Kutya láz This article is verified by a vet

kutya láz

Kutyája pánikolva fut az ellenkező irányba, ha csak meglátja kezében a lázmérőt? Akkor olvasson tovább, s megtudhatja, hogyan érdemes megmérni a kutya lázát, mikortól számít lázasnak a kutya, s hogyan kell azt kezelni.

Mikortól számít lázasnak egy kutya?

A kutyák normál testhőmérséklete 37,5-39 °C. Kölyökkutyák esetében ez lehet magasabb – akár 39,5 °C is. Magas testhőmérsékletnek tehát a 40 °C-tól számított értékeket nevezzük. Ha már e fölé kúszik a hőmérő higanyszála, akkor lázról beszélünk, 41 °C felett pedig magas lázról.

Mindazonáltal a kutyák láza erősen ingadozhat. Néha akár néhány órán belül is jelentősen megemelkedik, aztán pedig újra visszaesik. Ha a láz csak egy napig tart, csak egy úgynevezett egynapos, vagy rövidtávú lázról van szó. Amennyiben azonban 2-3 hétig tart, szubakut lázról beszélünk. Ha pedig 3 hétnél is tovább fennáll, krónikus lázról.

kutya láz mérése

Tünetek: Milyen tünetekkel jár a kutya láz?

A kutyáknál a láz annak a jele, hogy valami megtámadta az állat immunrendszerét. A láz önmagában tehát nem egy betegség, hanem valaminek a tünete. Ezenkívül a lázas kutyák még számos más tünetet is mutatnak, melyek részben a nagy folyadékveszteségre és az alapbetegségre vezethetőek vissza:

 • Gyengék és sokat alszanak.
 • Kevesebbet mozognak.
 • Csökken az étvágyuk.
 • Esetlegesen rázza őket a hideg, vagy feláll a szőrük.
 • Gyorsabban veszik a levegőt, szapora a szívverésük.
 • Lázas kutyákra jellemző, nagyon szilárd és száraz székletük van.

Hány °C-tól forduljunk állatorvoshoz?

A túl magas láz életveszélyes is lehet a kutyák számára. Ezért fontos, hogy naponta többször is megmérje a kutya testhőmérsékletét. Ha legalább 41°C -ot mér, mindenképpen keresse fel az állatorvost. Ő csillapítani tudja a kutya lázát, s kezelni tudja a kiváltó okot is.

Diagnózis: Így mérheti meg a kutya lázát

Ha kutyája gyengének tűnik, mindenképpen mérje meg testhőmérsékletét. Ha már megszokta a lázmérés procedúráját, ez rendszerint pár másodperc alatt meg is van. Amennyiben kedvence azonban fél, és nem bízik meg a lázmérőben, inkább ketten próbálkozzanak vele.

Az alábbi lépések segíthetnek megmérni a kutya lázát:

 1. Egy másik ember álljon oda a kutya fejéhez, és fogja meg óvatosan a kutyát.
 2. Beszéljen nyugodtan a kutyájához, s próbálja meg a lehető legkevésbé stresszessé tenni a szituációt. Ebben a jutalomfalatok is segíthetnek.
 3. Hogy ne sértse meg az érzékeny rektális területet, lehetőség szerint rugalmas lázmérőt használjon. Legjobb, ha egy kevés orvosi síkosítót is tesz a lázmérő végére.
 4. Emelje fel óvatosan a kutya farkát, s helyezze be a lázmérőt a végbélbe. Elég, ha a lázmérő fém végét csúsztatja csak be.
 5. Nyomja meg a mérést elindító gombot, s a jel után olvassa le a mért hőmérsékletet.
 6. Ha készen van, dicsérje meg a kutyát. Így megtanulja, hogy a lázmérés nem is olyan rossz.

Fontos: Lázmérés előtt ne sportoljon túl sokat a kutya, ugyanis a fokozott aktivitás a testhőmérséklet megemelkedéséhez vezet. A stressz (pl. félelem) szintén hamis eredményeket okozhat.

Kezelés: Így segíthet lázas kutyáján

A láz gyakran éppolyan gyorsan eltűnik, mint ahogyan megjelent. Ha azonban nem akar lejjebb menni, vagy netán emelkedik, az állatnak segítségre van szüksége.

Ha a lázat kiváltó alapbetegség ismert, az állatorvos célzottan fogja kezelni azt. A bakteriális fertőzéseket antibiotikummal, a gyulladásokat gyulladásgátló gyógyszerekkel (antiflogisztikum) kezeli majd.

Ha a láz túl magas és károsítja a kutya immunrendszerét, az állatorvosnak a célzott terápia mellett ezt a tünetet is csillapítania kell, melyhez lázcsillapító gyógyszereket (antipiretikum) alkalmaz. A dehidratáció (vízveszteség) leküzdéséhez infúzión keresztül folyadékot juttat az állat vénájába, vagy bólus formájában a bőr alá.

Okok: Milyen okok állhatnak a kutya láz mögött?

Ha kutyája elkapott egy fertőzést és a kórokozók megtámadják az immunrendszerét, a szervezet (pontosabban az agy) megemeli a test hőmérsékletét. Ennek az a célja, hogy az állat teste a meleg segítségével könnyebben legyőzze a kórokozókat.

A láz tehát nem betegség, hanem a test fontos védekezési mechanizmusa. Csak akkor lesz életveszélyes a kutya számára, ha már túl magas, vagy túl sokáig tart.

Számtalan betegség létezik, ami slázat okozhat. A leggyakoribbak a következők:

Ok Példa
Fertőző betegségek Lyme-kór, Babézia, Leishmaniózis, Leptospirózis, Parvovírus, Szopornyica, Veszettség, Toxoplazmózis, Kennelköhögés
Gyulladások Gennyes fekélyek, Prosztatagyulladás (Prostatitis), Méhgyulladás (Pyometra), Emlőgyulladás (Mastitis), Agyhártyagyulladás (Meningitis)
Immunbetegségek (autoimmun betegségek) Ízületi gyulladás (ploiartritisz), Reuma
Tumorok Nyirokmirigyrák
Mérgezés Gyógyszerek, növényi mérgek, mérgező vegyszerek
Idiopáthiás láz Ismeretlen ok

Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.