Kutya bőrgomba

kutya vakarózik bőrgomba miatt

Kutyája arcán vagy lábán hirtelen kopasz foltok jelennek meg, és feltűnően sokat vakarózik? Esetleg más négy-, illetve kétlábú is hasonló bőrelváltozásokat tapasztal magán? Akkor bőrgombáról lehet szó! Olvassa el alábbi cikkünket, és tudjon meg minden fontos információt a kutyák bőrgombafertőzéséről.

Mennyire veszélyes a kutya bőrgomba?

A kutyák bőrgombafertőzése – az emberekéhez hasonlóan – nem a szó szoros értelemben veszélyes. Ennek ellenére kellemetlen tünetei vannak, s további nagy veszélyt hordoz magában: a fertőzést. Egy fertőzött állat ugyanis állatokat és embereket egyaránt megfertőzhet. A bőrgomba tehát egy úgynevezett zoonózis.

Tünetek: Mik a betegség legfontosabb jelei?

A bőrgombafertőzés (dermatofitózis) klasszikus tünetei a köralakú kopasz foltok (alopécia) és az enyhe/fokozott viszketés. A kopasz foltok főként a kutya fején, fülén és a mellső lábain jelennek meg. Később ezek aztán gyakran be is gyulladnak, bevörösödnek és hámlanak.

Diagnózis: Hogyan mutatható ki a kutya bőrgomba?

Ha fennáll a gyanú, hogy kutyája gombafertőzésben szenved, mindenképpen keresse fel állatorvosát. Amennyiben az anamnézis (az Ön kikérdezése) és az általános klinikai vizsgálat után felerősödik a gyanú, az állatorvos további diagnosztikai módszereket vet be.

Az alábbiak segítségével ki lehet mutatni a kutyák gombafertőzését:

  • Gombatenyésztés

Az állatorvos mintát vesz egy vagy több gyanús fertőzött területről. Ezeket aztán speciális tápközegen tenyészteni kezdik. 1-4 hét múlva kifejlődik a gombakolónia, ebből pedig mikroszkóp segítségével meg tudják határozni a gomba típusát.

  • Trichogram

A trichogrammhoz az állatorvos kihúz néhány szőrszálat a bőrelváltozás széléről, majd megvizsgálja ezeket a mikroszkóp alatt.

  • Wood-lámpa

Ez egy úgynevezett fekete fényű lámpa. Mivel néhány (de nem mindegyik) gombafajta ezalatt a fény alatt világít, relatíve hamar fel lehet állítani a diagnózist. Egy negatív teszt azonban így nem mindig jelenti azt, hogy valóban nem bőrombáról van szó.

  • Biopszia

Először az állatorvos egy biopsziás lyukasztó segítségével óvatosan eltávolít egy kb. borsó nagyságú bőrdarabot, beleértve a bőr alatti részt is. A mikroszkóp alatt aztán felismerhetőek lesznek a gombás elváltozások.

A végső diagnózis felállítása tehát jó esetben nagyon gyorsan sikerül, például, ha a Wood-lámpa pozitív eredményt mutat. Amennyiben azonban egyéb diagnosztikai módszerek alkalmazása is szükséges, az eltarthat akár néhány hétig is.

Jó tudni: Ha a háztartásban élő embereknél is fennáll a bőrgombafertőzés gyanúja, mindenképpen forduljanak ők is orvoshoz, s említsék meg a kutya fertőzését neki.

Néhány gombafajta világít a Wood-lámpa fénye alatt.

kutya bőrgomba vizsgálat

Ha kimutatták a bőrgombafertőzést (ebben az esetben egy dermatófitózisról beszélünk), különböző kezelések kombinációit vetik be. Gyakorlatilag tehát több oldalról támadják a gombát.

A kezelést belülről gombaölő szerekkel, úgynevezett antimikotikumokkal végzik (szisztematikus kezelés). Ezeket az állatorvos vagy injekciók formájában adja be, vagy tablettákat ír fel, s pontos utasításokkal látja el Önt azok adagolásáról.

Ezenkívül a bőrgombát helyileg is kezelik, tehát közvetlenül a kutya bőrén. Erre léteznek speciális samponok és krémek. Az állatorvos utasítása alapján aztán ezeket legalább hetente kétszer használni kell. Ilyenkor mindig az egész kutyát kell az adott készítménnyel kezelni, nem csak az érintett területeket – így megbízhatóan elpusztul majd minden gombaspóra. Hosszúszőrű példányok esetében ajánlott ilyenkor megnyírni a kutyát, hogy megfelelően hozzá lehessen férni a bőréhez.

A gombák szabad szemmel nem láthatóak, és nagyon gyorsan szaporodnak. Spórákkal terjednek, melyeket az egész környezetükben szétszórnak. Ezért egy gombafertőzés esetében mindig következetesen a kutya környezetét is kezelni kell. Ügyeljen azonban arra, hogy nem minden fertőtlenítőszer hatásos gombák ellen. Ezenkívül a magas fertőzésveszély miatt a beteg állatokat el kell különíteni a többi állattól.

A kezelés mindig négy hétig tart. Ezután az álaltorvos ellenőrzi, hogy sikerült-e legyőzni a fertőzést. Ha még nem, akkor további négy hét kezelés következik, majd ismét kontrollvizsgálat. Gyógyultnak akkor számít a kutya, ha két, egymástól négy hét különbséggel elvégzett vizsgálat során sem lehet már gombát kimutatni.

Léteznek házi praktikák a kutya bőrgombafertőzése ellen?

Még ha mindig fel is merül egy-egy új bőrgomba elleni házi praktika – ne akarja egymaga kezelni kutyája bőrgombafertőzését. Ez nem csak egy makacs betegség, hanem nagyon fertőző is. Kezelését mindig hozzáértő állatorvosra kell bízni.

Előszőr is nézzük a jó hírt: a kutyák bőrgombafertőzése gyógyítható. Sajnos azonban egy makacs betegségről van szó, és csak következetes kezelés és rendszeres kontrollvizsgálatok segítenek legyőzni. Így tehát hetekig is eltarthat, míg a kutya meggyógyul.

Ahogy a neve is sejteti, a bőrgombafertőzést (dermatofitózis) fertőzés okozza. A kutyáknál leggyakrabban a Microsporum canis, a Microsporum gypseum és a Trichophyton mentagrophytes áll a háttérben.

A kutyák úgy fertőződnek meg, hogy fertőzött kutyákkal, emberekkel, vagy más állatokkal – például macskákkal – érintkeznek.  Ekkor a fertőző gombaspórák bejutnak a kutyák bőrébe, és ott villámgyorsan szaporodnak. A tipikus bőrelváltozást pedig a gombák terjedése okozza.

Ezenkívül a gombák további spórákat  termelnek, melyek aztán nem csak a fertőzött kutyán, hanem annak környezetében is elterjednek. Ezáltal a fertőzést rövid idő alatt az egész család elkaphatja.

A fiatal vagy gyenge immunrendszerű állatoknál különösen nagy a fertőzés veszélye. Egy parazitafertőzés és az abból fakadó bőrsérülések szintén megnövelik a bőrgombafertőzés kockázatát.

Mindenütt, ahol sok kutya előfordul, nagy lesz a bőrgombafertőzés kockázata. Ezért leggyakrabban tenyészetekben és állatmenhelyeken, illetve kiállításokon és versenyeken fordul elő a betegség. A vadászkutyák és kóborkutyák szintén fokozottan veszélyeztetettek.

Megelőzés: Hogyan lehet a kutyák bőrgombafertőzését elkerülni?

A kutyák bőrgombafertőzését ténylegesen nem lehet megelőzni. Mindazonáltal kockázatát azért csökkenthetjük, mindenekelőtt, ha erősítjük kutyánk immunrendszerét. Ennek legfőbb alapja, ha kiegyensúlyozott táplálkozást, egészséges életmódot és sok mozgást biztosítunk számára. Ha pedig kedvencünk valamilyen alapbetegségben szenved, azt mielőbb kezeljük. Ezenkívül természetesen kerüljük, hogy a kutya bőrgombafertőzésben szenvedő állatokkal érintkezzen.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.