Babézia This article is verified by a vet

babézia

A babézia, vagyis a kutyamalária régen a mediterrán térség betegsége volt. Időközben azonban ezért a fertőző kutyabetegségéért felelős paraziták egyre szélesebb körben terjedtek el, így már Magyarországon is egyre nő a fertőzés kockázata. A babéziát kezelni kell, különben végzetes. Alábbi cikkünk bemutatja Önnek a betegség tüneteit, annak terápiáját, gyógyulási esélyeit és a különböző megelőzési lehetőségeket is.

Mi a babézia?

A kutyamalária egy súlyos, fertőző kutyabetegség, amelyet a babézia okoz. Ezek kullancsok által terjesztett egysejtű paraziták. A betegség neve arra utal, hogy a fellépő tünetek hasonlítanak a malária tüneteihez.

Mennyire veszélyes a babéziózis a kutyákra?

A betegség lefolyása során az érintett kutyák egészségi állapota fokozatosan romlik. A magas láz mellett a betegséget súlyos vérszegénység (anémia) is kíséri, mivel a paraziták elpusztítják a vörösvértesteket.

Bár léteznek különböző kezelési lehetőségek, ezek nem mindig teljesen hatékonyak. Ezért sajnos előfordulhat, hogy a babéziózissal fertőzött kutyák elpusztulnak.

Veszélyes-e a babézia az emberre?

A kutyamaláriát okozó Babesia canis parazita nem veszélyes az emberre. Az emberek azonban megfertőződhetnek a babézia más fajtáival, amelyek szintén kullancscsípéssel terjednek.

Hol fordul elő a babézia?

A kutyákra veszélyes parazita szinte az egész világon megtalálható. Míg sok évvel ezelőtt a kórokozók csak a melegebb területeken, például Afrikában vagy a földközi-tengeri térségében voltak jelen, manapság már egyre inkább megtalálhatóak Közép-Európában és a Balkánon is.

babéziát terjesztő kullancs

Hogy milyen tünetek jelennek meg a paraziták által okozott vérszegénység következtében, az a konkrét kórokozó törzsétől függ. Ezért a kutyamalária különbözőképpen – akut (hirtelen) vagy krónikus (hosszan tartó) formában – jelenhet meg. Mindazonáltal az akut forma többször fordul elő.

A tünetek általában a megfertőződést követően három héten belül jelentkeznek. Fajtájától függően a fertőzés jelei már a kullancscsípést követő első néhány napban megjelenhetnek.

Az első tipikus tünetek

A kutyamalária leggyakoribb tüneti a következők:

  • Láz (40 °C felett), bágyadtság és légszomj
  • Étvágytalanság és súlyvesztés
  • Vízvisszatartás (ödéma)
  • A nyálkahártyák sárgulása (sárgaság)
  • Véres vizelet vagy a bőr bevérzése

Előrehaladott stádium

Ha a betegség átterjed a központi idegrendszerre, az első tünetek mellett mozgászavar és bénulás alakul ki. Az érintett kutya akár epilepsziás rohamokat vagy veseelégtelenséget is produkálhat, ami gyakran halálos lehet.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha kutyája a fenti tünetek bármelyikét mutatja, azonnal keresse fel állatorvosát. Minél korábban ismeri fel a betegséget, annál nagyobb az esélye, hogy segíthet kutyáján.

Amikor az állatorvos alaposan megvizsgálja a kutyát, Önnek a lehető legrészletesebben kell válaszolnia a kérdéseire. Fontos például tudni, hogy kutyáját csípte-e megmostanában kullancs.

A közelmúltban voltak nyaralni – esetleg egy babézia szempontjából kockázatos területen? Az ilyen információk szintén megkönnyítik a diagnózis felállítását az állatorvos számára. Az állatorvos nem csak kikérdezi Önt, de különböző vizsgálatokat elvégez.

Vérkenet

A kutyamalária gyanújának megerősítésére az állatorvos általában vérvizsgálatot végez. Ehhez vért vesz az állat füléből vagy a farka hegyéből, és mikroszkóp alatt megvizsgálja. Ott aztán a babéziák a vörösvértestekben található körte alakú struktúrákként jelennek meg.

Előfordulhat azonban, hogy a teszt negatív, holott a kutya mégis fertőzött. A biztonság kedvéért ezért gyakran további vizsgálatokra van szükség.

Molekuláris biológia

Ha a vérkenet eredménye bizonytalan, a megbízható diagnózis érdekében az állatorvos egy újabb vérmintát küld a laboratóriumba. Ott aztán egy speciális PCR-vizsgálatot végeznek, amely megbízhatóan kimutatja az akut fertőzés jelenlétét.

babézia paraziták

A kutyamalária kezelésére Európában egy imidokarb hatóanyagú gyógyszer áll rendelkezésre. Az állatorvosok körülbelül kéthetente kétszer adják be. Bizonyos típusú babéziafajták viszont a doxiciklin hatóanyagot tartalmazó antibiotikumokkal kezelhetők.

A kutyamalária esetében azonban a gyógyszeres kezelés önmagában gyakran nem elegendő a tünetek enyhítésére. Ezért általában támogató kezelésekre, például infúzióra vagy vérátömlesztésre is szükség van.

A babézia kezelésének problémái

A gondosan elvégzett kezelés ellenére gyakran előfordul, hogy ez nem elegendő a gyógyuláshoz. Ezért fontos, hogy megelőző intézkedésekkel védje meg kutyáját a fertőzéstől. Ez magában foglalja azt is, hogy rendszeresen átvizsgálja a kutya testét kullancsok után.

A babéziózist az azonos nevű parazita, az egysejtű babézia okozza. A betegség túlnyomórészt a meleg éghajlati övezetekben fordul elő.  Sajnos azonban az éghajlat fokozódó felmelegedése miatt a babézia évek óta egyre jobban terjed, és mostanra már például Magyarországot is elérte.

Fertőzés: Mely kullancsok terjesztik a babéziát?

A fertőzésben döntő szerepet játszanak a Dermacentor reticulatus és a Rhipicephalus sanguineus nevű kullancsok. A fertőzés nagyjából így történik:

  • Amikor a kullancs babéziát tartalmazó vért szív, lenyeli a parazitákat.
  • Ha ezután megharap egy másik kutyát, a kullancs nyálán keresztül a parazitáka megharapott kutya véráramába kerülnek.
  • Ott aztán a paraziták megfertőzik az eritrocitákat (vörösvértesteket), s elszaporodnak bennük.
  • Ahogy a paraziták szaporodnak, a vérsejtekben egyre szűkül a hely.
  • Ha a hely már nem elegendő, a vérsejtek végül szétrepednek, ami a babézia megjelenéséhez vezet.

Érdekesség: A babézia átvitele elméletileg még vérátömlesztés útján is lehetséges. Az ellenőrző intézkedéseknek köszönhetően azonban ez ma már viszonylag ritkán fordul elő.

Ha a babéziózist időben felismerik és kezelik, a beteg kutyák gyógyítása lehetséges. Előfordulhat azonban, hogy a kutya a kezelés után is élete végéig hordozza a betegséget, ez pedig időnként súlyos visszaesésekhez vezethet.

Éppen ezért fontos, hogy mindig ügyeljen kutyája egészségére, és rendszeresen vigye állatorvosi rutinvizsgálatra.

Megelőzés: Mi véd a babézia ellen?

Annak érdekében, hogy kutyája ne fertőződhessen meg babéziával, egész évben gondoskodnia kell a kullancsok elleni védelemről.

Jó tudni: Sokáig úgy tartották, hogy a kullancsok csak a meleg hónapokban jelennek meg. A babézia esetei azonban az elmúlt években a hideg, téli hónapokban is megszaporodtak. Ez azért lehetséges, mert egyes kullancsfajták akár 4°C-os hőmérsékletet is képesek túlélni.

Hogyan kerülhetjük el a kullancscsípést?

Hogy megvédje kutyáját a kullancsoktól, egész évben érdemes speciális kullancsriasztó készítményeket használni. Fontos továbbá az is, hogy minden séta után ellenőrizze kutyáját a paraziták után.

Ha a kullancs már megharapta kutyáját, Kullancs kiszedése kutyából című cikkünkből megtudhatja, hogyan távolíthatja el a hívatlan vendéget.

Jó tudni: A kullancsok más betegségeket is terjesztenek, például az anaplazmózist – még egy ok arra, hogy megvédje kutyáját a parazitáktól.

Létezik védőoltás a babézia ellen?

Bár a babézia elleni védőoltás nem tartozik a kutyák standard oltásai közé, létezik rá oltás. Mindazonáltal a rendelkezésre álló vakcinák nem képesek megelőzni a fertőzést, és nem minden fajta ellen hatásosak, viszont csökkenthetik a súlyos lefolyás kockázatát.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.