellett – mint a szükséges papírok és egészségi bizonyítványok, származási igazolás bemutatása, hivatalos egyesülethez való tartozás – minden bizonnyal jónak kell lennie a személyes benyomásnak is. A család szerves részeként és a családdal való szoros kötelékben, jó kapcsolatban élnek a tenyésztett állatok? Jó benyomást tesz Önre a tenyésztés helyszíne – rendesnek, rendezettnek látja, s nem kelt koszos, elhanyagolt benyomást? Hogyan reagál látogatására az anyaállat? Talán távolságtartó, de ennek ellenére nyitott és békés, vagy esetleg agresszíven lép fel? Mekkora hangsúlyt fektet a tenyésztő kölykei korai szocializációjára? Megismertetett-e már velük más embereket és állatokat, megteremtve ezzel a kiskutyák pozitív fejlődésének alapfeltételét?

Mennyibe kerül egy staffordshire bullterrier?

Csakis akkor kezdjen egy vételi megállapodás részleteibe menő tárgyalásokba, ha az erre a kérdésre adott választ el tudja fogadni. Egy bejegyzett tenyésztőnél nevelt kölyök ára 1.000 EUR körül mozog. Az állatotthonból gyakran lényegesen olcsóbban lehet ilyen állatokhoz jutni, viszont jól meg kell gondolnia, hogy egy ilyen, már némi múlttal rendelkező kutya nevelése jóval nehezebb lehet, mint egy olyan kölyök esetében, amely számára Ön már idejében ki tudja jelölni a határokat.

Egészsége és fajtatipikus betegségei

Sok más kutyához hasonlatosan az angol staffordshire bullterrier is hajlamos a csípő és a könyök hibás fejlődésére (csípőízületi ill. könyök-diszplázia). Szintén ismertek térd kificamodásos esetek (patella luxation). Ezen túl a fajtára jellemzőek a bőrbetegségek, a vesekő és szemproblémák, mint pl. a szürkehályog, amely – ha nem ismerik fel időben – akár a kutya megvakulásához is vezethet.

A Staffordshire Bullterrier ápolása

A fent említett betegségek nagy része időben történő felismerés esetén jól kezelhető. A rendszeres ápolás, a szőrzet, mancsok, fülek és fogak ellenőrzése nemcsak az optikát szolgálja, hanem kutyája egészségét is. Hiszen ha rendszeresen foglalkozik az állat szőrzetével és testével, gyorsan felfedez bármilyen változást. Ha kutyája bőrén, szájüregében vagy fülein külső elváltozások jeleit tapasztalja, vagy ha kedvence másként viselkedik, mint ahogyan szokott, ritkábban mozog, és kevésbé agilis benyomást kelt, gyorsan kérjen időpontot az állatorvosnál. Azt se felejtse szem elől, hogy a staffordshire terrier-ek önmagukkal szemben is nagyon szívósnak és keménynek tudnak mutatkozni – ha fájdalmaik vagy problémáik lennének, először igyekeznek önmagukban egyenesbe kerülni azokkal. Éppen ezért jut rendkívül fontos szerep a pontos megfigyelésnek.

Egyébként a staffordshire terrier esetében maga a szőrzetápolás nagyon egyszerű feladat. Rövid, könnyen gondozható szőrzetét bőven elegendő hetente egyszer átkefélni, hogy megmaradjon annak csillogása és színe.

A staffordshire bullterrier etetése

Jobban oda kell figyelnie négylábú barátja táplálását illetően. A többi terrierhez hasonlóan a staffordshire-ek is hajlamosak az allergiára. Így azután a bőrproblémák mindig lehetnek a rossz táplálásra utaló jelek. Mielőtt azonban új eledelre állna át, először konzultáljon az állatorvossal. Ha az állatorvosi tesztek allergiát vagy eledel-intoleranciát igazolnak, állatorvosuk pontos diétás tervet fog kidolgozni kedvence számára.

A hosszú kutyaélet sarokköve

Egy egészséges staff viszont mindent ehet, amit a többi kutya is fogyasztani szokott. Nagyon fontos – ahogyan a többi négylábú esetében is -, hogy a táplálék minőségi legyen. A felesleges töltőanyagok, túl sok gabona, cukor, vegyi tartósítószerek vagy mesterséges ízfokozók legtöbbször az alacsony minőségre utalnak. Ellenben az eledelnek kb. 60-80%-nyi, magas húsrészaránnyal kell rendelkeznie, emellett lennie kell benne zöldségnek, fontos zsíroknak és olajoknak is. Ezért aztán ha kutyáját készeledellel táplálja, mindig vessen néhány alapos pillantást a csomagolásra, s az azon megadott alkotóelemekre. Természetesen önmaga is főzhet kutyájának, vagy használhatja a a BARF módszert is (biológiailag fajnak megfelelő nyers táplálás).

Bármelyik megoldás mellett is döntsön, az a lényeg, hogy a táplálék minden létfontosságú tápanyaggal lássa el kutyáját – mégpedig a megfelelő mennyiségben és a helyes összetételben). Ezzel megteremtheti staff kutyája hosszú életének alapjait.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.