Kutya szürkehályog This article is verified by a vet

kutya szürkehályog

Előbb-vagy utóbb ténylábú barátaink is elérik az időskort. Ha azonban nem csak bundájuk, hanem szemük egyre szürkébbé válik, lehet, hogy kutyája szürkehályogban szenved.  Olvassa el cikkünket, hogy minden szükséges információt megtudjon a témában!

Mit is jelent tulajdonképpen kutyáknál a szürkehályog?

Szürkehályognak, illetve kataraktának azt nevezzük, amikor egy megbetegedés miatt a szemlencse elhomályosodik. Nevét a kinézetéről kapta, hiszen a szemlencsék végstádiumban akár hófehérré is válhatnak.

A szemlencse a hátulsó szemkamra és az üvegtest között található, és elülső és hátulsó lencsetokból, valamint kéregből és lencsemagból áll.

Hogy kedvence láthasson, átlátszó szemlencsére van szüksége. Ez az átlátszóság lehetővé teszi a kéreg és a mag szoros rostlefutását. Hogy milyen mértékben korlátozódik szürkehályog esetén a látás, az a rostlefutás elváltozásától, illetve a lencse elhomályosodásának a mértékétől függ.

Fontos azonban megkülönböztetni a szürkehályogot a lencse időskori elhomályosodásától (cataracta nuclearis), ami csak ritkán jár együtt a kutya megvakulásával.

Tünetek: Mik a legfontosabb ismérvei a betegségnek?

A szürkehályognak tipikus tünetei vannak, mint például az egyik, vagy mindkét szem szürkés elhomályosodása, vagy a látási készség hiánya. Mivel ez egy fokozatosan kialakuló betegség, és hónapokig vagy évekig is eltarthat, mire kifejlődik, különböző stádiumokra szokás osztani.

Kezdetben a kutya szemén még csak apróbb, enyhe foltokban jelenik meg az elhomályosodás, majd ezek egyre nagyobbakká válnak. Ha a helyzet rosszabbodik és már nem is látható a szemgolyó, akkor már egy érett szürkehályogról van szó. Ebben a stádiumban a kutya már nagyrészt meg is vakult.

Ha a betegség még tovább fejlődik, a szemlencse szétesik, és egy súlyos és fájdalmas szemgyulladás alakul is. Ez a túlérett szürkehályog, mely néhány esetben a szemlencse enyhe sárgás elszíneződésével is jár.

Amennyiben még tovább érik a szürkehályog, bizonyos körülmények között szemlencse ficamhoz (luxációhoz) is vezethet, így pedig zöldhályoghoz (glaucoma). Ez mindenképpen óriási fájdalommal jár, és mielőbbi állatorvosi kezelést igényel.

Hogy néz ki a kutya szürkehályog?

Ha egy kutya szürkehályogban szenved, látása idővel fokozatosan romlik, mivel az elhomályosodott lencsén egyre kevesebb fény jut át. A kutya így mindent egy viszonylag áttetsző vagy sűrű ködfátyolon keresztül lát.

A korlátozott vagy teljesen hiányzó látáskészség miatt a kutyák ilyenkor gyakran fokozott tájékozódási zavart mutatnak, kevésbé szeretnek mozogni, és beleütköznek különböző tárgyakba vagy személyekbe. Ha csak az egyik szemüket érinti a betegség, néhány kutya jól tudja kompenzálni azt a másik szemével.

Diagnózis: Hogyan ismerjem fel kutyámnál a szürkehályogot?

Ha gyanús Önnek, hogy kedvence szürkehályogban szenved, ne habozzon soká állatorvoshoz fordulni. Az anamnézis során ő majd kikérdezi Önt kutyája viselkedéséről és egyéb fontos tényezőkről is.

Ezután következik egy általános kivizsgálás, hogy kiszűrjék a potenciálisan háttérben megbúvó betegségeket, mint például a cukorbetegséget (diabetes mellitus), majd egy speciális szemvizsgálat következik. Először meg kell vizsgálni a szem általános mozgását, valamint a szem külső részét. Ezután további tesztek jönnek, hogy az orvos a lehetséges látáskárosodást is felfedezhesse.

Végül pedig a szem struktúráját veszik közelebbről szemügyre. Ehhez a vizsgálathoz különleges szemcsepp szükséges, mely kitágítja a pupillákat.

A következő orvosi segédeszközök segítenek a diagnózis felállításánál:

  • Egy réslámpa segít a szemlencse elhomályosodását pontosabban lokalizálni.
  • Egy speciális ultrahangos géppel az állatorvos értékeli a szemlencse állapotát és a szemstruktúra további részeit.
  • Az elektroretinogramm további információt nyújt a retina meglévő károsodásairól.
kutya szemvizsgálat

Terápia: Hogyan kezelik a kutyáknál a szürkehályogot?

Sajnos ma még nem léteznek olyan gyógyszerek, melyek legalább megállítanák a szürkehályog előrehaladását, vagy gyógyítanák a betegséget.

A jelenleg elérhető legjobb terápia a lencse operációval történő eltávolítása. Ezt a beavatkozást az állatorvos a kutya mélyaltatása mellett végzi. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha a kutya retinája még sértetlen.

Így nem érdemes túl sokat várni az operációval. Minél előrehaladottabb állapotban van a szürkehályog, annál nagyobb a szemben az elváltozás. Következésképpen nem csak a műtét sikerességének esélyei csökkennek, hanem a beavatkozás komplikációinak a valószínűsége is.

Az operáció után intenzív ápolás szükséges. Az első napokban és hetekben naponta szükséges különböző szemcseppek alkalmazása, ezenkívül rendszeres állatorvosi kontrollvizsgálatokra kell járni.

Okok: Hogyan alakul ki a kutyáknál a szürkehályog?

Az állatorvos mindenekelőtt megállapítja, hogy öröklött vagy szerzett szürkehályogról van szó.

Öröklött kutya szürkehályog

Az öröklött szürkehályog recesszív módon öröklődik, és általában mindkét szemet érinti. Különösen gyakran fordul elő a labrador retriever, golden retriever, husky, schnauzer és az afgán agár fajtájú kutyáknál.

Egy további öröklött szembetegség a progresszív retina atrófia (PRA), mely minden kutyafajtánál előfordulhat, és a retina károsodását jelenti. Ennek a komplex betegségnek a lefolyása során szintén felmerülhet szürkehályog is.

Szerzett szürkehályog

A leggyakoribb a szerzett szürkehályog, mely vagy bármilyen alapbetegség nélkül, vagy szembetegségek miatt alakul ki.

Ilyen szembetegség a szemgyulladás (uveitis), a sérülések vagy a szemstruktúra – például a retina – fejlődési rendellenességei, de rendszerszintű megbetegedések is állhatnak a háttérben, mind például a diabetes mellitus, azaz a cukorbetegség. A diabéteszben szenvedő kutyák 60%-ánál alakul ki szürkehályog, általában mindkét szemükön. Ritkább esetben mérgezések és fizikai ingerek is vezethetnek szürkehályoghoz, például sugárzás.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek?

A szürkehályog prognózisa attól függ a kutyáknál, milyen stádiumban van a betegség. Ha minden vizsgálat azt mutatja, hogy az operáció a megoldás, a látáskészség visszanyerésének esélye 90-95% körüli.

Ha a szemstruktúra már gyulladt, vagy a lencse már szétesett, ennek az esélye csökken.

Megelőzés: Meg előzhető valahogy a kutya szürkehályog?

A korral járó változások és az örökölt eredetű betegségek ellen aligha léteznek megelőző intézkedések.

A diabetes mellitus kockázatát azonban csökkentheti, ha kutyája egészségesen étkezik és eleget mozog.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.