Rövidszőrű skót juhászkutya

rövidszőrű skót juhászkutya

A rövidszőrű collie vagy rövidszőrű skót juhászkutya (Collie Smooth) hazánkban meglehetősen ismeretlen. Alaposan kimunkált teste és keskeny feje első pillantásra inkább egy agárra emlékeztet. Ettől függetlenül a rövidszőrű collie azonban valódi collie, a fajta minden pozitív jellemzőjével. Ezenkívül könnyebben gondozhatónak és robusztusabbnak tartják, mint hosszúszőrű rokonát.

Rövidszőrű skót juhászkutya alap információk:

Összefoglalás: rövidszőrű, atletikus juhászkutya Nagy-Britanniából, barátságos természettel és kimagasló intelligenciával
Marmagasság: 56-61 cm
Testsúly: 26-44 kg
Átlagos várható élettartam 12-15 év
Ár: minimum 1.400 €
Természet: éber, játékos, hűséges a családhoz
Bunda: rövid, durva fedőszőrzet, sűrű aljszőrzet
Bunda színe: sable-white, tricolor, kék-merle
Nevelés nehézsége: könnyű
Ápolás: könnyű
Mozgásigény: nagyon magas
Származás Brit-szigetek
Anspruch: mäßig

Kinézet: jó felépítésű, erős fickó

A rövidszőrű collie sok mindenben hasonlít a sokkal ismertebb hosszúszőrű collie-ra – kivéve a megjelenését. A rövidszőrű collie-ra jellemző a keskeny, hosszú fej, az atletikus testalkat és a kemény, sűrű szőrzet. Hosszúszőrű társaihoz képest a rövidszőrű collie-kat atletikusabbnak és erősebbnek tartják.

A karcsú test kedvező izomeloszlását a rövid, sima szőrzet különösen jól kiemeli. Apró, hegyes füleit félig felállóan hordja ék alakú koponyáján, miközben éber, intelligens tekintete elbűvöli csodálóit.

Időjárásálló bunda
A sűrű aljszőrzet megbízhatóan védi a rövidszőrű collie-t a hideg időjárástól.

Nehézsúlyú a collie-k között

Meglehetősen keskeny teste ellenére a rövidszőrű collie szemből nézve igazi izomkolosszus, és átlagosan öt-nyolc kilogrammal nehezebb a hosszúszőrű collie-knál.

Az FCI-szabvány szerint a kanoknál a meghatározott maximális súly 29 kilogramm, a szukáknál pedig legfeljebb 25 kilogramm. Nem ritka azonban, hogy a fajta képviselői ennél is többet nyomnak.

Tekintélyes marmagasságuknak és kecses, hosszú lábaiknak köszönhetően azonban a rövidszőrű collie-k soha nem tűnnek esetlennek vagy nehézkesnek. A kanok marmagassága eléri az 56-61 centimétert, a szukáké pedig az 51-56 centimétert.

rövidszőrű skót juhászkutya pár

A rövidszőrű skót juhászkutya 3 színváltozata

A fajtastandard a rövidszőrű collie három különböző színváltozatát ismeri:

  • Sable-white: világos aranyszíntől a sötétebb mahagóni árnyalatig (sötét sable).
  • Trikolor: túlnyomórészt fekete-fehér, barnával keverve.
  • Kék-merle: ezüstös-szürke fekete pettyekkel.

Mindhárom színváltozat rendelkezhet a collie-ra jellemző fehér jegyekkel. A fajta szinte valamennyi képviselője túlnyomórészt fehér mancsokon jár. Vékony, csípőig érő farkának színe pedig bármilyen lehet.

A rövidszőrű collie-t eddig a jól ismert hosszúszőrű collie árnyékában élt. Az úgynevezett sima collie azonban barátságos természetével igazén sokat nyújthat, és nem kell félnie az összehasonlítástól.

Inkább összebújik otthon gazdájával, mintsem odakint csatangoljon

Ez az érzékeny és ragaszkodó kutya nagyon szeret gazdájával időt tölteni. Hűségesnek és nagyon emberközpontúnak számít.

Nem szükséges attól tartania, hogy a rövidszőrű collie elkóborol, ugyanis szinte sosem téveszti szem elől gazdáját. Annak örül a legjobban, ha kedve szerint bújhat gazdájához. Ugyanakkor a szeret játszani és tombolni is.

Intelligens és munkakedvelő

Amint a pórázt vagy labdát lát, boldogan ugrándozik, vakkant és élvezi a figyelmet. Sokoldalú érdeklődésének és intelligenciájának köszönhetően szinte bármilyen kutyasportot űzhet vele.

Ha elvárásokat támasztanak vele szemben, legjobb tudása szerint igyekszik megfelelni azoknak. Az e fajtába tartozó kutyák szeretnek a gazdájuk kedvében járni, és rendkívül tanulékonyak.

Óvatos oroszlánszívű

Ha olyan kutyát lát az utcán, aki megijed a saját árnyékától, az nagy valószínűséggel egy collie lesz. Ez a jellegzetes ijedősség és óvatosság olykor a rövidszőrű collie-ra is jellemző. Idegenekkel találkozva eleinte tartózkodó marad, és csak azután lesz kicsit bátrabb, hogy megszimatolta és jól megnézte magának az új embert.

Ennek ellenére a fajta gyakran nagyon erős karakterrel rendelkezik, így kiváló házőrző kutya lehet. Ha fenyegetést érez, vehemensen és rendíthetetlen bátorsággal védi meg otthonát, udvarát és szeretteit.

Nyitott, jó természetének köszönhetően a rövidszőrű collie első osztályú családi és társas kutya. Kedveli a gyerekeket, és még a legkisebb utódokkal is óvatosan bánik.

Terelőkutya jellegéből adódóan mindig a családja közelében marad, és igyekszik megvédeni őket. Szeret a falka tagja lenni, és szívesen vesz részt a történésekben. Mivel nagyon emberközpontú, semmiképp sem szabad gyakran egyedül hagyni, vagy kennelben tartani.

Könnyű a rövidszőrű collie-kat megnevelni?

A rövidszőrű collie-k nevelése nagyon egyszerű. Alapvető következetességgel sokat elérhet enálunk, mivel az egyik leggyorsabb felfogású kutyának számítanak. Emellett gyorsan le lehet őket nyűgözni, és már egyetlen szigorú pillantásra is reagálnak.

Örökös viták a szabályokról? A rövidszőrű collie-k gazdái megspórolhatják maguknak ezt a fáradságot, ugyanis ezekkel a kutyákkal nagyon egyszerű bánni.

A rövidszőrű collie számára fontos, hogy számíthasson gazdája szeretetére. A szeszélyes vagy túlzott keménykezűség zavaróan hat erre az érzékeny és barátságos négylábúra. Ekkor általában visszahúzódik, és megváltozik a viselkedése.

Mennyi elfoglaltságra van szüksége egy rövidszőrű collie-nak?

Olykor viharos temperamentuma és mozgékony, erős teste már sejteti, hogy a rövidszőrű collie igényli az elfoglaltságot. Még ha élvezi is, mikor a családja simogatja, és mindig kiegyensúlyozottnak tűnik, nem szabad alábecsülni az egykori munkakutya mozgás- és aktivitásigényét. Éppen ezért érdemes minden nap bőséges mozgást biztosítani számára.

A rövidszőrű collie azonban korántsem ilyen igényes a feladat kiválasztását illetően. Sok más terelőkutyával ellentétben nem keresi a felelősséget és a nagyobb kihívásokat. A rövidszőrű collie az alábbiakat különösen élvezi:

A rövidszőrű collie viszonylag alacsony elterjedtségének egyik előnye, hogy a fajtatipikus betegségek ma már ritkábban fordulnak elő nála, mint a gyakran ,,túltenyésztett” hosszúszőrű collie-knál.

Robusztus és eredeti
A rövidszőrű collie soha nem volt divatos kutya. Ennek közsönhetően megmenekült a káros tenyésztési hibáktól.

Fajtára jellemző betegségek

Mindazonáltal a rövidszőrű collie-nak meg kell küzdenie néhány tipikus collie-betegséggel. Ezek közé tartozik a collie-knál széles körben elterjedt MDR-1 génmutáció, amely bizonyos gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységet jelent.

A collie-k hajlamosak a dermatomyositisre (a bőr és az izom betegsége) és a róluk elnevezett szembetegségre, a ,,Collie Eye Anomaly”-ra is. Mivel ezek a fajtaspecifikus betegségek genetikailag kódoltak, a tenyészkutyák genetikai vizsgálata ellensúlyozhatja további terjedésüket.

A rövidszőrű collie várható élettartam

A rövidszőrű collie-k általában 13-15 évig élnek. Természetesen a várható élettartam nemcsak a géneken múlik, hanem a kutya lehető legmegfelelőbb tartásán és gondozásán is.

Hogyan ápoljam a rövidszőrű collie bundáját?

Rövid, kemény szőrzetével nem számít különösen igényes fajtának. A rendszeres kefélés elegendő ahhoz, hogy a szőrzetből a séta után eltávolítsuk a szennyeződéseket, és a bunda így fényes maradjon.

Mint minden kutyánál, a szőrváltás időszakában rá is egy kicsit több figyelmet kell fordítani. Ekkor az összegubancolódott és kihullott szőrzet kifésülésére érdemes egy szőrápoló kefét használni. Az enyhe vedlés egész évben normális ennél a fajtánál.

Egy jó tenyésztő sokat tud mesélni védencei étrendjéről. A kölyökkutya megvásárlása után célszerű kezdetben a tenyésztő által addig alkalmazott tápot adni a kutyának. A felnőtt kutyáknak szánt eledelekre csak fokozatosan érdemes áttérni, ahogy a collie cseperedik és igényei megváltoznak.

Ahogy a kuyta öregszik, a napi étkezések száma is csökken. Míg a kölyökkutyák akár naponta négyszer is esznek, addig a felnőtt rövidszőrű collie számára napi egy-két étkezés elegendő.

Létezik kifejezetten collie-knak való eledel?

Csak Önön múlik, hogy végül melyik eledelt választja. Nem létezik egyetlen ,,helyes” eledel. A collie-knak alapvetően ugyanazok az igényeik vannak, mint bármely más kutyának. Az egészséges fejlődéshez sok jó minőségű fehérjére (pl. húsra) és zöldségre van szükségük.

Mindig a kutya élethelyzetéhez igazítsa az eledelt. Az olyan tényezők, mint az aktivitási szint, az életkor, a testsúly és az egészségi állapot a döntő szempontok, amelyek meghatározzák, hogy mit és mennyit kapjon a kutya enni. Ha kétségei vannak, kérjen tanácsot állatorvosától vagy egy kutyatáplálkozási szakértőtől.

Ha szóba sem jön, hogy maga készítse házilag a kutya eledelét, esetleg a BARF-módszert kövesse, akkor mindenképpen alaposan szemügyre kell vennie a készen kapható tápok összetételét. Ha megvizsgálja az összetevők listáját, akkor tájékozódhat a benne lévő tápanyagok eredetéről, minőségéről és összetételéről.

A rövidszőrű collie és a hosszúszőrű collie közös múltra tekint vissza. Míg az utóbbi gyorsan elegáns divatkutyává vált, és elsősorban hosszú szőrzete miatt lenyűgöző, addig a rövidszőrű collie sokáig megmaradt pusztán a gazdák és juhászok kutyájának.

Elsősorban munkaképességéért és kevésbé a megjelenéséért tenyésztették. Rövid szőrzete hangsúlyozza a rövidszőrű collie munkakutya-múltját: a túl hosszú szőrzet akadályozta volna a juhnyájakkal való munkát.

Robusztus munkakutyának tenyésztették

A Brit-szigetek farmerei és gazdái már korán felfigyeltek a robusztus, erős és könnyen kezelhető kutyákra. Kezdetben a nyájak körüli munkákra tenyésztették őket. Nemcsak kiváló őrzői voltak a juhoknak, hanem mindig figyelmesen és éberen álltak gazdájuk oldalán.

A rövidszőrű collie-k első példányai gyorsan megjelentek az angliai kutyakiállításokon. A rövidszőrű juhászkutyáknak 1870-ben már külön értékelési besorolás is létezett számukra a kiállításokon. A legtöbb országban azonban a fajta a mai napig nem különösebben ismert.

,,Lassie” árnyékában

Annak ellenére, hogy a collie-k világszerte elterjedtek Európában, Amerikában és Ausztráliában, a rövidszőrű fajtát mindig is háttérbe szorította a hosszúszőrű collie. A ,,Lassie” című gyermeksorozatban játszott főszerepe ugyanis egyik napról a másikra híressé és minden gyermek kedvencévé tette a hosszúszűrű változatot.

A rövidszőrű collie-k csak a 20. század közepén, főleg az 1960-as években kerültek át a Brit-szigetekről más országokba.

Barátságos, gyermekszerető és kiegyensúlyozott jellemüknek, valamint rövid, könnyen ápolható bundájuknak köszönhetően egyre több rajongót szereztek a kutyabarátok körében. Mindazonáltal valószínűleg soha nem lesz olyan népszerű, mint ,,Lassie”.

Vásárlás: mennyibe kerül egy rövidszőrű skót juhászkutya?

A fiatal rövidszőrű collie-k már legkevesebb 1400 euróért kaphatók.

Ha azonban kölyökkutya iránt érdeklődik, feltétlenül győződjön meg róla, hogy a tenyésztő az összes előírt állatorvosi vizsgálatnak alávetette és minden szükséges oltást beadatott neki.

A tenyésztési előírások betartása alapvetés egy egészséges kutyához. Ezért csak olyan jó hírű tenyésztőtől vásároljon, aki a kiskutyáira vonatkozó összes dokumentumot rendelkezésére tudja bocsátani. A jó tenyésztő Ön iránt is érdeklődik – elvégre tudni szeretné, hogy kutyája jó kezekbe kerül-e.

Óvakodjon az olcsó kiskutyáktól
Ha nagyon olcsón kínálnak kölyökkutyát, legyen résen. Gyakran a részletekben rejlenek csapdák – az is előfordulhat, hogy egyenesen törvénytelen ajánlatról van szó.

kölyök rövidszőrű skót juhászkutya az anyukájával

Következtetés: a rövidszőrű skót juhászkutya sportos fajta, aki kezdő gazdiknak is alkalmas

A rövid szőrű skót juhászkutya kezdők kutyások számára is alkalmas. Kedveli a családiköteléket, jól megvan a gyerekekkel, és könnyen tanítható. Általában más háziállatokkal is gond nélkül tarthatóak együtt, például macskákkal.

A rövidszőrű collie-nak sok szeretetre és aktivitásra van szüksége. Szeretnek gazdájuk közelébe élni, és élvezik a figyelem minden formáját.

A nyájak kiváló őrzője ma már remek játszótárs, aki jó természetének és játékosságának köszönhetően szinte bármilyen mókában benne van.

Az a gazdi, akinek munkája miatt sokat kell magára hagynia kutyáját, biztosan nem a megfelelő ennek a társaságkedvelő és emberközpontú négylábúnak. Ha azonban van ideje és kedve sok időt tölteni kutyájával, a rövidszőrű collie tökéletes választás lesz.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.