Kutyakölykök táplálása

Kutyakölykök táplálása

Igazi kihívást jelent megtalálni a megfelelő kutyatápot. Nem egyszerű feladat gondoskodni arról, hogy fiatal kutyusa mindent megkapjon, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van. [/vc_column_text]

A kutya első éve fontos testi és szellemi fejlődése szempontjából. Nem csoda, hiszen tudományos szempontból nézve ez az idő kutyafajtától függően 12-15 évnek felel meg az embereknél! A kisebb testű fajták kb. 6-9 hónapos korukra érik el végleges méretüket, míg a nagyobb termetűek esetében ez 18-24 hónap. Az első 12 hónapban mérhetetlenül sokat nőnek a kölykök. Ennek megfelelően óriási a tápanyagszükségletük is – ilyenkor sok energiát kell bevinniük nyerszsír, nyersfehérje, ásványi anyagok és vitaminok formájában a csontok, ízületek és mozgásszervi rendszer megfelelő fejlődése érdekében!

Anyatejtől az első kész ételig

Az első 6-10 hétben a kiskutyák megkapnak minden tápanyagot az anyatejen keresztül. Az elválasztás után lassan átszoknak az önálló evésre. Gazdiként Önnek kell gondoskodnia a teljes értékű és fajtának megfelelő étrendről kis négylábúja számára!

Kiegyensúlyozott kölyöktáp

A kölyköknek kétszer-négyszer annyi energiára és tápanyagra van szükségük, mint a felnőtt ebeknek. Nem meglepő, hogy a helytelen táplálkozás maradandó károkat is okozhat a növekedési időszakban. Ezért a kölyöktápnak ajánlott több, mint 50 létfontosságú táp- és ásványi anyag, nyomelem, illetve vitamin összehangolt kombinációját tartalmaznia. A magasabb energia- és kalóriaszükségletnek megfelelően kell az etetési mennyiséget meghatározni. A túl kevés eledel tápanyaghiányhoz, a túlzott táplálékfelvétel pedig kontrollálatlan hirtelen növekedéshez vezethet.

Többnyire követheti az alábbi ajánlásokat: a megemelkedett energiaszükséglet miatt ajánlott a kiskutyákat naponta 4 hónapos korukig max. 6-szor etetni. Féléves koruktól kezdve napi háromszori étkezés is elegendő. Azonban azt javasoljuk, hogy kérjen tanácsot állatorvosától ebben a témában, mivel ő tudja megfelelően felbecsülni kedvence tápláltsági állapotát!

Tápváltás

Amint kutyusa eléri a felnőttkort, átválthat felnőtt kutyaeledelre. Ekkorra az étkezések száma napi 1-2 alkalomra csökkenthető. A tápváltást mindig óvatosan ajánlott véghez vinni. Az új eledel nemcsak ízvilágában jelent változást kedvence számára, hanem akár emésztési zavarokhoz is vezethet. Ezért fokozatosan keverjen egyre többet a felnőtt tápból a régihez, míg az teljesen fel nem váltja a kölyök eledelt. Megkönnyítheti az átállást, ha megfelelő hőmérsékleten (20°C-30°C-on) kínálja az eleséget négylábúja számára. Inkább kerülje azt, hogy közvetlenül a hűtőszekrényből etesse kutyusát.

A zoopluson nagy választékban találhat speciális eledelt kölyökkutyák számára. Számos gyártó termékét kínáljuk Önnek sok ízváltozatban! Legyen szó akár száraz eledelről vagy nedves eledelről, itt megtalálhatja a megfelelő eledelt kiskutyája számára. Fedezze fel Kölyök shopunk kínálatát!
A leghasznosabb cikkeink
22 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.