Shetlandi juhászkutya

shetlandi juhászkutya, sheltie, törpe skót juhász

A shetlandi juhászkutya (sheltie vagy törpe skót juhász) dús sörényével és finom vonásaival igazi kis energiabomba, magas mozgás- és elfoglaltság-igénnyel. Tanulékonysága és beleérző-képessége azonban ideális kísérő kutyává teszi.

Tulajdonságai

Bizton állíthatjuk: egy sheltie-vel soha nem lesz unalmas az élet. A kis Shetland-szigetekről származó kutya túláradó temperamentuma egyszerűen ragályos, s tulajdonképpen nem is hagy más választást gazdájának, mint hogy több órát töltsön vele a kutyasport-telepen vagy a természetben. Ne hagyja magát megtéveszteni a kutya finom külsejétől: a shetlandi juhászkutya igazi robusztus natúr fickó, aki mit sem törődik esővel, széllel, és sokkal szívesebben tölti mozgással, futkározva idejét, mintsem gazdája ölébe bújva.

Kis okos érzékenyke

A shetlandi juhászkutya nagyon érzékeny, s igencsak észreveszi a családjában uralkodó hangulatot, s folyamatosan munkálkodik annak javításán. Ennek ellenében ugyanilyen szeretetteljes és igazságos bánásmódot és tetteket vár el az általa szeretett emberektől is. A kontrollálatlan, hangos vagy agresszív viselkedés ellenszenves a sheltie számára, s mélységesen el is rettenti. Viszont a fair, barátságos és gyengéd nevelés gyorsan meghozza az eredményét. Mivel hogy a törpe skót juhász kifejezett „will to please“ mivolta mellett még okos is. Gyors felfogóképessége és a tanulásban érzett öröme hálás és együttműködő partnerré, s kezdő tartók számára is alkalmas kutyává teszi.

A shetlandi juhászkutya megjelenése

A törpe skót juhász okos fejecskéje ráadásul még rendkívül szép formájú is, s nemes benyomást kölcsönöz ennek a fajtatiszta kutyának. A vastag, hosszú szőrkorona és a dús nyaki gallér még tovább fokozza az állat fejedelmi megjelenését. S rugalmas, kecses mozdulatai, valamint finom, szimmetrikus körvonalai is beleillenek ebbe a képbe.

Temperamentumos lénye és robusztus alkata, ami nyilvánvaló ellentmondásban áll előkelő megjelenési módjával, egészen különleges fajtatiszta kutyává teszi a sheltie-t.
A törpe skót juhász fedőszőrzete hosszú, kemény és egyenes, s a vastag, puha aljszőrzettel együtt megbízható védelmet nyújt a kutyának az időjárás viszontagságaival szemben. Az állat finom vonalainak hosszú szőrzete ellenére felismerhetőnek kell maradnia. Emellett a shetlandi juhászkutya szőrszíne nagy változatosságot mutat. A következő színváltozatok megengedettek:

 • Coboly-színek (zobel)/sable (coboly-fehér erős arany satírozással)
 • Coboly-színek (zobel)/darksable ( coboly-fehér sötét, mahagóni színű satírozással)
 • Tricolour (háromszínű fekete, fehér és barna
 • Blue merle (ezüstszürke fekete foltokkal vagy márványozottsággal)
 • Fekete – fehér
 • Fekete-cserszín (időközben kihaltnak számít)

Fehér foltok, színeződések valamennyi színvariánsnál kívánatosak (a fekete/cser kivételével), s azoknak a homlokon, nyaki galléron, mellkason, lábakon és a farokcsúcson kell elhelyezkedniük.

Collie kicsi kiadásban?

Nem nagyot tévedünk, ha a shetlandi juhászkutya külső megjelenési képében hasonlóságot vélünk felfedezni a hosszú szőrű collie-val. A hosszú szőrkorona, a hosszúkás, finom vonalú, rövid szőrrel fedett fej, valamint a szőrzet színbeli satírozottsága valójában a Lassie és társai kutyákat juttatják eszünkbe. Viszont a sheltie-k hímeknél 37 cm-es, nőstényeknél pedig 35 cm-es marmagasságukkal valamivel kisebbek, mint a klasszikus hosszú szőrű collie (s megjegyzendő, hogy a marmagasság értékeiben úgy felfelé, mint lefelé jelentős eltérések fordulhatnak elő).

A shetlandi juhászkutya története

Azonban a sheltie nem egyszerűen egy kisebb collie, ahogyan ezt történetének tanulmányozása is mutatja. A Skóciától északra fekvő Shetland-szigetekről származó fajtatiszta kutya vélhetően egy kisebb shetlandi parasztkutya, a törpe spániel, a papillon és a törpe spicc keveréke. A collie-val való bekeresztezés elsősorban a kutya védelmező tulajdonságait javíthatta, hiszen a kicsi, fürge shetlandi juhászkutya fő feladata eredendően mindenekelőtt a birkacsorda összetartása volt. Azonban hosszú ideig nem létezett a skót juhászkutya egységes típusa. Ugyan a törpe skót juhász 1840 körül már bekerült Nagy-Britanniába, s a XX. század elején show- azaz kiállítási és családi kutyaként más országokat is meghódított, a brit Kennel Club csak 1914-ben ismerte el hivatalosan. S további 50 évnek kellett ahhoz eltelnie, amíg a nemzetközi FCI is véglegesen elismerje önálló fajtának a shetlandi juhászkutya fajtát. Azóta az 1. csoport 1. szekciójában, 88-as szabványszám alatt vezetett.

Sheltie tenyészet és kölyökvásárlás

A sheltie sok európai országban a mai napig ritka kutyafajtának számít. Ezzel szemben Amerikában népszerűbb, mint a collie, s így nincs is azon mit csodálkozni, hogy itt a legnagyobb a tenyésztők száma, s előfordulásuk gyakorisága. A legmegfelelőbb tenyésztő megtalálásához tanácsos kérni egy olyan listát az ország hivatalos fajtatiszta kutya klubjától , amely valamennyi regisztrált tenyésztőt tartalmaz. Az FCI által elismert egyesületek általában pontos áttekintéssel bírnak, s felvilágosítást tudnak adni, hogy éppen vannak-e kölykök, ill. várható-e kölykök születése. A választásnál alapvetően nem szabad döntő kritériumnak lennie sem a tenyésztő közelségének, sem a kölyökre való várakozás rövid időtartamának.

Hogyan találok komoly shetlandi juhászkutya tenyésztőt?

Egy fajtatiszta kutya vásárlásakor döntő jelentőségű, hogy a kölyök komoly kezek közül érkezzen. Az édes kölyköket akciós áron kínáló hirdetések ugyan első hallásra vonzónak tűnhetnek, mindenesetre magukban rejtik azt a veszélyt, hogy az alacsony árak szinte mindig az állatok és egészségük kárára tudnak csak létrejönni. Egy valóban egészséges, Önnek sokáig örömöt okozni tudó, szilárd jellemű kölyköt nem kínálnak diszkont-áron. A kutyák lelkiismeretes felnevelése, intenzív ápolása és a számos állatorvosi vizsgálat végül is a tenyésztőnek igen sok pénzét emészti fel, s 1.000 EUR-os vagy annál magasabb kölyökárat generál.

S ami viszont az árnál is sokkal fontosabb, hogy milyen benyomást tesz Önre a tenyésztő. Így azután mielőtt megvenne egy kölyköt, feltétlenül találkozzon személyesen is a tenyésztővel. Kérje meg, hogy mutassa meg Önnek a tenyésztés színhelyét, az anyaállatokat, az éppen nála lévő kölyköket, s szánjon egy kis időt a vele való beszélgetésre! Tekintse jó jelnek, ha a tenyésztő készségesen megmutat mindent, hajlandó kiadósan informálni Önt a nála lévő kutyafajták sajátosságairól, s szeretne Önről és életkörülményeiről is benyomást kapni. Végül is a tenyésztő is szeretne meggyőződni arról, hogy kis kedvencének jó dolga lesz Önnél.

Milyen előfeltételekkel kell bírnia Önnek, mint tartónak?

Ahhoz, hogy egy sheltie jól érezze magát Önnél, a következő előfeltételeknek kell teljesülnie:

 1. Rendelkezzen elegendő idővel, amit kutyájának tud szentelni
 2. Éljen aktív életet, s legyen kedve ahhoz, hogy sok időt töltsön kedvencével a kutya-sportpályán és a természetben, hisz egy shetlandi juhászkutya mindig mozgásban szeretne maradni
 3. Bánjon kiegyensúlyozottan és barátságosan az állattal – a sheltie-k rendkívül érzékeny kutyák, s elutasítják a szigorú, ill. hangulatingadozásokat mutató embereket
 4. Viszont részesítse az állatot konzekvens nevelésben, hiszen a jólnevelt kutya nemcsak az Ön számára jelent megkönnyebbülést, hanem magának az állatnak is több szabadságban lehet része, ha pl. olykor póráz nélkül is tartózkodhat a szabadban
 5. Teljes családjának egyet kell értenie a shetlandi juhászkutya vásárlásával, s valamennyiüknek támogatni kell Önt az új kis családtag tartásában

A shetlandi juhászkutya egészsége és ápolása

Ha ez az 5 előfeltétel mind teljesül, s megfelelő tenyésztőt is sikerült találnia, semmi sem állhat a kölyökvásárlás útjában. Különösen a kutyatartásban kezdő gazdiknak fontos tudatosítani magukban, hogy a kutyatartás nem csupán örömöt jelent. Hiszen ahogyan mi, emberek, olykor a kutyák is megbetegedhetnek. Az állatorvosi látogatások, az állatorvosi számlák kifizetése, a lehetséges eledelváltás, a beteg állat ápolása minden kutyatartó kötelessége.

Milyen fajtaspecifikus betegségei vannak a sheltie-nek?

A shetlandi juhászkutya esetében előfordul néhány olyan fajtaspecifikus betegség, amelyek rokonai, a collie-k esetében is gyakrabban fellépnek. Ebbe a körbe tartozik a dermatomyositis nevű bőr-izom-megbetegedés (a törpe skót juhász kutyák esetében általában gyenge lefolyással), az MDR1-defekt (bizonyos gyógyszerekkel szembeni intolerancia), és a collie eye anomaly (szem-anomália). Emellett blue merle kutyák pároztatása esetén vakság és süketség is előfordulhat. Ugyanígy dokumentáltak már sheltie-ek esetében epilepsziát és szívbetegségeket is.

Mit tehet Ön kutyája egészsége érdekében?

Természetesen Ön is tehet egyet s mást, amivel segítheti kutyája egészségének megtartását, és a betegségek elkerülését. Ez már magával a kölyökvásárlással kezdődik. Ügyeljen arra, hogy kutyája egészséges tenyészetből származzon, elvégezzenek rajta minden szükséges vizsgálatot, s kapjon meg valamennyi szükséges védőoltást! Így sok genetikai okokra visszavezethető betegség elkerülhető, de legalábbis idejében felfedezhető és kezelhető. Ezenkívül az egészséges élethez hozzátartozik a kiegyensúlyozott táplálék, a rendszeres állatorvosi látogatások és oltási terminusok betartása, valamint kedvence kielégítő mértékű ápolása.

A sheltie etetése

Az egészséges táplálás egyszerűen hozzátartozik az egészséges élethez – ez nemcsak ránk, emberekre igaz, hanem négylábú barátainkra is. De milyen kutyaeledel is a megfelelő a shetlandi juhászkutya számára? Először is a shetlandi juhászkutya nem támaszt különösebb igényeket táplálékát illetően – ez egyrészt jó, másrészt ahhoz vezet, hogy a megfelelő eledelre adandó választ nem lehet formálisan, általánosságban megfogalmazni. Hiszen az eledel kiválasztásához egyedi tényezők figyelembe vétele szükséges. Milyen idős a kutya? Van esetleg túlsúlya, allergiás tünetei? S egyáltalán: mi ízlik az állatnak?

Van olyan törpe skót juhász, mely meglehetősen válogatós az eledelt illetően, ilyen esetben ki kell kísérletezni, melyik eledel ízlik igazán a szóba jövő változatok közül. Az pedig, hogy Ön száraztápot vagy nedveseledelt ad kutyájának, esetleg maga készíti az eledelt, vagy BARF-ol, nem utolsósorban az Ön döntésén ill. megítélésén múlik. De bármely forma mellett tegye is le a voksot, fontos, hogy a kutyájának adott eledel ellássa az állatot minden olyan létfontosságú tápanyaggal, amelyre annak adott, aktuális élethelyzetében szüksége van. Ehhez tartoznak fontos energiaforrásként a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok, szénhidrátok és ballasztanyagok, valamint elengedhetetlen az elegendő mennyiségű ivóvíz is.

Mennyi elfoglaltságot igényel egy sheltie?

Hogy kutyája egészséges és kiegyensúlyozottan táplált-e, azt általában egyből megláthatja. Az egészséges shetlandi juhászkutya szőrzete szép, csillogó, s az állatban pezseg az energia. Önnek, mint tartónak feltétlenül komolyan kell vennie ezt a mozgásigényt, s kutyájának sok testi és szellemi leterhelést kell biztosítania. A kutyasport már szinte kötelező egy sheltie-gazdi számára – hogy melyik sportág, azt szabadon eldöntheti. Legyen az verseny-kutyasport, agility, obedience, flyball, kutyatánc (dog dance vagy discdogging – a fürge és tanulékony shetlandi juhászkutya csaknem minden területen jól érzi magát. Ennél az intelligens és emberszerető fajtánál a mentő- ill. terápiás kutyává történő kiképzés is szóba jöhet.
A fizikailag kellőképpen leterhelt kutyák odahaza nyugodtabbnak és megértőbbnek mutatkoznak, s ritkán hajlamosak az idegességre.

Emellett a kutyasportban való részvétel erősíti a kutya és tartója közötti köteléket, s kölcsönös bizalmat teremt – ez pedig a sheltie-jével való, életre szóló barátság legjobb alapja.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.