Elo This article is verified by a vet

elo kutyák a mezőn

A különböző kutyafajták legjobb tulajdonságait ötvözi, hogy ideális családi kutya legyen belőle – ez volt az Elo kitenyésztésének alapja. Ez a gyönyörű kutya azonban nem elismert fajta. Hogy ez mit jelent, megtudhatja ebből a cikkből.

Rövid bemutatkozás

Összefoglalás: Az Elo kiegyensúlyozott, mégis aktív kutya. Ideális családok számára, és sokoldalú négylábú barátnak számít.
Marmagasság: 45-60 cm
Testsúly: 15-35 kg
Átlagos várható élettartam: 12-14 év
Ár: min. 1.500 Euro
Természet: nyugodt, éber, higgadt
Bunda: durva vagy sima szőrű
Bunda színe: bármilyen, kivéve merle
Nevelés nehézsége: közepes
Ápolás: igényes
Mozgásigény: magas
Származás: Németország

Kinézet: nem minden a külső

… ennek ellenére az Elo hosszú bundájával és háromszögletű, álló fülével már első pillantásra ébernek és barátságosnak tűnik. Mindazonáltal szerencsére a megjelenése nem olyan fontos tényező az Elo tenyésztésében.

Az Elo küllemét a tenyésztésében részt vevő fajták jellemzik. Ennek során az egészségügyi szempontok elsőbbséget élveznek az egységes megjelenéssel szemben.

elo kutyák jutalomfalatot kapnak © Christian Müller / stock.adobe.com

Milyen nehéz egy Elo?

A tenyésztők általában két méretet különböztetnek meg:

  • Kis Elo: marmagassága legfeljebb 45 centiméter; súlya körülbelül 15 kilogramm.
  • Nagy Elo: marmagassága legfeljebb 60 centiméter; súlya legfeljebb 35 kilogramm.

A fajtaleírás szerint az Elo-nak háta fölé pöndörítve kell hordania a farkát. Erős feje fölött két, álló fül található. Stopja (az orr tövétől a koponyatetőig tartó szakasz) hangsúlyos, pofája pedig rövid.

A szőrzet textúráját tekintve szintén két változat létezik:

  • A durva szőrű Elo szőrzete a bobtail szőrzetére hasonlít, és a nevével ellentétben puha tapintású.
  • A sima szőrű Elo szőrzete rövidebb a lábakon és az arcon.

A merle kivételével minden szín megengedett a fajtánál. A tiszta fehér, foltos kutyák azonban különösen kívánatosak.

Jellem: az Elo természete

Az Elo tenyésztésének célja egy ideális családi kutya létrehozása volt, és ez is maradt a mai napig. Ennek megfelelően ideális esetben számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely erre predesztinálja.

A fajta meglehetősen nyugodt temperamentummal rendelkezik és ébernek számít, anélkül, hogy hajlamos lenne az ugatásra. Általában remekül kijön más fajtársakkal vagy más háziállatokkal. Idegenekkel szemben általában tartózkodó, de nem agresszív vagy félénk.

Van az Elo-nak vadászösztöne?

A fajtának csekély vadászösztöne van, vagy egyáltalán nincs neki, és nyugalmat sugároz. Nem könnyű őt kihozni a sodrából, így nyugodtan lehet vele sétálni. A kisebb példányok általában kicsit élénkebbek, mint nagyobb társaik.

elo, mint családi kutya © Christian Müller / stock.adobe.com

Tartás: az Elo nevelése

Az alárendeltség nehéz a növésben lévő Elo számára, de szeretetteljes következetességgel megbízhatóan rá lehet venni, hogy betartsa a már megtanult szabályokat. Az Elo mindig is hajlamos lesz makacskodni. Nevelését a többi kölyökkutyával való játék, majd a kutyaiskola látogatása teszi teljessé.

Alkalmas az Elo kezdő kutyások számára?

Ha van már kutyás tapasztalata, akkor biztosan könnyebb lesz az Elo nevelése. Hiszen még ha természetét tekintve fantasztikus családi kutya is lehet, akkor is ügyes és következetes nevelést igényel. Még a legjobb adottság sem tudja ellensúlyozni a nevelés hibáit.

Az első kutyás gazdiknak ezért alaposan tájékozódniuk kell, mielőtt magukhoz vennének egy Elo-t. Ha nem tiszteli Önt, mint kompetens vezetőt, akkor a kutya gyorsan feszegetni fogja a határait – és ezt kedve szerint teszi majd.

Mennyi mozgásra van szüksége egy Elo-nak?

Bár az Elo nyugodt és kiegyensúlyozott kutya, mégis sok mozgásra van szüksége. A kutyasportok iránti ambíciói meglehetősen korlátozottak, de kiadós séták szükségesek a kifárasztásához.

A fajta legtöbb képviselőjének nincs vadászösztöne, ami megkönnyítheti a szabadban tett kirándulásokat. Természetesen azonban nincsen garancia rá, hogy egyik példánynak sem lesz vadászösztöne!

Az Elo-t egyéves korától kezdve szoktathatja hozzá ahhoz, hogy kerékpározni vagy kocogni járjon Önnel. A sportfoglalkozásokat azonban mindig igazítsa négylábú barátja edzettségi szintjéhez, hogy megelőzze a sérüléseket.

A kutyasportok nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy lefoglalja az Elo-t, de sok példány nagyon élvezi őket. Próbálja ki, miben leli örömét négylábú barátja. Legyen az agility, trükkök tanulása vagy dog dancing – mindent szabad, amit Ön és kedvence élveznek!

Az Elo családi kutya?

Ha vannak gyermekei, az Elo imádni fogja őket. Ezek a pihe-puha négylábúak ugyanis ideális családi kutyáknak számítanak, és a gyerekek legjobb barátjává válhatnak – feltéve, hogy már ismerik az állatokkal való bánásmód alapvető szabályait.

Mindazonáltal természetesen soha ne hagyja a kutyát és a gyermeket felügyelet nélkül, amíg a kicsik el nem érnek egy bizonyos kort. Gondoskodjon arról is, hogy az Elo el tudjon vonulni, ha a nyüzsgés túl sok lesz neki.

Más háziállatokkal is szocializálhatja. Ez különösen jól működik, ha már kölyökkorában hozzászoktatja a macskákhoz és más háziállatokhoz.

Étrend: mit eszik szívesen az Elo?

Az Elo etetése nem bonyolult. Mindenekelőtt fontos, hogy jó minőségű táplálékkal etesse kutyáját.

Érdemes a felnőtt kutyákat kéthetente megmérni, hogy szemmel tartsa a középhosszú szőrzet alatt megbúvó súlyt. Így időben módosíthatja az étrendjét, ha esetleg az Elo nem kívánt súlyt szedett volna fel, vagy fogyott volna.

Az eledelen csak lassan szabad változtatni. Minden nap keverjen egy kicsit többet az új eledelből a megszokott kutyatápba, így kedvence nem szenved majd sem hasmenéstől, sem más intolerancia-reakcióktól.

Jutalomfalat dicséretként és fogápolásként

Ha jutalomfalatot szeretne adni kedvencének, adjon neki időnként rágócsontokat vagy száraz rágcsálnivalót, például marhafület. Ezzel egyúttal szórakoztató elfoglaltságot is nyújt a háziállat számára.

A cukormentes finomságok, például a fogápoló rágcsálnivalók jutalomfalatnak is alkalmasak. De ne feledje, aprócska játékok vagy simogatások is hatékony jutalomnak számítanak, mindenféle költség és kalória nélkül.

Még egy tipp: friss ivóvíz mindig legyen szabadon elérhető bundás barátja számára.

Ápolás: az Elo bundájának megszelídítése

Annak érdekében, hogy az Elo szőrzete ne filcesedjen össze, rendszeresen kefélje és ápolja azt.

Különösen tavasszal és késő ősszel érdemes naponta fésülni, mivel a vedlési időszakban gyorsan kialakulhatnak a nem kívánt csomók a kutya szőrzetében. Fontos, hogy már kölyökkortól szoktassa Elo kutyáját az ápolási rutinhoz.

Van az Elo-nak aljszőrzete?

Az Elo szőrzete fedőszőrből és aljszőrből áll. Hasznos tipp: éppen ezért tartózkodjon a nyári nyírástól, mivel az károsítaná négylábú barátja bundáját.

Életének első évében egyáltalán nem szabad mosni az Elo szőrét. Felnőttkorban pedig csak akkor, ha feltétlenül szükséges. Ekkor használjon kíméletes kutyasampont.

A zooplus webáruházban mindent megtalál, ami az Elo szőrzetének ápolásához szükséges.

Egészség: a megfelelő tenyésztés kulcsfontosságú

Az Elo egészséges tenyésztése érdekében a tenyésztők a következő betegségek vizsgálatára támaszkodnak:

Az EZGF (Elo Tenyésztői és Kutatói Egyesület) ezek közül különösen ajánlja azokat az állatorvosokat, akik tagjai a Dortmundi Körnek, azaz az Állatok Genetikai Szembetegségeinek Diagnosztikájáért Felelős Társaságnak (Dortmunder Kreis –DOK, Gesellschaft für Diagnostik genetisch bedingter Augenerkrankungen bei Tieren).

Ha az Ön Elo-ja egészséges, és fajnak megfelelően tartja, négylábú barátja várható élettartama körülbelül tizenkét-tizennégy év lesz. A kisebb példányok általában tovább élnek.

Származás: milyen fajtákból áll az Elo?

Az Elo fajtája 1987-ben jött létre, amikor Marita és Heinz Szobries német kutyatenyésztők egyesítették a Bobtail, a Csau Csau és az Eurázsiai fajtákat. E három eredeti fajta alapján pedig  Eloschaboro – vagyis röviden Elo – névre keresztelték a szelekció eredményeként létrejött négylábúakat.

Az egészség és a temperamentum fontosabb, mint a kinézet

Tenyésztése során a küllem másodlagos jelentőségű volt. Ami a tenyésztő házaspár számára fontos volt, az az a viselkedés, amely az Elo-t ideális családi kutyává teszi. Az újonnan létrehozott fajta az Eurázsiai eredeti természetét ötvözte a Bobtail szelíd karakterével – a hangsúlyt az egészségre is helyezték.

1995-ben felmerült az igény egy kisebb méretű társas kutya iránt, amely az Elo pozitív tulajdonságaival rendelkezik. A tenyésztők ekkor a Pekingi kutyát, a kistestű Spitzet és Japán Spitzet keresztezték, hogy egy kezelhető termetű kutyát hozzanak létre.

Az Elo® – egy márkanév?

Az Elo egy ,,márkanév”, ezért gyakran találja a nevet szerzői jogi szimbólummal jelölve. Ez elsőre furcsának tűnhet, de közelebbről megvizsgálva már van értelme. Hiszen minden egyes kutyafajta bizonyos tulajdonságokat és saját történelmet képvisel.

Az Elo márka tulajdonosai a ,,fajta” alapítói. Ők védik az Elo-t, mint ,,márkát” a nem szakmabeliektől, akik anélkül árulnak ezen a néven keverékeket, hogy teljesítenék a tenyésztési kritériumokat.

Mivel azonban ez a kutya hivatalosan nem tekinthető önálló fajtának, egyes kutyabarátok bírálják az alapítókat és támogatóikat. Azzal érvelnek, hogy az Elo nem fajta, hanem csak egy ,,keverék”. Ennek megfelelően a kölykök igazi kis ,,zsákbamacskák”, változó külsővel és jellemmel.

Ha egy Elo iránt érdeklődik, érdemes ennek is utána járnia. Csak így tud majd saját véleményt alkotni. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy az engedélyezett Elo tenyésztőknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük.

Vásárlás: hol találok egy Elo kutyát?

Más fajtáktól eltérően az FCI ernyőszervezet nem sorolja az Elo-t az elismert kutyafajták sorába. A jó hírű Elo tenyésztők éppen ezért az úgynevezett Elo Tenyésztői és Kutatói Egyesülethez (EZFG) tartoznak.

Ha kiskutyát keres, éppen ezért csak az EZFG által elismert tenyésztőtől vásároljon. Ezek a tenyésztők rendszerint csak a szervezet papírjaival együtt adják el a kölyköket. Csak így lehet biztos abban, hogy a szülőállatok megfelelnek a szabályszerű követelményeknek.

Németországban számos tenyésztőt talál. Vannak azonban olyan szakemberek is, akik a szomszédos országokban, például Dániában, Ausztriában, Svájcban vagy Belgiumban találhatóak. Az EFZG az idősebb Elo kutyák elhelyezésében is tud segíteni.

Mennyibe kerül egy Elo kutya?

Egy kölyökkutya ára általában 1500 euró körül kezdődik. Tippünk: ha idősebb kutyát keres, nézzen szét az állatvédő szervezeteknél is. Itt számos keveréket talál, amelyek nagyon hasonlítanak az Elo kutyákra, és könnyen elbűvölhetik Önt a bájukkal.

kölyök elo kutya © michaelstephan / stock.adobe.com

Következtetés: illik hozzám az Elo?

Az Elo nagyon alkalmazkodóképesnek számít, és egyaránt alkalmas családok és olyan egyedülálló emberek számára, akiknek sok idejük van a kutyájukra. Nem kell állandóan lefoglalnia, de társaságkedvelő szőrös barátja szeretne majd Önnel lenni.

Ezt a kiegyensúlyozott természetű kutyát tarthatja egy kertvárosi házikóban vagy egy tágas városi lakásban is. Ne feledje azonban, hogy kutyájának sok mozgást kell biztosítania, és kerüljék a lépcsőzést.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.