Kutya ivartalanítás This article is verified by a vet

kan kutya ivartalanítás ára,nőstény kutya ivartalanítás

A gazdinak legkésőbb akkor érdemes elgondolkodnia a kutya ivartalanítás folyamatán amikor először tüzel a szuka és a szomszéd kankutyája váratlanul követni kezdi őt. Milyen módszerek jöhetnek szóba nőstény kutya ivartalanítása és kan kutya ivartalanítás során? Mi a kutya ivartalanítás ára?

Hogyan lehet elkerülni a nemkívánt utódokat?

Bármennyire is aranyosak a kicsi kölykök, a legtöbb nem tenyésztési céllal tartott állat tulajdonosa nem véletlenül szeretné megakadályozni kutyája vemhességét. Különösen a szukák gazdija számára stresszes a tüzelési időszak. A környék kankutyáit messze elkerülik, rövid pórázon tartják a szukát, akire pelenkát adnak és szagtalanító spray-t használnak. A vemhesség azonban így sem védhető ki biztonsággal. Hiszen nem ritka, hogy a tüzelő szukák meglógnak, és utat találnak a szerelmes udvarlóhoz.

Természetes óvintézkedések

Nem kell pánikba esnie – előfordulhat, hogy szukája egy kicsit “megbolondul”. Tájékozódjon a tüzelés folyamatáról és tudja meg, hogy mikor vannak kutyájának ivarzó napjai. A megtermékenyülni képes időszak és a fedezhetőség rendszerint 5-9 napig tart és a legtöbb kutyánál évente egyszer vagy kétszer fordul elő. Ezeken a napokon nagy körültekintéssel járjon el, az említett időszakokon kívül azonban bátran felkeresheti vele a kanoktól hemzsegő kutyafuttatókat és egyéb helyeket. A kérdéses napokon kedvence mindig legyen pórázon és inkább olyan félreeső helyekre menjenek, ahol kevés az esélye egy „eszétvesztett kan“ felbukkanásának. Terelje el kutyája figyelmét ebben az időszakban sok fizikai és szellemi elfoglaltsággal és gondoskodjon róla, hogy inkább az izgalmas játék, mint a szomszéd kutyája iránt érdeklődjön. Ha még egy kankutyát is tart háziállatként, ne hagyja felügyelet nélkül szukájával együtt. Átmenetileg különítse el őket vagy a biztonságkedvéért a lakásban is kösse őket pórázra. Ezekkel az óvintézkedésekkel természetes, költséghatékony módon elkerülheti kutyája vemhességét.

Milyen fogamzásgátlási lehetőségek vannak szukák számára?

Teljesen érthető, ha kutyatulajdonosként inkább biztosra szeretne menni. Különböző lehetőségek léteznek a vemhesség elkerülésére vagy megszakítására. Előtte azonban alaposan tájékozódjon az egyes fogamzásgátlási lehetőségekről és ne hozzon költségszempontokból vagy praktikus okokból elhamarkodott döntést. Mindig szukája jólléte legyen az első helyen. Az alábbiakban ismertetjük a leggyakoribb fogamzásgátlási módokat, elmagyarázzuk azok előnyeit és hátrányait, így Ön is átfogó képet kap a lehetőségekről. Ez a tájékoztató azonban nem helyettesíti az állatorvossal folytatott konzultációt.

Hormonális eljárás: injekciók és tabletták

Ha egy vemhesség megakadályozása vagy megszakítása hormonális úton történik, annak az az előnye, hogy nincs szükség műtétre és később, a hormonterápia abbahagyása után ismét lehetőség nyílik a terhességre. Azoknak a gazdiknak tehát, akik egyszer talán mégis szeretnének kiskutyákat a hormonális kezelés vonzóbb megoldás lehet, mint a végleges kutya ivartalanítás.

  1. Hormoninjekciók: A kutyák hormoninjekcióját az emberek tablettáihoz lehet hasonlítani. A tüzelést követő nyugalmi időszakban a szuka kap egy oltást, amit pontosan öthavonta meg kell ismételni. Oltásonként kb. 10.000 Ft-tal lehet számolni ezen fogamzásgátlási módszer esetén. Egy oltás kihagyásával a szuka azonnal ismét vemhes lehet. Tudni kell, hogy a hormonok adása hosszútávon kihat a szuka teljes szervezetére. Néhányan vesztenek az energiájukból, fáradékonyak, tunyák lesznek, melynek következtében elhízhatnak. Ilyen esetekre diétás tápokat javasolnánk kutyájának. Természetesen a gyógytápokkal kapcsolatban minden esetben konzultáljon állatorvosával!
  2. Anti-hormon: az ilyen készítmények a mi „esemény utáni tablettánknak“ felelnek meg. Ha már megtörtént a megtermékenyítés, megakadályozza, hogy a petesejt beágyazódjon a méhbe. A párzást követően 45 napig működik és az esetek 90 százalékában gondoskodik arról, hogy a terhesség egy héten belül megszakadjon. Ugyanakkor 5-10 százalékban fennáll annak az esélye, hogy egyes magzatok –rendszerint súlyosan sérülten- túlélnek az anyaméhben. Továbbá a 10.000 Ft-os költség drágának mondható és csak szükség esetén javasolt ehhez folyamodni.
  3. Egyéb hormonális eljárások: A hormonális injekció alternatívája lehet az ösztrogénkezelés: Ugyanannyira biztonságos és költséghatékony, azonban méhtágulást okozhat. A csontvelő ezzel összefüggésben előforduló sérülései életveszélyesek lehetnek a szukára nézve, ha nem kezelik. Speciális szövethormonok adása (prostaglandine), melyek a magzatot a párzást követő 35. napon kilökik, szintén betegségek kialakulásának esélyével jár.

Műtéti beavatkozások: Nőstény kutya ivartalanítás és sterilizáció

Ha végérvényesen kizárt, hogy kiskutyákat szeretnénk, a sebészeti beavatkozások tartós fogamzásgátlást nyújtanak. Az altatásban végzett műtét azonban nem olyan csip-csup dolog, amit csakúgy mellékesen el lehet végezni. Alaposan mérlegelje egy ilyen radikális beavatkozás előnyeit és hátrányait illetve konzultáljon az állatorvossal, hogy egy ilyen műtét egyáltalán lehetséges és ésszerű-e az Ön szukája esetén.

  1. Sterilizáció: A sterilizáció alkalmával átvágják a szuka petevezetékét, ezzel elzárják az utat a méh irányába. Bár ezt műtétet is altatásban végzik, mégis kisebb beavatkozást jelent, mint a teljes nőstény kutya ivartalanítása. Nincs hatással a szuka szexuális ciklusára, ami azt jelenti, hogy a nemi hormonok tovább termelődnek és a korábbiakhoz hasonló tipikus szexuális viselkedést mutat. Egy kutya sterilizációjának költsége 30.000 Ft-ot jelent. Ez a folyamat azonban visszafordíthatatlan, úgyhogy érdemes jól átgondolni a műtét szükségességét a beavatkozást megelőzően.
  2. Ivartalanítás: A nőstény kutya ivartalanítása a petefészkek teljes eltávolítását jelenti műtéti úton. Ennek a fogamzásgátlási módszernek a támogatói elsősorban a számos, hormonális eredetű betegség elleni védelmet emelik ki. A nőstény kutya ivartalanítás megelőzi a melldaganatot, méhrákot vagy a méh gennyes gyulladásait. A tüzelés bosszantó mellékhatásai mint hüvelyfolyás, engedetlenség vagy álvemhesség mind a múltté. A nőstény kutya ivartalanítása azonban nem elhanyagolható beavatkozást jelent a kutya szexuális életében. Nem termel már több hormont, nem tüzel többé és gyakran jelentősen megváltozik a viselkedése. Az ivartalanított kutyák már kevésbé aktívak, néha fokozott agressziót mutatnak más nőstényekkel szemben. A túlsúly is következménye lehet a beavatkozásnak. Éppen ezért az operációt és az utógondozást tekintve komoly költséggel járó ivartalanítást alaposan át kell gondolni. A fiatal, egészséges szukákon nem tanácsos ezt a radikális beavatkozást elvégezni.

Milyen fogamzásgátlási lehetőségek vannak kanok számára?

Noha a kanok gazdáit nem foglalkoztatja a nemkívánt vemhességek témaköre, nekik is érdekeltnek kell lenniük abban, hogy szeretett négylábújuk ne szaporodjon túl a környéken. Különösen az olyan kutyák esetén javasolt a fogamzásgátlás, akik híresek „magánakcióikról“ és felettébb ösztönvezérelten vagy agresszíven viselkednek.

Hormonális kutya ivartalanítás chipen keresztül

A szukák hormonális fogamzásgátlásán kívül a kanoknál is lehetőség van a terméketlenné válásra hormonális úton. Az ilyen „kémiai ivartalanítás“ során beültetnek egy chipet a kankutya bőre alá, mely hormonokat választ ki és 4-6 hét után egy időre leállítja a tesztoszteron és sperma termelődését. A chipet hat illetve tizenkét hónap után ki kell cserélni. Amint a hatóanyag elfogyott, a kan ismét nemzőképes. Ez a fajta hormonális fogamzásgátlás elsősorban idősebb kanoknál javasolt, akiken már nem végezhető altatás, vagy nagyon agresszíven viselkedő kutyáknál. Az előidézett kutya ivartalanítási megoldással tesztelhető, hogy a kan viselkedése változik-e szexuális ösztöneinek elnyomásával. Ez a fajta kan kutya ivartalanítás ára egy hat hónapos chip esetén kb. 30.000 Ft-ot, míg a 12 hónaposé kb. 60.000 Ft-ot jelent. Ennek az eljárásnak negatív mellékhatása lehet a megnövekedett étvágy vagy a szőrzet szerkezetének változása.

Műtéti kan kutya ivartalanítás

Az átmeneti hormonális kezeléshez képest a műtéti kan kutya ivartalanítás nem visszafordítható. A szukákhoz hasonlóan a kanoknál is alaposán át kell gondolni ezt a döntést. A kanok sebészeti beavatkozása kisebb mértékű mint a nőstényeké. Bár a fiúkat is teljesen altatják, mégis más mint a szukáknál, akiknek a hasüregében végzik a műtétet. Náluk elég egy kis vágás a herezacskó előtt, melyen keresztül eltávolítják a heréket. Ennek megfelelően a lábadozási idő is rövid, egy nap. A kan kutya ivartalanítás előnyei különösen a viselkedési problémákkal küzdő kutyák esetén kézenfekvők. A beavatkozást követően rendszerint nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban és elviselhetőbben viszonyulnak kan fajtatársaikhoz. Szexuális viselkedésük, megjelölés iránti vágyuk és agresszivitásuk csökken vagy meg is szűnik. Ezen túlmenően a kan kutya ivartalanítás megóvja kedvencét a hereráktól is. A kutya testében végbemenő változásokat azonban – minden pozitív előny ellenére sem- szabad alábecsülni. A műtét és az általános érzéstelenítés kockázatán túl nagyobb éhségérzet, növekvő tunyaság és a szőrzet változása figyelhető meg.

Melyik fogamzásgátlási eljárás a legjobb a kutyám számára?

Amennyiben arra jutott, hogy a természetes megelőzés nem elegendő ahhoz, hogy elkerülje a vemhességet vagy kutyája egyértelműen zavart szexuális viselkedést mutat, az átmeneti vagy tartós fogamzásgátlásnak nagyon sok előnye van. Azonban el kell kerülni a szükségtelen beavatkozásokat a kutya életébe. Kérjen tanácsot, hogy javasolt-e és hasznos-e a hormonális kezelés vagy a műtét az Ön kutyája esetében. Mérlegelje az egyes fogamzásgátlási módok előnyeit és hátrányait és vegye figyelembe az egyéni tényezőket, mint életkor, egészségi állapot, és kutyájának jelleme. Minden kutya esetében egyedileg kell eldönteni hogy kell-e fogamzásgátlás és melyik legyen az.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.