Kutya kihűlés

kutya betakargatva

Hó, hideg, jeges szél és elázás: a tél ember és az állat számára egyaránt kihívás. Miközben mi kalapot, sálat és vastag kesztyűt húzunk, a kutyáknak csak a meleg bundájuk marad. Vajon ez tényleg elég, vagy a kutyák is fázhatnak? Honnan tudom felismerni, hogy a kutyám fázik-e, és hogyan akadályozhatom meg, hogy kihűljön?

Érzik a kutyák a hideget?

Farkasok, szarvasok, nyulak vagy vaddisznók – sok vadállat a teljes telet a szabadban tölti, és úgy tűnik, sosem fázik. Végtére is a bundájukkal sikeresen kivédik a hideget és a nedvességet. De ez a természetes védőréteg a kutyák esetében is működik? A farkas utódjaként a kutyáknak is általában vastag bundájuk van, amely megbízhatóan védi őket a hidegtől. Míg sok kutyát láthatóan zavar a túlzott hőség, úgy tűnik, hogy a legtöbb ebet a hó, a vihar vagy a hideg szél nem zavarja. A látszat azonban csalhat. A valóságban bizony megtörténhet, hogy a kutyáink fáznak vagy akár ki is hűlnek. De mi az oka ennek?

Miért vannak olyan kutyák, amelyek jobban fáznak, mint mások

A háziasítással az ember „legjobb barátja“ egyre jobban alkalmazkodott az életkörülményeinkhez. A legtöbb kutya korábban tisztán munkakutyaként szolgált, egész életét az udvaron vagy a legelőkön töltötte, de ma már együtt élnek velünk a házban, és – éppen úgy, mint mi – hozzászoktak a száraz lakás levegőjéhez és a télen mindig melegséget biztosító fűtéshez. A tisztán házi kutyák és divatkutyák tenyésztésének eredményeként a védelmet nyújtó téli bunda is sok esetben eltűnt. A ma ismert kutyafajták közül soknak például nincs is vastag aljszőrzete, amely például a nagytestű pásztor- és munkakutyákat védi a téli hidegtől. Különösen a kistermetű, rövid- és vékony szőrű kutyák fáznak meg nagyon gyorsan. A déli származású kutyák is erősebben érzik a hideget, mint például a szánhúzó kutyák, akik mindig is hozzá voltak szokva a hóhoz és a fagyos szélhez.

A kutyák hidegérzetét befolyásoló tényezők

Tehát az, hogy egy kutya fázik-e vagy sem, nagymértékben függ a fajtától és a szőrzettől. A dobermannok, angol agarak, boxerek és az ölebek például sokkal többet szenvednek a hidegtől, mint például a husky-k vagy a bernáthegyik. De más tényezők is befolyásolhatják a kutya hidegérzetét. Az életkor, az egészségi állapot és a testsúly is nagy szerepet játszik abban, hogy egy kutya fázik-e vagy sem. Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák rendkívül érzékenyek a hidegre, de az idősebb vagy a kis súlyú kutyák is nehezebben viselik a hideget. Összefoglalva: az, hogy egy kutya fázik-e, a következő öt tényezőtől függ:

 • Fajta
 • Bunda
 • Életkor
 • Egészség
 • Testtömeg

Hogyan ismerhetem fel, hogy a kutyám fázik?

Természetesen az erősebb hidegérzet nem jelenti automatikusan azt, hogy az Ön kutyája tényleg fázik. Még egy sűrű aljszőrzet nélküli kistestű kutya is jól érezheti magát a hóban, ha például sokat mozog, ugrál vagy kergeti a labdát. Az izmok ugyanis a mozgás során felmelegednek. De mikor tudom, hogy túl hideg van a kutyámnak odakint, és itt az ideje, hogy visszamenjek vele a meleg házba? Aki odafigyel a kutyájára, szerencsére felismerheti a tipikus tüneteket, és általában időben megakadályozhatja a közelgő kihűlést. Bizonyos viselkedések és testtartások utalnak arra, hogy a kutya fázik. Ezek közé tartozik jellemzően a következő négy tünet:

 • Görcsös testtartás: a kutya felhúzza a hátát és behúzza a farkát.
 • Remegés: A kutya bundája felborzolódik és az állat reszketni kezd
 • Nyugtalanság: a kutya a rossz közérzet nyilvánvaló jeleit mutatja. Vinnyog vagy és a hazafelé vezető irányba húz.
 • Levertség: A kutya lassabban jár, általánosan álmosnak és apatikusnak tűnik.

Ha kutyáján e tünetek közül egy vagy több látszik, a lehető leghamarabb forduljon vele vissza, és keressen egy melegebb helyet. És még valami: A remegés nem feltétlenül utal fázásra, érzelmek, stressz vagy különféle betegségek is kiválthatják a kutyánál a remegést. Ebben az esetben azonban a remegés még a meleg házban sem szűnik meg.

boldog kutya a hóban

Így melegítse fel a kutyáját

A meleg otthonba visszatérve a kutya általában gyorsan felmelegszik, a remegés megszűnik és az eb ellazul. Most azonban mindenképpen kerülni kell a huzatot vagy a túl hideg padlót (járólap, laminált padló). Gondoskodjon meleg takarókról, és takarja be jó melegen négylábú barátját az otthoni alvóhelyén. Ha kutyája szívesen fekszik a földön a kosarában, egy melegítő szőnyeg, egy szigetelő alátét vagy egy vastag takaró jó szolgálatot tehet. A forró kályháktól, radiátoroktól és sugárzó fűtőtestektől azonban távol kell tartania, hogy megóvja az állatot az égési sérülésektől.

Hogyan hűlhet ki egy kutya?

Minden óvintézkedés és a lehetséges tünetekre való odafigyelés ellenére előfordulhat, hogy a kutya kihűl. A rövid szőrű és a kistestű kutyák természetesen különösen veszélyeztetettek, mert már a fagypont körüli hőmérsékleten is fázhatnak. De még a nagyobb, hosszú, vastag bundájú kutyák sem teljesen immunisak a hipotermiára. A téli hidegben történő fürdés, a jeges szél által borzolt nedves szőrzet vagy például a szupermarket előtt a fagyott talajon történő hosszú várakozás még az egészséges és erős kutyáknál is kihűléshez vezethet. Ha az állat testhőmérséklete jelentős csökken, pl. 30 °C-ra vagy ennél is alacsonyabbra, az súlyos egészségügyi kockázatokat jelent. Életveszélyre figyelmeztető jel, ha kutyáját érintésre már nagyon hidegnek érzi, vagy ha a remegés annak ellenére enyhül, hogy a kutya még mindig hidegben fekszik a szabadban. Azok a kutyák, amelyek túlságosan fáznak, már nem képesek remegni. Ha kutyájánál a következő tünetek bármelyikét észleli, gyorsan kell cselekednie:

A kihűlés jelei

 • Nagyon erős, folyamatos remegés
 • Sápadt vagy kékesen csillogó szájnyálkahártya
 • Jéghideg fülek, mancsok és farok
 • Enyhülő remegés, bár a kutya még mindig ki van téve a hidegnek
 • Nehezen érezhető lehelet és gyenge pulzus
 • Letargia (a kutya teljesen nyugodtan fekszik)

Elsősegély kihűlt kutyának

Ha a kihűlés jeleinek bármelyikét észleli, a kutyát azonnal meleg helyre kell vinnie, és el kell kezdenie az alábbi elsősegélyt.

 1. Mérje meg (amennyiben még lehetséges) az állat hőmérsékletét
 2. Óvatosan dörzsölje át kutyáját egy törölközővel (főleg, ha a bundája nedves), majd tekerje takaróba. Ha van szárítógépe, melegítse fel benne a törölközőt.
 3. Tekerjen egy melegítőpalackot vagy egy felmelegített magpárnát egy törölközőbe, majd tegye a kutya hasához, hónaljához vagy tomporára. Mivel ezeken a helyeken az erek a bőrhöz közel futnak, így könnyebben növelhető a testhőmérséklet.
 4. Ha lehetséges, húzza a takarót a kutya fejére és orrára is, de csak annyira, hogy még kapjon levegőt, és ne akadályozza a légzését.
 5. Kínáljon kutyájának meleg vizet vagy enyhén meleg leveset, amely belülről melegíti.
 6. Ha mindezzel sikerült stabilizálni és felmelegíteni a kutyáját, ezt követően a lehető leggyorsabban vigye állatorvoshoz vagy állatkórházba. Súlyos kihűlés esetén az azonnali állatorvosi segítség életet menthet. De még ha kutyája láthatóan már jobban van, mindenképpen meg kell vizsgáltatni egy állatorvossal.

Gyors felmelegítés – a pánik kerülendő

Fontos, hogy mindig lassan melegítse fel a kutyát. Ha a kihűlt ebet túl gyorsan melegítik fel, és a hajszárító vagy elektromos takaró nyújtotta meleg túl intenzív, az nemcsak égési sérülésekhez, hanem életveszélyes pitvarfibrillációhoz is vezethet. Súlyosan kihűlt kutyák esetében a kapkodást és a pánikot is feltétlenül kerülni kell. Próbáljon nyugodt maradni, és az állatorvoshoz vezető úton mindig azt az érzést közvetítse négylábú barátja felé, hogy minden rendben van, és nincs ok az aggodalomra. Ez megnyugtatja a kutyát, és segít neki, hogy a testhőmérséklete visszaálljon a normál tartományba.

Hogyan védheti meg kutyáját a hidegtől és a kihűléstől?

Ha a kihűlést nem kezelik időben, az a legrosszabb esetben kómához és végül a kutya halálához vezethet. Még ha a kutya túl is éli a kihűlést, az tartós egészségkárosodást okozhat. A korábban egyszer már kihűlt kutyák sokkal gyorsabban kihűlnek, mint a többi, teljesen egészséges társaik. A legjobb tehát már a kezdetektől elkerülni, hogy a kutya kihűljön. De hogyan védheti meg kutyáját a hidegtől és a kihűléstől?

kutyacipő

A megelőzés a legjobb védelem

Különösen télen, amikor a hőmérséklet könnyen fagypont alá csökken, a fokozott odafigyelés és ápolás elengedhetetlen a hideg, fázás és hipotermia elleni küzdelemben. Természetesen nem lehet lemondani a friss levegőn tett napi sétákról. Kutyájának hideg időben is rendszeresen ki kell mennie, csak így marad kiegyensúlyozott, elégedett és fit. Annak érdekében azonban, hogy az eb ne fázzon és ne hűljön ki a séta során, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

 • Inkább több rövid séta, mint egy hosszú: hidegben inkább gyakrabban, de rövidebb időre menjenek a szabadba. Az egy órán át tartó hosszú séták esetén természetesen magasabb a kihűlés kockázata.
 • Ügyeljen arra, hogy az állat mozogjon: Minél többet mozog a kutyája a szabadban, annál inkább melege lesz és kevesebb esélye lesz kihűlni. Ha kutyája szereti az apportírozó játékokat, használja ki ezt a szenvedélyét, és vigyen magával minden téli sétára egy labdát, frizbit vagy dummyt, amelyeket Ön eldobhat, és a kutyája kergethet. A fizikailag kissé megerőltetőbb helyek, például egy erdei út, ahol a kutyának át kell ugrania néhány akadályt, vagy egy lépcsősor is segíthet megvédeni a kutyát a fázástólNagyon fiatal vagy ízületi betegségben szenvedő kutyák esetében azonban ezt a mozgást nem szabad túlzásba vinni.
 • Ne hagyja kutyáját odakint: a hideg évszakban inkább négylábú barátja nélkül végezze el a bevásárlásokat. A kutyája ugyanis gyorsan kihűlhet, amikor az áruház előtt a jéghideg betonon Önre vár. Ne hagyja kutyáját egyedül az autóban sem. A kocsi belsejében is gyorsan hideg lesz, ha odakint fagypont alatt van a hőmérséklet.
 • Akkor sétáljanak, amikor legmelegebb az idő: Még ha Ön és kutyája rendszeresen kora reggel és késő este szoktak sétálni, télen hasznos lehet ezek idejét a hőmérséklethez igazítani. Inkább menjen ki valamivel később reggel, amikor a külső hőmérséklet egy kicsit már emelkedett. Ha kutyája nem tud lemondani a reggeli és késő esti sétarituáléktól, akkor csak rövid időre menjen ki vele, és tervezzen be egy hosszabb sétát délután, amikor esetleg még a nap is süt és valamivel melegebb az idő.
 • Szükség esetén fokozza a bundaápolást: A hosszú szőrű fajtáknál mindig fontos a rendszeres szőrápolás, például a kíméletes kefélés és csutakolás. De télen egyenesen elengedhetetlen, mert ezzel Ön nemcsak a filcesedést akadályozza meg, de a szőrzet természetes szigetelőfunkciójának fenntartásáról is gondoskodik.
 • Mindig jól szárítsa meg a nedves bundát: a hideg nedvesség különösen fagypont körüli hőmérsékleten kellemetlen, és gyorsan kihűléshez vezet a kutyánál. A bunda átnedvesedése természetesen nem mindig elkerülhető, különösen hóban. Amint ismét száraz helyre értek, alaposan törölje át a kutyáját egy törölközővel. Amíg az eb bundája nedves, mindenképpen tartsa távol kutyáját a huzattól, és ne engedje hideg felületre lefeküdni, mert ez tüdő- vagy hólyaggyulladást okozhat. Csak akkor menjen ki kutyájával, ha annak bundája teljesen száraz – ez természetesen abban az esetben is betartandó, amikor négylábú barátját megfürdette.
 • Kerülje a bőrszárazságot: A fűtés okozta száraz levegő nemcsak az emberek, hanem a kutyák bőrét is kiszáríthatja, repedezetté teheti és bőrhámlást okozhat. Egy ilyen bőr természetesen rosszabb védelmet nyújt a hideg ellen, mint az egészséges bőrréteg. Speciális házi gyógymódok, például az eledel halolajjal dúsítása, orvosolhatja ezt a problémát.
 • Intenzívebb mancsápolás: Kutyája mancsai télen óriási terhelésnek vannak kitéve, mert az utakra és járdákra szórt só méreg a négylábú barát tappancsainak. Különösen, ha a mancsbőr már száraz és repedezett, a só behatolhat a repedésekbe és erős fájdalmat okozhat. Közvetlenül a séta után tehát meleg vízzel (pl. rövid lábfürdő során) tisztítsa meg a mancsokat, és kenje be zsíros kenőccsel vagy vazelinnel. Ez olykor nagyon nehéz lehet olyan kutyáknál, akiknek a mancsai már fájnak. Győzze meg kutyáját rendszeres edzéssel, rábeszéléssel, és jutalmazza meg, ha sikerült csendben kitartania. Ha kutyájának szőrös mancspárnái vannak, télen mindenképpen vágja le a szőrszálakat, hogy megakadályozza a jégképződést és a fagyást.

Szüksége van a kutyámnak kutyakabátra és téli csizmákra?

Nem lenne praktikus, ha egyszerűen jól bebugyolálhatná a kutyáját, mint saját magát, és így megvédhetné a hidegtől és a hipotermiától? A kutyakabát tényleg több, mint egy divatos kiegészítő. Egy téli kutyakabát különösen a rövid szőrű, aljszőrzettel nem rendelkező vagy a rövid lábai miatt a hideg talaj közelében sétáló kistestű kutyákat védheti a hidegtől. Például a pinscher, dobermann, weimari vizsla, tacskó vagy a chihuahua is szívesen fogadja a hasa körüli extra réteget. A kutyakabát időnként hasznos lehet kölyökkutyák, idős vagy nagyon hosszú ideig kint tartózkodó kutyák számára is.

Ugyanez vonatkozik a téli kutyacsizmára is, amelyet különösen érzékeny vagy már berepedezett mancsbőrtől szenvedő kutyák számára ajánlunk. A jó kutyacsizma megbízhatóan védi a mancsot a sótól vagy az éles, kemény jégtől. Fontos, hogy jól illeszkedjen, tehát a kutya természetes járásán ne változtasson. Ha kutyája eddig nem szenvedett mancsproblémáktól, akkor elég, ha télen zsíros krémmel védi tappancsait az utakra szórt sótól.

Fedezze fel kutyatápjaink széles választékát!

És ne felejtse el élvezni a telet!

Egy kicsit több ápolással és odafigyeléssel biztonságban és egészségben átvészelheti a telet a kutyájával, és nyugodtan átélhetik egymás társaságában a hideg évszak szépségeit. Jó időt kívánunk Önnek és kutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.