Briard

briard, brie i juászkutya. briárd kutya

Manapság az elegáns, közepes termetű brie-i juhászkutya (más néven briard kutya) hosszú, enyhén hullámos szőrével és barátságos lényével kedvelt családi kutyának számít. Mindenesetre az egykori juhászkutya önfejűsége és temperamentuma miatt tapasztalt kutyatartók kezébe való.

A briard kutya tulajdonságai

Kiegyensúlyozott, szeretetteljes, gyerekbarát és hűséges – nem csoda, hogy a francia síkvidékről származó juhászkutya családi ebként is nagy népszerűségnek örvend. Nagyfokú makacssága és majdnem csillapíthatatlan mozgásvágya az, ami kihívássá teszi nevelését.

Családközpontú energiabomba

A juhászkutyaként fontos szerepet játszó kvalitásai a közös élet során újra és újra megmutatkoznak a briardnál. Önállósága, intelligenciája és ébersége figyelemre méltó. Amikor idegenekkel találkozik, veleszületett bizalmatlansága kerül előtérbe és bátran, mindenféle habozás nélkül a támadók útjába állna. Hiszen a rendíthetetlen négylábú régen még akár a farkasok ellen is felvette a harcot, ha arról volt szó, hogy meg kellett védenie nyáját. Családi kutyaként is megőrizte ezt a természetes védelmi ösztönt és mókás mozdulatokat tehet, amint séta közben próbálja összetartani „emberi falkáját“. Még ha nagyon szorosan kötődik ahhoz az egy emberhez, akit gazdájának tekint, szívesen van együtt az egész családdal. Ha hiányzik valaki vagy „illetéktelenül“ eltávolodik a csoporttól, akkor a ragaszkodó kis francia könnyen nyugtalanná válhat.

Nem való „mellékes” kutyának

Az igazán családszerető fajta képviselőinek nehezére esik az egyedüllét. Ezért ha kölyökkorában Önhöz kerül egy francia briard pásztorkutya, már korán gyakorolják az elválást, mivel mindig lesz olyan alkalom, amikor nem tudja magával vinni kedvencét. Általában ajánlott arra törekedni, hogy minél több mindent csináljanak együtt. A brie-i juhászkutya nem egy olyan eb, akit csak úgy mellékesen tarthat. Emiatt vele úgymond kötelező a sok elfoglaltság: a kutyasport iskola látogatása, a hosszú séták a természetben, közös kocogás és kerékpározás vagy akár nyomkereső, mentő, illetve terápiás kutyaként való kiképzés. Így a megfelelően kiterhelt, sportos és kitartó négylábú nyugodt lesz és rendkívül szeretetteljes, megbízható állati kísérővé válik, aki tűzön-vízen át a családja mellett áll.

A brie-i francia juhászkutya külső megjelenése

Nem utolsósorban feltűnő külseje is bizonyítja azt, hogy a briard nemcsak egy „mellékes” kutya.  Tekintélyes mérete max. 68 cm-es marmagasságával, arányos teste és buja, hosszú szőre igazán impozáns megjelenést nyújt számára. Enyhén hullámos szőrtakaró jellemző rá, ami az egész testen – a fejen is – hosszú szálakat képez. Az inkább könnyű aljszőrzet ellenére a buja szőrzet megbízható védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen. A briard bundájának színe lehet fekete, szürke vagy őzbarna (homokszínű). Utóbbi variánsnál megengedettek a fekete jegyek, ami azt jelenti, hogy a szőrvégek enyhén fekete színtónusúak. Ezzel szemben a fehér jegyek nem elfogadhatók.

Szakállas eb dupla farkaskörömmel

Az erőteljes, kifejezett stoppal ellátott fejen hosszú bajuszt és szakállt, valamint feltűnő szemöldököt visel. A nagyon rövid, lelógó füleket is, melyeket korábban csonkítottak, hosszú szőr fedi. A szintén dús szőrzetű, sarló alakú farok, melyet álló helyzetben alacsonyan tart, mozgás közben egy vonalban lehet a háttal. A fajta további különlegessége a dupla farkasköröm, ami általában elég alacsonyan fekszik a hátsó lábakon. Ez a múltjáról tanúskodó jegy ma már inkább hátráltató tényezőnek számít. Különösen a sportoknál növeli a sérülés veszélyét, ezért mindenképpen mindig rövidre kell vágni.

A briard kutya története

Még ha nem is követhető vissza pontos eredete, a francia brie-i juhászkutya kétségtelenül a legrégebbi francia juhászkutyák közé tartozik. Feltehetőleg a francia síkvidék paraszt-, juhász- és udvart őrző kutyáitól származik. Fajtaspecifikus tulajdonságai a pikárdiai juhászkutya és a barbet egymással való keresztezése során alakultak ki. 1387-ből származó feljegyzésekben található olyan leírás, amely a francia juhászkutyára illik. Először 1785-ben említettek név szerint („Chien de berger de Brie“) egy ilyen ebet.

Sokoldalú munkakutya

Az impozáns juhászkutya, akinek a nyáj őrzése mellett eredeti feladatai közé tartozott a vadászat is, először 1863-ban jelent meg kutyakiállításon. Hivatalosan csak jó 30 évvel később ismerték el a fajtát. Az első hivatalos standard 1897-ben jelent meg. A fajta túlélését nem utolsósorban annak köszönheti, hogy járőr-, jelző- és mentőkutyaként vetették be képviselőit a világháborúk során. Nem meglepő az a tény, hogy a briard kutya sportversenyeken jó eredményeket ér el, ha valaki egy pillantást vet múltjára.

Tenyésztése és kölyök vásárlása

Kiváló tulajdonságai és sokoldalú alkalmazhatósága ellenére a francia briard pásztorkutya szülőhazáján kívül nem igazán ismert. Aki egy ilyen kölyköt szeretne vásárolni, annak biztosan türelmesnek kell lennie. Ennek az a pozitív velejárója, hogy az illető elegendő időt kap arra, hogy nyugodtan átgondolja, valóban megfelelően tudja-e tartani ezt a bájos, de nagyon időigényes ebet.

Illik hozzám ez a francia pásztorkutya?

Rendelkezik elegendő hellyel egy ilyen mozgásigényes kutya számára? Ön is aktívan sportol? Van elég ideje arra, hogy foglalkozzon ezzel az energiabombával? Van már tapasztalata kutyatartással és -neveléssel kapcsolatban? Minden családtagja egyért a kutya beköltözésével? Ha mindegyik kérdésre igennel válaszolt, akkor tényleg Önnek való fajta a francia brie-i juhászkutya.

Tanácsok a tenyésztőtől

Ha egy kölyök vásárlása mellett döntött, akkor mindenképpen egy lelkiismeretes tenyésztőt keressen fel, aki az FCI standard szerint tenyészti kutyusait, betartja a szükséges tenyésztési szabályozásokat és minden kötelező vizsgálatot elvégeztet az állatokon. Azonban nemcsak formális, hanem személyes szempontból is ajánlott Önhöz illő tenyésztőt választani. Ne ahhoz forduljon, akire elsőként rábukkan és a legközelebb található lakhelyéhez. Ugyanis egy jó tenyésztő még a vásárlást követően is folyamatosan támogatást nyújt és tanácsokkal látja el Önt. Aranyat érhet, ha egy tapasztalt briardtenyésztő szakértelmére hagyatkozhat és a kutyával való együttéléssel kapcsolatban felteheti neki kérdéseit, és gyakran sok időt spórolhat meg, hiszen probléma esetén nem kell hosszasan keresgetnie egy megfelelő kutyaszakértő után.

Briard a menhelyen

Egy francia briard pásztorkutya kölyök ára legalább 900 euró körül alakul. Az olyan ajánlatok, melyek jelentősen ez alattiak, nem megbízhatóak és általában mindig az állat egészsége sínyli meg. Mivel szerencsére a brie-i juhászkutyát megkímélték a divattenyésztéstől, ezért annak a veszélye, hogy megbízhatatlan vagy haszonleső tenyésztőre bukkanjon, viszonylag alacsony. Érdemes meglátogatni egy menhelyet is, ahova kerültek olyan briardok, akik számára korábbi gazdájuk nem tudott megfelelő tartási körülményeket biztosítani. Talán sikerül olyan segítségre szoruló egyedet találnia, aki új otthonra vár.

A briard kutya egészsége

Briardtulajdonosként nem igazán kell tartania az örökletes betegségektől. Szerencsére egy nagyon robusztus fajtáról van szó, melynek várható élettartama általában kb. 12 év. Mindenesetre a francia briard pásztorkutya gyenge pontja – mint sok hasonló méretű ebnek – a csípője. Habár a szigorú tenyésztési előírásoknak köszönhetően sikerült csökkenteni a csípődiszplázia (HD) előfordulásának kockázatát, mégis ügyelni kell arra, hogy elsősorban a növekedési fázisban ne terhelje túl az ízületet. Ezért kölyökkorban jobb, ha kerülik a túlzott lépcsőzést vagy a nagyon hosszú kerékpártúrákat. Ezenkívül egyedi esetekben előfordulhatnak szembetegségek (PRA és CEA), valamint MDR1-defekt is, amely utóbbi azt jelenti, hogy az állat bizonyos gyógyszerekre/hatóanyagokra érzékeny és mérgezési tüneteket mutat. Ezért feltétlenül vigye el kedvencét rendszeresen állatorvosi vizsgálatokra, mivel csak így ismerhetők fel és kezelhetők időben a betegségek.

Mennyire időigényes szőrápolása?

A kutya egészsége szempontjából természetesen ugyanolyan döntő otthoni ápolása. Különösen a szőrápolást nem szabad alábecsülni egy francia briard pásztorkutya esetében. A vékony aljszőrzet ellenére hajlamos a hosszú, enyhén hullámos szőr a csomósodásra, ezért kétnaponta ajánlott kefélni. Hetente egyszer vagy kétszer érdemes legalább egy órát a kefélésre szánni azért, hogy alaposan átfésülje a bolyhos szőrtakarót és eltávolítsa a szennyeződéseket, valamint elhalt szőrszálakat. Lehetőleg ne használjon kutyasampont a kutya fürdetéséhez, mivel az a robusztus szőrt szükségtelenül puhává teszi. Magától értetődően kedvence nyugodtan fürödhet természetes vizekben, olyan gyakran, amennyire csak szeretne.

Ápolási rituálé bevezetése

Annak érdekében, hogy valamennyire megkönnyítse saját és kutyusa dolgát a fáradságos szőrápolás során, ajánlott már kölyökkorban bevezetni az ápolási rituálét, amennyiben lehetséges. Szoktassa hozzá fiatal kutyusát, hogy nyugton maradjon, míg keféli és társítsa a procedúrát valami pozitívval. Például fésülje meg esténként, amikor Ön a kanapén ül, ő pedig lefekszik Ön elé és közben simogassa is meg. Ha sikerül nyugodtan maradnia, akkor természetesen a fésülés után kaphat egy jutalomfalatot is. Ha talált egy megfelelő időpontot a kiadós ápolásra, akkor ajánlott mindig annál maradni. A fix napi ritmus biztonságot közvetít ebe számára és gondoskodik arról, hogy ápolás közben el tudjon lazulni.

A francia briard juhászkutya etetése

Azt javasoljuk, hogy az etetésnél is fix időpontokat vezessen be. A kutyák jól érzékelik a különböző napszakokat és elég hamar meg is jegyzik, mikor van az etetés, a séta vagy az alvás ideje. Támpontot ad számukra és ezáltal megelőzheti a fölösleges kunyerálást az etetési időkön kívül. Míg egy kölyköt 16 hetes koráig naponta háromszor-négyszer ajánlott etetni, aztán idővel csökken az étkezések száma. A negyedik és kilencedik hónap között ajánlott napi háromszori étkezést biztosítani fiatal kutyusa számára, a kilencedik hónaptól kezdve elegendő a napi kétszeri.

Melyik táp megfelelő a briard számára?

A megfelelő eledel megtalálásában sok tényező játszik szerepet. A kiválasztás során az összetevőknek kellene döntőnek lenniük a költségek, a beszerzési és az elkészítési lehetőségek mellett. Kortól, aktivitási szinttől, súlytól és egészségügyi állapottól függően a kutyusoknak különböző tápanyag-összetételre van szükségük. Ezért nem lehet általánosságban megmondani, hogy melyik a legjobb táp briardja számára. Célszerű lehet állatorvosával vagy egy kutyatáplálkozási szakértővel egyeztetni annak érdekében, hogy olyan eledelt találjon, amelynek tápanyag- és vitamintartalma optimálisan igazodik az eb egyéni szükségleteihez.

Miből tevődik össze az eledel?

Alapvetően az eledelnek magas fehérjetartalommal kiváló minőségű hús formájában (kb. 70%) és kb. 20-30%-os zöldségtartalommal ajánlott rendelkeznie. Maximum 10%-ban tartalmazhat gabonát. Az édesítőszereknek, mint a cukornak, mesterséges ízfokozóknak és szükségtelen töltetékanyagoknak nincs keresnivalójuk a tápban. Fontos, hogy kutyusa számára biztosítson elegendő ivóvizet, amelynek mindig rendelkezésre kell állnia, nemcsak étkezésekkor.

A briard kutya tartása

Abban, hogy kedvence jól érezze magát, ápolása és étrendje mellett természetesen tartásának van a legnagyobb szerepe. Az egykori juhász- és vadászkutyának sok helyre, mozgásra és elfoglaltságra van szüksége azért, hogy megfelelően ki legyen terhelve. Szereti a testi elfoglaltság minden formáját, amelynek során próbára teheti temperamentumát és hihetetlen kitartását.

Sportos gazdi kerestetik kreatív ötletekkel

Magától értetődő, hogy ez a fajta nem ideális partner olyan emberek számára, akik egész nap csak a kanapén fekszenek. Ha brie-i juhászkutyát szeretne tartani, akkor nemcsak olyan házzal érdemes rendelkeznie, amelynek nagy, jól elkerített kertje van, hanem az is jó lenne, ha örömét lelné a sportos elfoglaltságokban, illetve aktív kirándulásokban is. Közös kerékpártúrák, kocogás vagy lovaglós kirándulások optimálisak arra, hogy fizikailag és szellemileg is ki tudja elégíteni kedvence igényeit. A napi sétákat célszerű lehetőleg változatosan megszervezni. Könnyen elűzheti négylábúja unalmát és elkerülheti az egyhangú ismétléseket, ha apportírozással, kereső játékkal, kis mutatványok tanításával foglalja le vagy  hagyja, hogy más kutyákkal együtt tomboljon ebek futtatására kijelölt helyen.

Melyik kutyasport ideális a brie-i juhászkutya számára? 

Érdemes tudatában lennie annak, hogy a briardnak egykori munkakutyaként feltétlenül szüksége van arra, hogy hasznos feladatokat hajtson végre. Kifejezetten ajánlott a közös séták, kerékpározás vagy kocogás mellett ellátogatni egy kutyasport iskolába. A francia eb sokoldalúságának köszönhetően számos lehetősége nyílik a kutyasportok terén. Az már Önön múlik, hogy nyomkereső, verseny vagy őrző-védő kutyaként képezi ki vagy esetleg agilityvel foglalja le kedvencét, hiszen a francia brie-i juhászkutya majdnem minden kutyasportban jeleskedni fog.

A brie-i francia juhászkutya nevelése

A sport nemcsak a kutya fittségéről gondoskodik, hanem szellemileg is kiegyensúlyozottabbá teszi. A gyakorlatok közös megtanulása ezenkívül erősíti az Ön és kedvence közti bizalmat, ami felbecsülhetetlenül fontos alapja a harmonikus együttélésnek.

A briard kutya önfejűsége és önállósága miatt inkább a nehezen nevelhető kutyafajták közé tartozik. Amennyiben megfelelő mértékben sikerül fizikai és szellemi elfoglaltságot nyújtania kedvence számára, elkerülheti hajlamát arra, hogy saját, nem kívánatos feladatokat keressen magának – annál szívesebben hajtja majd végre az Ön által adott feladatokat, utasításokat és vezényszavakat.

Sportos partner és terápiás kutya

Cikkünkből kitűnik, hogy a briard francia pásztorkutya tartása és nevelése sok elkötelezettséget, időt és konzekvenciát igényel. Azonban a fáradtság mindig kifizetődik: a jó természetű és barátságos eb megfelelő kezekben ideális partner lehet, aki nemcsak a közös sportban, hanem mentálisan is hihetetlenül sokat ad gazdájának. A francia brie-i juhászkutyát egyre gyakrabban alkalmazzák terápiás kutyaként is – nem ok nélkül.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.