Kutya fogváltás This article is verified by a vet

kutya fogváltás

A kiskutyák annyira édesek, és megtöltik élettel új otthonukat – s különösen így van ez, amikor kibújnak első tejfogaik. Az alábbiakban elmagyarázzuk, újdonsült kutyatulajdonosként mit kell tudnia a kutyák fogváltásának témájáról, és hogyan teheti kis kedvence számára a lehető legkellemesebbé ezt a fájdalmas életszakaszt.

Jelek: miben nyilvánul meg a kutya fogváltás?

A kutyák fogzásuk során hasonló tüneteket mutatnak, mint az emberek. Ebben a szakaszban sok kölyökkutya reakciói fájdalomra utalnak, nyomást vagy viszketést érezhetnek a fogak környékén.

E zavaró tényezők enyhítésére gyakran rágcsálnak kemény vagy hűvös tárgyakat (pl. vasrudakat, gyökereket vagy ágakat). Az sem ritka, hogy a kölykök ebben a számukra oly megerőltető időszakban tönkre tesznek számos bútordarabot vagy fali díszlécet.

A fokozott rágcsálási tevékenység mellett a kölykök ilyenkor rosszabbul alszanak, vagy nem szívesen fogadják el a száraztápot. Ha pedig begyullad a fogínyük, ez általános magatartásukra is kihatással van. Ritkább esetben ugyan, de az is előfordulhat, hogy a kölykök olyan tünetektől is szenvednek, mint például a hasmenés, és akár súlyosabb komplikációk is adódhatnak.

Tippek: hogyan segíthet kis kedvencének a fogzás ideje alatt?

A tejfogak kiesése meglehetősen idegesítő tud lenni. Így azután a kutyusok úgy próbálják felgyorsítani a fogváltást, hogy kitartóan rágcsálnak, harapdálnak az érintett területet használva.

Szeretnénk néhány hasznos tippet megosztani Önnel arra vonatkozóan, hogy miként tudja megelőzni, mérsékelni lakása bútorainak a kölyök fogváltása során kialakuló sérüléseit, s hogyan tud segiteni kis kedvencének, hogy minél fájdalommentesebben vészelje át ezt a nem éppen könnyű életszakaszt:

  • A száraztápot áztassa vízbe, vagy kínáljon kiskutyájának extra puha kölyöktápot!
  • Biztosítson kedvencének elegendő és megfelelő rágási lehetőséget (pl. speciális rágójátékokat)!
  • Az ételeket vagy rágójátékokat fagyassza le, vagy tegye egy időre hűtőszekrénybe!
  • Ügyeljen a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre (pl. elegendő kalcium)!

Figyelem:ne adjon kutyájának emberi használatra kialakított és engedélyezett szereket! Ezek kiskutyája számára mérgezőek lehetnek, és túladagolás esetén akár halálos következményekkel is járhatnak.

A kutya fogváltás után vizsgáltassa meg fiatal kutyáját az állatorvossal! Fontos, hogy szakember is megvizsgálja a fogak és az állkapocs állapotát, s kizárja azok hibás helyzetét (ami egyébként kisebb testű fajtáknál nem is oly ritka). Ha az állatorvos még idejében észlel ilyen jellegű problémát, azok az esetek nagy részében jól kezelhetők.

kertben játszó kölyökkutyák © karoshi / stock.adobe.com

Mikor kezdődik a kutya fogváltás?

Mintegy négy-hat hónapos korban kezdenek kihullani a kölyök első tejfogai – helyet adva a maradandó fogaknak, melyek a kutya egész életében megmaradnak – feltéve, hogy nem esnek ki az állat idősebb korában. Körülbelül három hónap és sok rágcsálás után fejeződik be a kutya fogváltás.

A kutya fogazata: mikor melyik fog hasad ki?

Az emberhez hasonlóan a kutyáknak is először tejfogaik lesznek, mielőtt állandó fogazatuk kialakulna:

Tejfogak

A kiskutya életének első fogazata nem megmaradó tejfogakból áll. Ezeket az állat a fogváltás során elveszíti. A tejfogakat jellegzetes kék-fehér színükről lehet felismerni. A maradandó fogakhoz képest keskenyebbek, hegyesebbek, koronájuk pedig liliom alakú.

A tejfogak a kutyus életének harmadik hete és a hatodik hónap között fejlődnek ki:

3-4 hét Tejmetszőfogak kihasadása (fogínyen való áttörése)
1-2 hónap Tejmetszőfogak kinövése
2-3 hónap Tejmetszőfogak egymástról való eltávolodása
3-4 hónap Tejmetszőfog-csúcsok kopása
4-5 hónap Tejmetszőfogak váltása maradandókra
5-6 hónap Tejszemfogak váltása maradandókra
kutya fogazat © Todorean Gabriel / stock.adobe.com

A kutya maradandó fogazata

A felnőtt kutyák állandó fogsora átlagosan 42 maradandó fogból áll. Ezekből csak csak idősebb korban vagy balesetek következtében eshet ki olykor egy (vagy néhány).

Röviddel a kutyák fogváltása után az állandó fogakat úgynevezett lebenyek, kis csúcsok fedik, amelyek idővel a kopás következtében eltűnnek. Egyébként ezek a kopások segíthetnek kutyája korának megbecsülésében.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.