Kutyanátha This article is verified by a vet

kutyanátha

Nedves és hideg időjárás, szél és állandó hőmérséklet-ingadozás: az őszi és téli hónapok általában próbára teszik az emberek és az állatok immunrendszerét. Nem ritka ilyenkor a megfázás sem – és ez négylábú barátainkra is vonatkozik. Az alábbi cikkből megtudhatja, hogy veszélyes-e a kutyanátha, és hogyan érdemes kezelni.

Mennyire veszélyes a kutya megfázás?

Sajnos nem mindig könnyű megmondani, hogy a kutyanátha mennyire veszélyes. A spektrum itt az inkább ártalmatlan fertőzésektől a súlyosan életveszélyes alapbetegségekig terjedhet. Ha kétségeink vannak, mindig vegyük komolyan a kutyanáthát.

Okok: Mi okozza a kutyanáthát?

A kutyanátha számos kiváltó ok miatt kialakulhat. Az ártalmatlan megfázástól kezdve a súlyos alapbetegségekig sok minden állhat a hátterében. Az emberi náthához hasonlóan a kutyáknál is gyakran vírusos, illetve bakteriális fertőzések váltják ki. A gombás fertőzések szintén a lehetséges okok között szerepelnek.

Lehetséges azonban az is, hogy a kutya egyéb betegségei jelentkeznek először náthaként. Például egy foggyökér-tályog, vagy a száj és az orr közötti sipoly (csőszerű kapcsolat) néha az orrból jövő váladék formájában jelenik meg. Ugyanígy az orrban vagy az orrmelléküregekben lévő daganatok is okozhatnak a kutyánál náthás tüneteket.

Ha a kutya idegen testet lélegzett be az orrán keresztül (rendszerint avart), az orrnyálkahártya több orrváladék termelésével reagál az irritációra. A szervezet így próbálja az idegen testet kiöblíteni az orrüregből. Az allergia szintén lehetséges ok.

Tünetek: Hogyan ismerhető fel a kutyanátha?

A tüsszögés egy normális védekező reflex, amely tisztán tartja a kutya légutait. Az állatorvos csak akkor nyilvánítja a kutyát náthásnak (rhinitis), ha a tüsszögést orrváladék kíséri.

A kutyanátha okától függően különböző tünetek jelentkeznek. A legfontosabbak a következők:

 • tüsszögés
 • orrváladékozás (egyik vagy mindkét oldalon)
 • az orr dörzsölése (a kutya az orrát a mancsához vagy a szőnyeghez dörzsöli)
 • orrvérzés (epistaxis)
 • hanghatásokkal kísért légzés
 • szemváladékozás
 • láz
 • étvágytalanság

A betegség lefolyása során az orrváladék állaga és színe megváltozik. Kezdetben a váladék általában átlátszó vagy fehéres színű és viszonylag híg. Minél tovább tart a kutyanátha, annál ragadósabb és viszkózusabb lesz az orrváladék.

Fontos: Ne tévesszük össze a tüsszögést az úgynevezett hátrafelé irányuló tüsszentéssel. Különösen a rövid fejű fajták, például a francia bulldogok és a mopszok szenvednek gyakran ettől a problémától. A tüsszentéssel ellentétben itt a levegő nem hirtelen távozik ki, hanem hirtelen beszívódik.

Ha a nátha három napnál tovább tart, vagy ha egyéb tünet, például kimerültség vagy láz is jelentkezik, forduljon állatorvoshoz. Ugyanez vonatkozik a véres orrváladékra is. Ebben az esetben minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni a kutyát.

Diagnózis: Milyen vizsgálatokat végez az állatorvos?

Az állatorvos először is részletesen kikérdezi Önt a pontos körülményekről. Mióta náthás a kutyája? Milyen az orrváladéka? Az orrváladék csak az egyik vagy mindkét orrlyukból jön? Ezek az információk már fontos támpontokat fognak neki adni a betegség lehetséges okát illetően.

A gazdi kikérdezése (anamnézis) után az állatorvos először általánosságban vizsgálja meg a kutyát. Ellenőrzi például, hogy megduzzadtak-e a nyirokcsomók, és hogy nem lázas-e a kutya. Ezzel egyidőben gyanús duzzanatokat is keres az orr körül. Ezek utalhatnak ugyanis fogászati betegségre vagy daganatra.

Ha fertőzés gyanúja merül fel, az állatorvos valószínűleg kenetet vesz az orrból. Ez kimutatja a baktériumokat, vírusokat vagy gombákat. A gyulladásos folyamatokról vagy az esetleges véralvadási zavarokról pedig egy vérvizsgálat ad információt.

A fogászati problémák vagy daganatok kimutatásához általában képalkotó eljárásokra van szükség. Egy fekélyes foggyökér például csak röntgenfelvételen látható. Néha komputertomográfiára (CT) vagy mágneses rezonanciás képalkotásra (MRI) is szükség van.

Az úgynevezett rhinoszkópia segítségével az állatorvos pontos képet kaphat a kutya orrának belsejéről. Ehhez egy kamerával ellátott kis csövet vezetnek be a kutya orrlyukaiba (általában altatásban). Ez lehetővé teszi az állatorvos számára az esetlegesen jelen lévő idegen testek azonosítását, majd eltávolítását. Ha daganat gyanúja merül fel, az állatorvos valószínűleg biopsziát (szövetminták vétele) végez.

jack russel kutyakabátban © photomic / stock.adobe.com

Terápia: Hogyan kezelik a kutyanáthát?

Kezdjük a jó hírrel: egy enyhe, egyéb tünetek nélküli megfázás általában néhány nap alatt, egy kis pihenéssel magától meggyógyul. Ha a kutya megfázását állatorvosnak kell kezelnie, a kezelés a kiváltó októl függ.

A kutyanátha esetén a következő intézkedések jöhetnek szóba:

 • fertőzések: antibiotikumok (másodlagos bakteriális fertőzések esetén is) vagy gombaellenes szerek
 • fogászati betegségek: fogászati kezelés altatásban
 • idegen testek: eltávolítás (ha szükséges, altatásban)
 • daganatok: eltávolítás sebészi úton (ha lehetséges)

A tünetek további enyhítésére és a kutya általános állapotának javítására inhalálás és köptető gyógyszerek adása is javasolt.

Léteznek a kutyanáthára házi gyógymódok is?

Ha kutyájánál csak nemrég jelentkezett az orrfolyás, és a betegségnek nincsenek egyéb tünetei, már a támogató intézkedések is segíthetnek.

Kutyájának sok folyadékot kell innia. Ha szükséges, tegye a vizet kicsit ízletesebbé. Például adhat a vízhez némi alapléport. Emellett gondoskodjon róla, hogy kutyája sokat pihenjen, és kímélje fizikailag.

Mindenképpen forduljon állatorvoshoz, ha kutyája nem érzi magát jobban, vagy mielőtt önhatalmúlag gyógyszert adna neki. A megfázás okától függően általában csak az állatorvos által végzett specifikus kezelés segíthet.

Prognózis: Milyenek a gyógyulás esélyei?

Mint a nátha esetében gyakran, a prognózis a kiváltó októl függ. Ez a kisebb vírusfertőzések esetében mindenképpen kedvező. Az idegen testek vagy a gennyes foggyökerek is általában jól kezelhetők, és így jó esély van a gyógyulásra.

Daganatok esetében a prognózist eleinte mindig óvatosan kell megítélni. Ez attól függ, hogy a daganat jó- vagy rosszindulatú-e, és hogy műtétileg eltávolítható-e.

Megelőzés: Hogyan előzhető meg a kutyanátha?

Természetesen a kutya megfázásának minden lehetséges okát nem lehet megelőzni. A következő tippek azonban segíthetnek a fertőző okok elkerülésében:

 • Erősítse kutyája immunrendszerét egészséges táplálkozással, sok mozgással és a stressz elkerülésével.
 • Kerülje a kapcsolatot más, betegségben szenvedő kutyákkal. A fertőző nátha ugyanolyan fertőző a kutyák körében, mint az embereknél.
 • Ha kutyájának különösen rövid a szőre, vagy alig van aljszőrzete, télen célszerű pulóvert vagy kabátot

Érdemes tudni: Rendkívül valószínűtlen, hogy Ön is megfertőzi a kutyáját a náthával. Az érintett vírusok és baktériumok ugyanis különböznek az embereknél és a kutyáknál.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.