Óriás schnauzer

óriás schnauzer

A nagy és erőteljes óriás schnauzer durva szőrzetével és jellegzetes schnauzer-szakállával robusztus és nagy teljesítőképességű kutya, amely gazdájához való feltétlen hűségének köszönhetően nemcsak kiváló szolgálati, hanem csodálatos családi kutya is lehet.

Tulajdonságok

Az óriás schnauzerek szó szerint lenyűgözőek: lökdösik, tologatják a számukra fontos embereket – mindig új feladatot vagy új játékot keresnek. Mert ahogyan szükségük van a családjukkal való szoros kapcsolatra, ugyanúgy szeretnek dolgozni, gazdájuk hasznára is lenni. Ezek a temperamentumos, rámenős fickók hatalmas kitartással és rugalmassággal bírnak, így nagy tettvágyukban olykor meglehetősen nehéz megfékezni őket.

A kiegyensúlyozott rámenős

Mindazonáltal ezek az impozáns óriások egy hosszabb séta után tökéletesen képesek élvezni az otthon nyugalmát és csendjét. Az óriás schnauzereket ugyanis nemcsak a temperamentumos természet jellemzi, hanem a figyelemre méltó belső nyugalom is, ami rendkívül jó természetű és alkalmazkodó társakká teszi őket. Idős korukig megőrzik kiegyensúlyozott természetüket, így – bár mindig éberek és játékosak, – soha nem idegesek vagy agresszívek.

Családszerető és önfejű

Idegenekkel szemben az óriás schnauzer általában közömbös vagy tartózkodó. Nem szabad azonban alábecsülni veleszületett védőösztönét, mert az éber schnauzer nagyon is képes bátran és félelem nélkül beavatkozni, ha veszélyben látja szeretteit. Végül is a családja mindennél fontosabb számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szívesen engedelmeskedik nekik – hiszen családias érzülete mellett ez a fajta meglehetősen önfejű és makacs is. Így azután a sok türelemmel és nyugalommal kísért következetes irányítás elengedhetetlen az öntudatos óriás schnauzer számára. Ha ez hiányzik, és a kutya nem jut elegendő mozgáslehetőséghez, hamarosan olyan pót-elfoglaltságokat keres, és olyan sajátosságokat fejleszt ki, melyeket gazdája valószínűleg nem igazán szeretett volna, s nem is nyeri el tetszését.

óriás schnauzer kölyök

Sportos munkakutya

A sportos óriás schnauzer lefoglaltsának egyik kiváló módja természetesen a kutyasport. Ennek fontos feltétele, hogy az állat makacssága mellett az egészségét is vegyük figyelembe. Így például a túl nagy vagy túl nehéz kutyák valószínűleg alkalmasabbak az engedelmességi gyakorlatokra, mint az agility-re, ami sokkal inkább megterhelné a csípőt és az ízületeket. A gyakorlatok során a némelykor önfejűnek tartott schnauzer bebizonyítja, hogy igenis tud tanulékony és engedelmes is lenni. Kifejezett okosságának köszönhetően az óriás schnauzer jól képezhető, és a szükséges következetességgel és a megfelelő módon kifinomult érzékkel értékes munkakutyává válhat, s rendőr- és szolgálati kutyaként ugyanúgy jó szolgálatot tud tenni, mint vakvezető kutyaként.

Megjelenése

Az erőteljes óriás schnauzer külsőre a schnauzer felnagyított mása. Közepes termetű testvéréhez hasonlóan izmos, szögletes testalkatú, inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. 60-70 cm-es marmagasságával és 35-50 kg-os súlyával kétségtelenül impozáns, tiszteletet parancsoló megjelenésű. Azonban a jellegzetes, extravagáns szemöldök alatti tacskó-tekintet elárulja, hogy a jellegzetes schnauzer-pofa mögött nagyon is kedves fickó rejtőzik.

Durva fedőszőr két színváltozatban

A durva, mérsékelten hosszú fedőszőrzet drótos és kemény, s a sűrű aljszőrzettel együtt megbízható védelmet nyújt a szél és az időjárás viszontagságai ellen. Szőrzete nem bozontos és nem hullámos, és a következő két színtípusban fordulhat elő:

  • Tiszta fekete fekete aljszőrzettel
  • Só-bors: egyenletesen elosztott „borsozás“ a sötét vasszürkétől a világosabb ezüstszürkéig terjedő árnyalatokban. Az adott színtípusnak megfelelően minden kutya pofáján sötét „maszknak“ kell lennie

Története

A schnauzerek és a pincserek családjában az óriás schnauzer a legfiatalabb kutyafajta, az őseire vonatkozó első említések 1850-ből származnak. Többek között arról is beszámoltak, hogy a Dél-Németországba marhákat hajtó magyar pásztorokat fekete, óriás schnauzer-szerű kutyák kísérték. Nem lehet azonban pontosan megállapítani, hogy az óriás schnauzer mely kutyáktól származik.

Dél-német sörös schnauzer

Bizonyos, hogy az óriás schnauzer, amely valószínűleg a mészáros- és parasztkutyákból alakult ki, Dél-Németországból származik, és a 19. század végén elsősorban szarvasmarha-csordák hajtókutyájaként tartották. De nemcsak a parasztgazdák értékelték ezeket a kitartó és éber kutyákat, hanem számos délnémet sörfőző mester is nagyra tartotta szolgálataikat: az óriás schnauzerrel kísértették és őriztették a sörgyári kocsikat. Innét származik a kutyák „sörös schnauzer” beceneve.

Tenyésztésének kezdete és szolgálati kutyaként való elismerése

A fajtatiszta kutyák tenyésztésének 20. század eleji felfutásával a tenyésztők felismerték a kitartó marhahajtókban és a sörgyári kocsik bátor őrzőiben rejlő nagy lehetőségeket, és megkezdték az óriás schnauzerek célzott tenyésztését. A kutyafajtát 1909-ben mutatták be először egy müncheni kiállításon, és 1913 óta az óriás schnauzer törzskönyvezett is. Az első világháború idején a katonaság először használta ezt a tiszteletet kiváltó és hűséges kutyát szolgálati kutyaként, egyengetve ezzel az utat az óriás schnauzer rendőr- és mentőkutyafajtává válása előtt. 1925-ben az óriás schnauzert hivatalosan is elismerték szolgálati kutyaként.

Az óriás schnauzer használata napjainkban

Bár a jó szaglású,nagy teljesítőképességű óriást ma is használják szolgálati és védőkutyaként, valamint robbanóanyag- és kábítószer-kereső kutyaként, csípőízületi diszpláziára való hajlamossága és bizonyos önfejűsége miatt ezeken a területen történő bevetése ritkábbá vált. Míg az 1930-as évek körül még ez a fajta állt a három schnauzerfajta, a törpe, közepesen nagy és óriás schnauzer közötti népszerűségi skála élén, a második világháború után legkisebb testvére, a törpe schnauzer vette át tőle ezt a helyezést. Ugyan családi kutyaként ma már világszerte elterjedt, de nem olyan gyakorisággal fordul elő, mint más ismert kutyafajták.

óriás schnauzer a vízben

Alkalmas-e családi kutyának az óriás schnauzer?

Kétségtelen, hogy az óriás schnauzerek nagyszerű családi kutyák, csodálatos társak. Bár élénkek és temperamentumosak, ugyanakkor jó természetűek és nagyon szeretik a gyerekeket. Mindazonáltal egy óriás schnauzer új családtagként való beszerzését alaposan meg kell fontolni – mint általában minden kutyavásárlást. Mielőtt egy kiskutya megvétele mellett döntene, vegye fel a kapcsolatot különböző kutyatenyésztőkkel, és látogasson el például olyan sporteseményekre, ahol óriás schnauzerekkel és azok gazdáival találkozhat. A schnauzer klubok néha közös sétákat is kínálnak, ahol tapasztalt schnauzer-tulajdonosokkal konzultálhat, és élőben is találkozhat ezekkel a fajtatiszta kutyákkal, megtapasztalhatja viselkedésüket, jellemüket.

Tippek a kölyökvásárláshoz

Ha arra a következtetésre jutott, hogy vállalhatja egy ilyen különleges óriás befogadását, a legjobb, ha több tenyésztőt is felkeres. A jó hírű tenyésztők általában regisztráltak a fajta egysesületénél, és az FCI előírásai szerint folytatják a kutyatenyésztést. Fontos, hogy a tenyésztő szimpatikus legyen Önnek, és hogy Ön személyesen meggyőződjön az adott kennelről és a tenyésztési célokról. Egy jó tenyésztőnek a kiskutya megvásárlása után is az Ön rendelkezésére kell állnia tanácsadás és támogatás céljából, és mindig is fontos kapcsolattartónak kell maradnia a kiskutya nevelését, táplálását, ápolását és tartását érintő kérdésekben. Győződjön meg arról, hogy a kutyák be vannak oltva, chippel ellátottak, és minden szükséges egészségügyi vizsgálatra sor került. Még ha Önnek nem is oly fontosak az FCI-logóval ellátott hivatalos papírok, akkor is ezek jelentik a legjobb garanciát egy egészséges és kiegyensúlyozott jellemű kölyökkutyára.

Fajtatipikus betegségek

Egy felelős és tapasztalt tenyésztő nem fogja elhallgatni azokat a betegségeket sem, melyek érinthetik az óriás schnauzereket. A szigorú tenyésztési szabályok és a betegségekre genetikailag hajlamos kutyák tenyésztésből való kizárása ellenére az óriás schnauzerek – mint szinte minden nagy és közepes méretű kutyafajta képviselői – hajlamosak a csípőízületi diszpláziára és a térdbetegségekre. A csípőízületi diszplázia-mentes szülőktől származó, egészséges genetikájú kölyökkutya még nem garancia arra, hogy később az állatnak nem lesznek ízületi problémái. A betegség kialakulásának kockázata azonban jelentősen csökken bizonyos tartási feltételek figyelembevétele mellett. Az ízületek túlterhelése – különösen a növekedési szakaszban – mindenképpen kerülendő a csípőízületi diszpláziára hajlamos kutyák esetében. A kutyasportokban, például az agilityben való részvételre is csak előzetes állatorvosi “engedéllyel” kerülhet sor.

Az óriás schnauzer táplálása

Az ízületi problémák elkerülése érdekében szerepet játszó másik fontos szempont a kutya étrendje. Különösképp a még növekedésben lévő óriás schnauzer esetében csökkenteni kell az eledel energiasűrűségét. Ha a kutyák túl gyorsan növekszenek, csontozatuk nem tud kellőképpen kialakulni. Így az olyan ízületi problémák, mint például a csípőízületi és könyökízületi diszplázia, melyek a kutya egész életében gondot okozhatnak, gyakran a fiatal kutya helytelen táplálásának következtében jönnek létre.

A kevesebb a több

Így tehát kutyája eledelének igazodnia kell az állat különböző életszakaszaihoz. Az, hogy az állatnak milyen tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy egészséges és életerős maradjon, nagyban függ a korától, súlyától és napi testmozgásának szintjétől. Beszélje meg állatorvosával, hogyan tudja kialakítani a kutya egyéni igényeinek megfelelő, optimális táplálkozási tervet!. A mennyiségnél azonban fontosabb, hogy mi van az eledelben. Ügyeljen arra, hogy kutyája egészséges, kiegyensúlyozott táplálékot kapjon – sok jó minőségű hússal, zöldséggel és rizzsel, és kerülje a túl nagy adagokat! Ezek nemcsak elhízást okoznak, hanem a rettegett gyomorcsavarodás kiváltó okai is lehetnek.

Milyen ápolást igényel egy óriás schnauzer?

Kedvence egészsége szempontjából a jó és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hasonlóan fontos a megfelelő ápolás is. Az óriás schnauzer esetében ez bizonyára kicsit időigényesebb és költségesebb, mint néhány más fajtánál. A hosszú szakállszőröket rendszeresen tisztítani és fésülni kell, hogy elkerüljük az összecsomódodást. Emellet a schnauzer szőrzetét évente legalább kettő – négy alkalommal meg kell trimmelni. Ha kölyökkutyája van, minél előbb szoktassa hozzá a szükséges ápolási rituáléhoz! A kutya alapos gondozása és ellenőrzése egyébként azt is lehetővé teszi, hogy a testi elváltozások és panaszok imielőbb felismerhetők legyenek, és ezáltal időben elkezdődhessen a betegségek kezelése.

Az óriás schnauzer tartása

Egy óriás schnauzer minden bizonnyal nemcsak egy kicsit több törődést igényel, mint egyes kisebb kutyafajták, hanem több helyet is. Egy kertes ház mindenképpen kívánatos, azonban az óriás schnauzer általában elég igénytelen – feltéve, hogy szoros kapcsolatban él gazdájával, családjával, és elegendő fizikai és szellemi leterhelésben van része. Ha ilyen sportos négylábút tartunk, mindenképp elengedhetetlen a kutyasport, vagy legalábbis a hosszú, kiadós séták, a közös kocogás vagy kerékpározás.

Nem a heverőn lustálkodni szeretők kutyája

Az óriás schnauzer gazdáinak osztozniuk kell kutyájukkal a mozgás szeretetében, és elegendő fantáziával kell rendelkezniük ahhoz, hogy kellőképpen lefoglalják négylábú barátjukat. A vitalitás és a kreativitás mellett jó humorérzék és türelem is szükségeltetik az olykor makacs és önfejű óriás schnauzer neveléséhez. Az ember és az óriás schnauzer közötti sikeres partnerkapcsolat előfeltétele a következetes és sok megértést tanúsító alapkiképzés, ami figyelembe veszi a kutyafajta sajátosságait. Ha a következetesség és a megértés, valamint az elegendő mozgás és a szükséges pihenési fázisok közötti egyensúlyt sikerül megteremteni, az óriás schnauzerek rendkívül szeretetteljes és jó természetű társakká fejlődnek, szívesen követik gazdáikat, és sok örömöt szereznek azoknak az élet minden helyzetében.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.