Amerikai rókakopó

amerikai rókakopó

Amerikai rókakopó – a vérbeli vadász

Elbűvölő pillantás, lelógó fülek, sima, könnyen kezelhető szőr és közepes termet: a laikusok számára úgy tűnhet, hogy az amerikai rókakopó az ideális kísérő minden kutyabarát számára nyugdíjastól gyermekes családig. Azonban az eredetileg vadászkutyaként alkalmazott fajta a saját feje után megy és elég magas igényekkel rendelkezik, aminek érdemes gondosan utánanézni minden olyan fajtakedvelőnek, aki azzal a gondolattal kacérkodik, hogy ilyen ebet vegyen magához. A továbbiakban szeretnénk betekintést nyújtani az Európában szinte ismeretlen fajtával kapcsolatos tudnivalókba.

Így néz ki a kitartó futásra képes eb

Az amerikai rókakopót vadászatra és kitartó futásra szánták – a szépség nem játszott szerepet a tenyészállatok kiválasztásakor, habár ez nem látszik a csinos négylábún. Már a testfelépítésén látszik, hogy az állóképességre és a gyorsaságra helyezték a hangsúlyt kitenyésztésekor: a szálkás-izmos kutya mély mellkassal rendelkezik, ennek megfelelően nagy tüdőkapacitású, hogy hosszabb távú futás esetén is bírja szusszal. Durva szőre szorosan a testhez simul és mindenféle színben előfordulhat.

Alacsonyan tűzött, lelógó fülei előre hajlanak. Közeli rokonához, az angol rókakopóhoz képest hosszabbak a lábai és testalkata is kecsesebb. Az 53-63 marmagasságú kutya súlya általában 30-34 kg közötti. Mindazonáltal vannak olyan kiállításokon részt vevő egyedek, akik nagyobbak és ennek megfelelően többet is nyomnak: ebben az esetben a kanok akár a 74 cm-es marmagasságot is elérhetik. Alkalmazási területtől függően a fajtán belül is léteznek különböző változatok, mint pl. a „walker“ vagy az egyszínű „july“.

Az amerikai rókakopó származása

Az amerikai rókakopó ereiben számos ország vadászkutyáinak vére folyik. 1650-ben a brit Robert Brooke a mai USA Maryland nevű államába utazott többféle brit vadászkutyával. Amikor ezek a kutyák kikerültek Amerikába, ott a vadászat még inkább mindennapi szükségleteket kielégítő tevékenység volt, mint a nemesek szórakozása. Sok vadászkutyavonal ezektől az angol kutyáktól származik, akik feltételezhetően fekete-cser ír kerry beagle-ök voltak. A vidéki nemesség az Egyesült Államokban hamar elkezdte rókavadászatra használni ezeket az ebeket és az Európából áttelepített gyorsabb vörös róka megjelenésével igény támadt gyorsabb kopókra is, ami a különféle vadászfajok keresztezéséhez vezetett.

Az amerikai rókakopó az Egyesül Államokban tenyésztett fajták egyik legrégebbikének számít – egyes szakértők szerint a “legidősebb amerikai kutyafajta”. George Washington, az első amerikai elnök (1789-1797) szenvedélyes rókavadász és kutyabarát volt, aki tenyésztőként is aktív volt és ezáltal nagymértékben hozzájárult a fajta kialakulásához. Saját négylábúinak érzelmi töltetű neveket adott, mint pl. “Sweet Lips” (= édes ajkak), “True Love” (= igaz szerelem) vagy “Vulcan”. 1785-ben La Fayette tábornok ajándékozott neki egy pár francia vadászkutyát, akiket rókakopókkal keresztezett. 1830 körül gyorsabb ír vadászkutyákat is bevontak a fajta kitenyésztésébe. Végül ezen évtized folyamán jött létre az amerikai rókakopó mai formájában brit, francia és ír vadászkutyák, valamint német vérebek keresztezésével.

Az American Kennel Club 1886-ban ismerte el a fajtát. 1966-ban különleges státuszba kerüle az amerikai rókakopó a határtalan lehetőségek országában: “state dognak” minősítették és így Virgina állam szimbólumának számít. Összesen 11 amerikai államnak van “state dogja”, azaz olyan kutyafajtája, amely történelmi szempontból szorosan összeügg az adott területtel. Még ma is meglehetősen sokoldalú az amerikai rókakopó: nagyon sok változata létezik a fajtának, mint pl. a trigger vagy a walker. Attól függetlenül, hogy annyira másképp néznek ki, mindegyik a fajtához sorolható. A fajtaállományt kb. 100 000 példányra becsülik világszerte.

Az amerikai rókakopó a lkalmazási területe: a szenvedélyes vadászkutya

Mint, ahogy közeli rokona, az angol rókakopó, az amerikai kutyafajta is a kopók csoportjába tartozik és kitűnő vadász, aki elsősorban falkában hajszolja a vadat. Az a feladata, hogy a vadat, elsősorban a rókát huzamosabb ideig kergesse, hogy az kifáradjon, de ő maga nem Öli meg. Amikor a vadászok a fürgébb vörös rókát betelepítették Amerikába az izgalmasabb vadászat reményében, az kedvező hatással volt az amerikai rókakopó tenyésztésére is.

Mivel ott addig csak a szürke róka volt honos, aki habár lassabb a vörös változatnál, fára is tud mászni. A vadászkutyák a feudalizmus idején voltak különösen keresettek, amikor a nemesek óriási területeket alakítottak vadászterületekké és nagy kutyafalkákkal lóháton ülve hódoltak szenvedélyaijaókóló láháké tájákóló a Habár ezek a kicsapongó vadászatok megszűntek a nemesség hanyatlásával, még egyes országokban, többek között Franciaországban, ma is sor kerül falkavadászatra.

Németországban és Nagy-Britanniában tilos a falkavadászat rókákra – azonban a vadászlovaglás során kutyák is kísérik a vadászokat a terepakadályokkal nehezített pályán. Míg brit rokonait manapság még gyakran használják főképp rókák vadászatára, az amerikai rókakopó inkább kiállításokon található meg. Mindazonáltal vadászöszt tones és nagy mozgásigénye miatt csak korlátozottan vethető be kísérőkutyaként.

Az amerikai rókakopó jelleme: makacs és társaságkedvelő

Vadászkutyához méltón az amerikai rókakopó alapvetően elég makacs: a vadászatra tenyésztett állatoknak a vadásztól messze önállóan kell tevékenykedniük, azonban folyamatosan vellásolatban is kapcsolálln. Ez azt eredményezi, hogy nem annyira kötődik az emberhez, hanem inkább annak vezényszavaira hallgat – nagy lelkesedés nélkül. Accord érzi igazán jól magát ez az eb, ha más kutyákkal együtt, lehetőleg nagy falkában lehet. Általában barátságos az idegenekkel szemben, azonban egyesek kinyilvánítják védelmi ösztönüket ilyen találkozásokkor. Egyébként olyan különleges tulajdonsággal rendelkezik a fajta, amelynek segítségével gazdájuk még a sötétben és nagy távolság esetén is felismeri kedvencüket: jellemző ugatásáróaanan, amellek Az akár kilométerekről is hallatszó hangereje miatt tartása nem ajánlott zajérzékeny környezetben.

Egészséges virgonc

Az amerikai rókakopó átlag életkora 11-13 év. Ha túl magas a kalóriabevitele, azonban nincs lehetősége elegendő mozgásra, akkor az villámgyorsan túlsúlyhoz vezet ennél a fajtánál. A fajtának megfelelő fizikai terhelés mellett fontos minőségi tápot választani a kutya szükségleteihez igazított mennyiségben. Jellemző genetikai diszpozíciójuk a trombocitopénia, amely alacsony vérlemezkeszámmal jár. Ez azt jelenti, hogy már egy kis sérülés is erős vérzést okozhat. Egyébként egyes példányok hajlamosak lehetnek a csípődiszpláziára, ezért a kölyök megvásárlása előtt mindenképpen érdeklődjön utána, hogy a szülők átestek-e vizsgálatokon.

Egy kutya vadászoknak

Az amerikai rókakopó kiváló vadászkutya, azonban csak bizonyos fenntartásokkal alkalmas kísérőkutyának. Egyes szakemberek egyenesen lebeszélik azokat, akik kísérőkutyaként kívánják tartani, ha nincs a családban egy vadász, aki nap mint nap magával vinné dolgozni. Ugyanez vonatkozik közeli rokonára, az angol rókakopóra is, aki szintén megfelelő vadászkezekben érzi magát a legjobban. Ennek az az oka, hogy óriási a mozgásigénye és erős a vadászöszt tones, amit általában csak speciális vadászkutya képzés keretein belül lehet Kontrollálhatóvá tenni. Csak a jól átmozgatott amerikai rókakopó kellemes társ a mindennapokban, azonban csak kevesen tudják csillapítani szerfelett nagy mozgás iránti igényét.

A fajta kedvelőinek ajánlott a tenyésztőnél érdeklődni a különböző tenyésztői vonalak iránt: a kiállításra szánt egyedek nem annyira nagy mozgásigényűek, mint a munkakutyák. Mindenesetre át kell gondolni, ha egy vadászkutyát szeretne magához venni, mivel amennyire vonzó külseje, annyira igényes fajtának megfelelő tartása. A kutyavilágban sok más fajtát talál, amelyek sokkal alkalmasabb kísérőkutyának és ha nem vadászként keresi a megfelelő ebet, akkor sokkal ideálisabb négylábúakat találhat, mint az amerikai rókakopó.

A fajta a legszívesebben más kutyákkal él együtt – mindenképpen ajánlott minimum egy másik ebbel tartani. A gyerekekkel szemben általában barátságos. Azonban macskákkal és egyéb kisállatokkal való összeszoktatása szinte lehetetlen. Nem ajánlott egy városi lakásban tartani és a napi erdő-mezőn tett nagy séták mellett nagyra becsülik a szökésbiztos values, ahol kedvükre tombolhatnak játszópajtársaikkal. Egyébként ennél a fajtánál is tartsa szem előtt, hogy hosszú távra köteleződik el minden következmény figyelembevételével. Mielőtt magához venne egy ilyen kutyát, írjon egy listát a következő témákkal: ellátás nyaraláskor, rendszeres kiadások ( eledel , állatorvos), alapvető Felszerelés ( póráz , kosár, tál, takaró, kefe stb.), esetleges járulékos költségek betegség esetén. Továbbá tervezze meg, hogy napi scissors reálisan nézve mennyi időt tud rászánni az ebre.

Az amerikai rókakopó k önnyű gondozása

Az amerikai rókakopó gondozása meglehetősen egyszerű: elegendő a bunda heti egyszeri kefélése. Azért, hogy csökkentse a lakásban szálló szőr mennyiségét vagy támogassa szőrváltáskor, célszerű napi szinten rövid ideig fésülgetni.

Az amerikai rókakopó nevelése

Már kölyökkortól kezdve ajánlott szakértő kezekbe adni, mivel ügyelni kell a fajta sajátosságaira. Sokkal nehezebb egy amerikai rókakopót engedelmességre nevelni, ha kicsiként több időt tölt más kutyákkal, mint emberekkel. Az ehhez a fajtához tartozó minden négylábúnak sok figyelemre, tréningre és időre van szüksége azért, hogy hozzászokjon a családi kutyaként való élethez. Egy amerikai rókakopó elég önfejű és nagyon erős vadászösztönnel rendelkezik. Akkor sikerülhet a legjobban kijönni a négylábúval, ha vadászkutya kiképzést kap. Neveléséhez türelemre van szükség, mivel elég önfejű ez a kutyafajta – főleg akkor, amikor követi a vad nyomait.

A társaságkedvelő munkakutya lefoglalása

Ahogyan neve is mutatja, az amerikai rókakopó a kopók csoportjába tartozik és igazi örökmozgó: napi többórányi futkározásra van szüksége. A vadászat során akár 5-6 óráig is problémamentesen tudja tartani a tempót. Természetesen szívesen elkíséri Önt futni is, de ez nem biztos, hogy elegendő az eb számára. Ráadásul az is probléma lehet a benne lévő vadászösztön miatt, ha póráz nélkül szabadon engedi a kerten kívül. A nem megfelelően kiterhelt kopó nyugtalan és ideges lesz. Sokan ajánlják a fajta képviselői számára az Obedience tréninget.

Hol találhat rá amerikai rókakopójára?

Európában nem igazán gyakori az amerikai rókakopó, ami arra vezethető vissza, hogy tartása alapvetően hivatásos vadászoknak ajánlott. Csak nagyon kevés privát kutyatartó van abban a helyzetben, hogy megfelelő mozgást biztosítson számára. Európában nehéz tenyésztőt találni, mivel nem sok van belőlük. A legegyszerűbb, ha ez ügyben a közeli tenyésztői egyesülethez fordul, ahol segíthetnek megfelelő tenyésztőt találni. Vagy esetleg elutazhat a tengeren túlra, a fajta hazájába is, mivel ott sokkal jobban elterjedt. Természetesen az internet is segítségére lehet a keresésben.

Ügyeljen arra, hogy olyan tenyésztőt keressen fel, aki tagja tenyésztői egyesületnek és nagy hangsúlyt fektet a kölyök elődeinek egészségügyi állapotára. Az elhivatott és lelkiismeretes tenyésztőnek nincs titkolnivalója – általában az első látogatás, „körbeszimatolás“ során nem csak leendő háziállatát, hanem annak szüleit is megismerheti. Ráadásul felteheti a szakembernek az ebbel kapcsolatos kérdéseit. Az is előfordulhat, hogy ő is kifaggatja Önt azért, hogy megbizonyosodjon arról, megfelelő kezekbe kerül-e védence. A tenyésztők általában csak olyanoknak adják el a kölyköket érthető okokból, akik vadászatra viszik magukkal. Amikor elviszi a kiskutyát, meg kell kapnia oltási könyvét, egészségügyi bizonyítványát és minden papírját is. Ha felnőtt kutyát szeretne örökbe fogadni, akkor ajánlott szétnézni az interneten.

Vannak például olyan állatmentő szervezetek, amelyek a különféle vadászkutyák iránt köteleződtek el és esetleg tudnak Önnek segíteni egy amerikai rókakopó vagy hasonló fajta közvetítés. Többnyire olyan egyedekről van szó, akik túl nagy kihívást jelentettek korábbi gazdájuk számára a hatalmas mozgásigényüket illetően. Ha Ön nem hivatásos vadász, de mégis tetszik Önnek ez a makacs fajta, nézzen körül menhelyeken. Ott találhat akár olyan keveréket, aki nagyon hasonlít az amerikai rókakopóra, de lehet alkalmasabb is családi kutyának, mint fajtatiszta társai.

Jó szórakozást kívánunk önfejű négylábújával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.