Basenji

basenji kutya

A basenji kutya nem csupán nemes külsejével hívja fel magára a figyelmet, hanem vidám lénye is mély benyomást gyakorol az emberre. Olyan haladó és hozzáértő kutyatartók kezei közé való, akik örülnek annak, ha négylábú társuknak megvan a saját akarata.

Kinézete

A basenji finom testfelépítése felfelé álló nagy füleivel kombinálva, büszke pillantásával kiegészítve rendkívül nemes hatást gyakorol. S ezt a nagyszerű benyomást csak tovább fokozzák a kutya szembetűnő homlokráncai. Nyaka lágyan ívelt, farka a háta fölé kunkorodó. Testfelépítése elegáns, szögletes, marmagassága max. 43 cm, s 9-12 kg-ot nyom a mérlegen. A basenjit finom, vastag, csillogó szőrzet díszíti. A fajta a következő színekben fordul elő: fekete-fehér, vörös-fehér, fekete, cserszín, fehér cserszín mintázattal, valamint foltokkal, míg a szőrzet vörös alapon fekete csíkokat mutat.

A basenji kutya története

Afrikai gyökerek, brit védnökség

Kőkori képeken, valamint óegyiptomi sírfestményeken is feltűnik már ez a kutyatípus, amely évezredeket élt át: a basenji kutya a nagyon régi és eredeti kutyafajták közé tartozik. Abból indulunk ki, hogy a basenji az egyiptomi tesem közvetlen leszármazottja – így hívják a kutyaszakértők azt a kutyaformát, amelyet az i.sz.e. IV. évezredből származó ábrázolásokon láthatunk. A basenji Közép-Afrikából származik, ahol a falvak közösségével élt együtt – minden célzott tenyésztés ill. különösebben szoros kötődések nélkül. Sokkal inkább patkányvadászokként működtek közre a falu életében.

Az emberek gyakran még követték is a vadászó basenjit, hogy ők maguk is profitáljanak a zsákmányból. Éhínséges időszakokban olykor még le is ölték a kutyát – melynek neve mellesleg nagyjából ennyit jelent: „kis vad állat a bokorból“. A XIX. század végén Afrika-kutatókkal került néhány basenji Európába. A célzott tenyésztés azonban csak 1935. körül kezdődött Nagy-Britanniában. Ugyan a kutya eredendően Afrikai származású, manapság mégis Anglia patronálása alatt áll. Onnét terjedt el egyre inkább Európa többi részébe. Németországban pl. a XX. század 70-es éveitől kezdett nagy népszerűségnek örvendeni a fajta.

Jelleme

Kis kobold macska-karakterrel

Az emberrel való évezredes együttélésében a basenji a szívében még mindig eredeti, nagy önállósággal bíró kutya maradt. Okos és vállalkozó kedvű, s azokkal szemben, akiknek bizalmat szavaz, barátságos, viszont nem túlzottan hajlandó az alárendeltségi viszonyra. Bizony, némi türelemre van szükség, hogy a basenjit megtanítsa a kutya-egyszeregyre – s a kutyus erre nem mutat túl nagy hajlamot és nagy lelkesedést. Ezt arra vezethetjük vissza, hogy ez a kutya az évezredek során inkább lazább viszonyt kialakítva csatlakozott az emberhez, minden erősebb kötelék nélkül. A basenji ugatása rövid, amolyan egy szótagú vakkantás, ám ugatását egy tipikus, jódlizásra emlékeztető „zaj“ is kíséri.

A szabadban rendkívül éber és figyelmes, olykor némi félénkségre való hajlammal. Vadászösztöne igen jól fejlett. Ha valahol útközben a fajta más képviselőivel vagy domináns kutyákkal találkozik, éppenséggel még barátságtalanná, kellemetlenkedővé is válhat. Egyébként a megfelelő szocializáció mellett szívesen játszik fajtársaival, s gyorsan barátkozik.

A basenji kutya nevelése

Egy basenji neveléséhez szükségeltetik egy jó adag know-how és sok türelem – humorral párosítva. Hiszen ez a négylábú alapvetően azt teszi, amit ő akar – azonban erős kötődéssel, sok idővel és pozitív megerősítéssel mégis elsajátíttathatók vele az alapvető engedelmességi parancsok és szabályok. Túlságosan nagyravágyó célokat azonban Ön se dédelgessen ezzel kapcsolatban, inkább helyezzen nagy hangsúlyt a stabil ember-kutya kapcsolatra, hiszen minden kis önfejű kutyus nevelésének ez az alapja. Tiszta struktúrára, egyértelmű szabályokra és fix rangsorra van szükség – viszont soha ne gyakoroljon nyomást a kutyára, mert erre a basenji kutya általában úgy reagál, hogy abszolút megmakacsolja magát, önfejűvé válik, s bizony, máris vége a nevelésnek.

Ha a basenjit családi kutyaként tartják, nagyon fontos, hogy valamennyien konzekvensen tartsák magukat a szabályokhoz, s ez alól semmiféle kivétel ne legyen. A tréningezésbe, nevelésbe célzottan tervezzen bele hosszabb kikapcsolódási fázisokat! A szabadban problémássá válhat, hogy a basenjit magához hívja, hisz ha egyszer szagot fog, s nyomon van, semmi sem tudja már visszatartani – főleg nem, ha a potenciális zsákmányt már látta is. A kutyaiskola minden esetben sokat segíthet, viszont olyan trénert keressen, akinek van tapasztalata ezzel dacos, akaratos fajtával, képes elfogadni a basenji önállóságát, és pozitív megerősítéssel a megfelelő irányba terelni. Különösen nagy szerep jut az átfogó szocializációnak, és a szabályok bevésődésének már egészen kicsi kölyökkortól kezdve, hogy a basenji más kutyákkal és emberekkel is jól elboldoguljon.

A basenji kutya egészsége

Ugyan a fajta alapvetően robusztus, néhány vonalban előfordulhatnak bizonyos genetikai hátterű betegségek. A dolog alfája és omegája tehát, hogy felelősségteljes, szívvel-lélekkel ténykedő tenyésztőnél válassza ki a kölyköt. A basenjik bizonyos hajlamot mutathatnak vesebetegségekre – ún. Fanconi szindróma – , főként retina-atrópia formájában megnyilvánuló szemproblémákra, és lágyéksérvre. A téllel, hideggel kevésbé boldogul ez az Afrikából származó kutya, így azután ügyelni kell arra, hogy meg ne fázzon. Egy jó kis kutyakabát módfelett hasznos kelléknek bizonyulhat egy ilyen kutyus tartása esetén. A fajta nőstény képviselői évente csak egyszer tüzelnek. A basenjik – amennyiben fajuknak megfelelő táplálkozhatnak és sok mozgásban lehet részük – egész öreg korukig játékosak és mozgáskedvelők maradnak, s akár 15 éves kort is megérhetnek ezek az agilis négylábúak.

A basenji kutya etetése

Ügyeljen a kutya vékony vonalaira!

Az optimális egészségmegőrző intézkedésekhez fontos hozzájárulást ad az etetőtál tartalma. Ügyeljen tehát arra, hogy a basenji olyan minőségi kutyatápot kapjon, amelyben magas a hús részaránya, s gabona nélkül készül. Ez ugyanúgy igaz a száraz-, mint a nedveseledelre. Ezeknek a finom vonalú kutyáknak túl magas kalóriabevitel esetén gyorsan gyarapodik a súlyuk, mivel igen jól tudják értékesíteni az eledelt. Ezért mindig figyeljen oda kutyája derekára, havonta egyszer tegye rá a mérlegre az állatot, hogy időben közbe tudjon lépni, ha úgy látná, hogy kedvencét túlsúly veszélye fenyegeti. Ilyen esetben csökkentse az adagokat, s mellőzze a finomságokat, snackeket – ha azok is hozzátartoztak eddig a kutya étrendjéhez. Használhat pl. egy minőségi száraztápot is jutalmazásra, amiért a kutyának meg kell dolgoznia.

Mindenesetre már kölyökkorban hozzászoktathatja a basenjit a snackkel való jutalmazás alternatíváihoz – hogy tetszene pl. egy rövid kis játék, vagy simogatás? Ugyanis ezek is nagy örömöt okoznak, azonban nem hizlalnak. A szárított rágósnackek – mint pl. a marhafül vagy a rágócsontok segítenek kielégíteni kutyája rágási szükségletét. Mindig figyeljen arra, hogy elegendő friss ivóvíz is álljon az állat rendelkezésére!

A basenji kutya ápolása

Néhány basenji-tartót nemcsak a kutya karaktere, hanem tisztasága is egy macskára emlékeztet: ezek a kutyusok kifejezetten tisztának számítanak, rendszeres tisztálkodnak, s a legtöbb esetben nem is azok a pocsolyában hempergős fajták. Általában tipikus kutyaszagot sem árasztanak, s rövid szőrük csak nagyon kevés ápolást igényel. Pár naponta azonban mégis tanácsos átfésülni őket, illetve egy masszázskefével átkefélni a szőrüket – ez erősíti a kutya gazdájához való kötődését, és a kihullott szőrszálakat is eltávolítja. A basenji viszonylag kevés szőrszálat hullajt el a lakásban. Esetenként ellenőrizze a kutya füleit, s szükség esetén speciális, kutyáknak való fültisztítóval tisztítsa meg azokat! Emellett az állat karmaira is figyeljen oda, s adott esetben kutya-karomvágóval rövidítse le a túl hosszúra nőtt karmokat!

Néhány kutyatartó már kölyökkorban hozzászoktatja kis kedvencét a kutyafogkrém és -fogkefe használatához, ami manapság ugyan még elég szokatlan módszer, ám nagyon hatékony lehetőség a fogkövek létrejöttének megelőzésére. Ha Ön vállalná a rendszeres kutya-fogmosás ceremóniáját, s kedvence is partnernek mutatkozik ebben, először is időben informálódjon az egészről, s már a kutya pici korától türelmesen vezesse be a kölyköt a fogmosás rituáléjába.

Sport

A fajta képviselői nagyon kedvelik a mozgást, viszont legtöbbjüket pórázon kell tartani, mivel nem hallgatnak megbízhatóan a visszahívásra. Természetesen ez alól is vannak kivételek – főleg ha már a kutya szülei is visszahívhatók voltak, s ha a gazdi kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a konzekvens és megfelelő nevelésre. De pórázon is nagyon sok közös felfedezésre nyílik lehetőség – erre a legjobb egy flexi vagy egy speciális póráz. S ne feledje: egy basenjinek nem elegendő, ha olykor tesznek egy 10 perces sétát – kereken kettő óra szabadban töltött időre van szüksége naponta. Olykor talán szükségessé válhat valamilyen alternatív indoor program is, mivel az eső több basenjinek nem annyira szimpatikus, ilyenkor sokan közülük szívesebben maradnak a száraz négy fal között.

Ez még azokra a kutyusokra is igaz lehet, amelyek egyébként adódó alkalommal szívesen úsznak egyet. De ha a hűsítő hideg odafentről érkezik, máris oda a strandélmény… Emellett a felnőtt korú basenjik – megfelelő tréning után – kiváló kíséretet nyújthatnak a joggingoláshoz vagy a görkorcsolyázáshoz. De sok örömöt jelenthetnek a fajta képviselői számára a különféle trükkök, „eldugtam-keresd meg“ ill. labdajátékok. S ami még különösképp szóba jöhet: a különféle vadászat-szimulációk: így a coursing vagy versenypályán való futás, ahol a kutya pl. az előtte húzott mesterséges zsákmány (pl. nyúlutánzat) után fut. Az engedelmességi vizsgák és versenyek viszont már nem annyira valók a független természetű basenjinek.

Passzol hozzám egy basenji kutya?

A basenji tipikusan olyan kutya, amely nem illik mindenkihez egyaránt, mivel meglehetősen magas igényeket támaszt környezetével szemben. Aki viszont egy saját akarattal bíró, vidám kutyát szeretne társul, annak igazán jó választás lehet ez a fajta. Azonban ennek az eredetei kutyának olyan tapasztalt tartóra van szüksége, aki sok humorral tudja felé közvetíteni az alapvető engedelmességi szabályokat, olykor azonban bizonyos dolgok felett szemet huny, hogy a basenji meg tudja őrizni jellegzetes önállóságát és makacsságát.

Városi lakásban is tartható ez a kutya, azonban nagyon sok szabadban tartózkodási lehetőség és elfoglaltság mellett, hogy okos kis fejecskéjét kellőképpen trenírozhassa. Ez pedig azt jelenti, hogy bizony, nagyon sok időt követel gazdájától. Nagy örömére szolgál, ha egy elkerített kert áll rendelkezésére, alaposan felfedez mindent, s kötelességtudóan őrizheti is a területet. Vigyázni kell azonban arra, hogy ne tudja átugrani a kerítést, s rendszeresen át kell vizsgálni a kertet, hogy nem találhatók-e szökés előkészítésére utaló nyomok – pl. a kerítés közelében ásott lyukak formájában.

A basenji kutya jól tartható falkában – amúgy sincs szívesen egyedül. Ez a barátságos négylábú alapvetően jól kijön a már iskolás kort elért gyerekekkel, akik már megtanulták az állatokkal való helyes bánásmód alapszabályait, s mozgásuk is sokkal koordináltabb már, mint a kisebb gyermekeké. A kicsikkel való együttélésük is elképzelhető ugyan, ám ilyen esetben nem szabad felügyelet nélkül hagyni őket. Ne feledje el azt sem megvizsgálni, hogy nem fordul-e elő allergia a családban.

Már a kutya beköltöztetése előtt gondolja át, mi történik szabadság vagy betegség esetén! Vannak olyan nyaralási célok, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy a basenjit is magával vigye – ilyen pl. a túrázás, kirándulás. Manapság sok szálloda szívesen fogad kísérőként– természetesen jólnevelt – négylábúakat is. Ha pedig a kutyust otthon hagyja, már jóval elutazása előtt ismertesse össze a kutyaszitterrel. A legjobb pedig, ha egy, az állat számára már ismerős családtagot bíz meg a felügyelettel – lehetőség szerint ismerős környezetben. Ha egy basenjit költöztet be otthonába, az bizony nagy felelősséget jelent – kereken 15 évre. Ezért igencsak jól teszi, ha az ezzel kapcsolatos költségeket is átgondolja.

Hol találom meg a pont nekem való basenjit?

A basenji nem tartozik a leggyakrabban látható kutyafajták közé, de azért szerte Európában több helyen vannak ezen fajta tenyésztésével foglalkozó szakemberek. Pl. Németországban évente több tucat basenji kölyök is napvilágot lát. Ha basenjit szeretne, informálódjon az interneten a tenyésztőkről, s azok aktuális almairól! Nagyon fontos, hogy csakis olyan tenyésztőtől vásároljon kölyökkutyát, aki tagja valamely ebtenyésztő szervezetnek, egyesületnek. Ez ugyanis komolyságának alapfeltétele, aminek aztán szaktudással és megfelelő egészségügyi vizsgálatokkal kell kiegészülnie. A kiválasztott kis négylábú lakótársat látogassa meg már a “gyerekszobájában”, ahol a kicsi szüleiről is szerezhet némi benyomást. A tenyésztővel folytatott beszélgetésekből pedig kiderülhet, hogy milyen célok vezérlik a kutyák jellemét, típusát és egészségét illetően, hiszen a felelősségteljes tenyésztés messzemenőleg többet jelent, mint két ugyanolyan fajtájú állat pároztatása. A kicsi leghamarabb 8 hetes korában költözhet új otthonába.

Ha pedig inkább egy idősebb basenjit venne magához, némi szerencsével ráakadhat egy fajtatiszta példányra. Ne adja fel, ha a környékbeli állatmenhelyek nem tudnak azonnal segíteni, inkább látogasson meg néhány állatotthont – végül is elképzelhető, hogy ott egy másik, hasonlóképp érdekes kutyusra bukkan, amely pillanatok alatt a mancsai köré csavarja Önt. Különben az interneten is nyugodtan keresgélhet – főleg az állatvédelmi szervezetekben megbízva. Feltétlenül érdeklődje meg előre lehetséges új lakótársa előéletét, hisz annak függvényében különböző mértékű kihívást jelenthet annak nevelése.

Sok örömöt kívánunk Önnek vidám természetű basenji kutyájával!

Szíves figyelmébe ajánljuk magazinunk kölykök alapfelszerelése, beszoktatási tippek témakörében íródott cikkét is.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.