07 március 2019 - Frissítve 16 október 2019

Kutya Bolha

Kutya Bolha

A bolhák leírása és fejlődése

A bolháknak több mint 2000 fajtája élősködik az emlősökön és madarakon. A kutya esetében legtöbbször a ctenocephalides felis azaz macskabolhával találkozhatunk, alkalmanként pedig a pulex irritans und pulex simulans (emberbolha), valamint echidnophaga galliacea (csirkebolha) és archaeopsylla erinacei (sünbolha) is megtelepszik az állatokon, mint kutya bolha.

A kutya bolha egy kb. 1-6 mm hosszú, oldalán ellaposodó, szárny nélküli rovar erős ugrólábakkal, és szúró-szívó szájberendezéssel. Színe a világos- és sötétbarna között mozog, s gazdaállat véréből táplálkozik.

A bolhák fejlődése során a tojásokból 3 lárvaállapot után báb, majd kifejlett bolha lesz. A nőstény bolhák néhány perccel azután, hogy a kutyára kerülnek, máris vesznek magukhoz a kutya véréből, s 24-48 órával azután megkezdik a tojások lerakását. Kb. 50-100 napig tartó élete során egy nőstény átlagban napi 30 tojást rak le. Sokszor a kutya pihenési időszakában kerül sor a tojások lerakására, s így azok lepottyannak a kutya fekhelyére, vagy azokra a helyekre, ahol az állat gyakran tartózkodik. A tojásokból néhány napon belül lárvák bújnak elő, melyek 3 stádiumon keresztülmenve bábokká alakulnak. A lárvák sejtanyagból és emésztetlen vért tartalmazó bolhaürülékből táplálkoznak, ami a tojásokkal együtt kiesik a kutyából. A bábokból fejlődik ki a bolha végleges alakja, ami a lehető leggyorsabban megtelepszik a legközelebbi kutyán. Kedvezőtlen körülmények – így pl. hűvös hőmérsékleti viszonyok – esetén a báb akár 50 hétig is képes a túlélésre, s báb-állapotban marad, s csak utána alakul át bolhává. Ideális feltételek között a tojásból kifejlett bolhává alakulás ciklusa kb. 2-4 hétig tart. A felnőtt c. felis és c. canis azaz macska- és kutyabolhák permanens módon a gazdaállaton élnek, alkalmanként ugyan átugranak más gazdatestekre, de nem maradnak túlzottan hosszasan a környezetben. A bolha fiatalabb-kori stádiumaiban (tojás, lárva, báb) azonban a környezetben élnek – különféle rejtekhelyeken megbújva – így pl. párnák és szőnyegek alatt, a padló repedéseiben.

A kutyák más állatokkal való kapcsolat útján vihetnek magukkal haza bolhát. A lakótérben ideális klíma uralkodik a bolhák fejlődése számára, s ilyen előfeltételek mellett rendkívül gyorsan szaporodnak. A leggyakrabban előforduló bolhafajta, a c. felis egyáltalán nem válogatós a gazdaállat kiválasztásában: szerte a világon már több mint 50 különböző állatfajta – de ember esetében is – találkoztak macskabolhával.

A bolha-érintettség tünetei

A bolhacsípés kutyáknál viszketést és helyi bőrreakciókat okoz fehér udvarral körülvett vörös pontok képében. Erősebb reakciók esetén pattanásszerű kiütések és kérgesedés is kialakulhat. A kutya folyton vakarja, rágja saját magát, ez pedig szőrhulláshoz, nedvedző, de akár gennyesedő ekcémás bőrfelületekhez is vezethet. A bolhák által kedvelt területek közé számít a fül- és fartájék, a hát és a faroktő, valamint a has és a belső comb. Előfordulhat azonban, hogy a bolhák jelenléte egy kutya esetében teljesen észrevétlenül, tünetmentesen zajlik.

Ellenben létezik allergiás bolha-dermatitis (FAD) is, ami egy, a kutya bolha nyálában található allergének kiváltotta hiperérzékenységi reakció. A FAD a kutyák legfontosabb és leggyakoribb allergiás bőrbetegségei közé sorolható. Ilyenkor elég egyetlen bolhacsípés, hogy rendkívül erős viszketést váltson ki az érintett kutyánál.

A bolhák tömeges jelenléte kölykök vagy más betegségekben is szenvedő állatok esetében a bolhák vérszívása és az abból következő vérveszteség miatt vérszegénységhez (anémia) is vezethet. Emellett a bolhák átvihetik a kutyákra a dipylidium caninum nevű szalagférget is.

A bolhásság diagnózisa

Ha a kutya már erőteljesen érintett a bolhásságban, ez már szabad szemmel is látható. De az olyan klinikai tünetek is kiindulópontot jelenthetnek, mint a bolhák által kedvelt helyeken látható csípések vagy kivörösödések. Bolhafésű segítségével meg lehet próbálkozni a bolha- és bolhaürülék keresésével. A bolhaürülék és a szőrzet más szennyeződéseinek megkülönböztetésére a fésűre tapadt anyagot egy fehér papírdarabra, konyhai törlőpapírra kell helyezni, s benedvesíteni. Ha vörösesen elszíneződik, bolhaürülékről van szó, mivel az állatból szívott vért tartalmaz. Olykor a szőrszálakra tapadt tojásokat vagy lárvákat is lehet találni a kutya bundájában, ezek mikroszkóp alatt felismerhetők.

A bolhanyál-allergia már nehezebben definiálható, mivel ilyenkor csak ritkán található kutya bolha vagy bolhaürülék. A FAD-ra utalhatnak a bőrelváltozások tipikus tünetei és területei. Viszont a diagnózis felállítása során más allergiát vagy parazitát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A bőrgyógyászok a FAD gyanúja esetén általában gyógyszerekkel történő diagnosztizálási terápiát vagy intradermális tesztet alkalmaznak.

A bolhásság terápiája

A kutyák bolhásságának kezelésére többféle intézkedés szükséges. Egyrészt a kutyán található, már kifejlett bolhák ellen kell felvenni a harcot. Ez történhet olyan, erre alkalmas gyógyszerekkel, mint a spot on preparátumok, tabletták vagy spay-k, melyeket az állatorvosnál vagy a zooplus-on is be tud szerezni. Emellett el kell pusztítani a bolhák fiatalkori megjelenési formáit is. Ez pedig azt jelenti, hogy a kutya teljes környezetét, tartózkodási helyét kezelni kell. Különösképp oda kell figyelni a padló repedéseire, a szőnyegek aljára, s más sötét helyekre, ahová a lárvák visszavonulhatnak. A takarókat és párnákat ki kell mosni, a padlót és az autót is gondosan ki kell porszívózni. A porszívózsákot rögtön használat után ki kell dobni, vagy lefagyasztani. A takarítás után tanácsos a környezetet az állatorvosnál vagy a szakkereskedelemben kapható rovarellenes szerrel – így pl. környezeti spray-vel vagy foggerrel kezelni.

Mivel a bolhák más, a kutyával közös háztartásban élő vagy azzal kapcsolatba kerülő állatot is megtámadhatnak, ezen állatok kezelése is javasolt.
A bolhák a dipylidium caninum nevű kutya-szalagférget is átviheti a kutyára, ezért bolhásság után a féregtelenítésre is gondolni kell.

Megelőzés

A bolhák megjelenésének és elterjedésének megelőzésére a kutya többféle, az állatorvosnál beszerezhető gyógyszert kaphat. Ehhez különféle formák állnak rendelkezésre – más-más hatásmóddal és -időtartammal: spot on preparátumok, tabletták és nyakörvek.

Különösen a bolhanyálra allergiás kutyákat szükséges rendszeresen bolhák elleni kezelésben részesíteni, hiszen ezen állatoknál már egyetlen bolha csípése is masszív tüneteket okozhat.

Legnépszerűbb cikkek

Kutyák bakteriális megbetegedései

Nagyon aprók és mindenhol ott vannak: baktériumok! Lesben állnak a természetben, az erdőben, a parkban és a mezőkön is. Sok közülük teljesen veszélytelen, de egyed baktériumok komoly betegséget is okozhatnak kedvencének. Bemutatunk Önnek öt ismert bakteriális fertőzést és ismertetjük a kezelési lehetőségeket is.

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak.

Kutya Bolha

A kutya esetében legtöbbször a ctenocephalides felis azaz macskabolhával találkozhatunk, alkalmanként pedig a pulex irritans und pulex simulans (emberbolha).