Münsterlandi vizsla

münsterlandi vizsla

Elegáns és sokoldalúan tehetséges: a munkakedvelő münsterlandi vizslában és hosszúszőrű német társában sok közös van, hiszen az eredetileg utóbbi egyik színvariációja volt. Hogy mégis miben különbözik a tehetséges vadászkutya, azt alábbi cikkünkből megtudhatja.

A münsterlandi vizsla kinézete

Az FCI hivatalos előírásai szerint a münsterlandi vizsla egy erős, izmos kutya, mely sportos benyomást kelt. Bár más felmenőik vannak, nagyon is hasonlít a kis münsterlandi vizslára, csak egy pár centiméterrel nagyobb nála.
Teste izmos, háta rövid és egyenes, mellkasa elölről nézve széles, fara kissé lejt. Testhossza marmagasságával megegyezik, azaz maximum két centiméterrel lehet csak hosszabb.
Hosszúkás feje eleganciát sugároz, tekintete okos, orra fekete, karma erős. A szemei minél sötétebbek, annál jobb.
Farkát vízszintesen, vagy enyhén függőlegesen hordja, egyenesen.
Ha akcióba lendül, rugózó mozgása és lendületes vágtája egyértelműen jelzik, hogy egy igazi dinamikus munkakutyáról van szó.

münsterlandi vizsla tulajdonságai

Mekkorára nő egy münsterlandi vizsla?

A kan kutyák marmagassága 60-65 cm között mozog, a szuka kutyáké 58-63 cm között. Súlya kb. 30 kg.

Bundája és színe

A münsterlandi vizsla bundája hosszú és sűrű, mely hátának oldalsó részén és farkán különösen dús kell, hogy legyen. Előírás szerint füle szintén “rojtos”, azaz hosszabb szőrszálak lógnak le róla. Teste többi részéhez képes a fején lévő szőrzet rövidebb.
Ez a fajta fekete-fehér színvariációkban létezik: fehér alapon fekete kisebb-nagyobb pettyekkel vagy fekete deres mintázattal. Feje fekete, habár homlokán megengedhető egy kis fehér csík. Barna mintázatú kutyák szintén előfordulnak, de nem tartoznak a tenyésztők által hivatalosan elismert fajhoz.
A münsterlandi vizsla különböző fekete-fehér színváltozatokban fordul elő, feje azonban általában fekete, fehér csíkkal.

münsterlandi vizsla a kertben

Jellem: münsterlandi vizsla – az éber vadásztárs

Ez a négylábú nemcsak sokoldalú tehetség, de emberközpontú és szívesen tanul új dolgokat kétlábú gazdájával.
Ha nem feledkezik el róla, hogy a münsterlandi vizsla egy vadászkutya, akkor az jól nevelhető, engedelmes kutyája lesz, hiszen egy okos, ragaszkodó, élénk és gyermekszerető kutyafajtáról beszélünk. Ezenkívül fontos tudnia, hogy kiváló házőrző, aki megbízhatóan jelzi az idegeneket, mindeközben azonban nem agresszív.
Amennyiben kellő mennyiségű feladatot kap és kiélheti természetes vadászösztönét, “szabadidejében” kiegyensúlyozott és alkalmazkodó társa lesz. Ha mégis unatkozna, akkor hajlamos bizonyos viselkedészavarokra, mint például a túlzott ugatásra.

A legjobb nevelés a vadászkutya-kiképzés

A münsterlandi vizsla professzionális vadászkutya-kiképzést igényel. Ezalatt ugyanis megtanulja négylábúja, hogyan képes természetes vadászösztönét kontrolállt módon kiélni. Ugatása szintén következetes nevelést igényel, különben az egész utca tőle fog zengeni. Ez a fajta azonban szívesen és gyorsan tanul, valamint engedelmes, azaz szívesen dolgozik együtt gazdájával. Mindennek köszönhetően tehát ezt a fajtát általában könnyű nevelni, ám sok türelemre és következetességre lesz szüksége.
Kezdő kutyások számára kizárólag akkor alkalmas a münsterlandi vizsla, amennyiben gazdája szakértő segítséget vesz igénybe.
Itt bővebben olvashat róla, hogyan tudja leszoktatni kutyáját a túlzott és kontrolálatlan ugatásról ugatás elleni tréninggel.

Tartása: ideális esetben vadász háztartásában

A münsterlandi vizsla leginkább egy vadász háztartásába illik, ahol közel érezheti magát kétlábú falkájához.

További tippek tartásához:

A münsterlandi vizsla bundájának ápolása

Hosszú szőre és rengeteg aljszőrzete nem lehet túl igényes a vadászat miatt. Végtére is a münsterlandi vizslának meg kell védenie vadászterületét, erdőn-mezőn át, tövises bozótban, pusztában és mocsárban egyaránt. Mindazonáltal javasolt kétnaponta átfésülni szőrét.

Minden erdei séta után érdemes ellenőrizni, nem ragadt-e bogáncs vagy toklász a bundájába. Szintén fontos továbbá a kullancsokat is eltávolítani, ha esetleg előbukkannának kedvence szőrében hívatlan vendégként. Ügyeljen a megelőzésre is, hiszen így megvédheti münsterlandi vizsláját különböző betegségektől, mint például a Lyme-kórtól. Javasoljuk, hogy hosszú fülét rendszeresen ellenőrizze és tisztítsa. Különösen azon lógófülű kutyák ugyanis, akik sokat vannak vízben, hajlamosak fülgyulladásra.

Tudjon meg még többet a kutyák szőrápolásáról a zooplus magazinban.

Kinek való a münsterlandi vizsla?

Csak olyan válassza ezt a vadászkutyát, aki megfelelő mennyiségű terhelést, futkározást és elfoglaltságot tud biztosítani neki. Hivatásos vagy hobbivadászok azonban, akik aktívan vadásznak és egy sokoldalú kutyát keresnek, tökéletes társra lelnek majd a sármos vizslában.

A münsterlandi vizsla családi kutya?

A fajtának szüksége van otthon a családi kötelékre és barátságos a gyermekekkel. A vadásztárs azonban nem városi kutya, legjobban egy biztos kerítésű kertben érzi magát. Optimális esetben lehetősége van belátni egész “birtokát”.

Macskákkal és más kisállatokkal inkább ne tartsa egy háztartásban. Macskákkal való összeszoktatása esetleg még lehetséges lehet, amennyiben a münsterlandi vizsla már kölyökkorában megszokja a cicát. Ne felejtse azonban, hogy kétség esetén a vizsla veszélyes lehet a macskákra. Egyéb kisálatokkal, mint például nyúllal sose hagyja felügyelet nélkül.

Alkalmazás: münsterlandi vizsla, mint vadászkutya

Arra a kérdésre, hogy hogyan is alkalmazhatja legjobban münsterlandi vizsláját, meglehetősen egyértelmű a válasz: professzionális vadászat során. Végtére is évszázadokon át erre tenyésztették és így sokoldalú tehetségét is megcsillogtathatja. Mindenekelőtt azonban főleg a “lövés után” tudja hasznosítani a fajt. Gyakran alkalmazzák az elejtett vad felkutatása, vagy a sebesült állatok levadászása során. Mindezek során alapos és kitartó keresést végez.

Egy további feladatkör, amiben a münsterlandi vizsla szintén jeleskedik, a kajtató kutya vízi munkája. Sok solymász szintén ezt a fajt választja, hiszen kiváló az orra és kiemelkedő a munkakedve. A münsterlandi vizsla továbbá remek társ kutyás sportokhoz is, mint például a mantrailinghez vagy a dummytraininghez.

Az egészséges münsterlandi vizsla

Hasonlóan hosszúszűrű német társához, a komoly tenyésztőktől származó münsterlandi vizsla masszív felépítésű és egészséges. Azonban, mint minden nagytermetű kutyánál, nála is előfordulhat csípőrendellenesség. Ha viszont utódnemzés előtt megvizsgálják a tenyészpéldányokat, valamint a fajtájának megfelelően etetik őket, akkor ennek kockázata elenyésző.

Alapos fülhigiéniával a fajtára jellemző fülgyulladások szintén elkerülhetőek.

Meddig él egy münsterlandi vizsla?

Ha jó egészségnek örvend, a münsterlandi vizsla idős koráig agilis marad. Átlagéletkora 11 és 13 év között mozog.

A fajta története – madarászkutya ősök

Története a hosszúszőrű német vizsláéval szorosan összefonódik. Mindkét kutyafajta eredete a középkori hosszúszőrű madarászkutyákra vezethető vissza. Sokáig tulajdonképpen egy fajként, csak két különböző színváltozatként voltak számontartva. A befolyásos hosszúszőrű német vizsla tenyésztők egyesülete azonban 1908-ban kizárta a fekete kutyákat a tenyésztésből.

Tíz évvel később aztán a fekete-fehér kedvencek rajongói saját egyesületet alapítottak, a “hosszúszőrű fekete-fehér münsterlandi vizsla tenyésztői egyesületét”. Az új fajta összesen 83 fekete-fehér hosszúszőrű német vizslától származik. Sokan közülük a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található münsterlandi régióból származtak. Önálló fajként való elismerésére 1922-ben került sor.

Tenyésztése manapság

A legtöbb tenyésztő Németországban található – itt évente nagyjából 300-400 ilyen kölyökkutya jön világra. Más országokban azonban nem olyan népszerű ez a faj.

Jótanácsok, ha münsterlandi vizslakölyköt szeretne vásárolni

Ha ilyen fajta kiskutyát szeretne vásárolni, legjobb, ha a Münsterlandi Vizslák Egyesületének illetékes tartományi kirendeltségéhez fordul. A legtöbb tenyésztő csak vadászoknak ad kiskutyát. A tartományi kirendeltségek weboldalain biztosan talál kapcsolattartót olyan tenyésztőkhöz, akik épp kínálnak eladásra kiskutyákat. Ha meglátogatja a közelben lévő tenyésztőket, lehetősége lesz élőben megismerkedni a fajtával, valamint gazdáitól tanácsot kérni.

A Münsterlandi Vizslák Egyesületének van egy aktuális nemzetközi listája a kapcsolattartóiról, azok számára, akik Németországon kívülről érdeklődnek a fajta iránt. Az érdeklődők itt találnak belga, francia, nagy-britanniai. svájci, cseh, dán, osztrák és északamerikai kapcsolattartókat.

Mennyibe kerül egy münsterlandi vizsla?

Egy komoly tenyészetből származó münsterlandi vizsla ára általában 1500 és 2000 euró között mozog.

Tájékozódjon alaposan, mielőtt kiskutyát vásárolna: 12 kérdés a tenyésztőhöz

Alternatív kutyafajták

Jellemét és típusát tekintve a münsterlandi vizslának a hosszúszőrű német vizslával van a legtöbb közös jellemzője. Végtére is közel száz évvel ezelőttig ugyanannak a fajnak számítottak és azóta is hasonló módon alkalmazzák őket vadászkutyaként.

Más vizslák, mint például a drótszőrű német vizsla vagy a rövidszőrű német vizsla, valamint a francia vadászkutyák, úgymint az Epagneul Picard vagy az Epagneul Français szintén közel állnak a münsterlandi vizslához.

A kis münsterlandi vizsla más felmenőktől származik, azonban szintén okos vadászkutya, aki kötődik kétlábú gazdájához.

A vadászok megnyerő segítője

Ez a négylábú sármos, gyönyörű, okos és barátságos családi kutya. Mindazonáltal csak olyanok figyelmébe ajánljuk, akik a kiemelkedő mennyiségű elfoglaltságot és futkározást biztosítani tudják számára. A kutyás sportok önmagukban nem lesznek elegek, hogy lefárasszák, hiszen a münsterlandi vizslát mindenekelőtt a vadászat teszi boldoggá.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.