Angol véreb

angol véreb

Az impozáns angol véreb nemcsak a világ egyik legősibb nagytestű kopója, hanem a legjobb szaglású kutyája is. Ez a méltóságteljes négylábú még a több napos nyomok alapján is képes szimatot fogni. Az emberekkel szemben ez a belga fajta kifejezetten barátságos, de egyben nagyon makacs is.

Jellem

Hosszú lógó füleivel, mély bőrredőivel és jóságos tekintetével, ez a szelíd óriás pont olyan nyugodt és derűs, mint amilyennek kinéz: Ha egy angol véreb szimatot fog, semmi és senki nem állíthatja meg, megszállottan követi a nyomot. Nem véletlenül nevezik „trailing dognak“ (nyomkövető kutyának), mert akár több nap elteltével is több kilométeren keresztül képes egy ember nyomát követni annak szaga alapján. Kiváló szaglása és figyelemre méltó koncentrációs képessége teszi igazi nyomkövető kutyává.

Szerzetes lelkületű vadászkutya

A 2. századig visszamenőleg az angol véreb elsősorban kopóként és nagyvadak falkakutyájaként szerzett hírnevet magának. A szerzetesek által tenyésztett „Hubertusz kopó” pedig vadászkutyaként is kiválóan teljesített jó szaglásának köszönhetően. Ezt a nagyméretű kutyát ritkán látjuk tisztán családi kutyaként, bár szelíd, barátságos és ragaszkodó természete miatt mindenképpen alkalmas családok számára. Érzékenysége, gyerekekkel, fajtársakkal vagy más háziállatokkal szembeni nagyfokú toleranciája és jó természete kedves társsá és hűséges baráttá teszi. Erősen kötődik a gazdájához, de általában nagyon nyitott és barátságos, még akkor is, ha idegenekkel találkozik. Az angol véreb jó természete miatt teljesen alkalmatlan házőrzőnek.

Önfejű kutya tapasztalt gazdiknak

Bár természete és viselkedése barátságos és szelíd, nem szabad elfelejteni, hogy az angol véreb egy nagyon makacs kutyafajta, aki szeret a saját feje után menni, ha a gazdája parancsai értelmetlennek tűnnek számára. A kezdő gazdiknak ezek a személyiségjegyek túl nagy kihívást jelenthetnek, ezért ezt a fajtát inkább tapasztalt kutyatartóknak ajánljuk, akik tudják, hogyan kell kezelni ezen impozáns négylábú különleges jellemvonásait. Ezek egyike a nagyfokú érzékenység is, ugyanis az angol véreb nemcsak a dicséret veszi szívére, hanem a dorgálást is. Ez a büszke négylábú nehezen bocsátja meg a méltánytalan durvaságot és az igazságtalanságot. A nevelésében ezért a legfontosabb a következetesség, a szeretet és a türelem megfelelő aránya, valamint az, hogy a kutyát motiválni tudjuk. De egy jó adag elnézésre és engedékenységre is szükség lesz a harmonikus együttéléshez, például amikor a véreb inkább egy nyomot követ, minthogy a gazdája parancsára hallgasson.

Küllem

Az angol véreb a világ legerősebb vadászkutyája. Ha ezt a tekintélyes és nagytestű hajtó- és nyomkövető kutyát kordában szeretné tartani, akkor a következetes tanítás mellett erőre és hosszú pórázra is szüksége lesz. Mivel a kutya nagydarab, a mozgása meglehetősen lassú és merev – legalábbis addig, amíg el nem kezd szarvast üldözni. A véreb még hajtás közben is megőrzi méltóságteljes, szinte fenséges arckifejezését ringatózó járása és ruganyos mozgása mellett. Harmonikus testfelépítése szögletes formájú és izmos. Méltóságot és erőt sugároz, és termete ellenére sem esetlen. A kifejlett angol vérebek marmagassága eléri a 70 cm-t, súlya pedig az 50 kg-ot.

angol véreb kiskutya © Dogs / stock.adobe.com

Hosszú nyak markáns bőrredőkkel

A méreténél nem kevésbé lenyűgöző a sűrű, rövid és puha bundája, amely mély bőrredőkben lóg –de csak annyira, hogy ne befolyásolja az egészségét és a mozgását. Jellemzőek még vékony, nagyon hosszú fülei, amelyek az orra hegye fölé lógnak, illetve sötétbarna, ovális, kedvességet sugárzó szemei. Az angol véreb farka erős és hosszú, összhangban van a kutya felépítésével, és mindig be van görbítve. E fajkutya másik jellegzetes ismertetőjegye a hosszú nyak, amely lehetővé teszi, hogy orra mozgás közben is leérhessen a földig.

Színét tekintve az angol véreb ma három különböző változatban létezik: kétszínű fekete-cserbarna, kétszínű májszínű-cserbarna, illetve egyszínű vörös.

Vérebtörténelem

Ennek a fajkutyának a történelme legalább annyira lenyűgöző, mint a megjelenése. Őseit feltehetően már a 2. században kopóként használták a gallok és a kelták. A 7. századtól a fekete vagy fekete-cserszínű vadászkutyákat az Ardennekben található belga Saint-Hubert kolostor szerzetesei tenyésztették, ezért az angol vérebeket „Hubertusz kopónak“ is nevezik. A belga törzskönyvek még ma is ezen a néven jegyzik.

Miért viseli a fajta az „Angol véreb“ nevet?

A véreb elnevezést ez a belga fajta az angoloknak köszönheti, akik a 11. században magukkal vittek néhány példányt ebből a kiváló vadászkutyából a hazájukba. Arra, hogy a kutya miért kapta ezt a nevet, a mai napig nincs pontos magyarázat. Míg egyesek szerint a név a kutya nemes, fajtatiszta vérét hivatott hangsúlyozni, mások úgy vélik, hogy a név inkább a kutya kivételes szaglására utal, és arra, hogy képes a sebzett vad vérnyomát követni.

Nyomkövető és vadászkutyaként sokféle néven ismert

Kiváló nyomkövető- és vadászképességének, valamint szívósságának köszönhetően a „Chien de Saint-Hubert“ rövid időn belül származási országa, Belgium határain túl is ismert és kedvelt lett. A 16. századig a Hubertusz kopók a királyi seregben szolgáltak, és különböző neveken sok helyen tenyésztették őket. Belgiumban, Luxemburgban és Németországban ez a fajta „Ardenneki kutya“ néven honosodott meg vadászkutyaként. Az USA-ban az úgynevezett „Coonhound“ a 17. században jött létre a vérebbel történt keresztezéssel. Amerika déli államaiban a tehetséges nyomkövetőket még a szökevény rabszolgák felkeresésére is bevetették.

Az angol véreb tenyésztése és vásárlása

Az angol vérebek ma már inkább a ritka kutyafajták közé tartoznak. Míg az USA-ban és Kanadában előszeretettel képzik ki őket rendőri akciókra, és néha Európában is bevetik őket például eltűnt személyek felkutatására, családi és társas kutyaként a makacsságuk miatt kevésbé népszerűek. Aki mindezek ellenére e lenyűgöző angol véreb mellett dönt, és bátran szembenéz a fajtával együtt járó minden kihívással, akkor elegendő időt kell szánnia arra, hogy megfelelő és megbízható tenyésztőt találjon.

A bloodhound kölyök: Tippek a vásárláshoz

Első lépésként keressen fel hivatalos nemzeti angolvéreb- klubokat, például Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Angliában és Észak-Amerikában. Itt felveheti a kapcsolatot a véreb tulajdonosokkal, és kaphat egy listát a kölyökkutyákat kínáló tenyésztőkről. Mielőtt hazavinne egy kölyköt, legalább egy, de inkább több látogatás alkalmával ismerkedjen meg jobban a kiválasztott tenyésztővel. Kérje meg, hogy mutassa meg az anyakutyát, és alaposan vegye szemügyre a kennelt. A kölykök szorosan együtt nőnek fel a családdal, és kezdettől fogva szocializálódnak? Milyen benyomást keltett Önben a tenyésztő? Szimpatikus volt? Tapasztalt? Szívesen ad tanácsot?

A hivatalos formalitások, pl. az uniós dokumentáció, a törzskönyv, a chipek és az oltási bizonyítványok elintézése mellett, az is fontos, hogy együtt tudjanak működni. Sok tenyésztő a vásárlás után is kapcsolatban marad a kölyökkutyák új gazdáival, segíti és tanáccsal látja el őket. Érdemes jó kapcsolatot ápolnia a tenyésztővel, különösen, ha kérdések és problémák merülnek fel a kutya nevelésével, gondozásával vagy etetésével kapcsolatban.

Olvassa el a Kölykök alapfelszerelése, beszoktatási tippek szóló cikkünket is!

© sushytska / stock.adobe.com

Egészség és tipikus betegségek

A kifogástalan, jó hírű tenyészetből származó egészséges kölyökkutya a legjobb előfeltétele a hosszú, panaszmentes kutyaéletnek. Ennek a régóta tenyésztett kutyafajtának átlagosan 10-12 év a várható élettartama. Idősebb korban a problémákat elsősorban az olyan ízületi betegségek okozzák, mint a csípőízületi diszplázia (HD) vagy a könyökízületi diszplázia (ED), amelyekkel sok nagytestű kutyafajta küzd. Mivel ezek a panaszok gyakran örökletesek, a kiskutyákat olyan tenyészetből kell megvásárolni, ahol a felmenőknél nem fordult elő hasonló betegség. Sok betegség megelőzhető a fajta számára megfelelő étrenddel és tartással is. A bloodhoundnál további egészségkárosodást okozhatnak a szembetegségek, mint például az entropium, ektropium vagy a cseresznyeszem. A mély bőrredőkben bőrgyulladás is előfordulhat ennél a fajtánál.

Az angol véreb táplálása

A kutya egészsége szempontjából nagy fontos a jó fizikai állapot. Sok panasz elkerülhető a megfelelő mennyiségű testmozgással, helyes ápolással, valamint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálással. Bár az ízületi problémák gyakran csak akkor jelentkeznek, amikor a kutya már idősebb, a betegség gyökerei gyakran egészen kölyökkorig vezethetők vissza. Az ízületek nem megfelelő mozgással történő túlterhelése (például gyakori lépcsőzés kölyökkorban), a túlsúly vagy a kölyök helytelen táplálása is okozhatja a későbbi ízületi problémák kialakulását. Ezért kezdettől fogva ügyeljen arra, hogy kutyája a korának és súlyának megfelelő tápot kapja.

A megfelelő táp kutyája fejlődéséhez

A túlzásba vitt vagy a hiányos tápanyagbevitel egyaránt súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az energia- és tápanyagtartalmat ezért mindig a kutya korához, súlyához és aktivitási szintjéhez kell igazítani. A kölyökkutyáknak kifejlesztett tápok esetében a túl magas fehérjetartalom például az ízületek idő előtti növekedéséhez vezet, míg a kalcium- és foszforhiány csontrendszeri betegségeket okozhat. Az állatorvossal átbeszélheti kutyája pontos igényeit és tőle segítséget kaphat az optimális étrend összeállításában.

A túlsúly megelőzése

Sok angol véreb túlsúlyos, ugyanis ez a fajta nagyon szereti a hasát. A helytelen vagy túl kalóriadús táplálkozás mellett más tényezők, például a kasztráció, a pajzsmirigy alul- és túlműködése, az időskor vagy a mozgáshiány is vezethet nem kívánt súlygyarapodáshoz. Mielőtt diétával vagy több testmozgással próbálná orvosolni a helyzetet, mindenképpen kérje ki állatorvosa véleményét. Így tisztázhatja, hogy kutyája túlsúlya a helytelen táplálkozás következménye, vagy egy olyan betegség áll a háttérben, amely speciális kezelést igényel. Az egészséges táplálkozáshoz nagy segítséget jelent egy rutin kialakítása az etetésben (napi egy-két étkezés), valamint egy fix napi adag, amelyet nem szabad túllépni az étkezések között adott jutalomfalatkákkal.

Ápolás

Az angol véreb helyes ápolása már szinte gyerekjáték a táplálásához és neveléséhez képest. A fajtára jellemző rövid, időjárásálló bunda rendkívül könnyen ápolható, és csak ritkán kell átkefélni. Rendszeresen ellenőrizze kutyája szemét és fülét is, és szükség esetén tisztítsa meg őket. Így elkerülhetők a gyulladások, és időben felismerhetők az esetleges betegségek.

Ön készen áll egy angol véreb tartására?

Egy olyan nagy és különleges kutya tartásához, mint amilyen a bloodhound, nyilvánvalóan többre van szükség, mint a jó ápolás és a megfelelő kutyaeledel. Először is, egy akkora állat számára, mint amekkora a Hubertusz kopó, nagy területet kell biztosítani. Egy városi lakás szóba sem jöhet egy angol véreb tartásához. A vérebeknek szükségük van a természetre és a vidéki élet nyugalmára, mert nem szeretik az utca zaját és a tömeget. Egy nagy kertes családi ház ideális hely a természetkedvelő négylábú számára, aki szívesen alszik a kinti kutyaházban. Gondoskodjon róla, hogy ingatlana biztonságosan el legyen kerítve, nehogy a kutya elkóboroljon, mert épp szagot fogott, aminek a nyomába szeretne eredni.

Egy bloodhound tartásához időre, tapasztalatra, szeretetre és humorra van szükség

Egy boldog angol vérebnek sok sétára és mozgási lehetőségre, valamint értelmes elfoglaltságra van szüksége. Természetesen a nyomkövető munka ideális feladat a világ legjobb orrával büszkélkedő fajkutya számára. Különösen azoknak a vérebeknek van szükségük elegendő foglalkoztatásra, akik nem tudják szolgálatban kiélni a szenvedélyüket, azaz akik pusztán családi kedvencek. A leendő tulajdonosoknak vásárlás előtt át kell gondolniuk, hogy milyen közös tevékenységeket végezhetnek a kutyájukkal.

A bloodhound gazdájának tehát az idő és a tapasztalat mellett kreativitásra és energiára is szüksége lesz. Ezenkívül kell még egy jó adag humorérzék és türelem az engedelmességet és tisztaságot illetőleg (mert ez a fajta sokat nyáladzik) hogy az élet boldog és gondtalan legyen egy véreb mellett.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.