Mudi

mudi kutya

Mudi: az eredeti magyar

A hazáján kívül kevésbé ismert mudi kutya egy igazán sokoldalú állat. Munkakutyaként őrzi a marhákat, a háztól és udvartól távol tartja a patkányokat, családi kutyaként pedig az elegendő elfoglaltságot kínáló sportos emberek fáradhatatlan társa.

Középtermetű kutya éber tekintettel

A Magyarországról származó juhászkutya maximum marmagassága 47 cm. A szukák súlya 8 és 11 kg között mozog, a kanok legfeljebb 13 kg-osak. Ékalakú feje az orr irányába elkeskenyedik, mely az álló fülekkel együtt erősíti a fajra jellemző éber megjelenést. Néhány mudi természetesen kurtított farokkal rendelkezik. Fején és a lábak elülső oldalán a szőr többnyire rövid és sima, testének többi részén hosszú, sűrű és hullámos vagy göndör. A mudik rendszerint feketék, azonban előfordulnak őzbarna, fehér, szürke vagy kék-merle színben is. Mivel ennek a fajtának a tenyésztése még meglehetősen friss, bizonyos mudiknál előfordulhatnak optikai eltérések.

Népszerű segítség a gazdaságban

Mudikról szóló első írásos források egy 1815-ös könyvig nyúlnak vissza, ahol megjelenésében a mai mudikhoz hasonló, álló fülű, középtermetű pásztorkutyát ábrázolnak. A fajta különböző magyar terelő- és pásztorkutyák illetve kicsi német juhászkutyák, úgynevezett spiccjellegű terelőkutyák vagy pomerániai spiccek keresztezésének eredménye. Az első fajtaleírás 1936-ból származik, csakúgy mint neve, melyet a fajta egyik meglehetősen jellemző képviselője, egy Mudira keresztelt fekete kan után kapott.

Magyarországon a mudik ma nagyon elterjedt munkakutyának számítanak. Különböző haszonállatok csordáit őrzik a marhától, juhoktól kezdve a lovakig. Az önálló kisegítők reggelente egyedül terelik ki a sertéseket vagy a libákat a legelőre, ahol felügyelik, majd este vissza is terelik őket. Az őrzendő állatokat tekintettel és hangadással tartják ellenőrzésük alatt. Magyarországon kívül ritkán találkozni ennek a sokoldalú fajtának a példányaival. Németországban évente mindössze egy tucat kölyök születését jelentik be. Lassan azért növekszik ennek az okos és eredetileg pásztorként tartott kutyának a népszerűsége, különösen a skandináv országokban szaporodik a tenyésztők létszámának növekedése. A fajta tenyésztési könyve még mindig nincs készen, ami azt is jelenti, hogy a standardleírásnak megfelelő, ám törzskönyvvel nem rendelkező kutyák is felvehetők.

mudi weiß © Uros Petrovic / stock.adobe.com

A mudi jelleme: kemény héj, puha mag

A mudik tipikus juhászkutyák. Okosak, kíváncsiak és nagyon tanulékonyak. A következetes irányításnak gond nélkül alárendelődnek, bár önállóságuk egy részét, mely elengedhetetlen volt eredeti feladataik ellátásához, mindig megtartják. Bátor és rettenthetetlen fajtáról van szó és már csak határozott fellépésükkel is könnyen a kívánt irányba terelik a rábízott nyájat. Más juhászkutyákhoz képest a mudi kutya sohasem támad a rá bízott védencekre, kizárólag tekintetével és ugatással irányítja őket. A magyar pásztorkutyák mindig készen állnak az új kalandokra, családjukhoz –minden egyéb négylábút is beleértve- nagyon hűségesek. A mudi szeret időt tölteni a hozzátartozóival és szívós munkastílusa ellenére érzékeny társ. Nevelés tekintetében ugyanez az érzékenység jellemző rá. Kétlábú falkavezérétől érkező agresszivitás teljes mértékben elbizonytalanítja. Az idegenekkel szemben inkább távolságtartó. A mudi éber és ennek következtében viszonylag ugatós kutyának mondható.

A mudi strapabíró egészsége

A mudi kutya egy meglehetősen fiatal és eredeti fajta, melyet nagy fizikai strapabírás jellemez. A juhászkutyák megfelelő gondoskodás mellett 15 évig is élhetnek. Az energiabomba egészségének feltétele a testi és szellemi leterheltség is, melyek nélkül egy mudi kóros viselkedési problémákat is mutathat, mint például agresszió, vagy apátia. A mudi-kölyök kirobbanó energiája ellenére 12-15 hónapos koráig ne végezzen sporttevékenységet, mivel maradandó mozgásszervi károkat okozhat a kutyánál. A lépcsőt is kerülnie kell eddig az életkorig. Ha négylábúja már kifejlődött, lassan, de fokozatosan elkezdheti az edzését, mivel a sportos igénybevétel a mudi testének és lelkének egyaránt jót tesz.

A mudi etetése

Az egészséges táplálkozás megfelelően igazodik a kutyához és igényeihez. Olyan eledelt adjon neki, melyben az összetevők listáján a hús áll az első helyen. Ezek a vadászok a szabadban természetesen a zsákmányok gyomortartalmát, valamint szükség esetén néha gyümölcsöt vagy növényeket is elfogyasztanának, táplálékuk nagyrészét mégis a hús teszi ki. A száraz vagy nedves eledel formájában elérhető készétel kiegyensúlyozott mértékben látja el szükséges tápanyagokkal. Válasszon silány gabonáktól mentes, kiváló minőségű terméket.

A kölyök-mudit gyakrabban kell etetni mint a felnőttet, akinek már naponta kétszeri étkezés is elegendő. A szükséges eledelmennyiséget nemcsak a kutya mérete, hanem mozgásigénye is meghatározza. A gyártók ajánlása jó kiindulási pont, mégis tartsa négylábúja vonalait szem előtt, hogy fogyáskor vagy hízáskor gyorsan be tudjon avatkozni. A napi adag kiszámolásakor ne feledkezzen meg az esetleges jutalomfalatokról sem. Eledelváltáskor mindig lassan járjon el és egyre nagyobb mennyiségű új eledelt keverjen hozzá a már ismerthez, így kerülje el a hasmenéssel vagy hányással járó túlérzékenységi reakciókat. Természetesen mindig álljon elegendő víz az állat rendelkezésére.

Tetőtől mancsig ápoltan

A mudi kutya puha bundáját könnyű ápolni, mivel nem hajlamos a filcesedésre. A vedlés idején azonban javasolt naponta fésűt ragadni, hogy csökkentsük a szőr mennyiségét a lakásban és a négylábút is megszabadítsuk kihullott szőrétől. Vannak gazdik, akik a fogkő elkerülése érdekében rendszeresen tisztítják kutyájuk fogát speciális krémmel és kutyáknak szánt fogkefével. Ha már a kölyköket is hozzászoktatjuk ehhez az ápolási rutinhoz, a felnőtt mudi is gond nélkül viseli, a fáradozásért egészen időskorig csillogó fogsor lesz a jutalom.

Kiegészítésképpen kutyáknak szánt fogápoló snackeket vagy száraz rágótermékeket is beszerezhet. Naponta ellenőrizze mudijának fülét és szükség esetén használjon szaküzletben kapható speciális fültisztítót. A karmokat is ellenőrizze időnként, mivel a körömágyba nyomódó karom nagyon fájdalmas lehet négylábújának. Különösen az idősebb kutyák hajlamosak a hosszú körmök miatt jelentkező problémákra. Speciális karomvágóval végezze el Ön a műveletet, vagy hagyja az állatorvosra pár hetente.

Mudi tartása: szocializáció és nevelés

A korai szocializáció különösen fontos ennél a fajtánál annak érdekében, hogy mudija nyitott legyen az újdonságokkal szemben, beleértve a többi embert és négylábút is. A szocializációt már a tenyésztőnek el kell kezdenie, majd később az új otthonában is szükséges folytatni. A 12. és 16. hetes koruk közötti idő különösen fontos nevelési szakasz, melyet pozitívan befolyásolhat.

Szeretetteljes következetességgel a mudi jól nevelhető, ha elfogadja Önt vezéregyéniségnek. Intelligens négylábúként hozzá hasonló kétlábúra van szüksége, ellenkező esetben számára logikusabbnak tűnik ha a saját feje után megy, hiszen az okosabb vállal felelősséget a falkáért. Tanulékonysága ellenére a mudiból hiányzik a “will-to-please” tulajdonság, vagyis hogy meg akarjon felelni az embereknek, mely más juhászkutyáknál, mint például a Border Terrier-nél eléggé meghatározó.

Ez azt is jelenti, hogy ha egy mudi kutya nem látja a feladat értelmét, előbb-utóbb abbahagyja. Ez vonatkozik néhány kutyasportra is, mivel a mudi (túl) gyakorlatiasan léphet fel. A fiatal kutyusok számára javasolt a kölyköknek szóló játszófoglalkozások látogatása, ahol sok fajtatással ismerkedhetnek meg. Ezt követően kutyaiskolát is felkereshet mudijával, ha a tréningmódszer is megfelel Önnek.

A mudi sokoldalú lefoglalása

Az eredetileg munkakutyaként tartott állatnak kedvencként is nagy leterheltségre van szüksége. Hacsak nincs egy sok marhát ellátó farmja, szánjon sok időt sportos társának lefoglalására. Ha az ember figyelembe veszi a kutya független karakterét olyan kutyasportokra is alkalmas mint az agility, kutyatánc, obedience vagy a kutyatorna. A mudi mentőkutyának is jól képezhető. Szívesen elkíséri a futáskor vagy –kellő edzettség mellett felnőtt korban- egy kényelmes biciklikörre, netán lovagláshoz. Nagy előnye, hogy alig van vadászösztöne, ezért gond nélkül szabadon engedhető. A gondolkodást igénylő játékok is szórakoztatják a mudit – mit szólna egy kis klikkertréninghez vagy keresőjátékhoz? Kevés elfoglaltság mellett olyan viselkedési problémák jelentkezhetnek a kutyánál, mint agresszivitás vagy apátia. Néha pihenőidőket is be kell iktatnia, nehogy túlpörögjön a négylábú.

schwarz mudi mutter mit welpe © Dogs / stock.adobe.com

Illik hozzám egy mudi?

A kényelmes, gyalogolni nem szerető embereknek, akik ha tehetik szélben és hidegben nem szívesen mozdulnak ki, nem való a mudi kutya lakótársnak. Ellenben kiváló társ olyan emberek mellé, akik szeretnek kutyájukkal a természetben tartózkodni és akár még egy kertet is tudnak biztosítani neki. Talán a többi háziállat felett is szeretne “pásztorkodni”, mely némi bonyodalmat okozhat más állatokkal, azonban egy kiegyensúlyozott mudi minden családtaggal, legyen az kettő- vagy négylábú barátságosan viselkedik. Nagyon ragaszkodik gazdájához és rosszul viseli, ha el kell válnia falkavezérétől, mellyel számolnia kell nyaralásának tervezésekor is. Elképzelhető azonban, hogy nincs is szükség különösebb gondoskodásra, mivel sok hotelnél megengedett a jólnevelt négylábú is. A mudi például kiváló társ valamilyen természetjáró nyaraláshoz.

Ha egy kutya befogadása mellett dönt, akkor az elkövetkezendő évekre felelősséget vállal a jóllétéért. A vásárlás előtt jusson eszébe, hogy egy mudinak napi szintű elfoglaltságra van szüksége és esőben sem elengedő a háztömböt egyszer “körbejárni vele” majd a kanapén heverészni. Beszerzés előtt számoljon a felmerülő költségekkel is: a kutya árán, és az alapfelszereltségen kívül (kosár, takaró, póráz, nyakörv vagy hám, autós biztonsági felszerelés, ápolóeszközök, mint például kefe, kullancskiszedő és karomvágó, játékok, tálak) rendszeres kiadást jelent a kiváló minőségű eledel, kutyaadó és az állatorvosi vizsgálatok.

Hol találom meg a vágyott mudimat?

Elhatározta, hogy Önnek kell egy mudi! Nagyszerű! Szerencséje van, mert Magyarországon kívül a mudik csak ritkán fordulnak elő, nálunk viszont könnyen hozzájuk lehet jutni. Hasznos lehet, ha felkeresi a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét, ahol információt kaphat az aktív tenyésztőkről.

Noha még mindig vesznek fel a standardnak megfelelő, ám származási igazolással nem rendelkező állatokat is a törzskönyvbe, érdemes tapasztalt mudi tenyésztőhöz fordulni, akinek a pásztorkutyák egészsége és egyedi jellemzői állnak tevékenységének középpontjában. Egy tipikus mudi-kölyök beszerzése érdekében akár hosszabb utazás vagy várakozási idő is megéri. Látogassa meg a tenyésztőt otthonában, hogy tapasztalatot szerezzen az állattartás körülményiről és a szülőkről. A mudikat ne legyenek kennelben tartottak, fitt benyomást keltsenek Önben. A kölykök legkorábban nyolchetes korukban költözhetnek be Önhöz és azonosítás céljából beültetett chipen kívül oltási könyvvel és származási igazolással is rendelkezzenek.

Ha felnőtt mudi is szóba jöhet, nézzen szét az állatmenhelyeken vagy otthonokban, mert sok mudi kutya vár gazdára itt is. Bár ezeknek az állatoknak nincs származási táblája, de a fiatal fajta kis magyar paraszgazdaságokból induló eredetét figyelembe véve, ez nem lehet akadály. Előzetesen tájékozódjon a közvetítő szervezetnél a kutya jelleméről, hogy megtudja, valóban alompárost alkothatnak-e Önök ketten.

Állatian jó időtöltést kívánunk Önnek okos mudijával.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.