Norwich terrier

norwich terrier

Ha egy intelligens jámbor társat keres maga mellé, a norwich terrier ideális választás.

Egyedi fülek

A norwich terrier az egyik legkisebb termetű terrier: legfeljebb 26 cm-es marmagasságával és maximum 7 kg-os testsúlyával kompakt, izmos és viszonylag erős kutya, háta és lába rövid. A fajtára jellemzőek az égnek álló, hegyes fülek, amelyek egymástól távol ülnek a fej tetején. Ez a jellegzetesség különbözteti meg közeli rokonától, a norfolk terriertől. Bundája drótszerű és egyenes, sűrű aljszőrzettel. Színe a vöröstől a búzán át egészen a fekete és a cserszínig változhat.

A norwich terrier eredete: múzsa és patkányfogó

Ha érdekli a norwich terrier története, érdemes megnéznie egy 15. századi festményt: Jan van Eyck flamand festő ,,Az Arnolfini esküvő” (1434) című festményén látható egy kutya, amely nagyon hasonlít a mai norwich terrierre. A fajta létezése azonban csak körülbelül a 19. századtól dokumentált – ekkor azonban még elválaszthatatlanul össze volt olvadva a mai norfolk terrierrel. Abban az időben mindkét fajtát egy és ugyanazon fajta különböző változatainak tekintették. Neveik szintén jelzik a szoros rokonságot: Norwich a kelet-angliai Norfolk megye fővárosa. A norwich és a norfolk terrierek ősei a 19. században népszerű patkányvadászok voltak ebben a régióban, ahol gyakran tartották őket diákok és farmerek. A norfolk terrier csak az 1960-as években vált önálló fajtává. Fontos megkülönböztető jegye a fül, de a két fajta ma már jellemben is különbözik egymástól. A norwich terrierről azt tartják, hogy ragaszkodóbb és kevésbé szeret vadászni.

Bájos terrier

Emberközpontú, okos és vidám: a norwich terrier csodálatos családi kutya. Ezek a vidám kutyák ragaszkodóak, és szoros köteléket alakítanak ki gazdájukkal – egy ilyen ragaszkodó kutyát semmiképp nem szabad sokáig egyedül hagyni. A csinos brit kutyák élénkek, szeretnek játszani és kedvelik a gyerekeket. Ráadásul ezek a figyelmes négylábúak jó házőrzők is, mert minden gyanús zajt jeleznek anélkül, hogy ugatásra lennének hajlamosak. Más kutyákkal általában jól kijönnek, és nyitottak az új emberek felé. Eredeti patkányvadász hajlama miatt azonban még mindig szeretnek zsákmányra vadászni, s e tekintetben nem feltétlenül állnak jót magukért, ha találkoznak a szomszéd macskájával. Ha van saját macskája, legjobb, ha olyan norwich terriert választ, amelyiknek már van macskás tapasztalata – például olyat, aki macskákkal együtt nőtt fel a tenyésztőnél.

norwich terrier a kertben

Könnyű nevelés

A norwich terrierek általában nem hajlamosak arra, hogy folyamatosan megkérdőjelezzék a hierarchiát, így remek választásnak számítanak az első kutyás gazdik számára is. Természetesen a következetesség még mindig kulcsfontosságú ahhoz, hogy a féktelen kamaszból jól nevelt felnőtt norwich terrier váljon. Ebben segítenek a kölyökkori játszódélutánok, amelyeken a fiatal kutya sok más, különböző fajtájú kutyával ismerkedhet meg. Ez pozitív hatást gyakorol ugyanis a társas készségeire. A játék mellett azonban érdemes megtanulni vele a kutyakiképzés alapjait a kutyaiskolában – itt különösen fontos odafigyelni arra, hogy az egykori patkányvadász megtanuljon visszamenni gazdájához, ha az hívja őt. Praktikus lehet továbbá olyan kutyaiskolát választani, ahol az oktatók rendelkeznek terrieres tapasztalattal.

Egészség: megelőzés az egészséges kutya életért

Bár ezek a kistestű kutyák robusztusnak számítanak, egyeses mégis hajlamosak lehetnek epilepsziás rohamokra. A tenyésztők állhatatos erőfeszítéseknek köszönhetően az utóbbi években szerencsére csökkent ennek gyakorisága a fajtán belül. Mindenesetre beszéljen a tenyésztőjével a betegségről: Egy komoly tenyésztő, aki törődik a kutyák egészségével, szívesen tájékoztatja majd arról, hogyan minimalizálja a betegség kockázatát megfelelő szelekcióval.

A norwich terrierek ezenkívül hajlamosak lehetnek az ún. ,,felső légúti szindrómára” (Brachycephalic szindróma). Ennek oka, hogy a fajtának hajlamosak egészségtelen módon, a lehető legrövidebbre tenyészteni a pofáját, ami akadályozza a levegő áramlását. Míg a betegség enyhe formái tünetmentesek maradnak, a súlyosak a gége és a légcső helyrehozhatatlan károsodásához vezethetnek. A fajta sok tenyésztője ezért elővigyázatosságból megfelelő vizsgálatokat (gégetükrözés) végeztet, amelyek során még a tenyésztés előtt megállapítják, hogy a potenciális szülők érintettek-e a betegségben. A legjobb, ha csak olyan tenyésztőtől vásárol, aki megfelelő írásos bizonyítékot tud bemutatni Önnek a szülők vizsgálati eredményéről, méghozzá állatorvostól. Ez nem csak azt igazolja, hogy négylábú barátja ,,be van biztosítva”, hanem azt is, hogy olyan tenyésztőtől vásárol, akinek fontos a fajta egészsége – ami minden bizonnyal a jó tenyésztés egyik legfontosabb minőségi kritériuma! Az egészséges norwich terrierek 12-14 évig élnek.

A norwich terrier étrendje: a legjobb ,,zsákmány” a kis vadászok számára

A kutya fajnak megfelelő táplálásának a hús nem csak része, hanem fő összetevője kell, hogy legyen. Éppen ezért győződjön meg róla, hogy a kiválasztott eledel összetevőlistáján a hús az első helyen szerepel. Egy kiegyensúlyozott állateledelben nincs szüksége gabonára – részesítse hát előnyben a gabonamentes fajtákat. Természetesen a kalóriaszükséglet állatról állatra változik, és nemcsak a kutya méretével, hanem aktivitási szintjével is összefügg. Ügyeljen tehát arra, hogy norwich terrierje ne hízzon el, és figyelje kedvence derékbőségét. Praktikus lehet, ha felnőtt terrierjét havonta egyszer mérlegre teszi, így időben tehet majd a nemkívánatos súlyváltozás ellen. Míg a fiatal kutyákat naponta háromszor-négyszer kell etetni, addig a felnőtt norwich terrier számára elegendő a napi két étkezés. Legjobb, ha a kutya beköltözésekor még a számára addig megszokott eledellel eteti – ha változtatni szeretne a tápon, akkor ezt lassan és fokozatosan tegye, nehogy kutyája hasmenéssel vagy hányással reagáljon. Fontos továbbá, hogy mindig bocsásson kedvence rendelkezésére ivóvizet is.

Norwich terrier ápolás a természetes megjelenésért

A norwich terriereknek sűrű és puha aljszőrzete van. E fölött van egy drótszerű, kemény, sima szőrből álló fedőszőrzet, amely szorosan a testhez simul. A dús bunda ellenére a norwich terrier a könnyen ápolható fajták közé tartozik. Egyszerűen csak távolítsa el rendszeresen az elhalt szőrszálakat – így otthona is nagyjából tiszta marad. A fajta ideális megjelenése természetes, amely hasonlít az eredeti munkaterrierek külleméhez, és nem tűnik túlságosan műnek. A legjobb, ha kéthetente egyszer beiktat egy alapos ,,szépítkezést”. Ehhez először fésülje át gondosan a kutya szőrét, majd itt az ideje a trimmelésnek: Tépkedje ki a laza fedőszőrzetet a szálak növekedés irányának megfelelően, méghozzá szálanként.

Tipp: Kérje meg kutyája tenyésztőjét, hogy mutassa meg Önnek az eljárást, mielőtt először kipróbálná. Ha egyszer már begyakorolta, a tépkedés gyorsan rutinná válik.

Rendszeresen ellenőrizze kutyája karmait, mivel azok gyakran nem kopnak el maguktól kellőképpen. Ez különösen jellemző a kistestű kutyákra, ezért érdemes speciális karomvágó ollóval segítenie. Ha szükséges, kérje meg állatorvosát, hogy mutassa meg Önnek az eljárást.

Kis termet, de aktív jellem: a norwich terrier lefoglalása

Az élénk természetű terrierek szeretnek mozogni a friss levegőn, és időt tölteni gazdájukkal. Azonban nincs szükségük órákig tartó sétákra, hiszen kis termetük miatt a rövid – sok szimatolási lehetőséget is magában foglaló – körökkel is elégedettek. Természetesen a felnőtt norwich terrier is élvezi a kirándulásokat. Rövid lábai miatt azonban nem alkalmas kutya azoknak, akik kocogáshoz vagy kerékpározáshoz szeretnének társat. Ezenkívül fontos, hogy a természetben, különösen erdő vagy mező közelében mindig szem előtt kell tartania, hogy társa egy aprócska vadász, aki olykor-olykor mókusok és patkányok után sprintel. A póráz nélküli sétákhoz tehát elengedhetetlen a jó nevelés. Egyébként a kisebb termetű kutyáknak szóló engedelmességi vagy agility foglalkozások is jót tesznek ezeknek a kis energiabombáknak. Sok norwich terrier szívesen tanul Önnel együtt apró trükköket is – próbálják ki, hogy mi az, amit szívesen csinálnak együtt.

norwich terrier kiskutyák

Illik hozzám egy norwich terrier?

Érdekelné Önt egy barátságos, robusztus kiskutya? Akkor egy norwich terrier ideális lehet az Ön számára! Ugyanúgy alkalmas családoknak, mint egyedülélők számára – a lényeg, hogy legyen társasága. Egy norwich terrier idősebb emberek szerető társa is lehet, ha azok sok időt tölthetnek a kutyussal, és szeretnek a természetben időzni. Ez a kutyus városi lakásban is könnyen tartható, és nem igényel sportos gazdát, hiszen rövid lábai miatt kevésbé alkalmas kocogásra. Egy norwich gazdinak azonban szeretnie kell a hosszú sétákat. Még kezdő kutyatartók is otthonukba fogadhatnak egy norwich terriert.  Érdemes azonban – s ez természetesen minden fajtára vonatkozik – alaposan utánaolvasni a kutyakiképzés témájának, és ideális esetben kutyaiskolába járni új kis lakótársával. Ha pedig kertje is van Önnek, az tengernyi jó lehetőséget kínál kedvencének az örömteli szaglászásra és szabad bóklászásra, azonban a kertet biztonságosan be kell keríteni, hogy a potenciális egérvadászat csak az Ön ingatlanjára korlátozódjék.

Ezt a szorosan egy személyhez kötődő négylábút tanácsos nyaralásra is magával vinnie, hiszen nagyon szereti az Ön társaságát. Ráadásul már csak praktikus méretének köszönhetően is olyan problémamentes útitárs, melyet sok állatbarát szálloda is szívesen fogad. Az alapfelszerelés költségein és az új családtag vételárán kívül vegye figyelembe a minőségi kutyaeledel állandó költségeit, valamint a felelősségbiztosítást és a kutyaadót is.  Természetesen a rendszeres állatorvosi látogatásokat és annak költségeit is be kell kalkulálnia. Emellett okos dolog némi pénzügyi tartalékot képeznie arra az  esetre, ha kis kedvence váratlanul megbetegedne.

Hol találhatom meg az én norwich terrieremet?

Álmai kutyusát egy olyan norwich tenyésztőnél találhatja meg, akinek mindenképpen egy szakegyesület tagjának kel lennie, s örömmel üdvözölnie Önt saját otthonában, hogy Önnek legyen módja megismerni a kölyköket és azok szüleit. A lelkiismeretes tenyésztő szívesen beszélget a kiskutyák egészsége érdekében tett megelőző intézkedésekről, valamint tenyésztési céljairól típus és karakter tekintetében. Egy jó hírű, komoly tenyésztő természetesen Önt is próbára teszi – ezt tekintse jó jelnek, hiszen azt mutatja, hogy fontos számára kis védencei jövője. Feltétlenül kerüljea származási igazolás nélkül szaporító, semmiféle egyesületi tagsággal nem rendelkező, magukat tenyésztőnek tituláló személyeket – általában nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyes haszonszerzésre, ami viszont a szocializáció és a kölykök egészségének rovására megy. Még szánalomból se vásároljon meg kiskutyát ilyen “szaporítótól”! Mellesleg megjegyezzük, hogy a norwich terrier-almok általában nagyon kicsik, legfeljebb két kölyökkutyából állnak, és igazán nem gyakoriak, előfordulhat, hogy várnia kell egy ideig, mielőtt karjaiba zárhatja álmai kölyökkutyáját.

Vagy szívesebben költöztetne otthonába egy felnőtt norwich terriert? Nagyszerű, mert akadnak idősebb állatok, melyek új otthonra várnak. Először nézzen körül a regionális állatmenhelyen – időnként ott is előfordulhat otthonát különféle okok miatt elveszített norwich terrier. Ha ilyen módon nem járna sikerrel, terrier klubokkal is felveheti a kapcsolatot, ezek gyakran segítenek idősebb norwich terrierek kiközvetítésében is. Tippünk: legyen nyitott! Mert hátha egy norfolk terrier vagy egy nagyon hasonló keverék fajta hódítja meg a szívét. Azonban érdemes minél többet megtudnia a kutya származásáról, hogy tisztázza, hogy az adott kutya tartási igényei megfelelnek-e az Ön életkörülményeinek és ismereteinek, mert az idősebb kutyák gyakran már erősebb karakterek lehetnek, ami viszont néhány kutyatartó számára kihívást jelenthet.

Nagyon sok örömöt kívánunk Önnek okos kis norwich terrierével!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.