Kutya fizioterápia

kutya fizioterápia

Bundás kis barátját ízületi gyulladás gyötri, vagy esetleg fájdalmas porckorongsérvet diagnosztizáltak nála? Akkor itt az ideje, hogy elgondolkodjon számára a kutya fizioterápia alkalmazásán. Az alábbiakban elolvashatja, mikor van értelme a fizioterápiának a kutyák számára, és milyen kockázatokkal jár.

Mi az a kutya fizioterápia?

A fizioterápia a konzervatív kezelési formák egyike. Az invazív műtéttel ellentétben a fizioterápiás intézkedéseknek nincs ,,húsbavágó” hatásuk.

A fizioterápia úgy éri el gyógyító funkcióját, hogy az állat-fizioterapeuta kívülről hat az adott testrészekre. Ha például kutyájának ízületi fájdalmai vagy gyulladt szövetei vannak, a fizioterápia segít a vérellátás fokozásában és a gyógyulási folyamatok felgyorsításában.

Alkalmazási területek: Mikor válhat a kutya fizioterápia szükségessé?

A fizioterápiát különböző betegségek esetén alkalmazzák. Ez a kezelési forma elsősorban a mozgásszervi rendszer, például az izmok vagy az ízületek betegségeire összpontosít.

A kutya fizioterápia a következő esetekben lehet hasznos:

  • neurológiai problémák (pl. porckorongsérv) esetén
  • az ízületek betegségei (pl. artrózis, deformitások) esetén
  • fájdalomterápia részeként
  • a vázizmok rendellenességei (pl. izomgyengeség, húzódások) esetén
  • műtétek előtt és után (pl. balesetek után)
  • a mobilitás növelése érdekében (pl. idős vagy sportos kutyáknál)

Milyen típusú kutya fizioterápia létezik?

A kutya fizioterápiának számos különböző formája létezik. A testfunkciók helyreállítása vagy javítása érdekében a kutya-fizioterapeuták a következő módszereket alkalmazzák:

Masszázsok

A sérült kutyák hosszú időn keresztül nem tudják kellőképpen megmozgatni az izmaikat. Ezáltal az izmok megfeszülnek és a környező kötőszövethez tapadnak.

Az érintett területek nyomással történő masszírozásával a kutya-fizioterapeuta fellazíthatja az olykor fájdalmas tapadásokat. Emellett a masszázs aktiválja a vérellátást és oldja a stresszt.

Mozgásterápia

A speciális mozgások felgyorsítják az izmok fejlődését és javítják a koordinációt. A kutya-fizioterapeuta passzívan nyújthatja a végtagokat, vagy aktívan edzheti őket szlalomfutással, trambulingyakorlatokkal vagy akadályfutással.

Vízalatti futópad

A kutyák fizioterápiájának egy másik formája vízalatti futópadokat használ. A terapeuták ekkor a víz segítségével csökkentik a páciensek saját súlyát.

A nagyobb ellenállás miatt az edzés így hatékonyabb is, mint a levegőben, így az izomtömeg az ízületeket kímélő módon növekszik. Ezt a kezelési formát gyakran alkalmazzák az állat-fizioterapeuták krónikus ízületi problémák és túlsúly esetén.

vízalatti futószalag kutyáknak © antoine-photographe / stock.adobe.com

Termoterápia

A különböző hőmérsékletek támogatják a gyógyulási folyamatot. Míg a melegség fokozza a vérellátást és ellazítja az izmokat, a hideg enyhíti a gyulladást és az akut fájdalmat.

Akupunktúra

Az akupunktúrának nagy hagyománya van a humán- és az állatgyógyászatban. A finom tűknek a test bizonyos részeibe történő behelyezésének köszönhetően csökken a kutya krónikus fájdalomérzete. Hatásmechanizmusa többek között azon alapszik, hogy a vérellátás fokozódik, a kiváltott ingerek pedig stimulálják a vegetatív idegrendszert.

Lézerterápia

Bár a lézerterápia elsőre veszélyesnek tűnhet, nem szükséges aggódnia. A lézer nem fájdalmas a kutya számára. A lézernyalábok kötegelt fénysugarakból állnak, amelyek a bőrön keresztül hatolnak be a mélyebb szövetekbe. Ezáltal fokozódik a vérellátás, a gyógyulási folyamatok felgyorsulnak, a fájdalom pedig megszűnik.

Az állatorvosok a lézersugarakat egyénileg tudják beállítani, ezért gyakran használják izom- és szövetsérüléseknél.

lézerterápia kutyáknak © Martin Schlecht / stock.adobe.com

Középfrekvenciájú elektroterápia (MET)

A középfrekvenciájú elektroterápia (MET) szintén része a kutyák fizioterápiás repertoárjának. Itt a kutya-fizioterapeuta elektródákat ragaszt a kutya bőrére. Ezek elektromos impulzusokat bocsátanak ki, így spontán és természetes módon ingerelik az izomrostokat. Ennek eredményeképpen a vázizmok aztán gyorsabban regenerálódnak.

Milyen kockázatai vannak a fizioterápiának a kutyák számára?

Ha a kutya-fizioterapeuta megfelelően dolgozik, a mellékhatások kockázata nagyon alacsony. Amennyiben viszont túlterheli a kezelendő testrészeket vagy nem igazítja a fizioterápiát a kutya aktuális egészségi állapotához, akkor az állat megsérülhet, vagy gyulladásos reakciók léphetnek fel. Éppen ezért fontos, hogy a szakember a fizioterápiát mindig az állat aktuális egészségi állapotára szabja.

Mire kell figyelni a kutya fizioterápia alkalmazása során?

Ha az állatorvos befejezte a fizioterápiát a kutyáján, az általában még nem jelenti azt, hogy a test teljesen regenerálódott.

Különösen súlyos sérülések vagy krónikus betegségek, például ízületi kopás után fontos az izmok és ízületek további erősítése. Ezért az állat-fizioterapeuta megmutatja Önnek, milyen gyakorlatokat végezhet otthon saját maga, és mire kell odafigyelnie.

Amennyiben azt venné észre, hogy kutyája még mindig, vagy ismét és egyre inkább sántít, célszerű újabb látogatást tenni az állatorvosnál. Ő dönthet a további kutya fizioterápia vagy szükség esetén a műtét szükségességéről.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.