Kutya Bolha

Kutya Bolha

A bolhák leírása és fejlődése

A bolháknak több mint 2000 fajtája élősködik az emlősökön és madarakon. A kutya esetében legtöbbször a ctenocephalides felis azaz macskabolhával találkozhatunk, alkalmanként pedig a pulex irritans und pulex simulans (emberbolha), valamint echidnophaga galliacea (csirkebolha) és archaeopsylla erinacei (sünbolha) is megtelepszik az állatokon, mint kutya bolha.

A kutya bolha egy kb. 1-6 mm hosszú, oldalán ellaposodó, szárny nélküli rovar erős ugrólábakkal, és szúró-szívó szájberendezéssel. Színe a világos- és sötétbarna között mozog, s gazdaállat véréből táplálkozik.

A bolhák fejlődése során a tojásokból 3 lárvaállapot után báb, majd kifejlett bolha lesz. A nőstény bolhák néhány perccel azután, hogy a kutyára kerülnek, máris vesznek magukhoz a kutya véréből, s 24-48 órával azután megkezdik a tojások lerakását. Kb. 50-100 napig tartó élete során egy nőstény átlagban napi 30 tojást rak le. Sokszor a kutya pihenési időszakában kerül sor a tojások lerakására, s így azok lepottyannak a kutya fekhelyére, vagy azokra a helyekre, ahol az állat gyakran tartózkodik. A tojásokból néhány napon belül lárvák bújnak elő, melyek 3 stádiumon keresztülmenve bábokká alakulnak. A lárvák sejtanyagból és emésztetlen vért tartalmazó bolhaürülékből táplálkoznak, ami a tojásokkal együtt kiesik a kutyából. A bábokból fejlődik ki a bolha végleges alakja, ami a lehető leggyorsabban megtelepszik a legközelebbi kutyán. Kedvezőtlen körülmények – így pl. hűvös hőmérsékleti viszonyok – esetén a báb akár 50 hétig is képes a túlélésre, s báb-állapotban marad, s csak utána alakul át bolhává. Ideális feltételek között a tojásból kifejlett bolhává alakulás ciklusa kb. 2-4 hétig tart. A felnőtt c. felis és c. canis azaz macska- és kutyabolhák permanens módon a gazdaállaton élnek, alkalmanként ugyan átugranak más gazdatestekre, de nem maradnak túlzottan hosszasan a környezetben. A bolha fiatalabb-kori stádiumaiban (tojás, lárva, báb) azonban a környezetben élnek – különféle rejtekhelyeken megbújva – így pl. párnák és szőnyegek alatt, a padló repedéseiben.

A kutyák más állatokkal való kapcsolat útján vihetnek magukkal haza bolhát. A lakótérben ideális klíma uralkodik a bolhák fejlődése számára, s ilyen előfeltételek mellett rendkívül gyorsan szaporodnak. A leggyakrabban előforduló bolhafajta, a c. felis egyáltalán nem válogatós a gazdaállat kiválasztásában: szerte a világon már több mint 50 különböző állatfajta – de ember esetében is – találkoztak macskabolhával.

A bolha-érintettség tünetei

A bolhacsípés kutyáknál viszketést és helyi bőrreakciókat okoz fehér udvarral körülvett vörös pontok képében. Erősebb reakciók esetén pattanásszerű kiütések és kérgesedés is kialakulhat. A kutya folyton vakarja, rágja saját magát, ez pedig szőrhulláshoz, nedvedző, de akár gennyesedő ekcémás bőrfelületekhez is vezethet. A bolhák által kedvelt területek közé számít a fül- és fartájék, a hát és a faroktő, valamint a has és a belső comb. Előfordulhat azonban, hogy a bolhák jelenléte egy kutya esetében teljesen észrevétlenül, tünetmentesen zajlik.

Ellenben létezik allergiás bolha-dermatitis (FAD) is, ami egy, a kutya bolha nyálában található allergének kiváltotta hiperérzékenységi reakció. A FAD a kutyák legfontosabb és leggyakoribb allergiás bőrbetegségei közé sorolható. Ilyenkor elég egyetlen bolhacsípés, hogy rendkívül erős viszketést váltson ki az érintett kutyánál.

A bolhák tömeges jelenléte kölykök vagy más betegségekben is szenvedő állatok esetében a bolhák vérszívása és az abból következő vérveszteség miatt vérszegénységhez (anémia) is vezethet. Emellett a bolhák átvihetik a kutyákra a dipylidium caninum nevű szalagférget is.

A bolhásság diagnózisa

Ha a kutya már erőteljesen érintett a bolhásságban, ez már szabad szemmel is látható. De az olyan klinikai tünetek is kiindulópontot jelenthetnek, mint a bolhák által kedvelt helyeken látható csípések vagy kivörösödések. Bolhafésű segítségével meg lehet próbálkozni a bolha- és bolhaürülék keresésével. A bolhaürülék és a szőrzet más szennyeződéseinek megkülönböztetésére a fésűre tapadt anyagot egy fehér papírdarabra, konyhai törlőpapírra kell helyezni, s benedvesíteni. Ha vörösesen elszíneződik, bolhaürülékről van szó, mivel az állatból szívott vért tartalmaz. Olykor a szőrszálakra tapadt tojásokat vagy lárvákat is lehet találni a kutya bundájában, ezek mikroszkóp alatt felismerhetők.

A bolhanyál-allergia már nehezebben definiálható, mivel ilyenkor csak ritkán található kutya bolha vagy bolhaürülék. A FAD-ra utalhatnak a bőrelváltozások tipikus tünetei és területei. Viszont a diagnózis felállítása során más allergiát vagy parazitát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A bőrgyógyászok a FAD gyanúja esetén általában gyógyszerekkel történő diagnosztizálási terápiát vagy intradermális tesztet alkalmaznak.

A bolhásság terápiája

A kutyák bolhásságának kezelésére többféle intézkedés szükséges. Egyrészt a kutyán található, már kifejlett bolhák ellen kell felvenni a harcot. Ez történhet olyan, erre alkalmas gyógyszerekkel, mint a spot on preparátumok, tabletták vagy spay-k, melyeket az állatorvosnál vagy a zooplus-on is be tud szerezni. Emellett el kell pusztítani a bolhák fiatalkori megjelenési formáit is. Ez pedig azt jelenti, hogy a kutya teljes környezetét, tartózkodási helyét kezelni kell. Különösképp oda kell figyelni a padló repedéseire, a szőnyegek aljára, s más sötét helyekre, ahová a lárvák visszavonulhatnak. A takarókat és párnákat ki kell mosni, a padlót és az autót is gondosan ki kell porszívózni. A porszívózsákot rögtön használat után ki kell dobni, vagy lefagyasztani. A takarítás után tanácsos a környezetet az állatorvosnál vagy a szakkereskedelemben kapható rovarellenes szerrel – így pl. környezeti spray-vel vagy foggerrel kezelni.

Mivel a bolhák más, a kutyával közös háztartásban élő vagy azzal kapcsolatba kerülő állatot is megtámadhatnak, ezen állatok kezelése is javasolt.
A bolhák a dipylidium caninum nevű kutya-szalagférget is átviheti a kutyára, ezért bolhásság után a féregtelenítésre is gondolni kell.

Megelőzés

A bolhák megjelenésének és elterjedésének megelőzésére a kutya többféle, az állatorvosnál beszerezhető gyógyszert kaphat. Ehhez különféle formák állnak rendelkezésre – más-más hatásmóddal és -időtartammal: spot on preparátumok, tabletták és nyakörvek.

Különösen a bolhanyálra allergiás kutyákat szükséges rendszeresen bolhák elleni kezelésben részesíteni, hiszen ezen állatoknál már egyetlen bolha csípése is masszív tüneteket okozhat.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.