Kutya emlődaganat (emlőrák) This article is verified by a vet

kutya emlődaganat

Ha csomót érez a kutyája mellében, akkor meg kell kongatni a vészharangokat. Az alábbi cikkben összefoglaltuk Önnek, hogy miért utalhat a csomó emlőrákra, és hogyan tudja állatorvosa felismerni és kezelni a kutyák emlődaganatát.

Tünetek: Milyen jelei vannak a kutyák emlődaganatának?

Az emlőrák fő tünete kutyáknál az, amikor egy vagy több csomó jelenik meg a mellbimbók és az tejmirigyek (emlőmirigyek) területén. Ezek általában érdes tapintásúak, és az egyik, illetve mindkét oldali emlőmirigyeket érintik.

Ha a daganat begyullad, a szövet tovább duzzadhat, és nagyon fájdalmas lehet kutyája számára. Ebben az esetben sok kutyatulajdonos összekeveri a vörös és meleg területet az emlőmirigy gyulladásával (mastitis).

Diagnózis: Hogyan ismerik fel a kutyák emlődaganatát?

A legtöbb gazdi akkor veszi észre az emlődaganatot kutyájánál, amikor kis csomókat talál a kutya emlőmirigyén. Ha a méret növekedését is észleli, mindenképpen érdemes állatorvossal megvizsgáltatni.

Az állatorvos megvizsgálja a daganatot, a környező mirigyszövetet és a kutya regionális nyirokcsomóit. Egy röntgenvizsgálat segítségével közelebbről is szemügyre tudja venni a szövetet, és meg tudja találni az esetleges áttéteket más szervekben.

Az ultrahangvizsgálat (szonográfia) szintén segít neki a hasi elváltozások észlelésében és a daganat rosszindulatúságának megítélésében a visszhangmintázat alapján.

Vér- és szövetminták segítenek a diagnózis felállításában

Az állatorvos vérmintát is vesz a kutyától. Speciális paraméterek segítségével így pontosabban meg tudja ítélni a vesék és a máj működését. Ha a rák előrehaladott állapotban van, a vérből tumormarkereket is ki lehet mutatni.

Néha az állatorvos szövetmintát is vesz, és laboratóriumban elemzi azt. Ez önmagában azonban nem mindig ad megbízható diagnózist.

emlőrák kutyáknál

Kezelés: Hogyan kezelik a kutyák emlődaganatát?

Az állatorvosok a kutyák emlődaganatát általában sebészi úton, nem pedig kemoterápiával kezelik. Ha a rák még korai stádiumban van, az is előnyös lehet, ha megvárjuk, amíg a daganat elér egy bizonyos méretet. Ez lehetővé teszi az állatorvos számára, hogy megteremtse a legjobb feltételeket a sikeres műtéthez.

Ha csak egy emlőmirigy érintett, elegendő lehet csak ezt az egyet eltávolítani. Ha viszont mindkét oldal érintett, akkor az állatorvosnak alaposan körbe kell vágnia a szövetet, és esetlegesen az egész emlőmirigyet el kell távolítania.

Mindenesetre fontos, hogy állatorvosa a műtéti beavatkozás után rendszeresen felülvizsgálja négylábú barátja állapotát. Ő ugyanis idejekorán felismerheti az emlődaganat kiújulását, és ellenintézkedéseket kezdeményezhet.

Prognózis: Mennyire veszélyes az emlődaganat kutyáknál?

Sajnos a kutyák emlődaganatainak kiújulási aránya általában nagyon magas. Ez azt jelenti, hogy a daganat egy idő után a sikeres eltávolítás ellenére is kiújul.

Az emlőrák rosszindulatúsága a következő tényezőktől is függ:

 • A rák típusa
 • A daganat mérete
 • Az infiltráció (az emlőmirigy fertőzöttségének) mértéke
 • A szövettani rosszindulatúság (a rosszindulatúság mértéke)
 • A kutya életkora
 • A nyirokcsomók érintettsége

Ha a daganat más szervekre, például a tüdőre is átterjedt (áttétes), az szintén negatívan befolyásolja a prognózist.

Más tényezők is ronthatják az életkilátásokat. A prognózis a kutya étrendjétől is függ. Fontos, hogy a kutya ne fogyjon és ne veszítsen izmot. Ebben nagy szerepet játszik a magas zsír- és kalóriatartalmú étrend. Ez ugyanis segít a kutyának ellensúlyozni a súlyos fogyást.

Okok: Mi váltja ki az emlődaganatot kutyáknál?

A kutya emlője egy összetett mirigy. A hormonális ciklustól – különösen a progeszteron hormontól – függően ciklikusan változik.

Mivel a mirigyek különböző sejttípusokból állnak, az emlődaganatoknak is különböző típusai vannak. Nem ritka, hogy vegyes formák fordulnak elő, amelyek különböző sejtekből állnak. A szakemberek ezért az érintett sejtektől függően a következőképpen osztályozzák a kutyák emlődaganatait:

Rosszindulatú tumorok Jóindulatú tumorok Az emlőmmirigy kóros hiperpláziája (megnagyobbodása) vagy diszpláziája (rendellenessége)
nem beszűrődő karcinóma adenóma duktális hiperplázia
komplex karcinóma fibroadenóma lobuláris hiperplázia (a mirigylobulák kóros megnagyobbodása)
egyszerű karcinóma jóindulatú vegyes daganat ciszták
különleges típusok: orsósejtes, laphámsejtes, mucinózus és lipidben gazdag karcinóma duktális pappilóma duktális ektézia
szarkóma (pl. fibro- vagy osteoszarkóma) fokális fibrózis (a kötőszövet abnormális burjánzása)
karcinoszarkóma gynectomastia (az emlőmirigyek megnagyobbodása kan kutyáknál)

Előfordulás: Mely kutyák érintettek gyakrabban?

Az emlődaganat a leggyakoribb daganat a szuka kutyáknál. Mindazonáltal a kan kutyáknál is kialakulhat.

Míg a keverék kutyák általában ritkábban szenvednek tőle, bizonyos fajták fajtatiszta kutyái többé-kevésbé hajlamosak az emlőrákra. A collie-k és a boxerek esetében kisebb a kockázat, míg a tacskók, uszkárok és pointerek nagyobb valószínűséggel szenvednek ebben a betegségben a tanulmányok szerint.

A nem és a fajta mellett a kutya életkora is befolyásolja a betegség kockázatát. A kutyák emlődaganata gyakrabban fordul elő idősebb korban, körülbelül kilenc és tizenegy éves kor között.

állatorvos kutya emlődaganat vizsgálat

Megelőzés: Megelőzhető-e a kutyák emlődaganata?

Számos módja van annak, hogy csökkentse kutyája emlőrákjának kockázatát. Bár a vemhesség nem játszik kialakulásában szerepet, a következőkkel megvédheti kutyáját az emlőrák kialakulásától:

 1. Ivartalanítás

Ha korán ivartalaníttatja kutyáját, kedvencénél kisebb valószínűséggel fog emlőrák kialakulni. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mi az ivartalanítás legmegfelelőbb ideje. Mindazonáltal az állatorvosok általában az első és a második tüzelés között javasolják.

 1. Táplálkozás

Köztudott, hogy az elhízás emlődaganatot okoz a kutyáknál. Ezért ügyeljen arra, hogy kedvencét kiegyensúlyozott és egészséges módon etesse. Ügyeljen arra, hogy a táplálék mennyiségét kutyája igényeihez igazítsa. Emellett mindig figyeljen arra, hogy négylábú barátja eleget mozogjon.

 1. Kerülje a hormonkezeléseket

A hormonok, pontosabban a progeszteronhoz hasonló progesztogének elősegítik az emlődaganatok kialakulását a kutyáknál. Ha hormonkezelést fontolgat, ezt a döntést csak állatorvosával konzultálva hozza meg.

 1. Genetikai vizsgálat

A kutyák emlődaganata genetikai eredetű lehet. Bár léteznek speciális tesztek, amelyekkel kimutathatók a tumorszupresszor gének (p53) mutációi, az eredmény nem mindig meggyőző.

 1. Megelőző vizsgálat

Ha kutyája már kicsit idősebb, és nincs ivartalanítva, különösen ajánlatos évente állatorvosi vizsgálatra vinni. Ez lehetővé teszi az emlődaganat kialakulásának korai felismerését és leküzdését.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.