Cane Corso

Cane Corso kutya

A hozzáértőknek olaszt

Független és higgadt – ilyen egy kiegyensúlyozott Cane Corso Italiano. Ezt a Dél-Olaszországból származó fajtát nem hivatalosan “Olasz dognak” vagy “Olasz molossernek is szokták hívni. Lassan Olaszországon kívül is egyre ismertebb lesz. Leginkább a sok hellyel és tapasztalattal rendelkező sportos kutyatartóknak ajánlott.

A cane corso impozáns megjelenése

A Cane Corso egy erős, nagy méretű kutya: a kanok elérhetik a 68 cm-es, a szukák a 64 cm-es marmagasságot is. Impozáns megjelenése ellenére súlya maximum 50 kg lehet illetve a standardleírásnak megfelelően teste kissé hosszabb mint a magassága. Markáns homlokredői és hangsúlyosan ívelt szemöldöke miatt a Cane Corso mindig elgondolkodó ábrázatot mutat. Feje összeségében széles, két szélén háromszögalakú álló fülek keretezik. Származási országában még ma is gyakran –a farkával együtt- levágják, ami a legtöbb országban tilos. A fekete, szürke, fakó, vörös vagy bármilyen árnyalatú foltos színekben előforduló rövid, sima bundája nagyon sűrű, alatta kevés az aljszőrzet.

A cane corso származása

Közeli rokonához, a Nápolyi Masztiffhoz hasonlóan a Cane Corso is az öreg canis pugnacis leszármazottai közé tartozik. Már az antic rómaiak is használták ezt az erős négylábút harci- vagy juhászkutyaként. Római molosser utódaként a robosztus Cane Corsot elsősorban a dél-olaszországi parasztbirtokokon tartották. Ezen a vidéken őrző-, terelő- vagy juhászkutyaként használták őket, ami miatt mai napig is önálló munkakutyáknak számítanak. A “Cane Corso” név eredete ismeretlen: “Cane” olaszul kutyát jelent, a “corso” szó a kelta “corso-ból” eredhet, ami “hatalmast” jelent, de lehet összefüggés az “őrzőt” vagy “csőszt” jelentő latin “cohors” szóval is. Az FCI csak 1996-ban ismerte el a Cane Corsot önálló fajként. Ma ezeket a lenyűgöző kutyákat őrző-védő, rendőrségi, nyomkövető kutyaként vagy nagyvadvadászatra használják. A Cane Corso leginkább falkában szeret dolgozni. Olaszországon kívül még ritkán látni ezekből az impozáns négylábúakból.

Önálló, erős jellem

Jó nevelés mellett a Cane Corso számos pozitív állati tulajdonsággal rendelkezik: tanulékony, játékos, gyerekszerető és lojális. Az őrző-védő kutyák általában semmilyen idegent –legyen az ember vagy állat- nem tűrnek meg a területükön. Ezt leszámítva inkább visszafogottnak mondható, ami azt jelenti, hogy az idegeneket figyelmen kívül hagyja, vagy visszautasító velük. A család jelenti számára a mindent, amit vészhelyzetben is óv. Bár a Cane Corso kutya alaptalanul nem agresszív, azonban végsőkig megvédi területét és szeretteit. Ez az erős őrző-védő hajlam is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Németország és Svájc egyes területein fajtáját listázzák, melynek tartása feltételekhez kötött. Következetes neveléssel és egyértelmű alárendeléssel azonban a Cane Corso egy önálló és lojális társnak mondható.

Cane Corso valp

A cane corso egészségének gyenge pontjai

A többi nagy testű kutyához hasonlóan a Cane Corsonak is van hajlama a könyök- és csípő diszpláziára. A komoly tenyésztők igyekeznek ezt a lehető legnagyobb mértékben kizárni – kölyökkutya vásárlása előtt mindig kérdezze meg, hogy milyen megelőző intézkedéseket tettek ennek érdekében. A nagy testű kutyák nem lépcsőzhetnek rendszeresen. Kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő mozgás (ugrások és rázkódás nélkül) segít az ízületek egészségének megőrzésében. Néhányan közülük hajlamosak a szívbetegségekre – a tenyésztő ennek esélyét is csökkentheti a megfelelő szelekcióval. Szívbetegség jele lehet a fáradtság, légszomj vagy a köhögés. Minden esetben konzultáljon állatorvosával, mivel egy időben alkalmazott gyógyszeres kezelés tehermentesítheti a szívet és lassítja a betegség lefolyását vagy akár meg is állíthatja azt. A Cane Corso szeme gyakran érzékeny, ezért védeni kell a huzattól, ventilátortól és a klímaberendezésektől. Néha árulnak teljesen fehér Cane Corsokat is, de vigyázzanak vele, mert ezeknél a kutyáknál genetikailag gyakori a süketség, továbbá ez a szín, kisebb foltoktól eltekintve, nem tartozik a standardhoz. Egy egészséges Cane Corso kutya 12 évig is elél.

Igényekhez igazodó táplálás

Már a kölyökkortól érvényes: a táplálkozás döntően befolyásolja négylábújának egészségét és közérzetét. Ha tenyésztője ellátja a kölyökkutya számára ismert eledelből, de nem szeretné tartósan ezzel táplálni, lassan szoktassa hozzá az új táphoz. Akkor jár leginkább sikerrel, ha a megszokott eledelt összekeveri az újjal és nem stresszeli őt. Ha a jövevény jól érzi magát otthon, az elkövetkezendő napok során mindig többet keverhet az új eledelből a már ismertbe. A nagy testű kutyák kölykeinek speciálisan előállított szárazeledel javasolt számukra, mivel ők még különösen veszélyeztetettek. Ha nem jutnak hozzá a gyors növekedéshez szükséges megfelelő mennyiségű fehérjéhez, csontvázat érintő fejlődési rendellenességek merülhetnek fel. Ebben a fejlődési szakaszban különösen nagy jelentősége van a megfelelő tápláléknak, melyben magas a hús aránya, azonban mindegy hogy száraz, nedves eledel vagy éppen nyers formájában jut hozzá. Kerülje a gabonával készült eledeleket. A jutalomfalatoknál vegye figyelembe az ajánlott napi mennyiséget a túlsúly elkerülése érdekében. Cane Crossojának természetesen mindig álljon rendelkezésére friss víz is.

Könnyen ápolható természetes fickó

Cane Corso bundájából elég a kihullot szőrt pár naponta átkefélve eltávolítani. A szőrzetváltás idején még trimmelőgépet is használhat hozzá. A kutyáknak rendszerint nincs szükségük fürdésre – ha a szennyeződés makacsul benne ragad a bundájában és nem lehet kikefélni, gyengéd kutyasampont használva mossa ki belőle. Mivel az “olasz dog” bőre az állkapcsocs és pofarész területén feszes más dogokhoz képest alig nyáladzik. Fogainak ápolására speciális fogápoló snackeket vagy szaküzletekben kapható száraz rágótermékeket kahat.

Szakszerű kiképzést igényel

Rengeteg tudásra és gyengédségre van szükség ennek az erős négylábúnak a neveléséhez: a Cane Corsonak együttérző, konzekvens és egyértelmű falkavezérre van szüksége, mivel megfelelő nevelés hiányában őrző-védő hajlamát és nagy méretét alig lehet uralni, ezért nem ajánlott kezdők számára. A Cane Corso kutya helyes neveléséhez elengedhetetlen a nagyfokú felelősségtudat és következetesség. Ehhez nem elég utána olvasni, kutyákkal szerzett tapasztalat is szükséges. Különösen fontos a kölyökkutyák korai szocializációja, melyhez egy Cane Corso tulajdonosaként feltétlenül javasolt valamilyen kutyaiskola felkeresése.

Munkakutyaként mindig szüksége van az elfoglaltságra

Csak a foglalkoztatott Cane Corso lehet kiegyensúlyozott, mivel a fajta egyedei munkakutyák és mindig is azok maradnak. Masszív megjelenése ellenére a Cane Corso sportos kutyának számít, aki bárhova elkíséri gazdáját. Megfelelő kiképzést követően futhat például a biciklivel vagy akár kiváló lovaglótárs is lehet. Alkalmas obedience sport tevékenységre, orvosi vagy nyomkövető kutyának, mivel pofarésze előrenyúló. Veleszületett őrző-védő hajlamát nem kell tovább erősíteni. Az agility sportra testsúlyából adódóan kevésbé alkalmas.

Säker och avslappnad - så ser en balanserad Cane corso Italiano ut. Inofficiellt är rasen, som kommer från södra Italien, också känd under namnet "italiensk mastiff" eller "italiensk moloss"

Passzol hozzám a Cane Corso?

Cane Corso vásárlása előtt mérlegelje, hogy tud-e bánni egy önfejű kutyával. Ez a fajta nem alkalmas arra, hogy városban, vagy lakásban éljen, sok helyre van szüksége és saját területre, amit felügyelhet. Itt sem lehet azonban sokáig egyedül hagyni. Ennek a falkához szokott négylábúnak családi kötődésre és feladatokat adó sok elfoglaltságra van szüksége. Egy Cane Corso sportos tulajdonost igényel, aki szívesen tölt sok időt a kutyájával lehetőség szerint a szabadban. Ez az impozáns olasz kutyafajta nagyon gyerekszeretőnek számít. Elsősorban idősebb gyerekek ápolhatnak vele intenzív barátságot, akik már ismerik az állati családtagokkal kialakítandó tiszteletteljes kapcsolat szabályait.

Ha a kutyát már kölyökként hozzászoktatták a macskákhoz vagy más háziállatokhoz, békében együtt tud élni velük. Gondolja végig, hogy Cane Corsoja tíz éven keresztül naponta sok idejét foglalja majd le, amit szabadság vagy betegség esetén is meg kell tudni oldani. Még beköltözése előtt gondoskodjon az olyan felszerelésekről, mint nyakörv, póráz, esetleg mellkas hám, kutyatakaró és/vagy kosár, játékok, eszközök a biztonságos szállításhoz autóban, tálka, kefék és hasznos lehet még a ruhakefe vagy kullancskiszedő is. Az akár 50 kg-ot is elérő négylábú természetesen rendszeres költségekkel is jár: magas hústartalmú, kiváló minőségű kutyaeledelre van szüksége illetve évente legalább egyszer állatorvosi vizsgálatra.

Sajnos a fajta tiszteletet parancsoló kinézete miatt olyanok is tartják, akik ezt a büszke kutyát sokkal inkább státusszimbólumnak használják, mint négylábú barátnak. Ha a hiányzó kutyaismert kényelemmel párosul, a Cane Corso őrző-védő hajlama és makacssága veszélyes irányt vehet. Tudatos és felelősségteljes hozzáállás mellett ez az erős olasz egy megbízható, önálló és agresszivitásra egyáltalán nem hajlamos családtaggá válhat. A Cane Corso kutya egyes svájci kantonokban és a német bajor illetve brandenburgi tartományban, úgynevezett “listázott kutyának” számít, melynek tartása bizonyos szabályokhoz kötött, ezen kívül magasabb kutyaadót ír elő tulajdonosuk számára. Svájc Genf kantonjában tartása még tiltott is.

Így találhat rá Cane Corso-jára

Ha úgy dönt, hogy befogad egy Cane Corsot, keressen egy megfelelő tenyésztőt. Leggyakrabban őshazájában, Olaszországban fordul elő, a többi országban ritkaságszámba mennek az ilyen impozáns állatok, noha a tenyésztők száma növekszik. 2002-ben hivatalosan még egy bejelentett Cane Corso kölyök sem látta meg a napvilágot Németországban, 15 évvel később már 150-nél is többen voltak. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nem talál közvetlen környezetében tenyésztőt és hosszabb távolságot kell megtennie érte.

Ennek ellenére tekintsen kritikus szemmel leendő tenyésztőjére: felkeresheti az otthonában, hogy megnézze a kutya környezetét és szüleit? Türelmesen és szakszerűen válaszol a kutya tenyésztésére és az egészségmegőrző intézkedésekre vonatkozó kérdésekre. A kölykök szocializációja körültekintően történik? A kutya szülei kiegyensúlyozott és egészséges benyomást keltenek? Nem utolsó sorban érdeklődik a tenyésztő az Ön körülményei iránt, hogy tudja, milyen otthonra lelnek majd védencei? Csak akkor írja alá a vásárlási szerződést, ha ezekre a kérdésekre “igennel” tud válaszolni. A bizonyítottan többször féregtelenített kölyökkutya átvételekor az oltási- és törzskönyvön kívül megszokott eledeléből is kapnia kell egy adaggal, ha esetleg nem szerezte be korábban a tenyésztővel folytatott egyeztetés szerint. Egy jó tenyésztő a fiatal állatok átadását követően is elérhető a fajtára vonatkozó kérdésekkel és örül, ha fotókon keresztül nyomon követheti a kölyökkutyák fejlődését.

Kerülje el a nem egyesülethez tartozó tenyésztőket, akik állítólag fajtatiszta Cane Corsokat árulnak rendkívül kedvező áron. A negatív meglepetések elkerülése érdekében a tenyésztéshez széleskörű fajta-ismeretre és a megfelelő egyedek pontos szelekciójára van szükség jellemük, típusuk, egészségük figyelembevétele mellet, amihez sok türelemre és időre van szükség. Ezt a befektetést a komolytalan tenyésztők nem teszik meg, mivel esetükben csak a saját pénztárcájuk megtöméséről van szó. Ez nem csak Önt és a gyenge egészségű, nem kellően szocializált kölyköket érinti, hanem a szülőket is, akiket többnyire nem megfelelő körülmények között tartanak.

Ha idősebb Cane Corsot szeretne befogadni, Olaszországon kívül elég időigényes lehet. Kevésbé elterjedt tartása miatt ritkán találkozni vele “csak úgy” a helyi állatmenhelyen. Nagyobb sikerrel járhat az Interneten keresgélve, ahol sok állatvédő szervezet közvetít az országhatárokon túl is Cane Corsokat vagy keverékeket. Gyakran dogokra, vagy más mosslertípusú kutyákra specializálódott egyesületekről van szó. Ezek a szervezetek többnyire jól ítélik meg az idősebb kutyák jellemét és a velük folytatott beszélgetés során kideríthető, hogy az adott kutya passzol-e az Ön élethelyzetéhez és tapasztalatához. Bár közvetítenek jólnevelt Cane Corsokat is, akik például költözés miatt vesztették el otthonukat, de vannak olyanok is akik azért landoltak a menhelyen mert túl nagy kihívást jelentettek tulajdonosuk számára és csak nagyon hozzáértő számára javasoltak.

Legyen sok öröme kivételesnek mondható Cane Corsojában!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.