Shih Tzu

Shih Tzu, sicu

Kis termete ellenére a Shih Tzu (ejtsd: sicu) egy nagyon különleges kutya, akin mindenkinek megakad a szeme. A hosszú sörény mögött egy játékos, önfejű négylábú bújik meg, aki sok kutyabarát hű társa.

Kis kutya, nagy sörény

Az első, ami a Shih Tzu-n szembeötlik az nem más, mint a bundája, ami egy 27 cm magas marmagasságú kutyát rejt. A 7,5 kilós kutya bundája dús és hosszú és aljszőrzetben sem szerénykedhet. Minden színben előfordul, a fej tetején gyakran copfba fogják a szőrt, vagy rövidre vágják, hogy az „oroszlánkutya” kilásson alóla. A lógós fülek gyakran ki sem látszanak a dús szőrzetből. Farka magasan tűzött és a háta fölé emelve tartja. A standard leírásánál gyakran utalnak a fajta arrogáns viselkedésére.

Kolostorból a kanapére

Mozgalmas történelmet tudhat maga mögött: a tibeti kolostorok szerzetesei Buddha „oroszlánkutyáinak” látták őket. A legenda úgy tartja, hogy Buddha apró kutyákkal vette körbe magát, amik veszély esetén oroszlánokká változtak. A tibeti szerzetesek kolostori kutyáknak tenyésztették az apró négylábúkat, akiknek a feladata a szent hely védelme volt. Itt hasznukra vált a még más kutyákhoz képest is kitűnő hallásuk. Ezektől a kolostori kutyáktól származik a tibeti terrier, a pekingi palotakutya (palotapincsi) és a lhasa apso is. Egyébként a “sicu” és a lhasa apso is ennek az eredetnek köszönheti a nevét: lefordítva mindkettő oroszlánkutyát jelent, a shih tzu kínaiul, a lhasa apso pedig tibeti nyelven.

Ezek a kolostori kutyák valószínűleg a 17. században sarcként kerültek a császári udvarba, ahol luxus-kutyákként tenyésztették tovább. Kína csak a 20. században engedélyezte a kutyák exportját, így kerültek a fajta első képviselői Európába és Amerikába. Nagy-Britanniában 1929-ben ismerték el a shih tzu-t önálló kutyafajtaként. 1949-ben Kínában a kialakuló kommunista hatalom miatt szomorú sors várt a shih tzu kutyákra: haszontalannak bélyegezték őket és sokat közülük meg is öltek. Ez egyben a kínai tenyésztés végét is jelentette. A kínai kutyák tenyésztését azóta a nyugati világ végzi.

Természete: játékos és önálló

Ez a kis oroszlánszerű kutya nagyon életvidám és egyben nyugodt természetű. Az egykori kolostori kutya nagyon nyitott és barátságos, nem csak az emberekkel, hanem más állatokkal is. Nyitottsága és játékossága ellenére sokszor makacs, ezért gyakran arrogánsnak ítélik meg. Tehát valami „oroszlános” jelleg valóban áthatja a shih tzu-t, hiszen egyes szituációkban inkább macskaszerűen viselkedik és nem szereti, ha akaratát bármely módon elnyomják. Az állítólagos arroganciáért azonban jókedve kárpótol: egy “sicu” szinte mindig jó hangulatot teremt. Egy kis alaptudással pedig a neveléssel sem lesz gond.

Egészsége: Az átgondolt tenyésztés a legjobb megelőzés

A shih tzu gyakori egészségügyi problémái közé tartozik a rövid orr miatt fellépő légzési problémák és szembetegségek. Ennek oka a tenyésztés folyamán kialakult a „brachycephalia”, amely a koponya deformitását jelenti: túl rövid és széles koponya. Ez a különbség egyértelműen szembeötlik, ha a shih tzu-t őseivel, a farkasokkal hasonlítjuk össze. Ezért ez a fajta sűrűn szenved a szűk légutak okozta tünetektől és sajnos a könnycsatornák is érintettek.

A vásárló is felelősséget vállal a kutya  egészségéért azzal, ha olyan tenyésztőt választanak, aki a tenyésztett állatok kiválasztásánál a standard szinten tartására törekszik. Ez a fajta a nagy bundának köszönhetően nem bírja jól a meleget, ezért nyaranta a hosszas sétákat csak a kora reggeli vagy késő esti órákra ütemezze. A shih tzu akár 16 évig is élhet.

A shih tzu etetése

Fedezze fel speciális shih tzu eldeleinket!
Az optimális eledel shih tzu számára magas hústartalmú és egyáltalán nem tartalmaz gabonaféléket. Ha száraz eledelt ad kutyájának, gondoskodjon róla, hogy a kutyának mindig legyen elegendő friss vize és arról, hogy eleget igyon. Kaphatók kistestű kutyák igényeire vagy kifejezetten “sicu”-k számára kifejlesztett eledelek is. Az utóbbiak például krokett formában is elérhetők. Mindenképpen figyeljen arra, hogy a hús szerepeljen az összetevők listája élén. Mivel a kisméretű kutyák a közel ülő fogak miatt hajlamosak a fogkő kialakulására, érdemes rendszeresen fogápoló jutalomfalatot adni nekik.

Amennyiben időben hozzászoktatja kutyáját a fogmosáshoz, akkor a fogápolás eszköze lehet a kutyafogkrém és az ujjra húzható fogkefe is. De a kis marhahúsdarabok is megfelelnek a fogak tisztítására.

A „hajpompa” ápolása

A látszat ebben az esetben nem csal: a shih tzu bundájának ápolása valóban sok munkát jelent. Magán kutyatartók, akik nem viszik kiállításokra kutyáikat, a szőr rövidre vágásával leegyszerűsíthetik az ápolást. Ez a fazon megadja a kutyának az erdőben és földön való tombolás szabadságát is, amit a kiállításra készülő állatok nem engedhetnek meg maguknak. Pompás bundájukat túlzottan megviselné ez a fajta viselkedés.

A hosszú szőrt minden esetben rendszeresen nyírni kell, hogy az állat ne húzza a földön. Ezen kívül az „oroszlán” kis „sörényét” érdemes feltűzni vagy rövidre vágni, hogy az ne zárja el a kutyát a külvilágtól, illetve ez azért is fontos, hogy ne ingerelje a kutya szemét.

A shih tzu bundáját érdemes hetente legalább egyszer jó alaposan átkefélni és utána kifésülni, hogy a bunda ne filcesedjen össze. A filcesedés legtöbbször a lábak belső részét és a fülek mögötti részt fenyegeti. Már kölyökkorában szoktassa hozzá ehhez az alapos és rendszeres ápoláshoz kutyáját, hogy később is hagyja kifésülni a szőrét. Egyes részeket csak úgy érhet el, ha kutyája nyugodtan az oldalán fekszik, ezért ezt a pózt is mindenképpen tanítsa meg neki.

Naponta nézze át négylábúja bundáját, nehogy apró gallyak vagy egyéb kosz maradjon benne. Ha rendszeresen átnézi kutyája bundáját, akkor elkerülheti olyan paraziták megtelepedését is, mint a bolhák vagy a kullancsok, amelyek egyébként a dús bunda alatt sokáig észrevétlenül maradhatnának. Ha fürdetésre van szükség, mert a koszt már képtelenség kifésülni a “sicu” bundájából, akkor használjon speciális kutyasampont hosszúszőrű kutyák számára. A dús shih tzu bunda nagy előnye, hogy szinte egyáltalán nem vedlik.

Az okos kis shih tzu nevelése

Jellemzően tanulékony és játékos, ami megkönnyíti a nevelést. Öntörvényűsége azonban néha kihívások elé állíthatja gazdáját. A szerető konzekvencia tehát a shih tzu nevelésének alapja. Feledkezzen meg csak egyszer a már felállított szabályokról és biztos lehet benne, hogy az eszes kis kutya kihasználja a helyzetet!

A fajta sok képviselője tökéletesen tisztában van azzal, hogy aranyos és ezt nem fél kihasználni sem! Nyafogással, böködéssel, óriási tündöklő szemekkel próbálja elérni célját. Legjobb, ha már kölyökkorban a tudtára adja, hogy ez nem vezet eredményhez! Ezt úgy tudja megtenni, ha ezeket a próbálkozásokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

A legjobb, ha rendszeres kutyaiskola látogatásokkal szocializálja kutyáját, ahol megtanulhatja, hogyan kell viselkedni más, különböző méretű négylábúakkal. Különösen a kan shih tzu kutyák hajlamosak a dominancia kivívására, ha kölyökkorban nem történt meg a szocializálás.

A sokoldalú shih tzu foglalkoztatása

A “sicu” imádja a hosszú sétákat és játékokat, ez még az idősebb állatokra is igaz. Ezen kívül a kis oroszlánkutyák szeretik a vizet is, sőt már egy nagyobb pocsolya is elég vonzó lehet a számukra ahhoz, hogy csóváló farokkal belefenteregjenek. Alapvetően apró termetük ellenére nem tipikus kanapéhuszárok, habár a kellemes összebújós délutánokat is képesek élvezni. A szabadban szívesen fedezik fel a környezetet. Ez a show-kutyáknak igencsak nehézkes tevékenység, ugyanis bundájuk minden izgalmas bokorba beleakad. Az arra kiképzett kutyusok még lovagláskor is elkísérik gazdájukat. Aki szíves örömest viszi magával kutyáját mindenhova, annak további lehetőségek nyílnak meg, például: a shih tzu kutyákból kiváló terapeuta kutyák válnak. Nyugodt, nyitott természetük és aranyos megjelenésük miatt szívesen látott vendégek kórházakban, az öregek otthonában vagy árvaházakban. Ennek természetesen kiképzés és karakterteszt a feltétele.

Önnek való a shih tzu?

A shih tzu jól passzol életrevaló családokhoz és szinglikhez, akik szívesen utaznak kutyával. Kezdőknek is ideális választás, abban az esetben, ha tájékozódnak az igényes bunda ápolásának módjáról és készek erre rendszeresen időt is szakítani. Habár a “sicu” városi lakásban is jól érzi magát, az udvart is tudja értékelni. Mindenesetre, ha bérlakásban lakik, először kérje a tulaj írásos engedélyét a kutyatartással kapcsolatban.

Elterjedt tévhit, hogy a shih tzu ideális allergiásoknak, mert nem vedlik, azonban ez nem teljesen igaz. Az allergiások ugyanis nem csak a kutyaszőrre lehetnek érzékenyek, hanem a kutya nyálára vagy akár a kutya bőrére is. A kutya beköltözése előtt érdemes tehát minden családtagot letesztelni allergiára. Apropó kutyaszőr: A bunda ápolását mindenképpen hosszútávra tervezze, hiszen közel 17 éven át naponta kell majd foglalkoznia vele. Azt is gondolja át, hogy esetleges betegségnél vagy utazásnál, hol vagy hogyan szállásolja el a kutyát. Időben kezdjen el olyan hoteleket és utazási célokat keresni, ahol szívesen látnak kutyákat és azt is vegye figyelembe, hogy a shih tzu nem igazán bírja a meleget. A fajtának való eledel mellett sok további költséget rejt a kutyatartás, hiszen be kell szerezni az etető- és itatótálakat, pórázt, felszerelést az autózáshoz, takarókat, kosarat, a szőr ápolásához pedig fésűt és kefét, valamint egy szőrnyíró gépet is. Ezen felül a játékok, rendszeres állatorvosi vizsgálatok, kutyakozmetikus látogatása és az előre nem tervezhető orvosi kezelések is mind, mind pénzbe kerülnek.

Így találja meg álmai shih tzu-ját!

Ha úgy dönt, hogy egy shih tzuval bővítené ki családját, akkor nem lesz nehéz dolga, hiszen a shih tzu nagyon népszerű fajta, ezért viszonylag könnyen találhat kölyköket. Óvakodjon a „fekete bárányoktól” a tenyésztők között, akik származási igazolás és egyesületi hovatartozás nélkül tenyésztik a kutyákat. Habár ezek a kiskutyák olcsóbbak, a tenyésztésüknél nem figyelnek kellően az egészségükre, és az egyetlen cél az, hogy a tenyésztő viszonylag gyorsan meggazdagodjon.

Minden komoly tenyésztő valamelyik egyesület tagja és különösen a “sicu” kutyáknál magától értetődőnek tartják azt, hogy igazolást állítanak ki a kölyök elődeinek egészségügyi tesztjeiről, így a genetikai betegségek rizikója igencsak lecsökken. Egy megbízható tenyésztő a szívén viseli kutyái sorsát és örömmel veszi, ha azt látja, hogy az új gazdi részletekbe menően érdeklődik az új családtag fejlődése iránt. Szintén jó jel az, ha zavaróan sok kérdést tesz fel az új gazdi lakhatási körülményeivel kapcsolatban, hiszen csak biztos szeretne abban lenni, hogy kutyája jó kezekbe kerül. A féregtelenített kiskutya költözésénél a következő dokumentumokat kell kézhez kapnia: származási igazolást, oltási könyvet a már beadott oltások pecsétjeivel és az adásvételi szerződést. A legtöbb kutyát regisztrált chippel is ellátják, ami az Európán belüli utazáshoz elengedhetetlen.

Ha egy idősebb állatnak szeretne otthont adni, akkor keresgéljen bátran az interneten, hiszen számtalan – legtöbb esetben keverék – négylábú keresi gazdáját. Tartsa észben, hogy csak a származási igazolással rendelkező “sicu”számít igazi Shih Tzu-nak. Különösen akkor ajánlott utánajárni az örökletes betegségeknek, ha idősebb kutyáról van szó. Természetesen egy shih tzu keverék kutya is képes elrabolni a gazdi szívét és bearanyozni a mindennapjait. Az előző tulajdonossal vagy az állatmenhely vezetőjével folytatott beszélgetés alapján kiderül, hogy Önhöz illik e az adott „oroszlánkutya”.

A felnőtt kutyák nagy előnye, hogy valószínűleg már megnevelték őket, ami különösen a kezdp gazdiknak nagy segítség lehet. Ugyanakkor az is lehet, hogy a nevelése nem volt sikeres, például azért mert a gazdinak túl nagy kihívást jelentett az okos shih tzu tanítása. A legjobb tehát az, ha a beköltözés előtt jobban megismerkedik a kutyával és személyesen győződik meg arról, hogy milyen képességeket kell még fejlesztenie.

Állatian jó időtöltést kívánunk Önnek és kis shih tzu kutyusának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.