Kutya megfázás

kutya megfázás

Képesek a kutyák megfázni? Igen! Kiváltképp ősszel és télen fogékonyak a megfázásra. Pontosan ugyanúgy, ahogy az embereknél, a hideg és nedves idő különösen kedvez a kutyáknál is a megfázásnak. A tünetek pedig szintén hasonlóak az embereknél és a kutyáknál.

Okok

Amikor a kutyák immunrendszere valamilyen okból legyengült, a vírusok és a baktériumok különösen veszélyesek. Ennek a nedves és hideg idő csak kedvez. Gyakran megesik, hogy egy esős vagy havas séta után a gazdik nem szárítják meg megfelelően kutyájukat. Ezekután könnyen megjelenhetnek a megfázás enyhébb tünetei, mint például köhögés vagy szipogás. Korábbi betegségek szintén hozzájárulhatnak további korokozók elterjedéséhez. Legtöbb esetben a megfázás hátterében vírusos fertőzés áll. Súlyosabb esetekben baktériumok is társulnak mellé, mint például a kennelköhögés esetében, amit vírusok és baktériumok komplex kombinációja okoz. A fűtés okozta száraz levegő pedig gyorsan kiszárítja a kutyák nyálkahártyáját, mely különösen érzékennyé teszi őket a megfázással szemben.

A kutya megfázás felismerése

A kutya megfázás tünetei:

  • Köhögés
  • Szipogás
  • Szemváladékozás, bepirosodott szemek
  • Orrfolyás
  • Testhőmérséklet emelkedése
  • Levertség, kedvetlenség

A kuty amegfázás további jelei lehetnek például a csökkent étvágy és a túlzott mértékű alvás. A kutyák ilyenkor kevésbé aktívak a séták során és gyakran maguktól hazafelé indulnak.

egy kutya kutyakabátban a hóban

A megfázás diagnosztizálása

Ha kutyája megfázott és nem figyel rá eléggé, akár súlyosabb betegségek is hamar kialakulhatnak, mint például tüdőgyulladás. Pontosan ezért érdemes rögtön állatorvoshoz fordulni, így a megfázásból esetlegesen kialakuló további megbetegedések megelőzhetőek. Az állatorvos által végzett klinikai vizsgálatok segítenek kideríteni, hogy csak egy egyszerű megfázásról van-e szó, vagy esetleg egy komolyabb betegség van kialakulóban. A tünetek súlyosságától függően további vizsgálatokra is szükség lehet, mint például röntgen- vagy vérvizsgálatra. Előfordulhat az is, hogy a bakteriális fertőzések kivizsgálása miatt kenetvételre is szükség van, vagy akár egy antibiogram vizsgálatra is.

Terápia

Megfázott a kutyám: Mit tehetek?

Ha ártalmatlan kutya megfázásról van szó, a gyógyuláshoz gyakran elegendő a sok nyugalom, fokozott folyadékbevitel, egy száraz, meleg alvóhely és friss levegő. Néhány esetben az állatorvos felírhat bizonyos gyógyszereket, mint például nyákoldót, gyulladásgátlót, különböző immunerősítőket, vagy antibiotikumot. A házi praktikák bevetése előtt azonban mindenképpen konzultáljon állatorvosával, hiszen nem minden alkalmas kutyák számára. Ha kutyája meg van fázva, kerülje a fajtársakkal való közös játékot és fürdést, valamint inkább esős vagy havas időben inkább ne menjen vele sétálni.

A kutya megfázás megelőzése

Mielőtt még terápiára lenne szükség, érdemes odafigyelni a megelőzésre. A kutya megfázás megelőzhető, ha kiegyensúlyozott étrenddel, egészséges életmóddal, sok mozgással és friss levegőn tartózkodással támogatja és erősíti kedvence immunrendszerét. A fertőzésveszély elkerülése érdekében pedig érdemes kerülni a beteg kutyákkal való érintkezést, akár sétálásról, kutyaiskolásról, akár a napi rutinról van szó. Ezenkívül, ha beoltatja kutyáját, az szintén hozzájárulhat a fertőzések súlyosságának csökkentéséhez. Vigyázzon rá továbbá, hogy kutyája ne egyen havat.

Előfordulhat ugyanis, hogy a hó útszóró sóval vagy murvával szennyezett, valamint irritálhatja kutyája torkát, gyomrát, illetve bélrendszerét, így további megbetegedéseket okozhat. A rövidszőrű ebek, illetve azok, akiknek nincs aljszőrzetük különösen érzékenyek a hideggel szemben, így érdemes őket egy kabátkával vagy pulóverrel védeni. Ha kutyája bundája vizes lesz, mindenképpen szárítsa meg teljesen, nehogy megfázzon. Amennyiben kedvence különösen érzékeny a fűtés okozta száraz levegőre, szerezzen be egy beltéri szökőkutat vagy párásító készüléket, illetve tegyen vizestálat az ablakpárkányra. Reméljük, hogy ezeknek a tippeknek a segítségével Ön és kutyája is egészségesen vészeli át ezt a megfázós időszakot.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.