Kutya fültisztítás: praktikus tippek otthonra

kutya fültisztítás

Néhány esetben elkerülhetetlen, hogy kitisztítsa kedvence fülét. Főként a fülgyulladásra hajlamos kutyáknál fontos a fülek rendszeres tisztítása. Hogy hogyan érdemes helyesen tisztítani a kutyák fülét, és mikor szükséges egyáltalán, azt megtudhatja az alábbiakból.

A kutyák fülének tisztítása: Miért olyan fontos?

Először is érdemes tisztázni, hogy a fülzsír képződése teljesen normális jelenség. Ennek a fülváladéknak ugyanis fontos tisztító funkciója van.

Megköti a lerakódásokat, mint például az elhalt bőrsejteket, szőrzetet és koszt, majd a külső hallójáraton keresztül kifelé továbbítja azokat. A külső hallójárat faggyú- és izzadtságmirigyei ezért tehát folyamatosan termelik a sárgásbarna, waxhoz hasonló anyagot.

Néhány esetben azonban előfordul, hogy túl sok fülzsír termelődik vagy gyulladás alakul ki. A fülgyulladásban szenvedő kutyák gyakrabban vakarják a fülüket, mely aztán felduzzad és bevörösödik. Az is jellemző rájuk, hogy ferdén tartják a fejüket, és többet rázzák a szokottnál.

Mikor és milyen gyakran érdemes kitisztítani a kutyák fülét?

Kutyája az iszapban dagonyázott, és most különösen piszkosnak tűnik kívülről a füle? A kosz nagyrészét egy puha törlőkendővel is eltávolíthatja a fülkagylóból:

Néhány esetben azonban mélyebben is megbújik a kosz, így alaposabban ki kell tisztítani a kutya fülét:

Fülatkafertőzés esetén

A fülatkák (Otodectes cynotis) nem számítanak ritkaságnak a kutyáknál, s az úgynevezett fülröhöt okozzák. A külső hallójáratban telepednek meg és a szövetek nedvtartalmával, valamint bőrsejtekkel táplálkoznak.

A parazitafertőzés jellemzően sötétbarna vagy fekete fülzsírt okoz. Később aztán ez rothadó szagot áraszt, majd fülgyulladás kialakulásához is vezethet.

Fülvizsgálat előtt

Ha az állatorvos otoszkóp (fültükör) segítségével akarja közelebbről szemügyre venni a kutya fülét, a vizsgálat előtt szintén alaposabb fültisztításra van szükség.

Az otoszkóp segítségével a külső hallójárat és a dobhártya is láthatóvá válik. Az állatorvos például középfülgyulladás (Otitis media) gyanúja esetén használja, vagy a fülben található idegen test – pl. toklász – felkutatása esetén.

Gyulladásra hajlamos kutyáknál

Az egészséges kutyafüleket alapvetően nem kell rendszeresen tisztítani. Ha kutyája azonban túl gyakran piszkolja be fülét, vagy hajlamos a fülgyulladásra, akkor rendszeresen kell tisztítani füleit.

A fülgyulladás gyakori oka egyébként a tengerben, tavakban és patakokban való fürdés.

Hogyan kell helyesen kitisztítani a kutya fülét?

A kutya fülét rendszerint orvosi segítség nélkül is ki tudja tisztítani otthon. Ehhez hasznos lehet a következő útmutató, melyben lépésről lépésre leírjuk a folyamatot:

  1. Nézze meg közelebbről a fület

Minden fültisztítás előtt fontos, hogy kívülről és belülről is alaposan megnézze a fület. Figyeljen a fülkagyló lehetséges sérüléseire vagy gyulladásaira. Ha a kutya nem engedi, hogy hozzáérjen a füléhez, mert esetlegesen fájdalmai vannak, akkor elviheti egy állatorvoshoz is fültisztításra.

2. Használjon öblítőoldatot

A kosz és a fülzsír eltávolítására hasznos lehet egy enyhe öblítőoldat. Hagyományos szappant és alkoholos oldatokat nem szabad használni, mivel ezek károsak lehetnek az érzékeny bőrre, és fájdalmas gyulladásokat okozhatnak. Speciális fültisztítókat érdemes használni, melyeket a kutyák fülének bőréhez fejlesztettek ki.

Az online shopban óriási választékban talál ápoló termékeket, melyeket kifejezetten a kutyafül ápolására fejlesztettek ki.

kutya fülpucolás

3. Masszírozza bele az öblítőoldatot a kutya fülébe

Hogy a szennyeződés minden részecskéje feloldódjon a kutya fülének mélyén is, bele kell masszírozni az oldatot. Fogja meg az ujjaival a kutya fülének tövét, majd óvatosan gyúrja és masszírozza bele a folyadékot.

4. Távolítsa el a szennyeződést egy törlőkendővel

Az folyadékkal feloldott koszt így könnyen eltávolíthatja egy vattával vagy egy puha törlőkendővel. Semmiképp se használjon fültisztító pálcikát, mely ez felsértheti a fület, például a dobhártyát. Ezenkívül így a fülváladékot ezzel csak mélyebbre tolja a hallójáratban. A kutyák egyébként a tisztítási folyamat végén általában maguktól is megrázzák a fülüket, így a folyadékkal együtt a szennyeződések is távoznak.

Mire kell figyelni, mikor kitisztítjuk a kutya fülét?

A kutyák füle általánosságban véve nagyon érzékeny. A sérülések és a fertőzések elkerülése érdekében fontos tehát, hogy a tisztítási folyamatot finoman és óvatosan végezzük. Ügyeljen tehát arra, hogy csak kíméletes oldatokat és tompa segédeszközöket használjon.

Ha kutyája erős fájdalmakkal reagál a tisztításra, egyelőre függessze fel a folyamatot, és nyugtassa meg a kutyát. Amennyiben az állat nem nyugszik meg, és teljesen elutasítja a fültisztítást, forduljon állatorvoshoz segítségért.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.