Orosz fekete terrier

orosz fekete terrier

Aki első alkalommal pillantja meg az orosz fekete terrier-t, azt általában lenyűgözi ez az eb. Oroszországon kívül még nagyon ritkán fordulnak elő a fajta képviselői, azonban egyre több kutyabarát figyel fel erre a büszke kutyára. A fajta „rajongói” Oroszország fekete gyöngyének nevezik.

Az orosz fekete terrier külleme

Fekete szépség

Az orosz fekete terrier impozáns jelenség: büszkének hat és egyidejűleg nyugalmat, illetve erőt sugároz. Mérete hozzájárul a mély benyomást keltő külsőhöz: a kanok marmagassága 70 és 74 cm között mozog, míg a szukáké 68 és 72 között. Ezek a tekintélyes állatok akár 60 kg-ot is nyomhatnak. Ezek az ebek atlétikus, izmos testfelépítéssel, masszív csontszerkezettel és hatalmas mellkassal rendelkeznek.
Fejük nagy, koponyájuk masszív és széles, homlokuk pedig lapos. Különösen szembetűnő szakálluk és bajuszuk, melyek tovább hangsúlyozzák a fangot. Farkuk sarló vagy szablya alakú, aminek töve nem hajlik a hát fölé. Hazájában az orosz fekete terrier farkát többnyire csonkolják, amit a legtöbb európai országban már törvény tilt. Szőre – mint ahogy orra is – mindig fekete és sűrű, puha aljszőrzetből, valamint durvább, szintén sűrű fedőszőrből áll. Csekély mértékű, a feketébe keveredő szürke bunda is megengedett.

A fiatal fajta története

Az orosz fekete terrier nagyon fiatal fajta: eredete a 20. század 40-es éveire nyúlik vissza. Az volt az orosz tenyésztők célja, hogy egy új munkakutyát hozzanak létre, aminek eléréséhez célzottan különféle fajtákat kereszteztek egymással. Ennek során a jellem mellett az volt fontos, hogy Oroszország minden éghajlatú vidékén jól tudjon dolgozni. Ezzel szemben a külső nem játszott szerepet.

A három legfontosabb fajta közül, melyek részt vettek az orosz fekete terrier létrehozásában, a kutyabarátok az egyiket első pillantásra felismerik: az orosz fekete terrier „ősatyja” a Roy nevű óriás schnauzer, akit különféle szukákkal pároztattak. Ennek következtében a fajta elődjei egyharmadrészt óriás schnauzerek, egyharmadrészt rottweilerek és egyharmadrészt airedale terrierek voltak. Néhány újfundlandi, németjuhász, német dog és egyéb fajták képviselői is részt vettek csekélyebb mértékben a fajta kialakításában. A tenyésztők azt tűzték ki célul, hogy erős jellemű, robusztus és bátor őrző-védő, illetve rendőrkutyát hozzanak létre. Így a fajta első képviselőit katonai és rendőrkutyaként, valamint őrző-védő kutyaként alkalmazták börtönökben.

Ezenkívül a határt is védték orosz fekete terrierek. Aztán hamar kiderült, hogy a fajta több okból kifolyólag nem alkalmas „munkakutyának”: ezek az ebek ugyanis nagyon emberközpontúak, így szenvedtek a kennelben való tartástól. Továbbá szőrápolásuk is túl időigényesnek bizonyult. Végül pedig arra is rájöttek, hogy az orosz fekete terrierek későn érő típusok, ezért csak 3 éves korukra nőnek fel teljesen. Ez a hosszú „gyermekkor” azonban útjában állt annak, hogy gazdasági szempontból nyereségesen tudják bevetni szolgálati kutyaként. 1957-ig kizárólag az állami Vörös Csillag kennelben tenyésztették a fajtát. Miután pár egyed privát kézbe került, a kutyabarátok hamar felismerték pozitív tulajdonságait családi kutyaként, ezáltal indokolttá vált további tenyésztése. 1981-ben ismerték el önálló fajtaként Oroszországban. Az FCI csak 3 évvel később ismerte el a fajtát, amelyet először csak fekete terriernek hívtak.

Russischer Schwarzer Terrier

Jelleme és nevelése

Szeretnivaló eb jellegzetes fejjel

A tenyésztéskor óriási jelentőséggel bírt a kutya jelleme: ennek megfelelően az volt a cél, hogy az orosz fekete terrier magabiztos kísérő legyen, akit semmivel nem lehet kihozni a sodrából. Ezek a négylábúak gazdájukkal szemben tanúsított nagyfokú lojalitásukkal emelkednek ki fajtársaik közül és nagyon okosnak számítanak. A lakásban is jól érzik magukat. Ez a fajta szereti, ha kétlábú falkájával töltheti idejét. Ezek az emberközpontú, barátságos ebek ezért kiváló családi- és kísérő kutyának bizonyulnak, azonban tartásuk csak tapasztalt kutyatartók számára ajánlott, mivel az orosz fekete terrier nemcsak lojális, hanem bátor is és mindig készen áll arra, hogy megvédje a szeretteit vagy a területét.

Az eredetileg őrző-védő kutyaként tenyésztett ebnek kiskorától kezdve következetes nevelésre van szüksége egy olyan magabiztos gazdival, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik e téren. Ráadásul az orosz fekete terrier érzékenynek számít, ezért ajánlott mindig fair módon viselkedni vele, hogy semmi se zavarja meg a gazdi és a kutya közötti bizalmi viszonyt. Dicsérje meg, ha a kívánt magatartást tanúsítja, és legyen mindig következetes vele, azonban soha ne bánjon vele agresszíven, ha nem a kívánt módon viselkedik. Erősen ajánlott kutyaóvodába is vinni orosz fekete terrierjét, mivel ott minden méretű és fajtájú kutyával megismerkedhet. Ez nagymértékben hozzájárulhat megfelelő szocializációjához.

Az orosz fekete terrier egészsége

Robusztus óriás

Ez a fajta alapvetően robosztus és egészséges. Mindazonáltal tanácsos csak lelkiismeretes tenyésztőtől kölyköt vásárolni. Ezek a tenyésztők tudják igazolni az ebek származását és nagy figyelmet fordítanak az egészségügyi megelőző intézkedésekre, így csökkenthető az egyes betegségek előfordulásának kockázata. Mint ahogy minden nagy testű kutya esetében, itt is fontos, hogy a szülőket szűrjék csípő- és könyökízületi diszpláziára, mielőtt még tenyészállatként alkalmaznák őket. A fajta képviselői csekély mértékben hajlamosabbak lehetnek bizonyos neurológiai-, valamint szem- és szívbetegségekre, mint például kardiomiopátiára vagy aortaszűkületre. Ezenkívül tartsa szem előtt a nagy testű kutyák számára ajánlott fajtaspecifikus étkezési tanácsokat, valamint ennek a buja szőrzetű állatnak a szőrápolási igényét is annak érdekében, hogy négylábúja egészséges maradjon. Az orosz fekete terrierek várható élettartama 14 év, ami elég magasnak számít a nagy méretű ebek viszonylatában.

Táplálása

Mint ahogy minden kutyának, az orosz fekete terriernek is olyan étrendre van szüksége, amely minőségi fehérjékkel látja el. Ezért olyan tápot érdemes választani, ami sok húst tartalmaz, azonban mellőzi a gabonát. Különösen fontos ennél a fajtánál, hogy a növekedési fázisban ne gyarapodjon túl gyorsan. Természetesen az a cél, hogy a kölyökből nagy, felnőtt négylábú váljon, viszont ennek tanácsos lassan bekövetkeznie. Ha túl gyorsan fejlődik, akkor a csontok és az ízületek javíthatatlan károkat szenvedhetnek. Ezért semmiképpen se hagyja, hogy kutyakölyke vagy fiatal ebe annyit egyen, amennyit ő szeretne. Legfeljebb naponta hatszor adjon neki enni, és tartsa magát az adott eledelgyártó etetési útmutatójához.

A nagy testű fajták kölykei számára szánt eledeleket speciálisan az ő igényeiknek megfelelően fejlesztették ki. Kérjen a tenyésztőtől vagy az állatorvostól a nagy testű kutyák fejlődésére vonatkozó növekedési görbét, és ennek alapján rendszeresen ellenőrizze kedvence súlyát. A felnőtt egyedeknek naponta 2-3 étkezés elegendő. Evés után feltétlenül hagyja pihenni kutyusát, mert az orosz fekete terrier is hajlamos a gyomorcsavarodásra, mint ahogy minden nagy testű fajta. Továbbá érdemes tisztában lenni azzal, hogy a jutalomfalatok is lehetnek egészségesek: ilyenek például a fogápoló snackek vagy a természetes, szárított rágósnackek. Azonban ezeket is csak mértékkel adja, mivel a csípőn felgyülemlő zsírréteg növeli a csípőízületi diszplázia kialakulásának kockázatát. Mindig gondoskodjon elegendő, friss vízről kutyája számára!

Fedezze fel széles kínálatunkat száraz kutyaeledelek és nedvestápok terén!

Ápolása

Ennek az impozáns négylábúnak az ápolását nem szabad félvállról venni. Hetente 2-3 alkalommal ajánlott alaposan megkefélni a bundáját azért, hogy ne tapadjanak össze a szőrszálak. Már kölyökkorban kezdje el hozzászoktatni kis lépésekben négylábú társát a kefe és a fésű használatához, és utána jól dicsérje meg, hogy nyugton maradt! Így a kis eb majd pozitív élményeket köt az ápolási rituáléhoz. A mancsok közötti szőrt is javasolt rendszeresen levágni, ami mindenekelőtt télen fontos, hogy ne képződjenek ott kis hócsomók. Ezenkívül a szem környékén növő szőrszálakat is érdemes levágni, mielőtt szemgyulladást okoznának.

A belső fülben található szőrök is gyulladást idézhetnek elő. Egy lekerekített végű csipesszel ezeket könnyen eltávolíthatja. A legjobb, ha megkéri a tenyésztőt vagy a kutyakozmetikust, hogy egyszer mutassa meg a műveletet, így utána Ön is gondoskodhat az optimális fülápolásról. Egy- vagy kéthavonta ajánlott bundás barátját trimmelni, ami azt jelenti, hogy eltávolítja az elhalt aljszőrzetet. Habár ennél a fajtánál felettébb időigényes a szőrápolás, azonban mindez nemcsak az állat jó közérzetét hivatott szolgálni, hanem erősíti a kötődést is. Végül, de nem utolsósorban az orosz fekete terrier szinte nem is hullajtja a szőrét, aminek következtében nem kell számolni a tavaszi és őszi vedléssel. Rendszeresen ellenőrizze kedvence karmait és szükség esetén vágja le azokat!

Russischer Schwarzer Terrier spielt

Sportok

Habár az orosz fekete terrier inkább nyugodt ebnek mondható, viszont ez csak a négy fal között igaz. Kint szinte minden mókára kapható. A sima futás nem elég számára, mivel ha csak gazdija mellett kell kocognia, akkor hamar elunja magát – szüksége van a szellemi kihívásra is. Sok türelemmel, mivel az orosz fekete terrier esetében sok időt igényel, kiválóan alkalmas terápia-, mentő- vagy nyomkövető kutyának is. Természetesen ezenkívül kitűnő őrző-védő kutyának számít. Ügyeljen kölyökkorban arra, hogy ne terhelje túl és ne ugráljon, mivel az károsíthatja az ízületeket. Ha kutyusa felnőtt és az állatorvos is jóvá hagyta, akkor közösen is futhatnak, ha fokozatosan szoktatja hozzá a terheléshez. Kis trükkök megtanulása vagy a méretének megfelelő agility gyakorlatok végzése is örömet okoz a fajta legtöbb képviselője számára.

Illik hozzám az orosz fekete terrier?

Őrző-védő kutyás múltja és impozáns mérete miatt az orosz fekete terrier csak tapasztalt kutyatartók kezébe ajánlott. Nevelése sok időt és tudást igényel. Nem alkalmas olyanok számára, akik sokat dolgoznak és ebből kifolyólag sok időre hagynák egyedül otthon kedvencüket, és tekintélyes méretük miatt kis lakásban sem tanácsos tartani őket. Nem szabad lépcsőzniük sem. A legideálisabb hely számukra egy nagy, jól lekerített udvarral rendelkező ház. A fajta képviselői többnyire jól kijönnek a kisgyermekekkel is, azonban soha ne hagyja felügyelet nélkül játszani őket egymással.

Legyen óvatos, ha gyerekek érkeznek látogatóba, mivel ha a gyerekek egymással tusakodnak, előfordulhat, hogy az orosz fekete terrier meg akarja védeni a falkájába tartozó csemetét. Ezek a négylábúak barátságot köthetnek a cicákkal is, ha már kölyökkorban hozzászoktatják őket a bársonytalpú kedvencekhez. Ha a felnőtt eb nem ismeri a macskákat, akkor nem feltétlenül ajánlott az összeszoktatás. Ezenkívül a kölyök megvásárlása előtt gondoljon a kutyatartással kapcsolatos, rendszeres kiadásokra is: egy közel 60 kg-os kutyának sokkal több eledelre van szüksége, mint egy kis testű ebnek. Ezenfelül érdemes számolni a rendszeres állatorvosi költségekkel, az esetleges biztosításokkal és adókkal is.

Hol találok orosz fekete terriert?

Habár az orosz fekete terrier nem túl gyakori, már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fajta hazáján kívül is. Így például az utóbbi évtizedben Németországban évente kb. 150-nel több kölyök jött a világra. Amikor kiválasztja a tenyésztőt, érdemes arra figyelni, hogy az valamelyik egyesületnek a tagja legyen és csak törzskönyvvel együtt árulja a kicsiket. Mivel a lelkiismeretes tenyésztők nemcsak védenceik egészségéről gondoskodnak, hanem a lehető legjobb szocializációról és az első heteket felölelő, megfelelő bevésődési időszakról is. Leghamarabb 8 hetes korában hozhatja el a csippel ellátott, többször oltott és féregtelenített kölyköt a tenyésztőtől.

Aki felnőtt orosz fekete terriert szeretne magához venni, annak ajánlott szétnéznie az interneten. Azt tanácsoljuk, hogy adjon esélyt a menhelyi kutyáknak is, mivel elsősorban a fekete, nagy testű kutyák szoktak éveken át gazdi nélkül maradni. Akár menhelyi kutyáról vagy fajtatiszta orosz fekete terrierről legyen szó, mindig behatóan érdeklődjön előtörténete után és kritikusan mérlegelje a választ arra a kérdésre, hogy valóban Önhöz illik-e a választott eb. Mivel az ilyen méretű kutyák múltjuktól függően nagy kihívást jelenthetnek az új gazdi számára, amivel általában csak a tapasztalt kutyabarátok tudnak megbirkózni.

Sok örömet kívánunk Önnek orosz fekete terrierjével eltöltött idő során!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.