Skót terrier

skót terrier, skot terrier

The Scottish Terrier (Scottie)

A kis önfejű skót

Tekintélyes és mutatós szakáll, nagy fülek, kompakt test rövid lábakon – ezekből áll össze a Skóciából származó kis méretű kutya tipikus sziluettje. Sármos karakterrel párosuló, egyedi kinézete igen gyors ütemben növeli a fajta kedvelőinek számát. A skót terrier – vagy ahogyan hívei szeretetteljesen nevezik, a „scottie“ napjainkra kedvelt családi és városi kutyává vált.

Kompakt testfelépítés

Egy szépen ápolt szőrzetű skót terriert már az első pillantásra könnyű felismerni, hiszen a 10 kg-os, 28 cm marmagasságú, rövid lábú kutya igen mély benyomást tud tenni: hegyes fülei a testéhez képest relatív hosszú fejen ülnek, s feltűnő szakálla miatt az állat kissé mogorva hatást kelt. Teste kompakt és izmos, farka felfelé áll. A rövid, puha aljszőrzet és a durva, drótos fedőszőrök kombinációja víztaszító szőrzetet képez. A legtöbb skót terrier fekete, de a fajtának vannak foltos-tarka és búzaszínű képviselői is.

A skót vadászból lett divatkutya

A skót terrier a vele szoros rokonságban álló sky terrierrel, valamint west highland white terrier és cairn terrierrel együtt az ún. skót terrierfajták közé tartozik. A scottie által tisztán optikailag keltett tiszteletre méltó benyomás ellenére a fajta története csak mintegy 150 évre visszamenőleg követhető nyomon. A mai scottie-k elődei vélhetően Perthshire grófság és a skót magasföld vidékéről származnak, viszont ezek a kutyák nem sok hasonlóságot mutattak a mai szabvánnyal. Akkori tartóiknak egyetlen dolog számított: hogyan tudnak teljesíteni a vadászatokon? Az izmos, erős fogazatú terriert róka-, borz- és vidra-vadászatokon használták, s vélhetően hosszabb lábúak voltak, mint a mai scottie-k.

A modern scottie gyökerei a XIX. század közepéig nyomon követhetők, amikor is eredetileg az észak-skóciai Aberdeen nevű kikötővárosban tenyésztették. Így a kezdeti időkben az első fajtaleírásokban “aberdeen terrierként” emlegették. 1879-ben mutatták be először egy kiállításon ezeket a kutyákat, s a fajta gyorsan kedveltté vált Skócia határain kívül is. Főként a XX. század 20-as és 30-as éveiben lépett elő a fekete skót terrier kedvelt divatkutyává, és végezetül aztán a Fehér Házba is sikerült többszörösen is bekerülniük ezeknek az állatoknak több amerikai elnök kutyájaként: Franklin D. Roosevelt családja szeretett Fala kutyájukkal élt együtt, a XXI. század elején pedig George W. Bush elnöksége alatt a Barney és Miss Beazley nevű skót terrierek töltötték be a “first dog” szerepét.

Manapság ugyan nem látni túlzottan sok skót terriert az utcákon, ám a fajta még mindig kisebb, ám lelkes és hűséges kedvelő-tábornak örvendhet. Napjainkban a scottie-k leginkább hivatalos származási országukban, azaz Nagy-Britanniában, valamint az USA-ban a legelterjedtebbek.

Skót terrier: Gentleman a terrierek között

Egy skót terrier méltóságteljes és kiegyensúlyozott kutya, s szeretteivel mindig lojális. Ezzel szemben az idegeneket kevésbé becsüli, s megtartja a tisztes távolságot velük – s ez érvényes a számára idegen kutyák esetében is – legalábbis többnyire kevésbé veszekedős, mint más terrier-kollégái. Ez a bátor négylábú megvédi a területét, azonban nem hajlamos nagy csaholásra. A scottie-t nem olyan könnyű kihozni a béketűrésből, inkább a higgadtabb, nyugodtabb terrierek közé tartozik. Mindenesetre állandóan mozgásban van, s nem marad szívesen egyedül. Ami viszont gyorsan izgalomba tudja hozni ezt az eredendően nagy vadászt, az a lehetséges vadászzsákmány: ne feledje, hogy kutyája valahol a szívében mindig is vadász marad, így azután nem mindenütt engedheti szabadon a pórázról.

Terrier-tipikus nevelés

Ahogyan oly gyakran, a scottie nevelésénél is igaz, hogy a siker kulcsa a konzekvencia. Azonban tudnia kell, hogy még a legjobban nevelt skót terrier sem magát alárendelni kész kutya. De még ha kedvence olykor próbára is teszi türelmét, soha ne gyakoroljon nyomást az állatra, s a kemény szavaknak sincs semmi helyük vele szemben. Ehelyett inkább folyamatosan motiválja az állatot, s mindig, kivétel nélkül tartsa magát az Ön által felállított szabályokhoz! Így akár egy tanulásra kész, motivált kezdő kutyatartó is sikeresen nevelheti skót terrierjét.

A tréning, ill. a nevelés a kutyus önfejű, akaratos természete miatt kicsit időigényesebb lehet, s az a bizonyos terrier-személyiség újra meg újra felszínre kerülhet. Azonban ahelyett, hogy szembeszállna ezekkel a tulajdonságokkal, inkább élnie kell ezekkel a jellemvonásokkal a közös nevelési munka során. Sokat segít, ha kiskutyáját elviszi olyan foglalkozásokra, ahol a többi kölyökkel játszhat, s ha emellett rendszeres látogatói egy kutyaiskolának. A többi kutyával való kapcsolat, ill. az idejében, már a tenyésztőnél elkezdett tanulás és szocializáció megakadályozza, hogy négylábú társa holmi kis különc, bogaras fickóvá váljon.

Robusztus fajta

Egyes vonalakban gyakrabban előfordul a craniomandibuláris osteopathia (CMO), a koponya egyfajta örökletes csontbetegsége. Ennek kockázatát egy felelősségteljes tenyészetben masszívan le kell redukálni, s ugyanígy törekedni a szerencsére csak ritkán előforduló, “scotty cramp“ nevű betegség kizárására is, amely a mozgáskoordináció rohamszerű zavarát okozza. Az idősebb scottie-k más fajtáknál gyakrabban betegszenek meg hólyagrákban. A hímek hajlamosak a prosztata-megnagyobbodásra, habár ennek kihatásai gyakran szinte említésre sem méltók – azonban az érintett kutyákat rendszeres időközökben tanácsos kontrollvizsgálatra vinni.

Arra is oda kell figyelni, hogy a fajta idősebb korban hajlamot mutat a májfunkciós értékek megemelkedésére. Az ebben érintett kutyák élethossz-kilátásai teljesen normálnak mondhatók. Egyelőre nem ismert az értékek kisiklásának oka, vélhetően valamilyen enzimzavar áll a háttérben. Összességében a skót terrier egy robusztus fajta, amely elegendő mennyiségű mozgás és egészséges táplálás mellett 12 vagy akár több évig is elélhet.

A skót terrier etetése

A kompakt skót terrier hajlamos a túlsúlyra, ezért aztán különösen oda kell figyelni a kiegyensúlyozott, minőségi táplálékra, amely kedvencét ellátja mindazzal, amire annak szüksége van. Akár száraztápot akár nedveseledeltválaszt, a legfontosabb, hogy a kutya tápláléka sok minőségi fehérjét tartalmazzon. Vagyis kerülje a kedvező árú töltőanyagokkal – így pl. gabonával “felturbózott” kutyaeledelt, mivel ezek rövid távon ugyan eltelítik kutyáját, ám gyakran különféle intoleranciás tüneteket indukálnak. Ha egy skót terriert költöztet otthonába, az a legjobb, ha a kutyus eleinte néhány napig az addig megszokott eledelét kapja.

S majd csak akkor álljanak át másik eledelre, ha a kutya már teljességgel otthon érzi magát az új környezetben. S akkor is csak szép lassan váltsa le az újjal a régi eledelt: napról napra keverjen egyre több új eledelt a régi, jól megszokotthoz. Ne vigye túlzásba a finomságok, különféle jutalomfalatok kínálását sem: ha scottie-ját kutyasnackkel szeretné jutalmazni, erre nagyszerűen alkalmasak az aznapi száraztáp-adagból származó krokettek is. A fogápoló snackek vagy száraz rágcsálnivalók – pl. rágócsontok, valamint olykor egy adagocska marhahús is egészséges finomságul szolgálhat hűséges kis társának, s emellett a kutya fogazatának egészségét is elősegíti. Természetesen arra is oda kell figyelni, hogy elegendő friss ivóvíz álljon az állat rendelkezésére.

Legyen a skót terrier ápolt a szakállától a farkáig

Ahogyan sok más kutyafajta esetében is, a scottie-k szőrzete is átalakuláson ment át az idők folyamán, és sokkal ápolásigényesebbé vált, mint a még vadászattal foglalkozó elődök esetében. A kutya vastag szőrkoronáját rendszeresen, legalább 3 havonta formára kell trimmelni. Ennek során egy trimmelő késsel el kell távolítani a szőrzetből az elöregedett szőrszálakat. Ez különösképp azért fontos, mert a scottie-k évente kétszer váltják a szőrüket, vagyis szükségük van egy kis emberi segítségre, hogy megszabaduljanak a régi szőrszálaktól. A trimmelést – legalább az első esetekben – szakember végezze: lehetőség szerint olyan kutyafodrász, aki ért a skót terrier szakszerű trimmeléséhez.

Pár alkalommal történő megfigyelés után és némi érzék, valamint ambíció birtokában a tanulásra kész gazdik megpróbálkozhatnak maguk is a trimmeléssel – az interneten is találni néhány videót, ami segíthet a művelet elsajátításában. Emellett kis társa szőrét hetente többször ki kell kefélni: ennek során először az egész állatot kefélje át, majd végezetül egy fésűvel mégegyszer haladjon végig a szőrzeten! Ha ezt elmulasztja, különösen a hajlatokban és a hátsó lábakon képződhetnek gubancok. Ahhoz, hogy kutyája ellazulva, s nem valami kellemetlen dologként élje meg a szőrzetápolást, jó idejében, már kölyökkorában hozzá kell szoktatni szőre rendszeres kikeféléséhez és fésüléséhez. Ha esetleg szükségessé válna egy kis fürdetés, speciális kutyasampont használjon, s főleg a hideg évszakban csakis akkor engedje ki a kutyát ismét a szabadba, ha már teljesen megszáradt a szőre.

Egyébként a skót terrier azon kutyák közé tartozik, amelyek alig szórnak szét szőrszálakat a lakásban.
Az ápolt fogak is rendkívül fontosak kutyája jó közérzete szempontjából. Néhány scottie-tartó már kölyökkorában hozzászoktatja kis kedvencét a speciális kutyafogkefével és -fogkrémmel történő, napi rendszeres fogápoláshoz, ami hatékony segítséget nyújthat a fogkövek kialakulásának megelőzésében.

Rövid lábakon, ám aktívan

Egy skót terrier örömmel elkíséri Önt a kirándulásokra, azonban nincsenek kifejezett sportos ambíciói – ebben középtávon még akadályoznák is rövidke lábai. Ennek ellenére szívesen fedezi fel a természetet, s nem amolyan díványon pihengetős fajta. Persze, a sport sem kizárt, ha mindketten örömüket találják benne. Egy felnőtt scottie számára pl. jó opció a méretéhez igazított agility, vagy a gazdival közös joggingolás – ezek kiválóan segíthetnek a kis szépség dús szőrzete alatt megbújó izmok formában tartásában. De a gazdi – scottie team számára mindkét felet gazdagító, közös elfoglaltság lehet az obedience is. Emellett a scottie-k általánosságban szeretnek játszani, főleg a vadász-játékokat kedvelik.

Teljes körűen jól felszerelve

Mielőtt új kis négylábú társa beköltözne Önhöz, mindent elő kell készíteni a kutyus érkezésére. Röviden úgy fogalmazhatnák: be kell szereznie a kutya alapfelszerelését. Feltétlenül szükség lesz pl. a következőkre: több, könnyen tisztítható etető- és itatótál, kényelmes-barátságos alvó-alkalmatosságok – így pl. kutyakaró és kutyaágyikó. Természetesen elengedhetetlen az aktuális mérethez igazított nyakörv vagy kutyahám, a jó póráz a napi sétához, esetleg egy speciálsian tréninghez való póráz is.

A tervezett autós utazásokhoz fontos a többféle variácóban kapható, megfelelő szállítóbox, illetve kutya-biztonsági övek és a csomagtartóba való védőrácsok. Hasznos kiegészítő lehet autó-védőhuzat is. Szépséges scottie-jának feltétlenül szüksége van az ápoláshoz szükséges felszerelésekre is: a kutyakefe és -fésű mellett speciális kutyasampont, kullanccsipeszt, valamint egy karomvágót is kell otthon tartania. Sok olyan játék van, amellyel örömöt okozhat scottie kutyájának – s nem csupán fiatal éveiben.

Egyébként: mivel a skót terrier a magasföldi tehenek mellett Skócia szimbólumává vált, számos szép és vicces felszerelés és ajándék létezik, amely meg tudja dobogtatni egy scottie rajongó szívét – a scottie sziluettjét mutató ékszerektől és pólóktól kezdve a skót terrier formájú eredeti skót vajas kekszig.

Passzol hozzám egy skót terrier?

Ez az öntudatos kutya olyan emberekhez illik, akik el tudják fogadni a kutyus önfejűségét, s azt a megfelelő irányba képesek terelni. Ez a kutyus vidéken és városban is jól érzi magát, s lakásban is tartható. A fajta tulajdonképpen kezdőknek is való, viszont a kezdő gazdinak nem árt hajlandóságot mutatnia néhány terrier-specifikus nevelési tipp megtanulására. A scottie csodás társ lehet – családoknak éppen úgy, mint egyedülálló embereknek, viszont gyakran hajlik arra a tendenciára, hogy “egygazdás” kutya legyen.

A scottie gyerekek számára is odaadó játszótárs tud lenni – feltéve, hogy a gyerekek tisztelettel bánnak vele, mindig hagynak számára egy kis visszavonulási lehetőséget. Mindenesetre azt sem szabad elfeledni, hogy ez a fajta nem az igazi választás, ha valaki egy mindig jókedélyű és hízelkedő, kifejezetten “will-to-please” – azaz mindig tetszeni akarok – kutyára vágyik. Egy terriert csakis olyan valaki vegyen magához, aki nem szembeszáll az állattal, hanem nagyra értékeli annak terrier-tulajdonságait. Más háziállatokkal való békés együttélés csakis kiadós összeszoktatás után megoldható.

Ideális esetben egy scottie már kölyökkorában megismerkedik ezen fajták képviselőivel. Ha pedig elutazna, a skót terrier nagyon sok úticél esetén nagyszerű kísérő – így pl. szívesen vesz részt Önnel közös túrákon. Időközben már sok szálloda szívesen fogad jólnevelt négylábú vendégeket is.

Hol találom meg az én megálmodott skót terrier-emet?

Ha egy scottie-rajongó kölyökkutyára vágyik, csakis egy tenyésztőhöz vezethet az útja. Csak így lehet bizonyos abban, hogy egy teljesen igazi skót terriert mondhat majd magáénak. A munkáját szívvel-léllekkel végző tenyésztő alapkövetelménynek tekinti, hogy tagja legyen valamely tenyészegyesületnek, hiszen nem csupán két scottie-ra van szüksége a tenyésztéshez. Nagy szaktudás szükségeltetik ehhez a munkához, mindent tudni kell a fajta egészségére, típusára és jellemére vonatkozóan, hogy valóban el lehessen érni a kitűzött tenyésztési célokat.

A kiskutyának legalább 8 hetesnek kell lennie ahhoz, hogy új otthonába költözhessen. Akkorra már általában rendelkezik saját kutya-igazolvánnyal, s azzal együtt chippel is, többszörösen féregtelenített, s megkapta a szükséges védőoltásokat. Önnek sem szabad megfeledkeznie az emlékeztető oltásokról.

Ha pedig valaki egy idősebb scottie-t keres, kis szerencsével rátalálhat az állatvédelem segítségével, hiszen gyakran előfordulhat, hogy különféle okokból leadnak egy ilyen kutyát, s azok új otthonra ill. gazdira várnak. Az interneten több olyan szervezetet is találni, amely bajba került scottie-knak próbál segíteni – az internetes keresőkön gyorsan ráakadhat ezekre.
Sok fantasztikusan szép, közös kalandot kívánunk Önnek és skót terrierjének!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.