Szívasztma kutyáknál This article is verified by a vet

kutya szívasztma

Egy apró köhintés még a kutyáknál is belefér olykor-olykor. Azonban, ha egyre gyakrabban fordul elő, és főleg éjszaka vagy terhelés esetén, akár szívasztmát is jelezhet. Hogy ez a betegség hogyan ismerhető fel, valamint hogyan tud beteg kedvencének legjobban segíteni, megtudhatja cikkünkből.

Mit értünk szívasztma alatt kutyáknál? 

A szívasztma egy tünet, amit többféle alapbetegség vált ki. A leggyakoribb kiváltó ok az úgynevezett balszívfél-elégtelenség, mely leginkább a kisebb termetű kutyákat érinti.

Az állat ilyenkor jellemzően alvás közben, vagy terhelés alatt szenved a köhögéstől.

Ha a mitrális billentyű zárva van, az megakadályozza, hogy a vér visszaáramoljon a kamrából a bal pitvarba.

Tünetek: Milyen jelei vannak a betegségnek? 

A szívasztma általában csak a betegség előrehaladottabb stádiumában jelenik meg, a hátterében álló balszívfél-elégtelenség következtében pedig egyéb klinikai tünetek kísérik:

  • Általános tünetek: gyengeség, kevesebb mozgás, étvágycsökkenés és súlyvesztés, gyors kifáradás terhelés esetén, nyugtalanság
  • Szívritmuszavarok és ájulás
  • Légzési tünetek: légszomj, fokozott lihegés
  • Kezdődő szívelégtelenség jelei: has körméretének növekedése, mivel víz gyűlik fel benne (hasvízkór)

A szívasztma okai kutyáknál

Szívasztma esetén leggyakrabban a mitrális billentyű elégtelensége áll a háttérben. Ez a balszívfél-elégtelenség a leggyakoribb szerzett szívbetegség a kutyáknál. Öröklési hajlam is sejthető mögötte, de egyéb környezeti hatások sem zárhatóak ki okai közül.

A mitrális billentyű fokozatos megvastagodása miatt a bal pitvar és kamra között az már nem tud megfelelően zárni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a bal pitvar volumennövekedése miatt megnagyobbodhat a szív.

Ha a vér visszatorlódik a tüdőbe, a benne található víz a tüdőrostokba nyomódik. Ennek következtében a víz felhalmozódik a tüdőben (tüdőödéma) vagy a mellüregben (pleurális folyadékgyülem). Mindkét állapot a köhögőreceptorok fokozott ingerlésével, valamint a tüdő baloldali főágára eső nyomás megnövekedésével jár. Így pedig kialakul a kutyánál a szívasztma.

Hogy a betegség előrehaladása jobban azonosítható legyen, a kardiológusok négy különböző stádiumra osztották, ahol az 1-es a csekély mértékű, a 4-es az előrehaladott, tünetekkel járó mitrális endokardiózist jelenti.

kutya kezdődő szívbetegséggel © Тарас Нагирняк / stock.adobe.com

Diagnózis: Milyen vizsgálatokat végez az állatorvos? 

Ha kutyája szívasztmában szenved, vagy a mitrális endokardiózis egyéb tüneteit mutatja, keresse fel állatorvosát. Ő az anamnézis során fontos jelekre figyelhet fel, mint például a teljesítmény csökkenése vagy az éjszakai köhögés.

Ezt követően az általános klinikai kivizsgálás során az állatorvos eldönti, hogy kardiológiai (szívprobléma), vagy légzési (tüdőprobléma) ok áll a háttérben.

Hogy a mitrális endokardiózis diagnózisa biztos legyen, az állatorvos végül egy speciális vizsgálatot végez kutyáján. Egy sztetoszkóp segítségével kiértékeli a különböző szívbillentyűk működését, valamint a tüdő állapotát. Így meg tudja például különböztetni egymástól a levegővel telt tüdőt a vízzel telitől (tüdőödéma).

Mivel a megbetegedés gyakran részben életveszélyes szívritmuszavarokkal jár együtt, egy EKG-vizsgálat is ajánlatos. Ez az eljárás segít megmérni a kutya szívének elektromos aktivitását.

Egy további lehetőség a képalkotó vizsgálatok alkalmazása, mint például a röntgen vagy az ultrahang. A röntgenvizsgálat segítségével láthatóvá válik az esetleges tüdőödéma, és a bal pitvar megnövekedése is. Ezzel szemben az ultrahang a billentyű zárófunkcióját mutatja meg, valamint a vér szívben történő áramlását.

Terápia: Mit lehet tenni a kutyáknál a szívasztma ellen? 

Mivel a szívasztma csak a tünet, a legfontosabb, hogy a háttérben megbúvó betegséget kezeljék. A tudomány jelenlegi állása alapján egy mitrális endokardiózist nem kell minden stádiumban rögtön kezelni. Ha azonban kutyája már szívasztmában szenved, valószínűleg előrehaladottabb a betegség.

Előrehaladottabb stádiumokban, például, ha már kialakul egy tüdőödéma, egy gyógyszeres kezelés javasolt, például a következők:

  • Víztelenítő gyógyszerek (pl. Furosemid)
  • Szíverősítő gyógyszerek (pl. Pimobendan)
  • Keringést támogató gyógyszerek: pl. ACE Hemmer)
  • Szívritmuszavar elleni gyógyszerek (antiaritmiás szerek)
  • A folyadék lecsapolása a has- vagy mellüregből.

Hogy a beteg kutya a lehető legtovább élhessen a betegséggel, az állatorvos és a gazdi együttműködése nagyon fontos. Előfordulhat például, hogy állatorvosa azt tanácsolja Önnek, vezessen kedvence légzéséről naplót.

Normális esetben a kutya percenként 10-30 alkalommal vesz levegőt. Egy légzési naplóban rögzítheti, hogy kedvence nyugalmi állapotban hányszor vesz levegőt.

Ha ez a szám tartósan 40 fölé megy, az valószínűleg a betegség súlyosbodását jelzi.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek? 

Minél hamarabb tisztázzák a szívasztma okát, kedvence annál jobb prognózisra számíthat. A mitrális endokardiózis ritkább esetekben a szemölcsizmokat a vitorlabillentyűkkel összekötő ínhúrok elszakadásához vagy a bal pitvar beszakadásához is vezethet. Legrosszabb esetben elvérzik a kutya, az utóbbi eset ugyanis egy visszafordíthatatlan folyamat.

Megelőzés: Meg lehet előzni a kutyáknál a szívasztmát?

A mitrális endokardiózis okozta szívasztmát nem lehet megelőzni a kutyáknál. Hogy azonban ne forduljanak elő súlyos komplikációk, a betegség időben felismerése és az állatorvossal való együttműködés kulcsfontosságú.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.