Amerikai vízispániel

amerikai vízispániel

Az amerikai vízispániel, a sportos négylábú az USA középnyugati részéről származik, és nemcsak Európában, hanem hazájában is ritka. Családi kötődésű vadászok megbízható és sokoldalú társa.

Kinézet

Közepes termetű spániel

Az amerikai vízi spánielnek is spánielre jellemző lógó fülei, éber tekintete és erős, de semmiképpen sem bumfordi testfelépítése van. Teste valamivel hosszabb, mint amennyire magas, súlya körülbelül 20 kilogramm, marmagassága pedig akár 46 cm is lehet. A nőstények valamivel kisebbek és könnyebbek. Szőrzete a hullámostól – a kutyaszakértők ezt ,,onduláltnak nevezik – a szorosan göndörödőig terjed, színe a barna árnyalataiban pompázik: a májszínű és a csokoládébarna között. Mancsain és a mellkasán megengedettek az apró fehér jegyek. Az amerikai vízispániel aljszőrzete megvédi őt az időjárástól és a vízben való tartózkodás során is. Figyelemre méltó, hogy a fajta megjelenése a 19. századi megjelenése óta nem változott.

Történet

Sokoldalú vadász

Ennek az amerikai kutyának ismertek a gyökerei: valószínűleg olyan brit spánielektől származik, mint az ír vízispániel, a mezei spániel vagy az óangol vízispániel. Már a 19. század közepén léteztek a kutyát ábrázoló illusztrációk, de a hivatalos tenyésztés csak 1940-ben kezdődött, amikor önálló fajtaként jegyezték be. Ez nagyrészt dr. Fred J. Pfeifer kutyabarát erőfeszítéseinek volt köszönhető, aki az 1920-as évek óta tenyésztette az amerikai vízispánielt, és kidolgozta a fajtastandardot. A fajtát kezdettől fogva vadászkísérőként használták – különösen kacsák és más vízimadarak vadászatakor. Egyesíti a spánielek és a retrieverek tulajdonságait. Közepes termetének köszönhetően az amerikai vízispániel jól elfér egy csónakban, ahonnan apportírozhat. Mivel azonban a kacsák száma egyre kevesebb lett, az emberek más vadászati célpontok és így más kutyák felé fordultak, így az amerikai vízispániel ma már ritkán fordul elő. Bár szárazföldi vadászatra is alkalmas, itt szakértő négylábú konkurenciával kell szembenéznie. Az amerikai Wisconsin hivatalos állami kutyájaként valamivel ismertebb, mint azt elterjedése alapján gondolnánk. A fajta Amerikán kívül ritkán fordul elő: bár az 1990-es években áthoztak néhány példányt Európába, az amerikai vízispániel itt nem terjedt el jelentősen; Németországban például nincsenek aktív tenyésztők.

Jellem

Kellemes kutyatárs

Az amerikai vízispániel emberbarát és lelkes vadász, ettől függetlenül könnyen irányítható, ha szakszerűen nevelésben részesült. A fajta remek családi kutya, valamint gyermekszeretőnek és játékosnak számít. Nem feltétlenül kell vadászháztartásban élnie, ha gazdái sok időt töltenek vele a szabadban. Ez a figyelmes kutya szeret sokat ugatni, és tartózkodó az idegenekkel szemben. Nagyfokú aktivitásra és a kétlábú falkával való közös tevékenységekre van szüksége, hogy lefoglalja magát. Ellenkező esetben hamar unatkozni kezd, és saját maga keres szórakozást – általában nem a gazdái örömére. Egy kellően lefárasztott amerikai vízispániel azonban élvezi az otthon eltöltött csendes pillanatokat is. Ha már kölyökként hozzászoktatták, akkor más kutyákkal és egyéb háziállatokkal, például macskákkal is jól kijön – amennyiben azok is a saját falkájához tartoznak.

Az amerikai vízispániel nevelése

Nagyfokú megfelelni akarása miatt könnyen irányítható és szeret tanulni, így a nevelés gördülékenyen mehet – feltéve, ha Ön következetes és hozzáértő. Az amerikai vízispániel esetében a változatosság és az empatikus, szigor nélküli irányítás lesz a sikerhez vezető út. Nem ő lesz a leggyorsabb tanuló, de ha valamit egyszer már megtanult, arra emlékezni fog. A közös játék kölyökkorban és a kutyaiskola jó módszer arra, hogy a spániel más kutyákkal is barátkozhasson, és szakértő irányítás mellett tanulja meg az alapvető parancsokat. Természetesen ez az eredetileg vadászkutya egy vadászkutyakiképzésen is jó kezekben van – ez szintén pozitív hatással lesz az erdőben és mezőn való irányíthatóságára, és mindenképpen előfeltétel, ha vadászni szeretne négylábú társával. A nevelés másik fókusza az ugatás megfékezésére kell, hogy irányuljon, mivel az amerikai vízispániel egyébként hajlamos lehet az rá.

Egészség és a fajtára jellemző betegségek

Egy jó hírű tenyésztő megteremti az egészséges kutyaélet alapjait. Ennél a fajtánál is fontos, hogy elkerüljük a magas beltenyésztési értékeket, mivel összesen csak kevés amerikai vízispániel létezik. A fajtának genetikai hajlama van az olyan szembetegségekre, mint a szürkehályog és a progresszív retinatrófia, amely a retina elhalása miatt szinte mindig vaksághoz vezet. Emellett egyes vonalakban felmerül a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség és az epilepszia. A csípőízületi diszplázia nem fordul elő gyakrabban az amerikai vízispánielnél, de mint minden sportos kutyánál, egy bizonyos méret felett különösen fontos, hogy a kölykök óvatosan mozogjanak. Ne terhelje túl négylábú barátját, és felnőtt kutyáját mindig az edzettségi szintjének megfelelő tartsa mozgásban – így társa idős koráig fitt marad majd. Az egészséges testsúly szintén része a csípőízületi diszplázia megelőzésének. Az amerikai vízispániel egyébként robusztusnak számít, és megfelelő ápolás mellett akár 14 éves korig is élhet.

Olvasson a kutyák parazitáiról is: kullancsok és bolhák eltávolítása!

Az amerikai vízispániel étrendje

Aktív kutyaként az amerikai vízispánielnek megfelelő, magas fehérjetartalmú, sok húst tartalmazó étrendre van szüksége. Érdemes meggyőződni róla, hogy a hús az adott eledel összetevő listájának az elején szerepel. Búzát vagy akár cukrot pedig ne tartalmazzon a táp. Az adagokat igazítsa a kutya tényleges energiaszükségletéhez, és mérje meg rendszeresen felnőtt kutyáját, hogy időben korrigálhassa a kalóriamennyiséget, ha esetleg felszaladna néhány kiló. Speciális diétás eledelre általában nincs szükség a fajta esetében. Gondoskodjon arról, hogy az amerikai vízispániel pihenhessen az étkezések után – teli gyomorral a sport vagy a gyors séta tabu. A jutalmazás szintén lehet egészséges: a kutyáknak szánt szárított húsfalatok vagy fogápoló rágcsálnivalók nemcsak örömet okoznak kedvencének, de a fogait is tisztán tartják. Sok amerikai vízispániel gazdája számol be arról, hogy négylábú társuk előszeretettel fogyaszt banánt. Próbálja ki, hogy az Ön kutyájának is egzotikus ízlése van-e, és ha igen, adjon neki időnként egy fél banánt jutalomfalatként. Természetesen ugyanez vonatkozik minden további rágcsálnivalóra is: ne vigye túlzásba, különben négylábú barátja elhízik, és csak a főétkezés garantálja a kiegyensúlyozott étrendet. Korlátlan mennyiségű friss ivóvíz viszont mindig álljon a kutya rendelkezésére. Utazáskor vagy hosszabb kirándulások alkalmával egy hordozható tál is megfelel, ha esetleg nem biztos benne, hogy négylábú barátja máshol is képes lesz szomját oltani.

Fedezze fel kutyatápjaink és kölyökkutyatápjaink választékát!

A vízi csíbor ápolása

Az összefilcesedés megelőzése érdekében a két rétegből álló, közepesen hosszú szőrzetet hetente kétszer kell kifésülni. Az amerikai vízispániel szereti a vizet, de azért óvatosan és fokozatosan szoktassa a kiskutyát a fürdetéshez és a zuhanyozáshoz. Erre felnőtt kutyáknál csak akkor van szükség, ha a szennyeződéseket már nem lehet kifésülni, ez pedig ritkán fordulhat elő. Ebben az esetben használjon kíméletes kutyasampont. Rendszeresen ellenőrizze a lógó füleket is, és tisztítsa meg őket speciális, kutyáknak való fültisztítóval. A karmokra is érdemes odafigyelni – különösen az idősebb kutyáknál vagy azoknál, amelyek főként puha talajon sétálnak. A túlságosan hosszú karmokat vágja le kutyáknak való karomvágóval, mielőtt társa fájdalmasan beleakadna velük valamibe. Egyes gazdik esküsznek a kutyafogkefével és fogkrémmel történő napi fogápolásra. Ha a kölyökkutyákat lassan hozzászoktatja ehhez a rituáléhoz, megalapozhatja az egészséges fogakat, melyek aztán egészen idős korukig kitarthatnak majd.

Vízi és szárazföldi elfoglaltságok

Ahogyan származása sejteti, az amerikai vízispániel ma is sokoldalú vadászkísérő, akit különösen az ügyes vízi vadászati képességei jellemeznek. A zsákmányt például csónakból vagy kenuból apportírozza, de a szárazföldön is lelkesedhet a vadak apportírozásáért. Kevésbé a gyorsaságával, mint inkább az állóképességével jeleskedik. Általában élvezi a hosszú kirándulásokat, és ha megfelelően képzett, felnőtt korában kiváló társ lehet kocogáshoz vagy kerékpározáshoz. Ha mindent jól csinált a nevelés terén, és nem egy átlagon felüli vadászösztönnel rendelkező példány van Ön mellett, akkor a túrákon és egyéb kirándulásokon póráz nélkül is kordában tarthatja négylábú barátját. Ez a sportos társ alkalmas agilityre és más kutyasportokra is, például flyballra vagy kutyafrizbire is, és ,,vízikutyaként” természetesen örül, ha lehetősége van úszni.

Illik hozzám az amerikai vízispániel?

Bár a fajtát eredetileg vadászatra tenyésztették, nem csak vadászoknak alkalmas, de természetesen számukra is kiváló választás. Ez az aktív négylábú akkor felel meg Önnek, ha szeret a szabadban lenni, és hosszú sétákat biztosít majd amerikai vízispánieljének. Alkalmas (gyerekes) családoknak, valamint olyan egyedülállóknak is, akiknek elegendő idejük van a közös tevékenységekre. És ez alatt valóban ,,tevékenységek” értendőek, hiszen ez a természetjáró négylábú nem egy kényelmes irodakutya. Legjobban olyan vidéki házba vagy lakásba illik, ahol kerítéssel körülvett kertben szaladgálhat és szaglászhat zavartalanul. A szomszédok ne legyenek túlságosan érzékenyek a zajra, vagy lehetőleg kicsit távolabb lakjanak, mert az amerikai vízispániel jó házőrző, aki hajlamos lehet az ugatásra. Nevelése ellenére nem számíthat mindig arra, hogy lakótársa következetesen csendes lesz. A pénz és az idő ráfordítása mellett érdemes előre megtervezni azt is, hogy ki gondoskodik majd az állatról a nyaralás alatt – vagy egyszerűen csak vigyük magunkkal a spánielt, például egy kirándulós nyaralásra. A jól nevelt négylábúakat egyre több szálloda fogadja már szívesen.

Hol vásárolhatok amerikai vízispánielt?

Ennek a ritka fajtának világszerte csak mintegy 3000 regisztrált képviselője van – és főként az Egyesült Államokban. A legtöbb amerikai vízispániel a Közép-Nyugaton, pontosabban Wisconsinban, Michiganben és Minnesotában található. Éppen ezért, ha Európában él, nagyon nehéz, sőt lehetetlen lesz egy amerikai vízispánielhez jutnia. Keresgéljen az interneten, hátha van az Ön régiójában vagy a szomszédos országokban tenyésztője a fajtának, de ha nem jár sikerrel, az európai spánielfajták remek alternatívákat kínálnak, különösen a vadászat szerelmesei számára. A francia spánielek is megfelelőek lehetnek, különösen azért, mert a vadászat mellett jó családi kutyák is. Ha pusztán családi kutyát keres, számos más fajta közül is választhat, amelyek gyakran még a ritka amerikai fajtánál is alkalmasabbak. Természetesen fontolóra veheti az amerikai vízi spániel USA-ból történő behozatalát is, de ez némi erőfeszítéssel jár. Vásárlás előtt érdemes meglátogatni a tenyésztőt az otthonában, hogy megnézhesse, hogyan nőnek fel a kölykök. A tengerentúlról történő örökbefogadást tehát hosszabb idő megtervezni és jól elő kell készíteni.

Nem valószínű, hogy Európában felnőtt amerikai vízispániel keres új otthont. érdemes lehet felkeresni a helyi állatvédő szervezetet, ahol esetleg vannak hasonló örökbefogadható kutyák, vagy vegye fel a kapcsolatot olyan spánielklubokkal, amelyek felnőtt állatokat is közvetítenek.

Sok örömet kívánunk négylábú vízi barátjával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.