Bernedoodle

fiatal bernedoodle a fűben fekve

A bernedoodle egy igazi feltűnő sármőr. Dizájner kutya, azaz két különböző fajtiszta példány célzott pároztatásából származik, konkrétan a berni pásztor és az uszkár házasságából.

A bernedoodle: nem mindig kiegyensúlyozott keverék

A dizájner kutyák kedvelői szerint a berni pásztor és uszkár házasságából született bernedoodle ideális külleme valahol a két fajta jellegzetességeinek egyensúlyában kellene, hogy nyugodjon. A természet azonban néha keresztülhúzza a számításainkat, mint ahogy itt is történt: a bernedoodle majdnem teljesen úgy néz ki, mint egy uszkár, a pásztorkutya sajátosságainak pedig szinte nyoma sem látható.

Bernedoodle fajtaleírás © zooplus AG

A bernedoodle termete nagyban függ attól, milyen termetű uszkár volt az egyik szülője: egy óriás uszkár anya vagy apa esetén az utódok akár 45-58 cm-es marmagasságot is elérhetnek.

A keverék további jellemzői:

  • Göndör bunda
  • Elegáns, izmos testfelépítés
  • Lógó fülek
  • Szőrzetük szinte bármilyen színű lehet, a fehértől egészen a feketéig
  • A pásztorkutyák tipikus háromszínű mintázata ennél a fajtánál is közkedvelt
  • Súlya az uszkár szülő termetétől függ, maximum 40 kg

Természet

Barátságos, természetközeli pajtás

Az uszkár intelligenciája és a berni pásztor jóindulata kombinálva – jól hangzik, nem? Bizony ám! A bernedoodle természete azonban nem mindig felel meg ennek az ideálnak.

Néhányakban – uszkár vérüknek köszönhetően – erősebb a vadászösztön, vagy éppen élénkebbek, mint azt gazdáik egy doodletől elvárnák. Bár az uszkárnak kissé elkényeztetett öleb híre van, mindkét szülőfajtája igazi természetközeli kutyának számít. A szeles, zordabb időjárás ellenére is szeretnek kint lenni a szabadban.

Mindazonáltal a legtöbb példány barátságos az emberrel, néhány kivétellel, akik kicsit tartózkodóbbak az idegenekkel. Mint minden kutyánál, itt is sok időt kell a nevelésre fordítani. Legtöbb esetben azonban egy kezdő is elboldogul a bernedoodle nevelésével.

A kutyák természetét természetesen nem csak a gének, hanem a szocializációs és jellemfejlődési szakaszok is meghatározzák. Egy felelős tenyésztő ezekre is nagy hangsúlyt fektet.

Tartás és ápolás

Igényes bundájú kutya, kültéri tartásra

Kedves kis plüssmackó kinézete ellenére nem szabad alábecsülni a bernedoodle ápolási és tartási igényeit.

Szőrápolás csak haladóknak

A Bernedoodle bundája igényes ápolásra szorul. Sok példánynak kifejezetten hosszú és hullámos szőre van. Legjobb, ha már kölyökkorában rászoktatja kiskutyáját a szőrápolás rituáléjára. Minél több lokni van a szőrében, annál kevésbé fog hullani. Egyszerű azonban így sem lesz az ápolás: ha nem hullik a kutya szőre, rendszeres nyírás szükséges. Ezt saját maga is elvégezheti, vagy elviheti kedvencét háromhavonta a kutyakozmetikába.

Amennyiben a szőrzet hosszú, gyakori lehet a filcesedés kialakulása, így pedig rengeteg kosz is bekerülhet a lakásba. Egy ápolatlan bernedoodle pedig nem érzi jól magát a bőrében, s bundája hamar kellemetlen szagokat is áraszt magából.

Lógó füleit szintén érdemes gyakran átvizsgálni. Néhány példánynál szükséges lehet az is, hogy a fülében lévő szőröket eltávolítsa. Legjobb, ha ebben a témában kikéri állatorvosának véleményét. Mindent, ami a bernedoodle szőrápolásához szükséges, megtalál a zooplus online shopjában.

Kihez illik a Bernedoodle?

Illik a bernedoodle egy családba? Egyértelműen, hiszen az uszkár és a jószándékú berni pásztor is kifejezetten jól kijön a gyerekekkel. Kisgyerekeket azonban sosem szabad felügyelet nélkül a kutyával hagyni.

A keverékek általában a macskákkal hamar megtalálják a közös hangot. Ez a bernedoodlera különösen érvényes, főleg, ha már kölyökként pozitív élménye van a cicákkal.

A bernedoodle nem városi kutya és sok mozgásra van szüksége a szabadlevegőn, hogy jól érezze magát. Ha városban lakik, mindenképpen kertes házat válasszon és vigye bernedoodlejét naponta hosszú sétákra.

bernedoodle hosszú fekete bundával © theserhat / stock.adobe.com

Sport és szabadidős tevékenységek

Hosszú kirándulások szükségessége

A bernedoodle energiaszintje erősen változó: az uszkár egy igazi sokoldalú sportoló, a berni pásztor pedig inkább kényelmes típus.

A bernedoodle kedvenc elfoglaltsága szintén attól függ, hogy a berni pásztor vagy az uszkár tulajdonságait hordozza magában jobban. Mindkét esetben igaz azonban, hogy egy felnőtt példánnyal biztosan hosszú sétákat és kirándulásokat tervezhet.

A legtöbb ilyen kutya kiválóan alkalmas különböző kiképzésekre, például mentő- vagy terápiás kutyának. A mantrailing vagy különböző szimatoló feladatok szintén nagy örömöt okozhatnak a bernedoodlenak.

Hogy agility vagy gyorsabb sportok alkalmasak kutyájának, az testfelépítésétől és természetétől is függ. Ha inkább a pásztorkutyához áll közelebb, ízületeinek inkább földhöz közeli mozgásra van szüksége. Mivel az uszkárok szívesen tanulnak új dolgokat, sok bernedoodlenél beválhatnak a klikker tréningek vagy az intelligencia játékok, így fejlesztheti és kicsit ,,fel is rázhatja” kutyáját.

Egészség és várható élettartam

Főbb problémák és tumorok rizikója

A fajta egy gyakorta előforduló problémája a szülők különböző szőrzetstruktúrájára vezethető vissza. Emiatt ugyanis néhány példány hajlamos a bőrbetegségekre.

A keverékek egészsége függ továbbá a szülőkétől is. A komolyabb fajtiszta tenyészetekkel ellentétben a dizájner kutyák szüleit nem vizsgálják ki pároztatás előtt olyan alaposan. Mindazonáltal, ha felelős tenyésztőtől vásárol ilyen kutyát, bízhat benne, hogy az öröklődő betegségeket kiszűrik.

A Bernedoodle öröklödő betegségei

Tenyésztőként oda kell figyelni rá, hogy az uszkár szülőnek ne legyen például csípő rendellenessége vagy progresszív retina atrófiája.

Mivel a berni pásztorkutyának is van hajlama csípő rendellenességre, a tenyésztőnek erre mindenképpen tesztelnie kellene az egyedeket pároztatás előtt. A berni pásztoroknál továbbá gyakran előfordul a degeneratív myelopathia, egy neurológiai megbetegedés, ami génvizsgálatokkal azonban kiszűrhető.

Tumoros megbetegedések veszélyei

A berni pásztor legfőbb egészségügyi problémája a malignus hisztiocitózis. Ez egy olyan tumoros megbetegedés, mely sajnos nagy mértékben megrövidíti a fajta várható élettartamát, mivel sok példányt érint.

A berni pásztorok felelős tenyésztői dolgoznak rajta, hogy egy genomikai tenyésztési érték segítségével olyan kutyákat tudjanak továbbtenyészteni, akik nem öröklik a betegséget. Ezt az értéket azonban nem lehet meghatározni anélkül, hogy pontos ismereteik lennének a kutyák felmenőiről és vérvonaláról. Így a berni pásztorok tenyésztőinek – akkor is, ha keverékekről van szó – még sokat kell fejlődniük a know-how területén.

Várható élettartam

A bernedoodle várható élettartama átlagosan 6-12 év. Ezek a szélsőséges értékek pedig annak köszönhetőek, hogy a berni pásztoroknak sokkal rövidebb a várható élettartama, mint az uszkároknak.

Vásárlás és alternatívák

Nincsenek elismert tenyésztők

Mivel a bernedoodle egy dizájner kutya, nincsenek az FCI által elismert tenyésztői. Ennek pedig megvan a maga hátránya: a kölyökkutyák nem rendelkeznek igazolt pedigrével, az eladókat pedig semmilyen egyesület nem ellenőrzi.

Például nem mindig fajtatiszta példányokat pároztatnak. Főleg, hogy a laikus szemek nem mindig ismerik fel, mennyire hordoznak tipikus jegyeket az állatok és hogy valóban alkalmasak-e a tenyésztésre. Így pedig nehéz komoly eladót találni.

Azoktól a ,,tenyésztőktől”, akik a bernedoodle kölyköket a valóságtól elrugaszkodott, több mint 1000 eurós áron akarják Önnek eladni, inkább óvakodjon. Az uszkár és berni pásztorkutya keverékéért maximum 600-900 euró az elfogadható ár.

Figyeljen arra is, hogy a tenyésztő ne válassza el a kölyköket kilenc hetes koruknál hamarabb az anyjuktól, valamint, hogy azok oltva, féregtelenítve és chipezve kerüljenek Önhöz.

Alternatívák a bernedoodle helyett

Nagy termetű, puha bundájú kutyát keres, aki nem hullajtja a szőrét, okos és várhatóan hosszú éveken át társa lesz? Semmi gond: a bernedoodle kiváló alternatívája az uszkár.

Ha most rögtön a ,,nagymama kutyája”, illetve az ,,elkényeztetett öleb” szavak jutottak eszébe, valamint furcsa frizurák jelentek meg képzeletében, ne aggódjon. Inkább nézzen meg közelebbről egy sportosabb frizurájú uszkárt, valamint ismerjen meg néhány konkrét példányt.

További kiváló alternatíva lehet egy dizájner kutya helyett, ha állatmenhelyről fogad örökbe új családtagot örökbe. A menhelyeken ugyanis rengeteg szimpatikus keveréket találhat, akik új otthonra várnak.

barna bundájú uszkár © Daniel / stock.adobe.com

Története

Egy a sok ,,doodle” közül

A két fajta közül az uszkár a régebbi, mely a vízi kutyáktól származik és egész Európában madarak vadászatára használtak. A berni pásztorkutyát 1907 óta tenyésztik. Eredetileg a svájci Bern kantonban használták sokoldalú tehetségét, többet között őrzésre, jószágok terelésére és nehezebb terhek cipelésére.

A bernedoodle maga a dizájner kutyák népszerűvé válása körül jött létre. Ez azt jelenti, hogy a ,,tenyésztők” két különböző fajtatiszta kutyát pároztatnak, hogy azok pozitív tulajdonságait kombinálhassák. A legkedveltebb hasonló keverékekhez tartozik a labradoodle, a cockapoo és a goldendoodle is.

Tény: A bernedoodle, a szimpatikus keverék

A ,,doodle” kifejezés mögött az eladó szemszögéből kiindulva semmi másról nem beszélünk, csak egy jól kieszelt stratégiáról, hogy drágábban adhassa el ezeket a keverékeket. Mindazonáltal elmondható, hogy ezek a négylábúak valóban igazán sármosak. Ha megfelelően vannak szocializálva és szeretetben nevelkednek, szimpatikus, barátságos kutyák lesznek belőlük. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a csinos külső intenzív szőrápolást igényel, az egyes példányok energiaszintje pedig nem igazán jósolható meg előre.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.