Alaszkai husky This article is verified by a vet

alaszkai husky

A szánhúzó kutyavezetők körében az alaszkai husky – fajtatiszta rokonaitól eltérően – sokáig nem volt túl népszerű. A keverék fajta megítélése azonban javulóban van – és nem véletlenül. Olvassa el alábbi cikkünkben, miért érdemel elismerést az alaszkai husky nem hivatalos kutyafajtaként is.

Kinézet: sokszínű és egyúttal egyedülálló

A ,,husky” név hallatán a legtöbb kutyarajongónak a kék gombszemek, a pihe-puha bunda és a fehér-fekete minta jut eszébe. Az alaszkai husky azonban általában nem felel meg ezeknek a széles körben elterjedt elvárásoknak teljes mértékben, ugyanis rendkívül sokoldalú, mivel különböző keresztezésekből származik.

Bár a legtöbb alaszkai huskynak kék szeme van, vannak olyan példányok is, amelyeknek barna színű szeme van. Megkülönböztethetünk továbbá álló és lógó fülű példányokat is.

két alaszkai husky © AnnKristin / stock.adobe.com

Mekkora egy alaszkai husky? 

Az alaszkai huskyk általában 50-60 centiméter magasak (ekkora a marmagasságuk). Egyes példányok atletikus testfelépítésűek, és 20 kilogrammnál is kevesebbet nyomnak. Más példányok viszont jobban megfelelnek a husky ,,tipikus” külsejének, és elérik az 50 kilogrammot is.

A nem szintén meghatározza a kutya termetét. A hímek általában nagyobbra nőnek, mint a kecses szukák.

Milyen színű alaszkai huskyk vannak? 

Az alaszkai husky számos színben létezik. Találhat barna, fehér, fekete és piebald mintás kutyákat is köztük.

A szibériai huskyval ellentétben az alaszkai huskynak általában nincs jellegzetes fehér arcmaszkja. Továbbá a szőrzete is valamivel vékonyabb, de azért a hideg, havas napokon még mindig elegendő.

Jellem: családi és versenykutya egyben

Mivel jól alkalmazkodik az emberekhez és nincsenek nagy igényei, az alaszkai husky nem csak sportos egyedülállóknak, hanem gyerekes családoknak is alkalmas. Természetesen a gyerekeknek elég idősnek kell lenniük ahhoz, hogy megértsék, hogyan kell tisztelettel bánni az állatokkal.

Barátságos kutya, erős vadászösztönnel

A kutyasétáltatáskor azonban felnőttként Önnek kell átvennie az irányítást. A futkározó nyulak vagy őzek ugyanis gyakran arra késztetik ezt az erős vadászösztönnel rendelkező barátságos kutyát, hogy puskagolyóként lőjön ki. És nem csak az orvvadászat számít büntetendő cselekménynek, hanem az is, ha a kutya szabadon engedve üldözi a vadállatokat, valamint ez nagyon ijesztő is a vadállatok számára, Önnek, mint kutyagazdinak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a nehéz kutyát pórázon tartsa.

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében természetesen a jó kutyakiképzésre is hangsúlyt kell fektetnie. A jó hír az, hogy bár az alaszkai husky néha makacskodik, azért intelligens is. Szereti a falkáját, és örömmel fogadja az újonnan érkezőket. Éppen ezért azonban nem igazán alkalmas házőrzőnek.

Tartás

Tartás: mire érdemes figyelni az alaszkai husky esetében?

Az első számú szabály: a huskyk aktív és kíváncsi kutyák. Szeretik elfoglalni magukat, és nem szívesen várnak sokáig a lakásban arra, hogy Ön befejezze a munkát. A rövid séták sem lesznek elegendőek ezeknek az aktív állatoknak, és hamar unatkozni kezdenek majd.

Éppen ezért sajnos nem ritka, hogy a túlterhelt huskygazdik röviddel kölyökkutya vásárlása vagy örökbefogadása után leadják valahol az új jövevényt, de az sem ritka sajnos, hogy egyszerűen kiteszik az út szélén. Ezért fontos, hogy biztos legyen benne, hogy elegendő ideje és lelkesedése lesz a mozgáshoz.

Hogyan foglaljam le megfelelően az alaszkai huskymat?

Az alaszkai husky nagyon kitartó. Ha tehát Ön egy alaszkai husky gazdija, Önnek is annak kell lennie. Hiszen, ha nem mozog eleget – a többi husky fajtához hasonlóan, hamar rosszul érzi majd magát.

Természetesen a kutyaszánhúzó versenyek különösen alkalmasak az alaszkai husky számára. Ez a sport azonban nem minden ember számára lesz jó választás.

Sportok husky-gazdiknak 

Alternatívaként a következő kutyasportokat is kipróbálhatja kedvencével:

A közös kerékpározás, kocogás vagy túrázás szintén nagyszerű sporttevékenységek, amelyeket együtt űzhet kedvencével. Alapvetően az a legfontosabb, hogy Ön és kitartó kutyája mindketten élvezzék a közös hobbit.

alaszkai husky szánhúzás közben © Eric Mitchell Photos / stock.adobe.com

Ápolás

Ápolás: egyszerű és kisigényű

A husky szőrzete szinte magától ápolja magát. Csak akkor kell segítenie kutyájának a szőrápolásban, ha nagyon koszos a sáros lett esős napok után vagy a szőrváltáskor.

Ehhez általában elegendő egy kefe vagy fésű. Huskyját csak a legritkább esetben fürdesse, és akkor is csak speciális kutyasamponnal.

Egészség és tipikus betegségek

Egészség: mennyire robosztus az alaszkai husky?

Az alaszkai huskyk nagyon robusztusnak számítanak. Rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más háziállatokra: a fajnak megfelelő tartás és etetés biztosítja számukra a jó egészséget.

Bár az alaszkai husky esetében a fittség is fontos szerepet játszik az egészség szempontjából, nem szabad túlzásba sem vinni a mozgást. Az ízületek túlterhelése ugyanis csontritkulást okozhat, ami az ízületek elhasználódásának egy fájdalmas formája. Hogy megóvja kedvencét ettől, lassan kell elkezdeni az edzést, és mindig a kutya aktuális állapotához kell igazítani.

Alaszkai husky encephalopathia (AHE) 

Van egy örökletes betegség is, amely alkalmanként előfordul az alaszkai huskyknál. Ez pedig már kölyökkorban a központi idegrendszer (CNS) rendellenességeihez vezet, neve pedig alaszkai husky encephalopathia (AHE).

Az érintett állatok görcsrohamokban szenvednek, megvakulnak és koordinációs zavarokkal küzdenek. Sántaság vagy viselkedésbeli változások szintén előfordulhatnak. A betegség gyakran a kutyák halálához vezet.

Ennek a genetikai hibának a kiváltója egy monogén, autoszomális recesszív mutáció. Ezért lehetséges, hogy a szülők nem mutatnak semmilyen külső jelet, de mégis átadják a betegséget utódaiknak. Emiatt a tenyésztési vizsgálatok és a családi törzskönyvek nagyon fontosak.

Hány évig él egy alaszkai husky?

Az alaszkai husky átlagosan körülbelül 14 évig él. Ez viszonylag hosszú élettartam egy ilyen méretű kutyánál.

Étrend

Étrend: mit eszik egy alaszkai husky?

Aki sokat mozog, nagyon meg is éhezik. Így egy sportos nap után az alaszkai husky megérdemli a kimagasló igényeit kielégítő, kiváló minőségű táplálékot.

Hogy nedves eledel vagy száraztáp, azt kutyája ízlése dönti el. Általánosságban elmondható, hogy a kutyatáp kiválasztásakor figyelembe kell vennie kutyája általános állapotát és életkorát is.

Egyes husky-tulajdonosok körében különösen népszerű a BARF-módszer (biológiailag fajnak megfelelő nyers táplálás). Ez a különleges etetési módszer azonban nagy szakértelmet, időt és szigorú higiéniai előírások betartását igényli. Mielőtt úgy dönt, hogy nyerskosztra cseréli kutyája étrendjét, kérje ki előtte állatorvosa véleményét is.

Minden esetben fontos továbbá, hogy folyamatosan álljon kutyája rendelkezésére friss víz.

A zooplus kutya shopjában minden korosztály számára találhat kutyatápot és egyéb kiegészítőket is.

Történet

Történet: sarkvidéki kutya északról

Az Észak-Amerikában és Szibériában élő népek már 4000 évvel ezelőtt használtak olyan fajtákat szánhúzó kutyaként, mint a szamojéd vagy a szibériai husky. Ők húzásban és teherhordásban segítették az embereket a vadászaton.

Amikor aztán az észak-amerikai kutyatenyésztők az eredeti huskykat agarakkal és vadászkutyákkal keresztezték, létrejött az alaszkai husky. Ez nem tévesztendő össze az alaszkai malamuttal.

Őseivel ellentétben azonban az alaszkai husky nem egy standardizált kutyafajta. Inkább egy más kutyákból kifejlesztett kutyatípust képvisel.

Vásárlás: hol találok alaszkai huskyt?

A huskyk szépségük miatt nagyon népszerű kutyák. Sajnos azonban ez nem minden példánynak válik előnyére. Potenciális vásárlóként Ön is gyorsan kétes kereskedők áldozatául eshet, akik az utcán vagy autóból árulnak beteg kiskutyákat.

Hogy ennek véget vessen, fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódjon a komoly tenyésztőkről. Egyes állatmenhelyek vagy állatvédő szervezetek szintén rendszeresen közvetítenek otthontalanná vált huskykat.

Mennyibe kerül egy alaszkai husky?

Egy alaszkai huskykölyök legalább 1000 euróba kerül, ha jó hírű tenyésztőnél vásárol. Egy idősebb kutya ára általában különböző tényezőktől függ, például a korától vagy a bundája mintázatától. Az állatmenhelyekről származó idősebb kutyák viszont általában jelképes összegért cserébe elhozhatóak.

Ne felejtse el azonban, hogy a kutyavásárlás során egyéb költségek is felmerülnek. Ezek közé nem csak a kezdőfelszerelés (pl. az etetőtál) költségei tartoznak, hanem a kutyaeledel, az oltások és az állatorvosi vizsgálatok folyamatos költségei is.

Következtetés: illik hozzám az alaszkai husky?

Bár az alaszkai husky remek családi kutya, sok figyelmet és időt igényel Öntől – különösen az olyan kevésbé aktív kutyákhoz képest, mint az angol bulldog. Ha ennek tudatában van, és alig várja a kalandos expedíciókat négylábú barátjával, akkor az alaszkai huskyt Önnek találták ki.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.