Belga juhászkutya

Belga juhászkutya, malinois, laekenois, tervueren, groenendael

Az elegáns és kifinomult belga juhász négy variációját ismerjük, amelyek nagyban eltérnek egymástól – a Malinois, a Laekenois, a Tervueren, és a Groenendael. Azonban közös bennük a nagy mozgás és foglalkoztatás igénye, amely sok időt és tapasztalatot követel meg a tulajdonostól.

A belga juhász természete

Mint egykori juhászkutya, amely nem csak a nyáj védelméért, hanem a paraszt vagyonáért is felelősséggel tartozott, a belga juhászkutya még ma is rendelkezik minden értékes őrző-védő tulajdonsággal. Éber, élénk és villámgyors reakciói vannak, mindig készen áll arra, hogy megvédje a „csordát”. Kifejlett védelmező ösztöne arra készteti, hogy mindenért felelősséget vállaljon, ami az otthona részét képezi. Egy belga juhász gazdáinak nem kell tartania a betörőktől.

Ennek ellenére ez a fajta nem való bizonytalan vagy félős embereknek. A belga juhászkutyának egyenrangú partnerre van szüksége, aki temperamentumos karakterét megértéssel és konzekvenciával kezeli. Ahhoz, hogy a kellemetlen meglepetéseket elkerülje, a kezdetektől irányítani kell a kutya védelmező ösztönét. Szakszerű neveléssel és jó szocializációval a belga juhászkutyával való együttélés harmonikus lesz.

Belga energiabomba

A konzekvens és szerető nevelés mellett nagyon fontos, hogy a belga juhász gazdája készen álljon a kutya szellemi és testi foglalkoztatásához, fejlesztéséhez. Ennek a fajtának a kiemelkedően magas mozgás utáni igényét feltétlenül ki kell elégíteni. Amennyiben ezt elhanyagolja, a kutya kellemetlen viselkedési formákat alakít majd ki és hajlamos lesz agresszióval túlreagálni a helyzeteket. Az ilyen viselkedések elkerülésére hatásos eszköz lehet a rendőr-, határőr-, vagy mentőkutyává való kiképzés, illetve a kutyasportok is. Ez a mozgékony kutya csaknem minden sportra alkalmas. Kiváló ugróképessége, nagy gyorsasság és kitűnő mászóképességei miatt különösen az agility-ben érhet el kiemelkedő eredményeket.

A belga juhászkutya azonban nem csak a sportos teljesítményével és éberségével tűnik ki a tömegből. Fáradhatatlan energiája mellett a tanulási képességei is figyelemre méltóak. Hála magasfokú intelligenciájának és tudásszomjának, nagyon jó „diák”, aki mindig tanára kedvében akar járni. Nevelésében rendkívül hasznos, hogy kifejezetten emberközpontú. A túlzott szigor ennél az érzékeny fajtánál nem csak alkalmatlan, hanem teljesen szükségtelen. Szeretettel, türelemmel és sok sportosan együtt töltött tevékenységgel az éber juhászkutyából hűséges és megbízható családi kutya válhat, amely mindenkor szerettei oldalán áll.

A belga juhászkutya megjelenése

Természetüket tekintve a belga juhászkutyák mind nagyon hasonlóak. Azonban, ha a megjelenésüket vesszük alapul, ez már egyáltalán nem mondható el, olyannyira különbözőek, hogy nehezen hihető, hogy mindegyik típus egyazon fajta variációja. Az FCI mai standardja a 15-ös számmal látta el a belga juhászkutyát, az 1-es csoportba (juhászkutyák és pásztorkutyák) és az 1-es részlegbe (juhászkutyák) sorolja, és 4 variációt ismer el. Ezek a típusok jelentősen eltérnek hosszúságukban, növekedési irányukban és a bunda színében.

A malinois

A fajta legismertebb típusa a malinois. A malinois küllemében a németjuhászra hasonlít a legjobban. A fekete maszktól eltekintve, rövid szőre őzborjú színű, fekete tűzésekkel. A szőrszálak végei feketék, ezzel sötétebb árnyalatot adnak a világos alapszínnek.

A laekenois

A fajta legősibb, de ma már legritkább képviselője a laekenois. Csakugyan rövidszőrű és őzborjú színű, mint a malinois, de durvább a bundája. A szőr keménynek és száraznak érződik és kócosnak hat. Ez a „vagány“ megjelenés a standard szerint kifejezetten kívánatos.

A tervueren

A bunda színe a malionis színezetére hajaz: őzborjú, fekete tűzésekkel és fekete maszkkal. A tervueren szőre azonban hosszabb és a groenendael-lel együtt a fajta hosszúszőrű altípusához tartozik.

A groenendael

A csakugyan hosszúszőrű groenendael az egyetlen típus, amelynek bundája teljesen fekete. Mint ahogy a többi típusnál is, nála is megengedett a mellen és a lábujjakon lévő fehéres foltok.

Mind a négy típus elegáns és büszke megjelenésű. Különösen a két hosszúszőrű hat fenségesen. Ezt a hatást a könnyű testfelépítés – magassága ellenére nem hat súlyosnak-, illetve a finom fejforma – amelyet mindig magasan hord- kölcsönzi. Rokonával, a németjuhásszal ellentétben a belga juhászkutyák kecsesebbek és rövidebbek. Amíg a német fajta inkább téglatest formájú testfelépítéssel rendelkezik, addig a belga inkább négyzetes. Járása is kevésbé terjengős, mint a német szomszédé. Ennek ellenére gyorsabbak, jobban ugranak és irányíthatóbbak.

A belga juhász története

Gyorsaság és az irányíthatóság már a belga juhászkutya őseire is jellemző volt, amelyeket kizárólag a pásztorok és a parasztok tartottak munkakutyaként. A 19. század végére Belgiumban rengeteg pásztor- és juhászkutya volt, amelyeket különböző megjelenésük ellenére „vadon” pároztattak. A tenyésztés központjában a munkához szükséges tulajdonságok álltak. Ennek a „rendetlenségnek” csak 1891-ben, a Brüsszelben újra megalapított Belga Juhászkutya Klub vetett véget. A belga juhászkutyákat az első standard szőrzetük alapján három csoportba sorolta: a durva-, a rövid-, és a hosszúszőrűek csoportjaiba.

A belga juhászkutya történetében rengeteg vita folyt a tenyésztők között a megengedett színekről és variációkról. A ma érvényes négy típusig – amelyeket mind belga helységek után neveztek el – az elmúlt évszázadban mindig meg-megváltoztatták a szőr variációit. A vitatott megjelenéstől eltekintve a tenyésztők a kezdetektől egyet értettek a kutya személyiségét, morfológiáját és testfelépítését tekintve.

Elszakadás a holland juhászkutyától

A belga juhász és a Hollandiából származó holland juhászkutya testfelépítésében és megjelenésében igen hasonló. Habár a holland szomszédnál nem különböztetnek meg variációkat és a csíkos típus is megengedett, a két Benelux államból származó fajta tulajdonképpen azonos. Mindkettő nagyjából ugyanarról a környékről származik és csak Belgium kiszakadását követően lettek külön fajtának nyilvánítva.

A belga juhászkutya tenyésztése és egészsége

A standardizálás óta a fajta különböző variációit tilos egymással párosítani. A tenyésztők tehát csak egy variánsra specializálódnak az alábbiak közül: malinois, laekenois, tervueren, és groenendael. Az első a legelterjedtebb, de összességében a belga juhászkutya ritkább, mint német rokona. A megfelelő tenyésztő megtalálása tehát nem is olyan egyszerű feladat.

Ennek azonban előnye is van, hiszen a relatív ritka elterjedtségének köszönhetően a belga juhászkutya egy nagyon egészséges fajta, amelynél viszonylag kevés fajtaspecifikus betegségtől kell tartania. Néha felbukkan egy-egy epilepsziás vagy könyökdiszpláziás állat, de a rettegett csípődiszplázia, amely szinte minden nagytestű kutyánál gyakori, igen ritka ennél a fajtánál. Mindazonáltal természetesen a belga juhászkutyák is megbetegedhetnek, ezért mindig ellenőrizze kutyája egészségét, hogy a lehetséges betegségeket, elváltozásokat időben észrevegye. Ezek ugyanis olyan betegségek tünetei lehetnek, amelyek orvosi kezelést igényelnek.

A belga juhász ápolása

Ne aggódjon, a fertőzések és betegségek felfedezéséhez nem kell minden nap átvizsgálnia kutyáját. A megfelelő ápolással már eleget tesz a kutya egészségéért. A szőr rendszeres kefélése, a karmok vágása és a fogak, illetve a fülek tisztítása megelőzi az esetleges gyulladások kialakulását és gondoskodik arról, hogy közben jól meg tudja figyelni kutyáját. A szőr textúra változása, a kopasz vagy gyulladt bőrfelület és a jelentős testsúlyváltozás is könnyen feltűnik a rendszeres ápolásnál.

Mennyire körülményes a belga juhászkutya ápolása?

Alapvetően a fajta ápolása nem körülményes. Mindenesetre a szőrápolás módja típusonként változhat. A malinois és a laekenois szőrét hetente egy alkalommal kell kefélni. A groenendael és a tervueren bundáját hosszúsága miatt hetente többször át kell kefélni. Évente kétszer, a vedlési időszakokban érdemes a szőr kefélését gyakrabban ismételni. Általánosságban elmondható, hogy a hosszú szőr ellenére ezen típusok szőre nem hajlamos a filcesedésre.

Maradj nyugton!

Mint minden fajtánál, a belga juhászkutyánál is nagyon fontos, hogy rendszeresen ápolja a füleket, szemeket, a fogakat és a fogínyt. A testápolás szintén fontos eleme a karmok vágása. Nagyon fontos, hogy kutyáját már kölyökkorában hozzászoktassa ahhoz, hogy az „ápolási ceremóniák“ alatt nyugodtan üljön. Rendszerességgel, következetességgel és szeretetteljes türelemmel rászoktathatja kutyáját arra, hogy a vizsgálatok alatt ellenállás nélkül egy helyben maradjon.

A belga juhászkutya etetése

A megfelelő és egyensúlyos táplálás legalább olyan fontos, mint az ápolás. De mégis melyik kutyaeledel illik a legjobban a belga juhészkutyához? Ezt a kérdést sajnos nem lehet általánosságban, minden kutyára érvényesen megválaszolni. Hiába ugyanolyan a testfelépítésük, ha más az energiaigényük kor, testsúly és aktivitás szerint. Az eledel kiválasztásánál tehát mindig vegye figyelembe a kutya egyéni jellemzőit. A fiatal kutyáknak másmilyen eledelre van szükségük, mint az idős állatoknak , szintén másra van szüksége egy aktív munkakutyának, mint egy családi ebnek.

Mire van szüksége a felnőtt kutyának?

Az individuális faktoroktól eltekintve – amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartania – a felnőtt kutyákra érvényes, hogy az eledelnek legalább 70-80%-ban húsból kell állnia. A hús a kutya egészségének legfontosabb proteinforrása. Az allergiák megelőzéséért kipróbálhatnak egzotikus húsokat is, mint a strucc, a kenguru vagy a vízibivaly. További fontos összetevő a zöldség és a gyümölcs, ami ellátja a kutyát a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal. A túl édes eledelt, a túl sok szénhidrátot és a túl sok búzafélét azonban ajánlott elkerülni. Mindenféle édesítő és cukor tiltólistás. A fűszerezett ételek, mint például az emberi ételmaradék alkalmatlanok a kutyáknak. Ha meg szeretné lepni kutyáját, adjon neki inkább egy speciális kis snacket, vagy ami még jobb: vigye ki őt egy sétára, ahol kiélheti mozgásvágyát!

A belga juhász tartása és nevelése

A sok mozgás nem csak a kutya testsúlyára gyakorol pozitív hatást, hanem testileg és szellemileg is fitten tartja. A belga juhászkutyáknak pedig nagy az igényük erre, ezért szellemi jóllétükhöz nagy szükségük van a mozgásra és foglalkoztatásra, mint más kutyáknak. A mindennapos sétálás a tömb körül távolsról sem elégíti ki az energiabomba igényeit. Azoknál a juhászkutyáknál, amelyek a rendőrségnél, a határon, személyi védelemként vagy őrző-védő munkakutyaként dolgoznak, a szellemi és testi foglalkoztatás, fejlesztés adott. A családi kutyaként tartott példányok esetében azonban szükség van kiegészítő foglalkozásokra is.

Élet sport nélkül?

kutyasport tehát kötelező program, ha az ember egy juhászkutya gazdája. Cserébe viszont a belga juhász minden kutyasportban kitűnően szerepel és a versenyeken is mindig nagy sikere van. Intelligenciája, jó testi adottságai, gyorsasága, kitartása, irányíthatósága olyan lenyűgöző, hogy más kutya nem igen veheti fel vele a versenyt. Különösen bámulatos az ugrási képessége. Egy belga juhászkutya még egy 2,5 méteres falon is probléma nélkül átmászik.

Kihez illik a belga juhász?

Magától értetődő, hogy egy ilyen sportos és temperamentumos kutyához aktív, gyakorlott kutyatartó illik. A belga juhász gazdájának sok idővel kell rendelkeznie és aktívan kell kutyájával foglalkoznia. A testileg és a szellemileg is fitt állatok nem csak egészségesebbek és boldogabbak, hanem engedelmesebbek és könnyebb a nevelésük is. Különösen ennél a fajtánál, – ami hajlamos az agresszióra – a hiányos nevelés veszélyes magatartáshoz vezethet.

Egyensúly a konzekvencia és az engedékenység között

Ahhoz, hogy a belga juhászkutyából jó családi kutya váljon, sok mozgásra, foglakoztatásra, konzekvens nevelésre, korai szocializációra van szükség. De ne felejtse el, hogy ez a fajta nagyon érzékeny és mindezek mellett leginkább szeretetre, nyugalomra van szüksége. A túlzott szigor zavaró lehet számára és biztosan nem a kívánt nevelés célhoz vezet. A simogatást ugyanúgy szereti, mint a közös programokat. Azok a kutyák, amelyeket megfelelően fejlesztenek testileg és szellemileg is, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és hű társnak bizonyulnak, és sok év örömet szolgáltatnak gazdájuknak.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.