Kutyamasszázs tanulása: Hogy ellazuljon a kutyája

kényeztető kutyamasszázs

Semmi sem múlja felül a mély lazításra szolgáló masszázst. Ezt biztosan a kutyája is így gondolja! Ebből a szempontból mindegy, hogy a négylábú kedvence beteg vagy egészséges-e. Olvassa el itt, hogy hogyan kényeztetheti igazán a kutyáját, és miért tesz jót az egészségnek a kutyamasszázs.

Milyen hatása van a kutyamasszázsnak?

A kutyamasszázs régóta ismert a kutyák egészségére gyakorolt pozitív hatásáról. Ezért nem csak az állatorvosi rendelőkben, hanem a kutyatartók körében is alkalmazásra kerülnek.

Az izomzatra gyakorolt, irányított nyomó hatás által kilazulnak a fájdalmas csomók és enyhülnek a vérellátási zavarok. Az iménti a test megnövekedett oxigénellátását eredményezi, aminek például gyulladáscsökkentő hatása van.

Idegrendszeri megbetegedések is enyhíthetők a kutyamasszázs által, mivel az idegeket mechanikusan felingereli a mozgás. Ugyanakkor az ún. paraszimpatikus idegszálak ingerlése által a test ellazulását is eredményezi.

Kutyamasszázs tanulása – lépésről lépésre

A következő lépésekkel könnyedén kíméletes masszázst tud végezni a kutyáján:

 1. Már a masszázs előtt gondoskodjon a feszültségmentes és kellemes légkörről. Nyugodtan szóljon a kutyájához és helyezzen a sima alapzatra egy puha takarót. Az alapzat (pl.: egy stabil tábla) legyen a csípőjével nagyjából egy magasságban, hogy ne terhelje túl a hátát masszírozás közben.
 2. Fektesse a kutyáját az oldalára és simogassa nyitott tenyérrel a fejtől kiindulva. Folytassa a nyakán és a hátán keresztül a lábakig és talpakig.
 3. Masszírozza meg a kutyája fejét, úgy hogy körkörös mozdulatokkal finoman megnyomja a homlokát és az arcát. Mindig figyeljen a kutyája viselkedésére. Ha nyugtalannak tűnik, akkor kevésbé nyomja.
 4. Ezután a fülek következnek. Ezeket is masszírozza meg óvatosan körkörös mozdulatokkal.
 5. Ha a nyakához és a hátához ért, ott nagyobb nyomást gyakorolhat az izomzatra. Mivel a négylábú kedvence maga nem éri el ezeket a területeket, különösen intenzíven masszírozhatja végig. Próbáljon meg minden izomcsoportot megmasszírozni, és a kiálló csontpontokat, mint például a hátgerinc kerülje el.
 6. A lábon lévő csomókat úgy masszírozhatja ki, ha felülről lefelé finoman végigsimítja az izomzatot és az inakat. Itt különösen sok csont érezhető, ezért a lábszáraknál legyen különösen óvatos.
 7. Mivel a kutyák mancsa különösen érzékenyen reagál az érintésekre, óvatosan kell utánuk nyúlni. Próbálja meg növekvő nyomással végigmasszírozni az ujjpárnákat és az ízületeket kímélve meghajlítani. Ne feledkezzen meg a lábujjak közötti területekről sem.
kutyamasszázs border collie

Mikor van szüksége a kutyámnak masszázsra?

Általánosságban véve bármikor megmasszírozhatja a kutyáját, a korától és az egészségi állapotától függetlenül. A következő esetekben különösen érdemes kutyamasszázst végezni:

Stressz esetén

A kutyák is lehetnek stresszesek. Ebben az esetben hajlamosak az izomcsomókra. Ezen fájdalmas csomók kilazításában segít az érintett izomrészek masszírozása és az érintett ízületek szabályozott mozgatása. A kutyamasszázs továbbá ellazítja a kutyát és segít levezetni a stresszt.

Élsport esetén

A sokat sportoló kutyák izomzata különösen erősen van igénybe véve. A fájdalmas csomók és sérülések elkerülése érdekében a kutyasport előtt és után masszázs alkalmazható.

Az ízület- és izomrendszer megbetegedése esetén

Az állatgyógyászatban a kutyamasszírozás gyakran az ízületi-, ín és izombetegségek esetén kerül alkalmazásra. Előírt kutyamasszírozások leggyakoribb egészségügyi okai:

 • Izommegrövidülés és izomsorvadás
 • Az inak megrövidülése, összetapadása és gyulladása
 • Reumatikus betegségek
 • Bénulás
 • Ízületi megbetegedések (pl.:artrózis) fiatal kutyák esetén és idősebb kutyák esetén klinikai tünetekkel vagy azok nélkül

Műtétek után

A kutyák mozgása az invazív műtétek után gyakran napokig vagy hetekig korlátozott. Például egy gyomor- vagy keresztszalagműtét után. Ez idő alatt ezért sokkal több ideig fekszenek az egyik oldalukon. Fájdalmas zúzódások és izomcsomók keletkeznek.

Ennek elkerülése és az izomzat további igénybe vétele érdekében nagyon hasznos a fizikoterápia. Ha a kutyája állatkórházban van, akkor ezt a kezelést általában helyben elvégzi egy állatorvos vagy egy hozzáértő állatorvosi asszisztens. Annak érdekében, hogy a fizikoterápia a kutyája kiengedése után ne veszítsen a hasznosságából, ajánlott otthon tovább folytatni a masszírozást.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.